Butter chicken, murgh makhani eller smørkylling. Butter chicken er en utrolig populær indisk gryderet, som er kendt og elsket over hele verden. De fleste indiske restauranter har smørkylling på menukortet og det siges, at kan de lave en velsmagende butter chicken, vil man ikke gå galt i byen med deres øvrige retter. Om der er noget om snakken vil jeg lade stå hen i det uvisse. Murgh makhani er og bliver en mundvandsdrivende lækker indisk ret, som med sin cremede aromatiske sovs kan tryllebinde de fleste.
Prøv lige at se opskriften på: Indisk dahl
Indisk butter chicken opskrift
Møre og saftige kyllingestykker takket være en himmelsk yoghurt-marinade spækket med krydderier. En smuk og aromatisk gryderet, som rent smagsmæssigt teleporterer dig til en helt anden madverden. Indisk smørkylling eller murgh makhani ikke bare smager godt, men er også visuelt en fryd for øjet. Den cremede karrygule sovs i kontrast til de hvide ris og friskhakket koriander eller persille har det med at tryllebinde en. Det bedste ved det hele er, at opskriften på butter chicken er legende let at tilberede, og at listen over ingredienser forefindes i alle velassorterede supermarkeder.
Prøv lige at se opskriften på: Raita
Den tryllebindende smørkylling
Mængden af smør i retten varierer meget alt efter opskrift og restaurant. Jeg nøjes med at stege kyllingestykkerne og krydderierne i et par spiseskefulde smør, og en lille smule neutral rapsolie. Fedtstoffet og piskefløden giver den velsmagende karrysovs en nærmest silkeglat tekstur, som gør denne karrysovs til noget helt unikt. Smørkylling stammer fra det nordlige Indien, hvor en restauratør ved navn Kundan Lal Gujral engang i 1950’erne opfandt denne gryderet.
Prøv lige at se opskriften på: Boller i karry i ovn
Denne opskrift på butter chicken er:
- Utrolig nem at tilberede, og kyllingen kan du marinere dagen i forvejen
- Indisk comfortfood spækket med varme krydderier
- Klassisk smørkylling i en lækker cremet sovs med en silkeglat tekstur
- Smagt til efter mine egne personlige præferencer (familien har mere end godkendt denne udgave)
Prøv lige at se opskriften på: Naanbrød
Disse ingredienser skal du bruge:
- Kyllingebryst
- Løg
- Hvidløg
- Ingefær
- Grofthakkede tomater
- Græsk yoghurt
- Piskefløde
- Smør
- Spidskommen
- Garam masala
- Stødt koriander
- Gurkemeje
- Mild chilipulver
- Sukker
- Salt
- Friskkværnet peber
Prøv lige at se opskriften på: Foccacia brød
Smørkylling er indisk comfortfood
Butter chicken er ikke en stærk ret efter indisk standard, men er utrolig aromatisk og velsmagende. Butter chicken er et måltid, som hele familien vil synes om. De mange indiske krydderier sætter deres helt eget personlige præg på retten, som virkelig skaber en sublim smagsoplevelse. Ligesom mange karryretter ligger hemmeligheden bag en god smørkylling i selve sovsen. Når det kommer til indisk smørkylling, er det mængden af krydderier, som giver den karakteristiske kompleksitet og dybde i sovsen. De karamelliserede løg og tomater tilfører sovsen lidt sødme, og endelig er det piskefløden og smørret der gør sovsen cremet og lind.
Prøv lige at se opskriften på: Vegansk blomkålscurry med ris
Mit madhjerte blev blødt som smør i London
Da jeg første gang blev væltet omkuld af denne herlige indiske ret på en restaurant i London, gik jeg straks i gang med at Google mig frem til den bedste opskrift på butter chicken. Det er praktisk taget umuligt. Der findes flere millioner opskrifter på butter chicken, så hvilken en er den bedste? Med madoplevelsen frisk i erindring fra den indiske restaurant i London, gik jeg i gang med at kreere min egen opskrift på butter chicken med inspiration fra utallige hjemmesider. Resultatet sidder du med her. Og den er mere end godkendt, hvis jeg selv skal sige det.
God fornøjelse.
Ingredients
- Marinade til indisk smørkylling og tilberedning:
- 800 gr. kyllingebryst, skåret i rustikke mundrette stykker på 2x2 cm.
- 1,5 dl. græsk yoghurt 10%
- 4 fed hvidløg, finthakket
- 1 spsk. friskrevet ingefær
- 2 tsk. garam masala
- 1 tsk. gurkemeje
- 1 tsk. spidskommen
- 2 tsk. salt
- 1 tsk. mild chilipulver (kan undlades)
- Smør eller olie til stegning
- Sovsen:
- 2 store løg, halveret og skåret i tynde ringe eller tern
- 5 fed hvidløg, finthakket
- 1 ds. grofthakkede tomater (400 gr.)
- 2,5 dl. piskefløde 38% (græsk yoghurt eller madlavningsfløde er også velegnet)
- 2 spsk. smør, skåret i tern
- 1 spsk. friskrevet ingefær
- 1,5 tsk. spidskommen
- 1,5 tsk. garam masala
- 1 tsk. stødt koriander (eller en lille håndfuld friskhakket koriander)
- 1 tsk. mild chilipulver (kan undlades)
- 1 spsk. sukker
- 1 tsk. salt
- Lidt friskkværnet peber
- 2-3 spsk. smør
- Tilbehør:
- Grofthakket persille eller koriander
- Kogte ris
- Naanbrød
Instructions
Marinade til indisk smørkylling og tilberedning:
- Halvér kyllingefileterne på langs, og skær kyllingekødet ud i mundrette stykker på ca. 3x3 cm.
- Rør alle ingredienserne til marinaden sammen i en skål, og hæld marinaden og kødet i en frysepose. Vend kyllingekødet godt rundt i marinaden i posen.
- Lad kyllingekødet trække i marinaden i minimum 30 minutter på køl. Du kan med fordel lade kødet trække noget længere - gerne 3-4 timer eller natten over.
- Opvarm lidt olie eller smør på en velegnet pande, og brun kyllingestykkerne i 3-4 minutter på hver side. Steg kyllingekødet af et par omgange, så kødet ikke kommer til at koge på panden. Læg de stegte kyllingestykker op i en skål eller fad, og dæk dem til med staniol, så de kan holde varmen. Gå herefter videre med tilberedningen af sovsen.
Sovsen:
- Pil løget og hak det groft.
- Smelt smørret i en stor gryde, og steg løg og hvidløg ved middelhøj varme (7 på en skala fra 1 til 9 på kogepladen) i ca. 3-4 minutter .
- Tilsæt friskrevet ingefær, spidskommen, garam masala, stødt koriander, mild chilipulver og sukker, og svits krydderierne i et par minutter ved middelhøj varme under omrøring. Når krydderierne bliver svitset af på panden, har det en god effekt på aromastofferne, som forplanter sig i retten og får den til at smage af mere.
- Tilsæt de grofthakkede tomater, og lad dem simre med i et par minutter.
- Blend alle ingredienserne på panden til en ensartet sovs med en stavblender, eller hæld ingredienserne op i en blender og tilbage på panden.
- Tilsæt piskefløde og lad sovsen koge op under omrøring. Når sovsen småkoger, vender du de stegte kyllingestykker tilbage på panden, hvorefter din butter chicken skal simre videre i ca. 10 minutter.
- Smag retten til med salt og friskkværnet peber, og kontroller at kyllingestykkerne er færdig tilberedte, men stadigvæk saftige.
- Drys lidt grofthakket persille eller koriander ovenpå retten, og server din butter chicken til kogte ris og naanbrød eller foccacia brød.
- Velbekomme.
Notes
Butter chicken kan serveres til kogte ris ledsaget af lidt godt madbrød, som rigtig kan suge den lækre sovs op fra tallerkenen.
Tak for opskriften, den var lækker. Hvordan kan krydring justeres? Andre opskrifter bruger klaret smør og bukkehornsblade
Hej Morten,
Mange tak for dit feedback 😊 Du kan fx justere smagen med lidt limesaft, som tilfører en frisk og letsaltet smag. Sukker eller honning for lidt mere sødme. Lidt mere syre i retten kan du tilføre med lidt æbleeddike eller hvidvinseddike.
Venlig hilsen
Thomas
Hvornår skal de 2 spsk smør skåret i tern, tilsættes sovsen?
Hej Heidi,
Smørret (de to spiseskefulde) skal tilsættes når sovsen er blevet blendet, og skal monteres med smør og fløde. Får det lige præciseret i opskriften 😊
Venlig hilsen
Thomas
Hej.
Bruges lagen kyllingen har ligger til sovsrn