Forside » Svinekød » Kokkens gryderet med svinemørbrad og chorizo

Kokkens gryderet med svinemørbrad og chorizo

Kokkens gryderet

Her i huset er det mig der er er chefkokken. Det er mig der styrer slagets gang i køkkenet, men når det kommer til den ugentlige madplan og nye opskrifter, bliver hele familien involveret og hørt. Som madblogger har jeg selvfølgelig altid en masse gode ideer til nye opskrifter, som jeg ihærdigt forsøger at få på madplanen. Kokkens gryderet er en af disse, og da det er mig der svinger taktstokken i køkkenet, kan denne gryderet ikke hedde andet end "kokkens gryderet". Den er stærkt inspireret af min opskrift på hakkebøffer i fad, som er utrolig populær blandt dem der værdsætter sovs der smager af noget og mormormad.

Prøv lige at se opskriften på: Hakkebøffer med bacon i svampedrøm

Denne opskrift på kokkens gryderet er:

  • En gryderet spækket med smag og krydderier pakket ind i en lækker cremet mormor-flødesovs
  • Et stensikkert hit for hele familien
  • Luksusmad til hverdag og perfekt som gæstemiddag
  • Nem at tilberede - kræver en halv times indsats i køkkenet, og så skal kokkens gryderet en tur i ovnen
  • Er fryseegnet i op til tre måneder og velegnet til at blive genopvarmet efter opbevaring på køl

Prøv lige at se opskriften på: Hakkebøffer i fad

Disse ingredienser skal du bruge:

Lad dig ikke forskrække af de forholdsvis mange ingredienser. Mange af ingredienserne vil jeg betegne som basisvarer, og udvalget af grøntsager er kun vejledende. Kokkens gryderet er velegnet som en "tømme-køleskabet-ret" hvad angår grøntsager, så her skal du bare give den fuld gas og freestyle med andre grøntsager som fx gulerødder, pastinak, hokkaido græskar og broccoli.

  • Svinemørbrad
  • Rød peberfrugt
  • Løg
  • Hvidløg
  • Forårsløg eller porre
  • Persille
  • Champignon
  • Chorizo
  • Tomatpuré
  • Madlavningsfløde
  • Mild paprika
  • Røget paprika
  • Timian
  • Rørsukker eller gastrik
  • Salt
  • Peber
  • Stødt chili
  • Majsstivelse til jævning
  • Olie til stegning

Kokkens gryderet
Kokkens gryderet er et miks mellem det moderne og klassiske mormor-køkken. De forskellige ingredienser tilberedes på en pande, og samles i en gryde velegnet til ovnbrug, hvor gryderetten tilberedes færdig i godt og vel en halv times tid. Som tilbehør kan du servere kartoffelmos eller ris til.

Sådan laver du kokkens gryderet

Forberedelse er det halve arbejde. Og hvis man følger denne simple regel i køkkenet, kommer man rigtig langt uden alt for meget sved på panden. Det gør sig også gældende med denne opskrift på kokkens gryderet, som faktisk ikke er spor kompliceret at gå i krig med, hvis du bare har styr på alting inden du går i gang med selve tilberedningen af retten.

  1. Start med at pudse svinemørbraderne fri for sener, fedt og den store sølvsene.
  2. Skær svinemørbraderne ud i fingertykke bøffer.
  3. Rengør alle grøntsager, og skær dem ud i rustikke stykker.
  4. Brun mørbradbøfferne ved høj varme i et par minutter på hver side, så de får en fin gylden stegeskorpe, og læg de færdigstegte mørbradbøffer over i gryden.
  5. Steg grøntsagerne og chorizoen efter anvisningerne i opskriften, og tilsæt tomatpuré og krydderier.
  6. Tilsæt fløde og mælk og bring sovsen i kog. Smag sovsen til og hæld sovsen med grøntsagerne ned til mørbradbøfferne i gryden.
  7. Sæt gryden i ovnen i ca. 30-35 minutter.
  8. Server kokkens gryderet med hjemmelavet kartoffelmos eller ris.

Personlig er jeg helt pjattet med kokkens gryderet, som består af en mundvandsdrivende lækker mormor-sovs, som byder på masser af smag og intensitet takket være de mange krydderier og chorizoen, som tilfører dette gudemåltid en krydret varme og sødme. Jeg er svært begejstret for kokkens gryderet, og håber også den vil tage dig med storm.

God fornøjelse.

Kokkens gryderet med svinemørbrad og chorizo

Print
Serves: 6-8 Prep Time: Cooking Time:
Nutrition facts: 500 calories 20 grams fat
Rating: 4.8/5
( 18 voted )

Ingredients

  • 2 svinemørbrad
  • 1 stor rød peberfrugt i rustikke tern
  • 1 stort finthakket løg
  • 4 fed presset eller hakket hvidløg
  • 1 bdt. forårsløg skåret i skrå rustikke stykker
  • 1 bdt. grofthakket persille
  • Ca. 300-400 gr. champignon
  • 1 stk. chorizopølse (ca. 100-150 gr.)
  • 1 ds. tomatpuré (ca. 70 gr.)
  • ½ ltr. madlavningsfløde eller piskefløde 38%
  • ½ ltr. sødmælk
  • 2 spsk. mild paprika
  • ½ tsk. røget paprika
  • 1 tsk. timian
  • 1 spsk. økologisk rørsukker eller gastrik
  • 1 spsk. æblecidereddike (undlades hvis du anvender gastrik)
  • Salt
  • Friskkværnet peber
  • 1 knsp. stødt chili (kan sagtens undlades)
  • Evt. lidt majsstivelse til jævning
  • Olie eller smør til stegning

Instructions

  1. Forvarm ovnen til 200° grader varmluft.
  2. Puds de to svinemørbrader fri for fedt, hinder og den store sølvsene.
  3. Skær de to svinemørbrader ud i fingertykke mørbradbøffer, og bank dem evt. lidt flade med din håndrod. Krydre mørbradbøfferne med salt og peber.
  4. Skær chorizopølsen ud i små tern på ca. 1x1 cm.
  5. Hak løg og hvidløg fint.
  6. Hak persillen groft.
  7. Skyl peberfrugten under koldt vand, og skær den ud i rustikke tern.
  8. Snit forårsløgene på skrå i rustikke stykker, og skyl dem under koldt vand i en sigte.
  9. Rens champignonerne under koldt vand, og skær dem i kvarter.
  10. Opvarm lidt olie eller smør i en pande, og brun mørbradbøfferne ved høj varme i et par minutter på hver side, så de får en god stegeskorpe. Læg de brunede mørbradbøffer op i gryden, som senere skal i ovnen.
  11. Hæld chorizoen på panden i det resterende fedtstof fra mørbradbøfferne sammen med det finthakkede løg og hvidløg, og steg løgene klare i 3-5 minutter.
  12. Tilsæt paprika, sukker og tomatpuré og lad det stege med i yderligere et par minutter under jævnlig omrøring. Tilsæt evt. lidt mere fedtstof.
  13. Vend peberfrugt, forårsløg og champignon ned til de øvrige ingredienser på panden, og rør alle ingredienserne godt sammen.
  14. Tilsæt madlavningsfløde, mælk, æblecidereddike og grofthakket persille, og bring flødesovsen i kog under omrøring.
  15. Lad flødesovsen småkoge i et par minutter, og smag sovsen til med salt, peber og de øvrige krydderier.
  16. Er soven for tynd, kan du evt. jævne den med lidt majsmel rørt op i koldt vand.
  17. Hæld flødesovsen med grøntsagerne ned i gryden til de brunede mørbradbøffer, og sæt låg på gryden. 
  18. Sæt gryden ind i den forvarmede ovn i ca. 30-35 minutter.
  19. Server kokkens gryderet med svinemørbrad og chorizo til fx hjemmelavet kartoffelmos eller kogte ris.
  20. Velbekomme.

Notes

Er du ikke så begejstret for chorizopølse, kan du erstatte chorizo med sprødstegte bacontern, som også tilfører en fantastisk smag til retten. Kokkens gryderet er fryseegnet i op til tre måneder, og retten kan med fordel tilberedes dagen i forvejen, så den blot skal varmes op i ovnen i gryden. Det giver krydderierne mulighed for at sætte sig i retten, og gør kun retten endnu bedre. Laver du retten i vinterhalvåret, kan jeg varmt anbefale dig at servere gratineret rosenkålssalat med bacon, pære og tranebær til kokkens gryderet.

Kokkens gryderet

6 kommentarer til “Kokkens gryderet med svinemørbrad og chorizo”

    1. Thomas fra Barego'mad

      Hej Bente,
      Tak for din interesse for min blog 😊 Mælken skal selvfølgelig i flødesovsen - beklager hvis det ikke fremgår i opskriften, og får det selvfølglig tilføjet lige med det samme.

      God påske 😊

      Venlig hilsen
      Thomas

  1. Hej Thomas
    Jeg vil gerne prøve din kokkens grydret med mørbrad og chorizo, men jeg har ikke en gryde der kan gå i ovnen, og jeg skal lave en stor portion (til 17 mennesker). Hvor længe tror du jeg skal lade retten koge på komfuret?
    Mvh Sine

    1. Thomas fra Barego'mad

      Hej Sine,
      Tak for din besked 😊
      Du er da frisk sådan at kaste dig ud i kokkens gryderet til 17 personer, men absolut en realistisk opgave som med garanti vil begejstre rundt om bordet.

      Du skal tilberede retten efter anvisningerne i opskriften, og så lade retten simre (varme 3-4 på et komfur fra 1-9) i 30-35 minutter. Tilberedningstiden ca. den samme, men gratineringen får du ikke som i ovnen, men smagen er lige så god 😊 Har du overvejet at købe et par store engangs alubakker, som du kan tilberede retten i i ovnen? Men tilberedning i gryde kan sagtens lade sig gøre - lav en test med et stykke mørbrad efter en halv time.

      God fornøjelse.

      Thomas

  2. Hej Thomas
    Jeg har vil gerne prøve denne lækre opskrift.
    Det eneste men er ,at jeg gerne vil fryse den,men der jo persille i.
    Kan jeg uden problemer opvarme retten alligevel?
    bedste hilsner
    Tine

    1. Thomas fra Barego'mad

      Hej Tine,
      Mange tak for din besked 🙂
      Du kan sagtens fryse retten ned og opvarme den igen, da persillen koger med i gryderetten, og dermed bliver evt. jordbakterier dræbt under tilberedningen inden retten fryses ned. Dvs. chorizo-gryden indeholder ikke farlige jordbakterier fra persillen, når den fryses ned. Drysser du persille ovenpå retten lige inden den serveres, og du efterfølgende står med en rest som du gerne vil fryse ned, skal du for en sikkerheds skyld lige koge retten igenenm inden den fryses ned eller stilles på køl.

      Håber det giver mening 🙂

      Hilsen
      Thomas

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *