Her får du opskriften på den klassiske udgave af mørbrad i fad med flødesovs, sprødstegte bacontern og champignon serveret med kartoffelmos.
Mørbrad i fad er sådan en rigtig "mormor-spise" med saftige stykker svinemørbrad i cremet flødesovs, som danske husmødre gennem årtier har serveret til glæde for både børn og voksne.
Som hverdagsmad eller som lækker gæstemad - det er et måltid som vækker begejstring hos langt de fleste madglade sjæle.
Se også de populære opskrifter på:
Opskrift på mørbrad i fad
Denne opskrift på svinemørbrad i fad er:
- Utrolig nem og enkel at tilberede
- Forholdsvis billig i indkøb - svinemørbrad er ofte på tilbud
- "Luksus"-hverdagsmad eller lækker velsmagende gæstemad
- Kan tilberedes dagen i forvejen, så den blot skal opvarmes = mindre stress
- Rigtig old-school mormor-spise med en cremet flødesovs
Old-school madlavning når det er bedst
Mørbrad i fad er en rigtig lækker og velsmagende ret, som er nem at lave og med fordel kan tilberedes en dag i forvejen, så krydderierne rigtig kan sætte sig i retten.
Det er old-school madlavning når det er bedst, men derfor smager det stadigvæk lige fantastisk. En ret som kan kombineres i det uendelige - både hvad tilbehør, ingredienser og ikke mindst krydderier angår.
Skal retten være mere krydret, kan du prøve at tilsætte lidt tørret chili eller en knivspids cayennepeber til flødesovsen.
Kunsten at tilberede mørbrad i fad
Kunsten ved at lave svinemørbrad i fad består i, at mørbradbøfferne kun lige skal have stegeskorpe, så de stadigvæk er rosa i midten når de kommer i ovnen.
Det sikrer et stykke saftigt og velsmagende kød, som ikke er tørt og sejt at bide i. Som med så mange andre fad- og simreretter smager maden altid bedst dagen derpå.
Krydderierne har fået tid til at sætte sig i retten, og det hele smager bare af mere. Du kan derfor med fordel tilberede retten i forvejen, så den blot skal opvarmes og serveres.
Start med at stege baconen i dens eget fedt ved middel til høj varme, og dernæst cocktailpølser og mørbradstykker.
Baconfedtet skal ikke fjernes på noget tidspunkt, da det bidrager væsentligt til smagsoplevelsen i retten.
Og ja - mørbrad i fad skal laves med madlavningsfløde eller almindelige fløde, da denne klassiske mormor-spise kræver god gammeldags flødesovs.
Kan varieres i det uendelige
Mørbradretten er utrolig taknemmelig når det kommer til ingredienser. Du kan erstatte champignon med fx squash, gulerod, edamamebønner, broccoli - ja, mulighederne er mange og en oplagt chance for at få ryddet op i køleskabet, og dermed forebygge madspild.
Er du ikke så meget til cocktailpølser eller bacon, kan du undlade det i retten, men igen tilfører det masser af god smag, som er kendetegnende for denne klassiske spise, og det er jo forholdsvis nemt at gå udenom de ingredienser man ikke lige er dus med.
Skøn opskrift. Den skal jeg prøve. Har kun tidligere lavet mørbrad i stegegryde. Hvornår kommer du cocktailpølser tilbage i retten?
Hej John,
Tak for din besked 🙂 Man kan også sagtens lave mørbrad i en stegegryde, men gratineringen i ovnen gør retten ekstra lækker synes jeg. Jeg putter cocktailpølserne ovenpå sovsen i fadet når der er ca. 10 minutter tilbage af den samlede tilberederingstid. Så når pølserne ikke at springe i skindet. God fornøjelse med tilberedningen.
Hilsen
Thomas
Hvis man gerne vil lave retten klar dagen før, er det så ved punkt 11 man stopper og så klarer de 20 minutter i ovnen dagen efter? Eller gør man retten helt færdig, og varmer den op igen dagen efter?
Hej Kenneth,
Mange tak for din kommentar og interesse for min blog 😊 Jeg vil lave retten helt færdig - evt. give den 5 minutter mindre i ovnen, og så genopvarme din mørbrad i fad dagen efter tildækket med alufolie ved 180 grader varmluft. En fadret som denne smager altid bedst dagen derpå, fordi krydderierne får mulighed for at sætte sig i retten. Så det er faktisk kun en fordel 😊
God fornøjelse.
Hilsen
Thomas
Det lyder som en lækker opskrift! Jeg skal lave den til 100 personer og derfor smart at jeg kan tilberede dagen før. Men det er jo så serveringspersonalet der skal varme det op på dagen og jeg vil derfor gerne undgå pølserne. Kan jeg tilsætte lidt mere bacon så det røgede smag derved øges? Har du erfaring med det?
Hej Lene,
Og mange tak for din besked og interesse for min madblog 🙂 Det er vist ny rekord med mørbrad i fad til 100 personer, men til at overskue når du nu kan lave det dagen i forvejen, eller lave det over flere gange og så fryse det ned. Du kan få en mere intens røget smag ved at tilsætte lidt røget paprika, som kan gøre det ud for cocktailpølserne. Du kan jo godt stege cocktailpølserne gyldne dagen i forvejen, og så skal serveringspersonalet bare lige lune pølserne i ovn eller i nogle stegepander inden servering, og fordele det ovenpå retten. Jeg vil nok vælge det sidste, da gyldne sprødstegte cocktailpølser hører sig til mørbrad i fad, hvis du spørger mig 😉
God arbejdslyst.
Hilsen
Thomas
Tusind tak for svar😊
Tak fordi du bruger opskriften og kom gerne med din mening om den her.