Her er den bedste opskrift på luksus mørbradgryde. En nem og lækker gryderet med svinemørbrad, bacon. pølser og alt hvad ellers skal til.
Mørbradgryde er klassisk dansk mormormad med gods i. Mad med sovs og kød og ikke så meget grønt.
Et "mande-måltid" vil mange nok sige, men hånden på hjertet så plejer mormormad at gå rent ind hos de fleste, når først flødesovsen begynder at forkæle dine smagsløg, og sender nostalgiske tanker tilbage til ens barndom med sovs og kartofler på menuen hver dag.
Også selvom din begejstring for cocktailpølser kan ligge på et meget lille sted. Mørbradgryden kan selvfølgelig tilberedes uden pølser, men spørger du mig er cocktailpølser i mørbradgryde hjertelig velkomne.
Se også de relevante opskrifter på:
Opskrift på nem mørbradgryde
Kan laves dagen før
Mørbradgryde kan med fordel laves dagen i forvejen, da alle krydderierne får lov til at sætte sig i retten.
Lav en dobbeltportion og frys den ene halvdel ned til en dag, hvor behovet for nem aftensmad - fastfood på den gode måde.
Herlig klassisk mormor-spise
Mørbradgryde er en af de store favoritter i familien når det kommer til hurtige gryderetter, som regelmæssigt er på menuen uanset om det er sommer eller vinter.
Det er sådan en dejlig klassisk mormor-spise, som er nem at tilberede og kan serveres med forskelligt tilbehør som kogte ris, hjemmelavet kartoffelmos eller bønnesalat med bacon.
Denne opskrift på mørbradgryde er:
- Den helt klassiske mormor-opskrift på mørbradgryde med fløde, bacon, cocktailpølser og champignon
- En rigtig familiefavorit, som er nem at tilberede i hverdagen
- Med en mundvandsdrivende lækker flødesovs
- En lækker gryderet spækket med ægte 80'er nostalgi
- Meget lig de opskrifter du kender som paprikagryde og sorte gryde
Mørbradgryde er nem aftensmad - også til fryseren
Vi laver ofte dobbeltportion af mørbradgryde, så vi har nem aftensmad til dagen efter, eller fryser det ned til en dag hvor vi lige står og har behov for hurtig, men god og solid aftensmad.
Klassisk mørbradgryde er meget velegnet til fryseren, og skal så blot tages op dagen forinden, lægges i køleskabet og stille og roligt tø op til dagen efter. Det bliver ikke nemmere.
Paprikagryde, mørbradgryde eller sorte gryde?
Kært barn har mange navne ... - især når det kommer til mørbradgryde, som både går under betegnelsen "Paprikagryde", "Klassisk mørbradgryde" og "Sorte gryde".
Når alt kommer til alt taler vi vel egentlig om den samme klassiske mormor-spise, som jeg altid har kendt som den klassiske mørbradgryde.
Uanset hvilken betegnelse, er det en fremragende spise som kan varieres i det uendelige.
Du kan tilføje andre krydderier til retten som fx chili og cayennepeber, udskifte svinemørbraden med koteletter eller kylling, undlade cocktailpølser, tilsætte flere grøntsager som fx porre og diverse rodfrugter, eller hvad der ellers lige er tilovers i grøntsagsskuffen.
Med andre ord er det blot fantasien, der sætter grænser for din helt egen personlige udgave af mørbradgryde.
Ikke mere snak. Nu skal vi tilbage til de gode gamle dage i 1970'erne, hvor mormor var ung og Kirsten Hüttemeier datidens helt store tv-dronning i tv-køkkenet.
Typiske spørgsmål
En mørbradgryde skal simre under låg i ca. 25-30 minutter, for at de forskellige krydderier kan nå at sætte sig i gryderetten. Det mest optimale er faktisk at tilberede retten dagen i forvejen, og så sætte den direkte på køl indtil den skal genopvarmes og serveres. På denne måde får krydderierne og de forskellige aromaer virkelig lov til at sætte sig i retten, så denne klassiske mormor-spise kommer til sin fulde ret. Har du meget travlt kan du nøjes med at lade rette simre i 10-15 minutter eller til kødet er mørt og gennemstegt.
Ja. Du kan sagtens fryse mørbradgryde i op til tre måneder i en tætlukket opbevaringsboks. Mørbradgryde er frysevenlig mormormad, og hjemmelavet fastfood på den helt store klinge, når behovet for nem aftensmad melder sig, og du lige har en omgang mørbradgryde liggende i fryseren. Det kan ikke anbefales at fryse mørbradgryden ned med fx hjemmelavet kartoffelmos, da kartoffelmos får en grynet konsistens når det har været på frost.
Hvis det skal være helt klassisk efter Frøken Jensens Kogebog, skal du servere ris eller kartoffelmos til mørbradgryde. Her i huset bliver retten serveret skiftevis med kogte ris eller kartoffelmos, og hvis man ønsker det kan man også servere en frisk let syrlig salat til retten, som giver et frisk modspil til den forholdsvis tunge flødesovs. Det kan være en frisk dressing bestående af olivenolie og hvidvinseddike tilsat lidt dijonsennep og honning. I vinterhalvåret kan du også servere lidt ovnbagte rodfrugter til retten som fx gulerod, pastinak, rødløg og rødbeder vendt i lidt olivenolie, honning og lidt friskhakket eller tørret timian.
Ja. Du kan sagtens erstatte svinemørbraden med andre kødtyper som fx kyllingebryst, kalkunbryst eller skært oksekød skåret i rustikke tern. Det sker jævnligt, at vi udskifter svinemørbraden med 2-3 kyllingebryster, som absolut ikke gør denne gryderet ringere.
Andre velegnede kødtyper:
Kyllingekød (kyllingebryst og kyllingeinderfilet)
Kalkunkød (kalkunbryst og kalkuninderfilet)
Oksekød (oksemørbrad, skank, bov, oksebryst eller oksehale)
Ja. Du kan sagtens lave klassisk mørbradgryde uden piskefløde på 38%, men med madlavningsfløde eller mælk. Smagsoplevelsen bliver selvfølgelig ikke den samme, men hvis du gerne vil spare lidt på kalorierne, kan du sagtens erstatte fløden med mælk, og jævne sovsen med lidt majsmel (Maizena). Personligt laver jeg altid mørbradgryde på piskefløde, da det giver en helt andet afrundet smagsoplevelse i kraft af en cremet mormor-sovs. Vi får måske rigtig mormor-sovs hver fjortende dag, så når der endelig skal flødesovs på bordet, skal det være sovs med sovs på.
Svinemørbrad er hovedrolleindehaver i den helt klassiske mørbradgryde med bacon, cocktailpølser, champignon og paprika. Svinemørbraden købes oftest let afpudset med eller uden bimørbrad og med den karakteristiske sølvsene, fedt og hinder. Svinemørbrad er ofte på tilbud, og kan handles meget billigt, hvilket gør mørbradgryde til en forholdsvis billig spise for en familie på fire.
Svinemørbraden er en muskel, som ligger godt gemt midt inde i grisen. Musklen bliver ikke brugt som andre muskler, og er mør som smør. Mørbraden på grisen betragtes som en finere udskæring, og er meget nem at håndtere og tilberede. Du kan vælge at skære svinemørbraden ud i skiver eller rustikker stykker, eller tilberede den som en hel steg.
Tak fordi du bruger opskriften på mørbradgryde fra Baregomad.dk. Skriv gerne hvad du synes om retten her.