Jeg er stor fan af boller i karry, og det fremkalder gode barndomsminder, hvor jeg mindes jeg altid bestilte boller i karry til min fødselsdag. Boller i karry er en utrolig populær familieret i Danmark, og et hit blandt både børn og vokse. Det er jo ret beset et simpelt måltid med forholdsvis få ingredienser, men den cremede aromatiske karrysovs kan altså et eller andet i selskab med kødboller og kogte ris. Og nu skal du så opleve boller i karry i ovn.
Boller i karry i ovn med et moderne twist
Hvad vil du sige til, at vi bringer lidt flere grøntsager ind i retten, og gør tilberedningen af boller i karry endnu nemmere? Her i huset er boller i karry i ovn gået hen og blevet en af de store familie-favoritter, og når du først har smagt denne udgave, er jeg sikker på du vil give mig ret. Vi skal spise flere grøntsager i hverdagen, og med denne opskrift får du masser af spidskål og porrer på tallerkenen – camoufleret i den mest cremede karrysovs, som forplanter sig i grøntsagerne og kødbollerne.
Prøv lige at se opskriften på: Mørbrad i fad
Denne opskrift på boller i karry i ovn er:
- En nyfortolkning af den populære familie-klassiker boller i karry
- Lækker og nem hverdagsmad på 45 minutter
- Tilberedt i fad på en bund af spidskål, porrer og en mundvandsdrivende lækker karrysovs
- Ikke stærk, men dejlig aromatisk og krydret skræddersyet hele familien
Prøv lige at se opskriften på: Frikadeller i fad
Disse ingredienser skal du bruge:
- Hakket kalv og flæsk 8-12%
- Madlavningsfløde 18%
- Æg
- Løg
- Spidskål
- Porrer
- Æble
- Hvidløg
- Grøntsagsbouillon
- Mel
- Salt
- Peber
- Karry
- Æblecidereddike
- Sukker
- Maizena (majsmel)
Prøv lige at se opskriften på: Græske hakkebøffer i fad
Har du styr på de forskellige måleenheder for ingredienser?
Du har garanteret søgt en gang eller to efter madopskrifter på nettet, hvor du er stødt på forskellige begreber for måleenheder og forkortelser som fx cups, ounces og sticks. I USA anvender man betegnelsen “cup” for både tørre og våde ingredienser, hvor vi i Danmark anvender det gængse decilitermål som rummål. Så hvor meget er det lige en cup sukker svarer til i gram og hvor meget svarer to sticks smør til i gram? Læs mere om de forskellige måleenheder her.


Boost karryen i dine boller i karry i ovn
Du er sikkert tidligere stødt på begrebet at “brænde” karryen af i diverse opskrifter, men hvad betyder det egentlig taget? At “brænde” karryen af har en rigtig god effekt på aromastofferne i karryblandingen, som jo består af mange forskellige krydderier. Smagsstofferne i krydderierne bliver forstærket under “afbrændingen”, hvilket gør at maden ganske enkelt kommer til at smage af mere. Du skal brænde din karry af ved middel varme på en tør pande i et par minutter, før du tilsætter de øvrige ingredienser. Det er selvfølgelig ikke et must at brænde sin karry af, men det giver en større samlet smagsoplevelse i retten, og noget jeg altid praktiserer når karry indgår i opskriften.
God fornøjelse.

Ingredienser:
Farsen til boller i karry i ovn:
- 500 gr. hakket kalv og flæsk 8-12%
- 1 æg
- 1 løg, fintrevet
- 1 dl. grøntsagsbouillon
- 3 spsk. mel med top
- 2 tsk. salt
- 0,5 tsk. stødt sort peber
Karrysovsen:
- 5 dl. madlavningsfløde 18% (mælk kan også anvendes)
- 4 dl. grøntsagsbouillon
- 1 æble, fintrevet
- 1 fed hvidløg, fintpresset
- 2 spsk. æblecidereddike
- 2,5 spsk. karry
- 1 tsk. sukker
- 20 gr. smør (raps- eller solsikkeolie kan også anvendes)
- 3 tsk. salt
Grøntsagsbund:
- 0,5 stort spidskål, hakket i tynde strimler
- 2 porrer, skåret i tynde ringe
Opskrift - sådan gør du trin for trin:
Farsen til boller i karry i ovn:
- Forvarm ovnen til 200° grader almindelig over- og undervarme.
- Bring 5 deciliter vand i kog, og opløs en grøntsagsbouillonterning i det kogende vand. Du skal bruge 1 deciliter til farsen, og 4 deciliter til karrysovsen.
- Rør kødet sammen med alle ingredienserne til en lind fars, og stil farsen på køl i minimum 30 min. før den skal formes til kødboller.
- Tag farsen ud af køleskabet, og hæld lidt koldt vand op i en skål. Dyp en spiseske i vandet, og form farsen til 12 kødboller. Fordel kødbollerne ovenpå grøntsagerne og karrysovsen i fadet.
- Sæt fadet i ovnen i ca. 30 minutter, eller til retten er færdigtilberedt.
- Server retten med løse ris.
- Velbekomme.
Karrysovsen:
- Brænd karryen af i gryden uden fedtstof i et par minutter (det gør karryblandingen mere aromatisk), og tilsæt herefter smørret. Hæld hvidløg, løg og æble ned i gryden til karryblandingen, og sauter løgene klare i 3-4 minutter.
- Hæld madlavningsfløde og grøntsagsbouillon ned i gryden til de øvrige ingredienser, og bring karrysovsen i kog under omrøring. Smag karrysovsen til med salt, peber, æblecidereddike og lidt sukker. Det er lige med at finde den rette balance med en smule syre i sovsen.
- Jævn karrysovsen med et par spsk. majsmel opløst i koldt vand under omrøring.
- Fordel karrysovsen ovenpå grøntsagerne i fadet.
Grøntsagsbund:
- Fjern de yderste par blade af spidskålen, og skær det ud i kvarte stykker. Snit spidskålen i tynde strimler og skær stokken fra. Fordel spidskålen i fadet. Mængden af spidskål i retten afhænger helt af dets størrelse, men hvis det er et stort spidskål, plejer halvdelen at være nok.
- Skær roden og de øverste grønne blade af porrerne, og skær dem herefter ud i tynde ringe. Hæld porrerne op i en sigte, og skyl dem grundigt under koldt.
- Fordel porrerne i fadet med spidskålen, og bland grøntsagerne med hænderne.
Yderligere kommentarer
Boller i karry i ovn kan opbevares på køl i minimum et par dage, og er fryseegnet i op til tre måneder i en tætlukket opbevaringsboks. Du kan sagtens anvende andre grøntsager i retten som fx løg, broccoli, gulerødder, aubergine, squash og rød peberfrugt. Du kan også erstatte almindelige ris med fx blomkålsris, hvis der skal endnu mere grønt på tallerkenen.

2 kommentarer
Tak for den skønne opskrift Boller i karry i ovn, hold da op den er lækker. Jeg bryder mig ikke om farsboller, så lavede den både med boller og kylling. Min mand sagde, jeg vil gerne have boller i karry på denne måde fremover, det får han. Mvh Karin
Hej Karin,
Det er jeg rigtig glad for at høre 😊 Det med kyllingen er da en god ide, hvis farskød ikke lige falder i alles smag. At lave retten i ovnen gør den ekstra lækker.
Velbekomme.
Thomas
Baregomad.dk