Forside » Svinekød » Italiensk mørbradgryde

Italiensk mørbradgryde

italiensk mørbradgryde

Lækker opskrift på italiensk mørbradgryde, der er en italiensk inspireret gryderet med med svinemørbrad, soltørrede tomater og salvie.

Værsgo, så er der italiensk mørbradgryde for alle pengene. Her får du opskriften på en lækker italiensk inspireret mørbradgryde, som for en stund sender dig sydpå til en lille italiensk cantina med dansk islæt.

Forestil dig en dansk mørbradgryde med et italiensk twist i form af saltet parmaskinke, soltørrede tomater, hvidløg, babyspinat og salvie. Og selvfølgelig dansk piskefløde.

Så har du opskriften på denne italiensk inspirerede mørbradgryde, som med statsgaranti vil sende smagsløgene i den syvende madhimmel.

Jeg sværger mest til svinemørbrad, som er hurtig at tilberede og forholdsvis billig i indkøb, når der skal mørbradgryde på bordet, men du kan også bruge kyllingebryst, hvis der er stemning for det.

Du kan vælge at skære svinemørbraden ud i små bøffer, eller halvere hele mørbraden på langs, og så skære kødet ud i fingertykke skiver.

Den mest optimale arbejdsproces får du ved at stege parmaskinken sprød, imens du pudser mørbraden og klargør de forskellige grøntsager.

Det tager ca. 30 minutter at forberede og tilberede gryderetten, og herefter skal mørbradgryden stå og simre i et lille kvarters tid, hvor du så kan tilberede tilbehøret, som fx kan være quinoa (som erstatning for ris), friskkogt pasta eller en cremet kartoffelmos.

Se også de relevante opskrifter på:

Opskrift på italiensk mørbradgryde

italiensk mørbradgryde

Italiensk mørbradgryde

5 fra 2 stemmer
Lækker opskrift på italiensk mørbradgryde, der er en italiensk inspireret gryderet med med svinemørbrad, soltørrede tomater og salvie.
Udskriv Facebook Pinterest
RetAftensmad
KøkkenItaliensk
Forb. tid15 minutter
Tilb. tid30 minutter
Samlet tid45 minutter
Antal4 personer
ForfatterThomas

Ingredienser

  • 1 svinemørbrad - afpudset for fedt, sener og hinder
  • 70 g parmaskinke - prosciutto di parma, skåret i mundrette stykker
  • 300 g champignon - skåret i kvarter
  • 1 stort løg - skåret i tynde både
  • 2 fed hvidløg - presset
  • 100 g soltørrede tomater - i olie, drænet og skåret i rustikke stykker
  • 100 g babyspinat
  • 1 håndfuld persille - grofthakket (kan undlades)
  • 2 tsk salvie - frisk, finthakket (1 tsk. tørret salvie kan også anvendes)
  • 2,5 dl piskefløde
  • 1,5 dl grøntsagsbouillon - 1 bouillonterning opløst i kogende vand
  • 1 spsk balsamicoeddike
  • 1 spsk rørsukker
  • salt og friskkværnet peber
  • olie - til stegning
  • majsstivelse - opløst i koldt vand til jævning

Sådan gør du

  • Puds svinemørbrad fri for sener, hinder og fedt, og skær mørbraden ud i fingertykke skiver. Krydr kødstykkerne med salt og friskkværnet peber, og læg kødet på en tallerken.
  • Opvarm lidt olie i en stor gryde eller sauterpande, og steg parmaskinken sprødt ved forholdsvis høj varme (7-8 på en skala fra 1 til 9 på kogepladen). Læg den færdigstegte parmaskinke over på en tallerken.
  • Brun mørbradbøfferne i det resterende fedtstof i gryden ved forholdsvis høj varme (8 på en skala fra 1 til 9 på kogepladen) i ca. 2-3 minutter på hver side, eller til de har fået en fin gylden stegeskorpe og er næsten gennemstegte. Tilsæt evt. lidt mere fedtstof undervejs.
  • Læg de brunede mørbradbøffer op til parmaskinken på tallerkenen.
  • Pil løget og skær det ud i tynde både.
  • Pil hvidløget og pres det fint.
  • Skyl og rens champignoner under koldt vand, og skær dem ud i kvarte stykker.
  • Hæld lagen fra de soltørrede tomater, og skær dem ud i rustikke stykker.
  • Skyl babyspinaten under koldt vand, og lad dem dryppe af i en sigte.
  • Steg champignonerne fri for væde i gryden ved høj varme i ca. 4-5 minutter.
  • Tilsæt evt. lidt olie og vend løgene og hvidløget ned til champignonerne i gryden eller sauterpanden. Steg løgene bløde og blanke ved forholdsvis høj varme (7-8 på en skala fra 1 til 9 på kogepladen) i ca. 3-4 minutter.
  • Tilsæt de soltørrede tomater, salvie, piskefløde, grøntsagsbouillon, balsamicoeddike, sukker, brunede mørbradstykker og den sprødstegte parmaskinke. Bring mørbradgryden i kog og lad nu gryderetten småsimre uden låg i ca. 10-12 minutter. Rør rundt i gryden et par gange undervejs.
  • Smag retten til med salt, friskkværnet peber og jævn sovsen hvis du ønsker en tykkere konsistens.
  • Skru op for varmen og læg babyspinaten ovenpå gryderetten. Lad spinaten dampe og falde sammen i et par minutter, og vend den godt rundt i gryderetten.

Noter

Server din italienske mørbradgryde til friskkogt pasta, quinoa, ris eller kartoffelmos. Velbekomme.

Næringsindhold

Næringsindhold
Italiensk mørbradgryde
Mængde pr. portion
Kalorier
652
% Daglig værdi*
Fedt
 
43
g
66
%
Mættet fedt
 
19
g
119
%
Transfedt
 
0.1
g
Flerumættet fedt
 
5
g
Enkelumættet fedt
 
15
g
Kolesterol
 
180
mg
60
%
Natrium
 
1016
mg
44
%
Kalium
 
1994
mg
57
%
Kulhydrater
 
27
g
9
%
Kostfibre
 
5
g
21
%
Sukker
 
18
g
20
%
Protein
 
42
g
84
%
Vitamin A
 
3576
IU
72
%
Vitamin C
 
23
mg
28
%
Calcium
 
126
mg
13
%
Jern
 
5
mg
28
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.
Italiensk mørbradgryde

Italiensk mørbradgryde er nem aftensmad – også til fryseren

Vi laver ofte dobbeltportion af denne italienske mørbradgryde, så vi har nem aftensmad til dagen efter, eller fryser det ned til en dag, hvor vi lige står og har behov for hurtig, men god og solid aftensmad.

Italiensk mørbradgryde er meget velegnet til fryseren, og skal blot tages op dagen forinden, lægges i køleskabet og stille og roligt tø op til dagen efter. Det bliver ikke nemmere.

Kan du lave italiensk gryde med mørbrad uden piskefløde?

Ja. Du kan sagtens lave italiensk mørbradgryde uden piskefløde, men med madlavningsfløde eller mælk.

Smagsoplevelsen bliver selvfølgelig ikke den samme, men hvis du gerne vil spare lidt på kalorierne, kan du sagtens erstatte fløden med mælk, og jævne sovsen med lidt majsmel opløst i koldt vand.

Personligt laver jeg altid mørbradgryde på piskefløde, da det giver en helt anden afrundet smagsoplevelse i kraft af en cremet mormor-sovs.

Vi får måske rigtig mormor-sovs hver fjortende dag, så når der endelig skal flødesovs på bordet, skal det være sovs med sovs på.

Italiensk gryderet med aubergine

Fremgangsmetoden minder meget om den klassiske danske mørbradgryde, og når du først har pudset svinemørbraden fri for sener, fedt og hinder, og ordnet de forskellige grøntsager, er du mere end halvvejs målet.

Mørbradgryden skal stå og simre i et lille kvarters tid, når alle ingredienserne er kommet i retten med undtagelse af spinaten, som du først skal tilsætte et par minutter inden servering.

Du kan variere retten i det uendelige, når det kommer til grøntsager. Jeg kalder det en ruskomsnusk-ret, da denne opskrift kun er vejledende.

Med andre ord har du rig mulighed for at få bugt med grøntsager, som skriger på at blive brugt i grøntsagsskuffen.

Min udgave af denne herlige italiensk inspirerede gryderet er med champignon, løg, hvidløg og soltørrede tomater, men du kan også sagtens bruge peberfrugter, squash og auberginer.

Hvis du ønsker at bruge aubergine i retten, vil jeg anbefale dig at skære auberginen ud i fingertykker skiver, og så skære skiverne ud i kvarter.

Herefter vil jeg stege dem bløde i lidt olie på en pande, eller vende dem i lidt olivenolie, og bage dem forholdsvis møre i ovnen i ca. 12-15 minutter, og så vende dem i retten lige inden servering.

13 kommentarer til “Italiensk mørbradgryde”

  1. Stor ros til den her opskrift. Jeg lavede den forleden, og maden smagte fremragende. Tak for en god blog og for gennemarbejdede og troværdige opskifter.
    Kh Pernille

    1. Thomas fra Baregomad.dk

      Hej Pernille,
      Mange tak for din søde besked, og rosende ord om opskrifterne og bloggen 🙂 Det varmer i den grad mit gastronomiske hjerte, og gør arbejdet med bloggen det meget sjovere. Jeg er rigtig glad for at høre, at du synes om italiensk mørbradgryde, som også er en af familiens store favoritter her i huset - et lækkert alternativ til klassisk mørbradgryde.

      Venlig hilsen
      Thomas

  2. Hej Thomas,

    Af hvilken årsag kommer du sukker i retten ? Og hvad ville evt. komme i istedet salvie ?

    Mvh. Charlotte

    1. Thomas fra Baregomad.dk

      Hej Charlotte,
      Tak for dit relevante spørgsmål 😊 Jeg tilsætter lidt sukker sammen med lidt æbleeddike, som tilfører syre og sødme til sovsen - det giver en fantastisk sovs. Alternativt kan du bruge gastrik som smagsforstærker. Det står der meget mere om i min kogebog. Salvie vil også passe fint i retten sammen med de øvrige ingredienser.

      God fornøjelse med madlavningen.

      Venlig hilsen
      Thomas

    1. Thomas fra Baregomad.dk

      Hej Lisbeth,
      Mange tak for dit spørgsmål og interesse for min blog 😊 Det du ser som tilbehør på billedet er kisir - tyrkisk bulgursalat, som du finder lige her. Du kan også servere kogt pasta, ris eller fx smørstegte kartofler til.

      Velbekomme.

      Venlig hilsen
      Thomas

    1. Thomas fra Baregomad.dk

      Hej Kate,
      Mange tak for dit spørgsmål 😊 Det kan du tro du kan - det bliver retten kun bedre af, da alle smagene får lov til at samle sig i retten, så absolut kun en fordel.

      God fornøjelse med retten.

      Venlig hilsen
      Thomas

  3. Hej Thomas,
    Jeg har et par spørgsmål til din ret, som jeg glæder mig til at lave.
    Du skriver, at du bruger balsamicoeddike, men i en af dine besvarelser skriver du æbleeddike. Hvilken er bedst?
    Kan man bruge alm. sukker i stedet for rørsukker?

    Mange hilsener
    Sonja

    1. Thomas fra Baregomad.dk

      Hej Sonja,
      Tak for din kommentar. Balsamicoeddike er lidt mere intens i smagen, så det bliver en smagssag. Jeg bruger oftest æbleeddike og du kan sagtens bruge almindelig sukker - jeg hælder bare til det økologiske rørsukker. God fornøjelse med retten.

      Venlig hilsen
      Thomas

  4. Fantastisk ret🥰gæsterne fik hver en opskrift med hjem (plejer jeg at gøre som en lille gave, når jeg får fundet en ret, som bare sidder lige i skabet, og DET gør denne ret)👏🏻🤭Tak!

5 from 2 votes

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Giv gerne din vurdering af opskriften her.