Forside » Svinekød » Mørbrad i fad

Mørbrad i fad

billede med mørbrad i fad

Her får du opskriften på den klassiske udgave af mørbrad i fad med flødesovs, sprødstegte bacontern og champignon serveret med kartoffelmos.

Mørbrad i fad er sådan en rigtig "mormor-spise" med saftige stykker svinemørbrad i cremet flødesovs, som danske husmødre gennem årtier har serveret til glæde for både børn og voksne.

Som hverdagsmad eller som lækker gæstemad - det er et måltid som vækker begejstring hos langt de fleste madglade sjæle.

Se også de populære opskrifter på:

Opskrift på mørbrad i fad

billede med mørbrad i fad

Mørbrad i fad

5 fra 1 stemme
Her får du opskriften på den klassiske udgave af mørbrad i fad med flødesovs, sprødstegte bacontern og champignon serveret med kartoffelmos.
Udskriv Facebook Pinterest
RetAftensmad
KøkkenDansk
Forb. tid25 minutter
Tilb. tid25 minutter
Samlet tid50 minutter
Antal4 personer
ForfatterThomas

Ingredienser

  • 1 svinemørbrad - pudset
  • 150 g. bacon - i tern steges først og efterfølgende svinemørbrad i fedtstoffet fra bacontern
  • 200 g cocktailpølser
  • 300 g champignon - skyllet og halveret
  • 1 dåse hakkede tomater
  • 1 rød peberfrugt - skåret i tynde strimler
  • 2 løg - skåret i både
  • 5 dl madlavningsfløde
  • 3 fed hvidløg - fintpresset
  • 2 spsk krydderurter - eks. kombination af timian og oregano, hakkede
  • 1 spsk paprika
  • 3 spsk hvedemel
  • salt og friskkværnet peber
  • olie - eller smør til stegning

Sådan gør du

  • Steg bacontern let på en pande eller i en stor gryde. De skal ikke være helt sprøde, da de skal i ovnen. Læg baconternene på en tallerken beklædt med lidt køkkenrulle, og stil dem til side.
  • Steg nu cocktailpølserne gyldne i fedtstoffet fra baconternene. Læg de færdigstegte cocktailpølser til side på en tallerken.
  • Svinemørbraden pudses fri for sener og fedt og skæres ud i ca. 1½ cm. tykke skiver, som bankes flade med håndfladen.
  • Vend mørbradstykkerne i en dyb tallerken med mel, paprika, salt og peber.
  • Brun nu mørbradskiverne af flere omgange i fedtstoffet fra baconternene. Læg de færdigstegte mørbradstykker ned i et ildfast fad.
  • Champignoner renses for jord under koldt vand og halveres. Løgene pilles, halveres og skæres på tværs i tynde ringe.
  • Fjern kernerne i peberfrugten, og skær den i tynde strimler.
  • Steg nu løg, peberfrugt og presset hvidløg i lidt fedtstof på den varme pande, hvor du også har stegt mørbradskiverne. De skal ca. stege i 3-4 minutter eller til løgene er klare. Herefter fordeles de ud over mørbradstykkerne i fadet.
  • Champignon brunes efterfølgende på den varme pande, indtil de har fået en lysebrun kulør. Disse fordeles ligeledes ud over løg og mørbradstykkerne i fadet.
  • Madlavningsfløde, hakkede tomater og krydderurter bringes i kog i panden og småkoger i en 2-3 minutter, hvorefter sovsen smages til med salt og peber.
  • Fordel sovsen i fadet og og slut af med de stegte bacontern på toppen.
  • Sæt fadet ind i en forvarmet ovn på 200 grader varmluft i ca. 20-25 minutter.
  • Når der er ca. 10 minutter tilbage af tilberedningstiden i ovnen, lægger du cocktailpølserne ovenpå sovsen i fadet, så de lige kan nå at blive gennemvarme. Kan pyntes med hakket persille.

Noter

Server din mørbrad i fad sammen med cremet kartoffelmos, ris eller stegte kartofler, og drys lidt friskhakket persille ud over fadet lige inden servering.

Næringsindhold

Næringsindhold
Mørbrad i fad
Mængde pr. portion
Kalorier
573
% Daglig værdi*
Fedt
 
29
g
45
%
Mættet fedt
 
10
g
63
%
Transfedt
 
0.1
g
Flerumættet fedt
 
4
g
Enkelumættet fedt
 
12
g
Kolesterol
 
145
mg
48
%
Natrium
 
2124
mg
92
%
Kalium
 
1496
mg
43
%
Kulhydrater
 
26
g
9
%
Kostfibre
 
4
g
17
%
Sukker
 
14
g
16
%
Protein
 
54
g
108
%
Vitamin A
 
2173
IU
43
%
Vitamin C
 
54
mg
65
%
Calcium
 
228
mg
23
%
Jern
 
4
mg
22
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.

Denne opskrift på svinemørbrad i fad er:

  • Utrolig nem og enkel at tilberede
  • Forholdsvis billig i indkøb - svinemørbrad er ofte på tilbud
  • "Luksus"-hverdagsmad eller lækker velsmagende gæstemad
  • Kan tilberedes dagen i forvejen, så den blot skal opvarmes = mindre stress
  • Rigtig old-school mormor-spise med en cremet flødesovs

Old-school madlavning når det er bedst

Mørbrad i fad er en rigtig lækker og velsmagende ret, som er nem at lave og med fordel kan tilberedes en dag i forvejen, så krydderierne rigtig kan sætte sig i retten.

Det er old-school madlavning når det er bedst, men derfor smager det stadigvæk lige fantastisk. En ret som kan kombineres i det uendelige - både hvad tilbehør, ingredienser og ikke mindst krydderier angår.

Skal retten være mere krydret, kan du prøve at tilsætte lidt tørret chili eller en knivspids cayennepeber til flødesovsen.

Kunsten at tilberede mørbrad i fad

Kunsten ved at lave svinemørbrad i fad består i, at mørbradbøfferne kun lige skal have stegeskorpe, så de stadigvæk er rosa i midten når de kommer i ovnen.

Det sikrer et stykke saftigt og velsmagende kød, som ikke er tørt og sejt at bide i. Som med så mange andre fad- og simreretter smager maden altid bedst dagen derpå.

Krydderierne har fået tid til at sætte sig i retten, og det hele smager bare af mere. Du kan derfor med fordel tilberede retten i forvejen, så den blot skal opvarmes og serveres.

Start med at stege baconen i dens eget fedt ved middel til høj varme, og dernæst cocktailpølser og mørbradstykker.

Baconfedtet skal ikke fjernes på noget tidspunkt, da det bidrager væsentligt til smagsoplevelsen i retten.

Og ja - mørbrad i fad skal laves med madlavningsfløde eller almindelige fløde, da denne klassiske mormor-spise kræver god gammeldags flødesovs.

Kan varieres i det uendelige

Mørbradretten er utrolig taknemmelig når det kommer til ingredienser. Du kan erstatte champignon med fx squash, gulerod, edamamebønner, broccoli - ja, mulighederne er mange og en oplagt chance for at få ryddet op i køleskabet, og dermed forebygge madspild.

Er du ikke så meget til cocktailpølser eller bacon, kan du undlade det i retten, men igen tilfører det masser af god smag, som er kendetegnende for denne klassiske spise, og det er jo forholdsvis nemt at gå udenom de ingredienser man ikke lige er dus med.

Mørbrad i fad

8 kommentarer til “Mørbrad i fad”

  1. John Peter Hansen

    Skøn opskrift. Den skal jeg prøve. Har kun tidligere lavet mørbrad i stegegryde. Hvornår kommer du cocktailpølser tilbage i retten?

    1. Thomas fra Barego'mad

      Hej John,
      Tak for din besked 🙂 Man kan også sagtens lave mørbrad i en stegegryde, men gratineringen i ovnen gør retten ekstra lækker synes jeg. Jeg putter cocktailpølserne ovenpå sovsen i fadet når der er ca. 10 minutter tilbage af den samlede tilberederingstid. Så når pølserne ikke at springe i skindet. God fornøjelse med tilberedningen.

      Hilsen
      Thomas

  2. Hvis man gerne vil lave retten klar dagen før, er det så ved punkt 11 man stopper og så klarer de 20 minutter i ovnen dagen efter? Eller gør man retten helt færdig, og varmer den op igen dagen efter?

    1. Thomas fra Barego'mad

      Hej Kenneth,
      Mange tak for din kommentar og interesse for min blog 😊 Jeg vil lave retten helt færdig - evt. give den 5 minutter mindre i ovnen, og så genopvarme din mørbrad i fad dagen efter tildækket med alufolie ved 180 grader varmluft. En fadret som denne smager altid bedst dagen derpå, fordi krydderierne får mulighed for at sætte sig i retten. Så det er faktisk kun en fordel 😊

      God fornøjelse.

      Hilsen
      Thomas

  3. Det lyder som en lækker opskrift! Jeg skal lave den til 100 personer og derfor smart at jeg kan tilberede dagen før. Men det er jo så serveringspersonalet der skal varme det op på dagen og jeg vil derfor gerne undgå pølserne. Kan jeg tilsætte lidt mere bacon så det røgede smag derved øges? Har du erfaring med det?

    1. Thomas fra Baregomad.dk

      Hej Lene,
      Og mange tak for din besked og interesse for min madblog 🙂 Det er vist ny rekord med mørbrad i fad til 100 personer, men til at overskue når du nu kan lave det dagen i forvejen, eller lave det over flere gange og så fryse det ned. Du kan få en mere intens røget smag ved at tilsætte lidt røget paprika, som kan gøre det ud for cocktailpølserne. Du kan jo godt stege cocktailpølserne gyldne dagen i forvejen, og så skal serveringspersonalet bare lige lune pølserne i ovn eller i nogle stegepander inden servering, og fordele det ovenpå retten. Jeg vil nok vælge det sidste, da gyldne sprødstegte cocktailpølser hører sig til mørbrad i fad, hvis du spørger mig 😉

      God arbejdslyst.

      Hilsen
      Thomas

5 from 1 vote

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Giv gerne din vurdering af opskriften her.