Værsgo – her får du den klassiske opskrift på mørbrad i fad med lækker cremet flødesovs, sprødstegte bacontern, champignon og cocktailpølser. Det er sådan en rigtig “mormor-spise” med saftige stykker svinemørbrad i cremet flødesovs, som danske husmødre gennem årtier har serveret til glæde for både børn og voksne. Som hverdagsmad eller som lækker gæstemad – det er et måltid som vækker begejstring hos langt de fleste madglade sjæle.
LÆS OGSÅ: Frikadeller i fad
Denne opskrift på mørbrad i fad er:
- Utrolig nem og enkel at tilberede
- Forholdsvis billig i indkøb – svinemørbrad er ofte på tilbud
- “Luksus”-hverdagsmad eller lækker velsmagende gæstemad
- Kan tilberedes dagen i forvejen, så den blot skal opvarmes = mindre stress
- Rigtig old-school mormor-spise med en cremet flødesovs
LÆS OGSÅ: Vitello tonnato
Disse ingredienser skal du bruge:
- Svinemørbrad, pudset
- Bacontern
- Cocktailpølser
- Champignon
- Grofthakkede tomater
- Rød peberfrugt
- Løg
- Madlavningsfløde eller piskefløde
- Hvidløg
- Timian
- Oregano
- Paprika
- Hvedemel
- Salt
- Friskkværnet peber
Old-school madlavning når det er bedst
Mørbrad i fad er en rigtig lækker og velsmagende ret, som er nem at lave og med fordel kan tilberedes en dag i forvejen, så krydderierne rigtig kan sætte sig i retten. Det er old-school madlavning når det er bedst, men derfor smager det stadigvæk lige fantastisk. En ret som kan kombineres i det uendelige – både hvad tilbehør, ingredienser og ikke mindst krydderier angår. Skal retten være mere krydret, kan du prøve at tilsætte lidt tørret chili eller en knivspids cayennepeber til flødesovsen.
LÆS OGSÅ: Mørbradgryde

Kunsten at tilberede mørbrad i fad
Kunsten ved at lave mørbrad i fad består i, at mørbradbøfferne kun lige skal have stegeskorpe, så de stadigvæk er rosa i midten når de kommer i ovnen. Det sikrer et stykke saftigt og velsmagende kød, som ikke er tørt og sejt at bide i. Som med så mange andre fad- og simreretter smager maden altid bedst dagen derpå. Krydderierne har fået tid til at sætte sig i retten, og det hele smager bare af mere. Du kan derfor med fordel tilberede retten i forvejen, så den blot skal opvarmes og serveres.
LÆS OGSÅ: Tagliata med oksemørbrad
Start med at stege baconen i dens eget fedt ved middel til høj varme, og dernæst cocktailpølser og mørbradstykker. Baconfedtet skal ikke fjernes på noget tidspunkt, da det bidrager væsentligt til smagsoplevelsen i retten. Og ja – mørbrad i fad skal laves med madlavningsfløde eller almindelige fløde, da denne klassiske mormor-spise kræver god gammeldags flødesovs.
LÆS OGSÅ: Langtidssimret oksegryde
Mørbrad i fad kan varieres i det uendelige
Mørbrad i fad er utrolig taknemmelig når det kommer til ingredienser. Du kan erstatte champignon med fx squash, gulerod, edamamebønner, broccoli – ja, mulighederne er mange og en oplagt chance for at få ryddet op i køleskabet, og dermed forebygge madspild. Er du ikke så meget til cocktailpølser eller bacon, kan du undlade det i retten, men igen tilfører det masser af god smag, som er kendetegnende for denne klassiske spise, og det er jo forholdsvis nemt at gå udenom de ingredienser man ikke lige er dus med.
God fornøjelse.

2 kommentarer
Skøn opskrift. Den skal jeg prøve. Har kun tidligere lavet mørbrad i stegegryde. Hvornår kommer du cocktailpølser tilbage i retten?
Hej John,
Tak for din besked :-) Man kan også sagtens lave mørbrad i en stegegryde, men gratineringen i ovnen gør retten ekstra lækker synes jeg. Jeg putter cocktailpølserne ovenpå sovsen i fadet når der er ca. 10 minutter tilbage af den samlede tilberederingstid. Så når pølserne ikke at springe i skindet. God fornøjelse med tilberedningen.
Hilsen
Thomas