Fattigmands tournedos

En rigtig tournedos skæres af afpudset oksemørbrad i 3-4 cm. tykke skiver, og svøbes ind i bacon. Det smager godt, men mindre kan altså også gøre det uden man skal pantsætte huset for at bespise familien eller sine gæster. Jeg taler om fattigmands tournedos. En mindre kostbar affære, som absolut ikke kaster en ringere madoplevelse af sig, hvis du spørger mig. Fattigmands tournedos fremstillet på hakket oksekød svøbt ind i bacon, og stedt til hvile i en syndig mormor-flødesovs. Så kan den dyre tournedos på oksemørbrad godt gå hjem.

Prøv lige at se opskriften på: Frikadeller i fad

Denne opskrift på fattigmands tournedos er:

  • Mundvandsdrivende lækker med syndig mormor-flødesovs
  • Med lækre krydrede hakkebøffer svøbt i bacon
  • Lækker gæstemad eller overskudsagtig aftensmad i hverdagen
  • Næsten bedre end en tournedos af skært kød
  • Fryseegnet
  • Kan tilberedes i forvejen, så den blot skal varmes i ovnen i ca. 30 minutter

Prøv lige at se opskriften på: Hakkebøffer i fad

Fattigmands tournedos
Server dine fattigmands tournedos til kogte ris eller hjemmelavet kartoffelmos.

Fattigmands tournedos til hverdag og fest

Denne opskrift på fattigmands tournedos er lige anvendelig til hverdag og fest. En mundvandsdrivende gæstemiddag og et overskudsagtigt hverdagsmåltid, hvis der lige er tid og overskud til mere end kogt pasta med kødsovs. Fattigmands tournedos er ikke spor besværlig at tilberede, men kræver lige at man har tid til at røre en oksefars sammen, forme bøfferne og svøbe dem ind i bacon, hvorefter de skal have en lyntur på panden.

Prøv lige at se opskriften på: Mørbrad a la creme

Sådan laver du fattigmands tournedos i den rigtige rækkefølge:

  1. Start med at lave oksefarsen, form bøfferne og svøb dem ind i bacon.
  2. Lynsteg bøfferne i noget fedtstof på en pande indtil de har en fin stegeskorpe.
  3. Læg de brunede fattigmands tournedos ned i fadet.
  4. Skær chorizopølsen ud i mindre tern, og brun den ved middel varme i en stor gryde.
  5. Imens ordner du alle grøntsagerne.
  6. Så er turen kommet til selve sovsen.
  7. Når sovsen er klar fordeles den i fadet over bøfferne.
  8. Ca. 30 minutter i ovnen, og retten er klar til servering.

Prøv lige at se opskriften på: Italiensk farsbrød

Er du også vild med græsk mad?
Jeg er personlig helt pjattet med det græske køkken, som på bedste vis repræsenterer det fantastiske Middelhavskøkken, og ikke mindst autentisk og rustik kogekunst. Det græske køkken udnytter til fulde det spisekammer, som findes i og omkring det græske fastland og de mange græske småøer. Her har danskerne for længst kastet deres kærlighed på de mange græske retter – lige fra moussaka, græske frikadeller til gyros og fladbrød. Se opskrifter på græsk mad her.

Fattigmands tournedos
Den krydrede oksefars formes til runde bøffe, og svøbes ind i et par skiver bacon inden de brunes på panden ved høj varme, så de får en lækker stegeskorpe. De skal ikke gennemsteges, men blot brunes i ca. 3 minutter på hver side.

Sådan gør du kødet mere mørt, saftigt og velsmagende
Gourmetsaltning er kort og godt en mild forsaltning, hvor kødet saltes let inden tilberedning. Den milde forsaltning øger vandbindingsevnen i kødet, hvilket medvirker til at holde på kødets saft, og samtidig bliver kødet mere velsmagende og mørt. Du kan gourmetsalte langt de fleste kødtyper, men mængden af salt og ikke mindst varigheden af gourmetsaltningen varierer i forhold til kødtype og størrelsen på kødet. Se her hvordan du gourmetsalter dit kød.

Prøv lige at se opskriften på: Mørbrad i fad

Et levn fra 80’erne og ens barndom

Opskriften på fattigmands tournedos er et levn fra min barndom og de glade 80’ere, hvor “Re-Sepp-ten” spillede i radioen, og Sepp’s drenge for en kort stund var uovervindelige i Mexico. Det var dengang madpyramiden så anderledes ud, og sovs og kartofler var dagligdag i de mange danske hjem. Det var også i dette årti, at jeg første gang stiftede bekendtskab med begrebet “fattigmands tournedos”, som er alt andet end fattig på smag og god madoplevelse.

En god gammeldags hakkebøf svøbt ind i bacon, og stedt til hvile i vaskeægte mormor-sovs. Det er guf. Jeg har også prøvet at få denne “bilig-udgave” af en tournedos tilberedt i alufolie, hvor bøffen så brunes og pakkes ind i alufolie sammen med grøntsager og revet ost, inden den sættes i ovnen. Det korte af det lange er, at du kan lave lige den udgave du har lyst til. Jeg har valgt at krydre hakkebøfferne i opskriften, da det bare løfter smagen i kødet til nye højder, men det er jo smag og behag.

God fornøjelse.

Fattigmands tournedos

Fattigmands tournedos

Antal personer: 5 Forberedelse: Tilberedning:
Næringsindhold: 675 kalorier 20 grams fedt
Hvor glad er du for opskriften? 4.5/5
( 190 bedømmelser )

Ingredienser:

Oksekødsfars:

  • 1000 gr. hakket oksekød 8-12%
  • 2 pk. bacon i skiver.
  • ½ finthakket løg
  • 3 fed presset hvidløg
  • 2 spsk. grofthakket persille
  • 2 spsk. grofthakket basilikum eller 1 spsk. tørret basilikum
  • 3 spsk. rasp
  • 1 spsk. tomatpuré
  • 1 æg
  • ½ tsk. stødt koriander
  • 2 tsk. salt
  • Friskkværnet peber

Sovs:

  • Ca. 100 gr. chorizopølse (skiveskåret som pålæg) skåret i mindre tern
  • 1 pk. cocktailpølser
  • 1 rød peberfrugt i mindre tern
  • 1 løg finthakket
  • 3 fed presset hvidløg
  • 2-3 forårsløg i tynde skiver
  • Ca. 350-400 gr. champignon i kvarter
  • 2 spsk. tomatpuré
  • ½ ltr. madlavningsfløde 18% (eller rigtig syndig fløde på 38%)
  • 1 spsk. sukker
  • 2 spsk. mild paprika
  • Evt. ½ tsk. tørret chili
  • Salt
  • Friskkværnet peber
  • Evt. lidt majsstivelse til jævning
  • Olie til stegning

Opskrift - sådan gør du trin for trin:

Oksekødsfars:

  1. Start med at blande alle ingredienserne til oksekødsfarsen i en røreskål.
  2. Form oksekødsfarsen til fem hakkebøffer og svøb to skiver bacon rundt om hver bøf. Fastgør evt. baconskiverne med et par runde tandstikker i træ.
  3. Opvarm lidt olie på en pande, og brun hakkebøfferne ved høj varme i ca. 3 minutter på hver side eller indtil de har fået en fin stegeskorpe.
  4. Læg hakkebøfferne over i et fad når de er blevet brunet.

Sovs:

  1. Start med at skære chorizopølsen ud i mindre tern, og brun dem i 3-4 minutter i en stor gryde ved forholdsvis høj varme. Har du et par baconskiver tilovers fra dine tournedos, kan du skære baconskiverne ud i mindre stykker og stege dem sprøde i gryden inden du tilsætter chorizopølsen.
  2. Tilsæt hakket løg og hvidløg og lad det stege med i et par minutter.
  3. Tilsæt paprika, sukker og tomatpuré og lad det stege med i yderligere et par minutter under jævnlig omrøring.
  4. Skær peberfrugten ud i mindre tern, forårsløgene i tynde skiver og champignon i kvarter, og tilsæt alle grøntsagerne til de øvrige ingredienser i gryden. Rør alle ingredienserne godt sammen i gryden.
  5. Tilsæt madlavningsfløde og flødesovsen i kog under omrøring.
  6. Lad flødesovsen koge i et par minutter, og smag den krydrede paprikasovs til med salt og friskkværnet peber.
  7. Er sovsen for tynd, kan du evt. jævne den med lidt majsmel rørt op i lidt koldt vand.
  8. Fordel nu den færdige flødesovs ud over hakkebøfferne i fadet, og sæt fadet i ovnen i ca. 30 minutter ved 180° grader varmluft eller 200° grader almindelig ovnvarme.
  9. Server de færdige fattigmands tournedos med kogte ris eller hjemmelavet kartoffelmos.
  10. Top evt. fadet med lidt friskhakket persille.
  11. Velbekomme.

Yderligere kommentarer

Du kan sagtens tilberede retten tidligere på dagen, så den blot skal sættes i ovnen ca. 30 minutter før den skal serveres. Jeg anvender chorizopølse i sovsen, da det tilfører en lækker krydret smag til sovsen. Fattigmands tournedos er fryseegnede i op til tre måneder, og kan holde sig på køl i 2-3 dage, hvor retten så blot skal opvarmes til minimum 75° grader inden servering.

Har du prøvet en af mine opskrifter?
Så vil jeg rigtig gerne høre hvordan det gik. Smid mig en kommentar længere nede på siden, og fortæl mig hvad du synes om opskriften.

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

2 kommentarer

Gitte 20. april 2020 - 22:52

Tak for inspiration til en virkelig lækker ret – prøvede den i dag og der er rester til i morgen :-) Jeg serverede spidskålssalat med vandmelon, feta og olivenolie til – kongemad :-)

Besvar
Thomas fra Barego'mad 20. april 2020 - 23:32

Hej Gitte,
Mange tak for din besked og positive tilbagemelding på opskriften. Fattigmands tournedos og spidskålssalat lyder som en rigtig god kombi 😊

Hilsen
Thomas

Besvar

Skriv et svar til Gitte Annuller besvarelse

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.

Ⓒ 2023 – Baregomad.dk. Alle rettigheder forbeholdt. Materiale og billeder må ikke anvendes eller kopieres uden tilladelse. CVR: 27369588.

Betalingsikoner