Italiensk mørbradgryde

Værsgo, så er der italiensk mørbradgryde for alle pengene. Her får du opskriften på en lækker italiensk inspireret mørbradgryde, som for en stund sender dig sydpå til en lille italiensk cantina med dansk islæt. Forestil dig en dansk mørbradgryde med et italiensk twist i form af saltet parmaskinke, soltørrede tomater, hvidløg, babyspinat og salvie. Og selvfølgelig dansk piskefløde. Så har du opskriften på denne italiensk inspirerede mørbradgryde, som med statsgaranti vil sende smagsløgene i den syvende madhimmel.

Jeg sværger mest til svinemørbrad, som er hurtig at tilberede og forholdsvis billig i indkøb, når der skal mørbradgryde på bordet, men du kan også bruge kyllingebryst, hvis der er stemning for det. Du kan vælge at skære svinemørbraden ud i små bøffer, eller halvere hele mørbraden på langs, og så skære kødet ud i fingertykke skiver. Den mest optimale arbejdsproces får du ved at stege parmaskinken sprød, imens du pudser mørbraden og klargør de forskellige grøntsager. Det tager ca. 30 minutter at forberede og tilberede gryderetten, og herefter skal mørbradgryden stå og småsimre i et lille kvarters tid, hvor du så kan tilberede tilbehøret, som fx kan være quinoa (som erstatning for ris), friskkogt pasta eller en cremet kartoffelmos.

Prøv lige at se opskriften på: Vikingegryde

Denne opskrift på italiensk mørbradgryde er:

  • Italiensk inspireret mørbradgryde med saftige mørbradstykker og sprødstegt parmaskinke
  • Luksus-hverdagsmad når du lige har lidt ekstra overskud
  • Lækker gæstemad
  • En italiensk udgave af den klassiske danske mørbradgryde

Disse ingredienser skal du bruge:

  • Svinemørbrad
  • Prosciutto di parma (parmaskinke)
  • Champignoner (svampe kan også anvendes)
  • Løg
  • Hvidløg
  • Soltørrede tomater i olie
  • Babyspinat
  • Persille (kan undlades)
  • Frisk salvie (tørret salvie kan også anvendes)
  • Piskefløde
  • Grøntsagsbouillon
  • Balsamicoeddike (gastrik kan også anvendes)
  • Økologisk rørsukker

Prøv lige at se opskriften på: Svinemørbrad med middelhavsinspireret fyld

Sådan gør du kødet mere mørt, saftigt og velsmagende
Gourmetsaltning er kort og godt en mild forsaltning, hvor kødet saltes let inden tilberedning. Den milde forsaltning øger vandbindingsevnen i kødet, hvilket medvirker til at holde på kødets saft, og samtidig bliver kødet mere velsmagende og mørt. Du kan gourmetsalte langt de fleste kødtyper, men mængden af salt og ikke mindst varigheden af gourmetsaltningen varierer i forhold til kødtype og størrelsen på kødet. Se her hvordan du gourmetsalter dit kød.

Italiensk mørbradgryde

Har du helt styr på de mange forskellige meltyper?
Er speltmel sundere rent ernæringsmæssigt end almindelig hvede, og hvorfor er udmalingsgraden højere ved fuldkornsmel, og hvad har det af betydning for melet? Bliv klogere på de mange forskellige meltyper her.

Prøv lige at se opskriften på: Hakkebøffer i fad

Italiensk mørbradgryde er nem aftensmad – også til fryseren!

Vi laver ofte dobbeltportion af denne italienske mørbradgryde, så vi har nem aftensmad til dagen efter, eller fryser det ned til en dag, hvor vi lige står og har behov for hurtig, men god og solid aftensmad. Italiensk mørbradgryde er meget velegnet til fryseren, og skal blot tages op dagen forinden, lægges i køleskabet og stille og roligt tø op til dagen efter. Det bliver ikke nemmere.

Kan du lave italiensk mørbradgryde uden piskefløde?

Ja. Du kan sagtens lave italiensk mørbradgryde uden piskefløde, men med madlavningsfløde eller mælk. Smagsoplevelsen bliver selvfølgelig ikke den samme, men hvis du gerne vil spare lidt på kalorierne, kan du sagtens erstatte fløden med mælk, og jævne sovsen med lidt majsmel opløst i koldt vand. Personligt laver jeg altid mørbradgryde på piskefløde, da det giver en helt anden afrundet smagsoplevelse i kraft af en cremet mormor-sovs. Vi får måske rigtig mormor-sovs hver fjortende dag, så når der endelig skal flødesovs på bordet, skal det være sovs med sovs på.

Prøv lige at se opskriften på: Fanøgryde

Opskrift på italiensk mørbradgryde

Fremgangsmetoden minder meget om den klassiske danske mørbradgryde, og når du først har pudset svinemørbraden fri for sener, fedt og hinder, og ordnet de forskellige grøntsager, er du mere end halvvejs målet. Mørbradgryden skal stå og småsimre i et lille kvarters tid, når alle ingredienserne er kommet i retten med undtagelse af spinaten, som du først skal tilsætte et par minutter inden servering. Du kan variere retten i det uendelige, når det kommer til grøntsager. Jeg kalder det en ruskomsnusk-ret, da denne opskrift kun er vejledende. Med andre ord har du rig mulighed for at få bugt med grøntsager, som skriger på at blive brugt i grøntsagsskuffen.

Min udgave af denne herlige italiensk inspirerede gryderet er med champignoner, løg, hvidløg og soltørrede tomater, men du kan også sagtens bruge peberfrugter, squash og auberginer. Hvis du ønsker at bruge aubergine i retten, vil jeg anbefale dig at skære auberginen ud i fingertykker skiver, og så skære skiverne ud i kvarter. Herefter vil jeg stege dem bløde i lidt olie på en pande, eller vende dem i lidt olivenolie, og bage dem forholdsvis møre i ovnen i ca. 12-15 minutter, og så vende dem i retten lige inden servering.

God fornøjelse.

Italiensk mørbradgryde

Italiensk mørbradgryde

Antal personer: 4 Forberedelse: Tilberedning:
Næringsindhold: 425 kalorier 20 grams fedt
Hvor glad er du for opskriften? 4.5/5
( 79 bedømmelser )

Ingredienser:

  • 1 hel svinemørbrad, afpudset for fedt, sener og hinder
  • 70 gr. prosciutto di parma (1 pakke parmaskinke), skåret i mundrette stykker
  • 300-350 gr. champignoner, skåret i kvarter
  • 1 stort løg, skåret i tynde både
  • 2 fed hvidløg, finpresset
  • 100 gr. soltørrede tomater i olie, drænet og skåret i rustikke stykker
  • 100 gr. babyspinat
  • 1 håndfuld persille, grofthakket (kan undlades)
  • 2 tsk. frisk salvie, finthakket (1 tsk. tørret salvie kan også anvendes)
  • 2,5 dl. piskefløde
  • 1,5 dl. grøntsagsbouillon (1 bouillonterning opløst i kogende vand)
  • 1 spsk. balsamicoeddike
  • 1 spsk. økologisk rørsukker
  • 1 tsk. salt
  • Friskkværnet peber
  • Olie til stegning
  • Evt. lidt majsmel opløst i koldt vand til jævning

Opskrift - sådan gør du trin for trin:

  1. Puds svinemørbraden fri for sener, hinder og fedt, og skær mørbraden ud i fingertykke skiver. Krydre kødstykkerne med salt og friskkværnet peber, og læg kødet på en tallerken.
  2. Opvarm lidt olie i en stor gryde eller sauterpande, og steg parmaskinken sprødt ved forholdsvis høj varme (7-8 på en skala fra 1 til 9 på kogepladen). Læg den færdigstegte parmaskinke over på en tallerken.
  3. Brun mørbradbøfferne i det resterende fedtstof i gryden ved forholdsvis høj varme (8 på en skala fra 1 til 9 på kogepladen) i ca. 2-3 minutter på hver side, eller til de har fået en fin gylden stegeskorpe og er næsten gennemstegte. Tilsæt evt. lidt mere fedtstof undervejs.
  4. Læg de brunede mørbradbøffer op til parmaskinken på tallerkenen.
  5. Pil løget og skær det ud i tynde løgbåde.
  6. Pil hvidløget og pres det fint.
  7. Skyl og rens champignonerne under koldt vand, og skær dem ud i kvarte stykker.
  8. Hæld lagen fra de soltørrede tomater, og skær dem ud i rustikke stykker.
  9. Skyl babyspinaten under koldt vand, og lad dem dryppe af i en sigte.
  10. Steg champignonerne fri for væde i gryden ved høj varme i ca. 4-5 minutter.
  11. Tilsæt evt. lidt olie og vend løgene og hvidløget ned til champignonerne i gryden eller sauterpanden. Steg løgene bløde og blanke ved forholdsvis høj varme (7-8 på en skala fra 1 til 9 på kogepladen) i ca. 3-4 minutter.
  12. Tilsæt de soltørrede tomater, salvie, piskefløde, grøntsagsbouillon, balsamicoeddike, sukker, brunede mørbradstykker og den sprødstegte parmaskinke. Bring mørbradgryden i kog og lad nu gryderetten småsimre uden låg i ca. 10-12 minutter. Rør rundt i gryden et par gange undervejs.
  13. Smag retten til med salt, friskkværnet peber og jævn sovsen hvis du ønsker en tykkere konsistens.
  14. Skru op for varmen og læg babyspinaten ovenpå gryderetten. Lad spinaten dampe og falde sammen i et par minutter, og vend den godt rundt i gryderetten.
  15. Server din italienske mørbradgryde til friskkogt pasta, quinoa, ris eller kartoffelmos.
  16. Velbekomme.
    Har du set den nye kogebog fra Baregomad.dk, som indeholder mere end 100 af de mest populære opskrifter på bloggen, og som med garanti vil give dig nye ideer til familiens madplan. Køb den her.
Har du prøvet en af mine opskrifter?
Så vil jeg rigtig gerne høre hvordan det gik. Smid mig en kommentar længere nede på siden, og fortæl mig hvad du synes om opskriften.

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

6 kommentarer

Pernille 10. juni 2022 - 23:31

Stor ros til den her opskrift. Jeg lavede den forleden, og maden smagte fremragende. Tak for en god blog og for gennemarbejdede og troværdige opskifter.
Kh Pernille

Besvar
Thomas fra Baregomad.dk 11. juni 2022 - 11:39

Hej Pernille,
Mange tak for din søde besked, og rosende ord om opskrifterne og bloggen :-) Det varmer i den grad mit gastronomiske hjerte, og gør arbejdet med bloggen det meget sjovere. Jeg er rigtig glad for at høre, at du synes om italiensk mørbradgryde, som også er en af familiens store favoritter her i huset – et lækkert alternativ til klassisk mørbradgryde.

Venlig hilsen
Thomas

Besvar
Charlotte 11. december 2022 - 13:30

Hej Thomas,

Af hvilken årsag kommer du sukker i retten ? Og hvad ville evt. komme i istedet salvie ?

Mvh. Charlotte

Besvar
Thomas fra Baregomad.dk 11. december 2022 - 15:51

Hej Charlotte,
Tak for dit relevante spørgsmål 😊 Jeg tilsætter lidt sukker sammen med lidt æbleeddike, som tilfører syre og sødme til sovsen – det giver en fantastisk sovs. Alternativt kan du bruge gastrik som smagsforstærker. Det står der meget mere om i min kogebog. Salvie vil også passe fint i retten sammen med de øvrige ingredienser.

God fornøjelse med madlavningen.

Venlig hilsen
Thomas

Besvar
Lisbeth Andersen 6. september 2023 - 07:27

Hej
Den tilbehør som du har på fotoet, har du opskriften på den?
Ser ud som ris og tomater

Besvar
Thomas fra Baregomad.dk 6. september 2023 - 17:09

Hej Lisbeth,
Mange tak for dit spørgsmål og interesse for min blog 😊 Det du ser som tilbehør på billedet er kisir – tyrkisk bulgursalat, som du finder lige her. Du kan også servere kogt pasta, ris eller fx smørstegte kartofler til.

Velbekomme.

Venlig hilsen
Thomas

Besvar

Jeg vil meget gerne høre fra dig

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.

Ⓒ 2023 – Baregomad.dk. Alle rettigheder forbeholdt. Materiale og billeder må ikke anvendes eller kopieres uden tilladelse. CVR: 27369588.

Betalingsikoner