Værsgo – her får du den klassiske opskrift på mørbrad i fad med lækker cremet flødesovs, sprødstegte bacontern, champignon og cocktailpølser. Det er sådan en rigtig “mormor-spise” med saftige stykker svinemørbrad i cremet flødesovs, som danske husmødre gennem årtier har serveret til glæde for både børn og voksne. Som hverdagsmad eller som lækker gæstemad – det er et måltid som vækker begejstring hos langt de fleste madglade sjæle.
Prøv lige at se opskriften på: Frikadeller i fad
Denne opskrift på mørbrad i fad er:
- Utrolig nem og enkel at tilberede
- Forholdsvis billig i indkøb – svinemørbrad er ofte på tilbud
- “Luksus”-hverdagsmad eller lækker velsmagende gæstemad
- Kan tilberedes dagen i forvejen, så den blot skal opvarmes = mindre stress
- Rigtig old-school mormor-spise med en cremet flødesovs
Prøv lige at se opskriften på: Vitello tonnato
Disse ingredienser skal du bruge:
- Svinemørbrad, pudset
- Bacontern
- Cocktailpølser
- Champignon
- Grofthakkede tomater
- Rød peberfrugt
- Løg
- Madlavningsfløde eller piskefløde
- Hvidløg
- Timian
- Oregano
- Paprika
- Hvedemel
- Salt
- Friskkværnet peber
Old-school madlavning når det er bedst
Mørbrad i fad er en rigtig lækker og velsmagende ret, som er nem at lave og med fordel kan tilberedes en dag i forvejen, så krydderierne rigtig kan sætte sig i retten. Det er old-school madlavning når det er bedst, men derfor smager det stadigvæk lige fantastisk. En ret som kan kombineres i det uendelige – både hvad tilbehør, ingredienser og ikke mindst krydderier angår. Skal retten være mere krydret, kan du prøve at tilsætte lidt tørret chili eller en knivspids cayennepeber til flødesovsen.
Prøv lige at se opskriften på: Mørbradgryde

Kunsten at tilberede mørbrad i fad
Kunsten ved at lave mørbrad i fad består i, at mørbradbøfferne kun lige skal have stegeskorpe, så de stadigvæk er rosa i midten når de kommer i ovnen. Det sikrer et stykke saftigt og velsmagende kød, som ikke er tørt og sejt at bide i. Som med så mange andre fad- og simreretter smager maden altid bedst dagen derpå. Krydderierne har fået tid til at sætte sig i retten, og det hele smager bare af mere. Du kan derfor med fordel tilberede retten i forvejen, så den blot skal opvarmes og serveres.
Prøv lige at se opskriften på: Tagliata med oksemørbrad
Start med at stege baconen i dens eget fedt ved middel til høj varme, og dernæst cocktailpølser og mørbradstykker. Baconfedtet skal ikke fjernes på noget tidspunkt, da det bidrager væsentligt til smagsoplevelsen i retten. Og ja – mørbrad i fad skal laves med madlavningsfløde eller almindelige fløde, da denne klassiske mormor-spise kræver god gammeldags flødesovs.
Prøv lige at se opskriften på: Langtidssimret oksegryde
Mørbrad i fad kan varieres i det uendelige
Mørbrad i fad er utrolig taknemmelig når det kommer til ingredienser. Du kan erstatte champignon med fx squash, gulerod, edamamebønner, broccoli – ja, mulighederne er mange og en oplagt chance for at få ryddet op i køleskabet, og dermed forebygge madspild. Er du ikke så meget til cocktailpølser eller bacon, kan du undlade det i retten, men igen tilfører det masser af god smag, som er kendetegnende for denne klassiske spise, og det er jo forholdsvis nemt at gå udenom de ingredienser man ikke lige er dus med.
God fornøjelse.

Ingredienser:
- 1 svinemørbrad, pudset
- 1 pk. bacontern (steges først og efterfølgende svinemørbrad i fedtstoffet fra baconterne)
- 200 gr. cocktailpølser
- 300-400 gr. champignon, skyllet og halveret
- 1 ds. hakkede tomater
- 1 rød peberfrugt, skåret i tynde strimler
- 2 løg, skåret i både
- 5 dl. madlavningsfløde
- 3 fed hvidløg, fintpresset
- 2 spsk. friskhakkede krydderurter - eks. kombination af timian og oregano
- 1 spsk. paprika
- 3 spsk. hvedemel
- Salt
- Friskkværnet peber
- Evt. 1 knsp. tørret chili
- Olie eller smør til stegning
Pynt:
- 1 håndfuld persille, grofthakket (kan undlades)
Opskrift - sådan gør du trin for trin:
- Steg baconternene let på en pande eller i en stor gryde. De skal ikke være helt sprøde, da de skal i ovnen. Læg baconternene på en tallerken beklædt med lidt køkkenrulle, og stil dem til side.
- Steg nu cocktailpølserne gyldne i fedtstoffet fra baconternene. Læg de færdigstegte cocktailpølser til side på en tallerken.
- Svinemørbraden pudses fri for sener og fedt og skæres ud i ca. 1½ cm. tykke skiver, som bankes flade med håndfladen.
- Vend mørbradstykkerne i en dyb tallerken med mel, paprika, salt og peber.
- Brun nu mørbradskiverne af flere omgange i fedtstoffet fra baconternene. Læg de færdigstegte mørbradstykker ned i et ildfast fad.
- Champignoner renses for jord under koldt vand og halveres. Løgene pilles, halveres og skæres på tværs i tynde ringe.
- Fjern kernerne i peberfrugten, og skær den i tynde strimler.
- Steg nu løg, peberfrugt og presset hvidløg i lidt fedtstof på den varme pande, hvor du også har stegt mørbradskiverne. De skal ca. stege i 3-4 minutter eller til løgene er klare. Herefter fordeles de ud over mørbradstykkerne i fadet.
- Champignon brunes efterfølgende på den varme pande, indtil de har fået en lysebrun kulør. Disse fordeles ligeledes ud over løg og mørbradstykkerne i fadet.
- Madlavningsfløde, hakkede tomater og krydderurter bringes i kog i panden og småkoger i en 2-3 minutter, hvorefter sovsen smages til med salt og peber.
- Fordel sovsen i fadet og og slut af med de stegte bacontern på toppen.
- Sæt fadet ind i en forvarmet ovn på 200 grader varmluft i ca. 20-25 minutter.
- Når der er ca. 10 minutter tilbage af tilberedningstiden i ovnen, lægger du cocktailpølserne ovenpå sovsen i fadet, så de lige kan nå at blive gennemvarme.
- Velbekomme.
Yderligere kommentarer
Server din mørbrad i fad sammen med cremet kartoffelmos, ris eller stegte kartofler, og drys lidt friskhakket persille ud over fadet lige inden servering.

7 kommentarer
Skøn opskrift. Den skal jeg prøve. Har kun tidligere lavet mørbrad i stegegryde. Hvornår kommer du cocktailpølser tilbage i retten?
Hej John,
Tak for din besked :-) Man kan også sagtens lave mørbrad i en stegegryde, men gratineringen i ovnen gør retten ekstra lækker synes jeg. Jeg putter cocktailpølserne ovenpå sovsen i fadet når der er ca. 10 minutter tilbage af den samlede tilberederingstid. Så når pølserne ikke at springe i skindet. God fornøjelse med tilberedningen.
Hilsen
Thomas
Hvis man gerne vil lave retten klar dagen før, er det så ved punkt 11 man stopper og så klarer de 20 minutter i ovnen dagen efter? Eller gør man retten helt færdig, og varmer den op igen dagen efter?
Hej Kenneth,
Mange tak for din kommentar og interesse for min blog 😊 Jeg vil lave retten helt færdig – evt. give den 5 minutter mindre i ovnen, og så genopvarme din mørbrad i fad dagen efter tildækket med alufolie ved 180 grader varmluft. En fadret som denne smager altid bedst dagen derpå, fordi krydderierne får mulighed for at sætte sig i retten. Så det er faktisk kun en fordel 😊
God fornøjelse.
Hilsen
Thomas
Det lyder som en lækker opskrift! Jeg skal lave den til 100 personer og derfor smart at jeg kan tilberede dagen før. Men det er jo så serveringspersonalet der skal varme det op på dagen og jeg vil derfor gerne undgå pølserne. Kan jeg tilsætte lidt mere bacon så det røgede smag derved øges? Har du erfaring med det?
Hej Lene,
Og mange tak for din besked og interesse for min madblog :-) Det er vist ny rekord med mørbrad i fad til 100 personer, men til at overskue når du nu kan lave det dagen i forvejen, eller lave det over flere gange og så fryse det ned. Du kan få en mere intens røget smag ved at tilsætte lidt røget paprika, som kan gøre det ud for cocktailpølserne. Du kan jo godt stege cocktailpølserne gyldne dagen i forvejen, og så skal serveringspersonalet bare lige lune pølserne i ovn eller i nogle stegepander inden servering, og fordele det ovenpå retten. Jeg vil nok vælge det sidste, da gyldne sprødstegte cocktailpølser hører sig til mørbrad i fad, hvis du spørger mig ;-)
God arbejdslyst.
Hilsen
Thomas
Tusind tak for svar😊