Vikingegryde

Simreret. Gryderet. Efterårsret. Vinterret. Vikingegryde. Luksus-hverdagsmad. Aftensmad for hele familien. Vikingegryde er en af mine favoritretter, når det kommer til nemme gryderetter spækket med smag og vikinge-stemning. Det sidste er måske en sandhed med modifikationer, for du skal lede længe efter runer, hjelme, Freja og Odin i denne gryderet. Jeg har faktisk ingen anelse om, hvad en original “vikingegryde” består af, og jeg tror næppe der findes et endegyldigt svar på dette spørgsmål til titusinde kroner. Denne vikinge-inspirerede gryderet er sådan en ruskomsnusk-ret, som kan tilberedes med forskellige kødtyper som fx oksekød, kyllingekød og svinekød. Tilberedningstiden vil variere alt efter kødtype, men den hurtigste tilberedning får du med kyllingebryst og svinemørbrad.

Prøv lige at se opskriften på: Koteletter i fad med whiskysauce

Opskrift på vikingegryde

Denne vikinge-inspirerede gryderet er nem hverdagsmad, som kun kræver en halv time af din tilstedeværelse i køkkenet. Du kan variere retten i det uendelige, når det kommer til kødtyper og grøntsager. Jeg kalder det en ruskomsnusk-ret, da denne opskrift kun er vejledende. Med andre ord har du rig mulighed for at få bugt med grøntsager, som skriger på at blive brugt i grøntsagsskuffen. Min udgave af denne herlige gryderet er med porrer, champignoner, løg og hvidløg, men du kan også sagtens bruge peberfrugter, forårsløg og rodfrugter.

Som nævnt tidligere kan du også bruge kyllinge- og oksekød, men jeg sværger nu mest til svinemørbrad, som er hurtigt at tilberede og forholdsvis billigt i indkøb. Du kan vælge at skære svinemørbraden ud i små bøffer, eller halvere hele mørbraden på langs, og så skære kødet ud i fingertykke skiver. Den mest optimale arbejdsproces får du ved at stege baconskiverne sprøde, imens du pudser mørbraden og klargør de forskellige grøntsager. Det tager ca. en halv time at tilberede gryderetten, og herefter skal vikingegryden stå og småsimre i et kvarters tid, hvor du også kan tilberede ris eller andet tilbehør.

Prøv lige at se opskriften på: Hakkebøffer i fad

Denne opskrift på vikingegryde er:

  • En mundvandsdrivende lækker gryderet med sprødstegt bacon og brunede mørbradstykker
  • En lækker sammenkogt ret for hele familien
  • Nem hverdagsmad, som kan tilberedes i forvejen og er fryseegnet
  • Populær mormormad, som kan nydes hele året rundt

Disse ingredienser skal du bruge:

  • Svinemørbrad
  • Bacon i skiver (bacontern kan også anvendes)
  • Cocktailpølser (kan undlades)
  • Champignon
  • Porrer
  • Løg
  • Hvidløg
  • Paprika
  • Karry
  • Tomatkoncentrat
  • Piskefløde
  • Salt
  • Friskkværnet peber

Hvilket bagestål er bedst i test?
Hvilket bagestål er bedst i test? Hånden på hjertet – der er ingen vindere eller tabere i denne test. Jeg sammenligner de fem mest solgte bage- og pizzastål i Danmark, hvoraf jeg selv har testet to af de fem nævnte. Testen tager derfor udgangspunkt i egne erfaringer, produktspecifikationer, tredjeparter og forbrugernes anmeldelser af de enkelte bagestål. Læs hele testen af de fem mest populære bagestål i Danmark.

Prøv lige at se opskriften på: Boller i karry i ovn

Vikingegryde

Kan man fryse pizzadej?
Det helt store spørgsmål til tusinde kroner – kan man virkelig fryse hjemmelavet pizzadej? Det korte svar er et stort og rungende ja. Du kan sagtens fryse din hjemmelavede pizzadej, så du i løbet af ingen tid kan forkæle dig selv og familien med den mest sprøde og velsmagende pizza.

Prøv lige at se opskriften på: Mørbrad i fad

Nem og billig gryderet

Som sagt har jeg ingen anelse om, hvorfor denne gryderet hedder “vikingegryde”, men den originale udgave er efter sigende med svinemørbrad, og minder ret beset om en klassisk mørbradgryde. Du kan ofte købe svinemørbrad på tilbud, hvilket gør dette måltid til et forholdsvis billigt måltid, og du kan sagtens erstatte piskefløden med madlavningsfløde eller mælk, hvis du vil spare lidt på kalorierne. Bacon er jo nærmest et krydderi i sig selv, og et must-have i retten, hvis jeg selv skal sige det. Hvis du undlader baconen, og for den sags skyld cocktailpølserne i retten, kan du med fordel erstatte den søde paprika med røget paprika, som tilfører gryderetten en skøn røget smag, som på mange måder minder om bacon.

God fornøjelse.

Vikingegryde

Vikingegryde

Antal personer: 4 Forberedelse: Tilberedning:
Næringsindhold: 200 kalorier 20 grams fedt
Hvor glad er du for opskriften? 4.8/5
( 87 bedømmelser )

Ingredienser:

  • 1 hel svinemørbrad, afpudset for fedt, sener og hinder og skåret i fingertykke halve bøffer
  • 150 gr. bacon i skiver, skåret i fingertykke skiver (bacontern kan også anvendes)
  • 200 gr. cocktailpølser (kan undlades)
  • 350 gr. champignon, renset og skåret i kvarter
  • 2 porrer, renset og skåret i fingertykke skiver
  • 1 stort løg, skåret i tynde både
  • 3 fed hvidløg, finpresset
  • 1 spsk. mild paprika (med top)
  • 1 spsk. karry (med top)
  • 1 spsk. tomatkoncentrat (med top)
  • 2,5 dl. piskefløde
  • 1 dl. mælk (kan erstattes med piskefløde)
  • Salt
  • Friskkværnet peber

Opskrift - sådan gør du trin for trin:

  1. Opvarm en sauterpande eller stor pande, og start med at stege baconskiverne sprøde ved middel varme (7 på en skala fra 1 til 9 på kogepladen). Imens baconen steges sprød og gylden, kan du gå videre med de øvrige ingredienser i opskriften.
  2. Puds svinemørbraden fri for sener, hinder og fedt, og skær mørbraden igennem på langs. Skær mørbraden ud i fingertykke halve mørbradbøffer.
  3. Pil løget og halver det på midten. Skær løget ud i tynde rustikke løgbåde.
  4. Pil hvidløget og pres det med en hvidløgspresser.
  5. Skyl champignonerne under koldt vand, og skær dem ud i kvarte stykker.
  6. Skyl porrerne under koldt vand, og skær dem i fingertykke skiver. Skyl porreringene under koldt vand, og lad dem dryppe af i en i sigte.
  7. Læg det sprødstegte bacon op i en røreskål, hvor der også er plads til svinemørbraden.
  8. Brun mørbradstykkerne ved forholdsvis høj varme i 2-3 minutter på hver side. Steg evt. kødet af et par omgange, så det ikke koger i fedtstoffet, men steger og får en flot gylden stegeskorpe. Læg de brunede kødstykker op i skålen til baconen.
  9. Steg cocktailpølserne gyldne i det resterende fedtstof fra kødet, og læg dem op i skålen til baconen og svinemørbraden. 
  10. Steg champignonerne ved høj varme i det resterende fedtstof fra mørbradstykkerne i ca. 4-5 minutter, så champignonerne får mulighed for at smide det meste af deres væske.
  11. Vend løg, hvidløg og porreringe ned til champignonerne på panden, og lad grøntsagerne stege med i yderligere et par minutter.
  12. Tilsæt karry, paprika og tomatkoncentrat, og rør det godt rundt imellem grøntsagerne.
  13. Hæld det sprødstegte bacon og brunede mørbradstykker tilbage på panden, og tilsæt piskefløden.
  14. Lad nu alle ingredienserne simre videre uden låg ved middel varme (5-6 på en skala fra 1 til 9 på kogepladen) i ca. 10-15 minutter.
  15. Smag din vikingegryde til med salt og friskkværnet peber, og fordel cocktailpølserne oveni retten.
  16. Velbekomme.
Har du prøvet en af mine opskrifter?
Så vil jeg rigtig gerne høre hvordan det gik. Smid mig en kommentar længere nede på siden, og fortæl mig hvad du synes om opskriften.
Vikingegryde gryderet
Vikingegryde

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

Jeg vil meget gerne høre fra dig

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.

Ⓒ 2023 – Baregomad.dk. Alle rettigheder forbeholdt. Materiale og billeder må ikke anvendes eller kopieres uden tilladelse. CVR: 27369588.

Betalingsikoner