Forside » Svinekød » Boller i karry

Boller i karry

billede med boller i karry

Den bedste opskrift på boller i karry. Klassisk nationalspise i form af kødboller i karrysovs med kogte ris. Nem hverdagsmad på 30 min.

En af Danmarks nationalspiser må siges at være boller i karry.

En fantastisk velsmagende og enkel ret, som sender tankerne tilbage til de glade 70'ere, hvor retten for alvor holdt sit indtog i det danske køkken.

Man kalder tit boller i karry for mormormad, men mormormad eller ej - det er en skøn ret, som hele familien synes om.

Se også de populære opskrifter på:

Opskrift på boller i karry

Boller i karry

Boller i karry

5 fra 1 stemme
Den bedste opskrift på boller i karry. Klassisk nationalspise i form af kødboller i karrysovs med kogte ris. Nem hverdagsmad på 30 min.
Udskriv Facebook Pinterest
RetAftensmad
KøkkenDansk
Forb. tid15 minutter
Tilb. tid30 minutter
Samlet tid45 minutter
Antal4 personer
ForfatterThomas

Ingredienser

Fars til boller i karry

  • 500 g hakket kalv- og flæsk - 8-12% fedt
  • 1 æg
  • 2 dl mælk
  • 1 løg - fintrevet
  • 3 spsk hvedemel - med top
  • salt og friskkværnet peber

Karrysovs

  • 2,5 dl madlavningsfløde
  • 2 spsk karry - mild
  • 1 æble - fintrevet
  • 1 løg - fintrevet
  • 5 dl bouillon - kogevandet fra kødbollerne
  • 1 spsk æblecidereddike
  • 20 g smør
  • salt og friskkværnet peber

Kogevand til kødboller

  • 1,5 liter vand
  • 1 tsk salt
  • 1 terning grøntsagsbouillon

Sådan gør du

  • Rør kødet sammen med alle ingredienserne til en lind fars, og stil farsen på køl i minimum 30 min. før den skal formes til kødboller.
  • Bring vandet i kog tilsat salt og en grøntsagsbouillonterning.
  • Dyp en spiseske ned i det kogende vand, og form farsen til små kødboller med skeen. Læg forsigtigt løbende kødbollerne ned i det kogende vand, dæmp varmen og lad dem simre i ca. 5-6 minutter. Vandet skal småkoge/simre under hele processen, og kødbollerne skal føles faste i konsistensen når de er færdigkogte.
  • Tag kødbollerne op med en ske, og læg dem til afdrypning på en tallerken.
  • Hæld kogevandet fra kødbollerne op i en skål.
  • Smelt smørret i den gryde du har anvendt til kødbollerne, og sauter karry, løg og æble i fedstoffet i ca. 2-3 minutter.
  • Tilsæt bouillonen fra kødbollerne og madlavningsfløden.
  • Bring karrysovsen i kog og smag den til med salt, peber og æblecidereddike.
  • Jævn karrysovsen med et par spsk. majsmel opløst i koldt vand under omrøring.
  • Når sovsen har den ønskede konsistens, lægger du forsigtigt kødbollerne i sovsen og varmer retten godt igennem i ca. 5 minutter.
  • Server dine boller i karry med kogte ris og evt. lidt mangochutney, peanuts og og kokosmel.

Noter

Tilbehøret til boller i karry kan fx være ris, mangochutney, rosiner, friskrevet æble, kokosmel og peanuts.
Du kan også servere rispilaf til boller i karry eller de sunde blomkålsris.

Næringsindhold

Næringsindhold
Boller i karry
Mængde pr. portion
Kalorier
527
% Daglig værdi*
Fedt
 
36
g
55
%
Mættet fedt
 
15
g
94
%
Transfedt
 
0.2
g
Flerumættet fedt
 
3
g
Enkelumættet fedt
 
14
g
Kolesterol
 
155
mg
52
%
Natrium
 
2.096
mg
0
%
Kalium
 
682
mg
19
%
Kulhydrater
 
22
g
7
%
Kostfibre
 
2
g
8
%
Sukker
 
13
g
14
%
Protein
 
28
g
56
%
Vitamin A
 
1.582
IU
0
%
Vitamin C
 
8
mg
10
%
Calcium
 
203
mg
20
%
Jern
 
2
mg
11
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.

Denne opskrift på kødboller i karrysovs er:

  • Nem og velsmagende aftensmad på 30 minutter
  • Klassisk opskrift med kogte kødboller og cremet karrysovs
  • Et hit for hele familien
  • En af de mest elskede retter i Danmark
  • Velegnet til at blive serveret som ristaffel med tilbehør i små skåle
Boller i karry

Populær dansk klassiker

Boller i karry er klassisk dansk mad når det er størst. Et ganske simpelt måltid, som for en stund bringer mig tilbage til barndommens gade, hvor jeg hvert år til min fødselsdag bestilte boller i karry til aftensmad.

Det var min livret, og er stadigvæk en af mine hverdagsfavoritter, som med jævne mellemrum går igen på den ugentlige madplan.

Retten består i al sin enkelhed af kogte kødboller i en lækker karrysovs med revet løg og æble, som serveres til kogte ris, og er meget mere end hakkekød og ris.

Det er et stykke dansk madkultur, som med sin fantastiske smag, farver og tekstur kan tryllebinde store som små.

Boller i karry

3 kommentarer til “Boller i karry”

  1. Jette Toft Møller

    Hej Thomas, tusind tak for en rigtig dejlig opskrift på en god gammel klassiker uden hokus pokus. Det er så dejligt at få opskrifter på mormor-mad, det kan vi li’ både børn og voksne, og denne ret smager bare som den skal, venlig hilsen Jette

    1. Thomas fra Barego'mad

      Hej Jette,
      Mange tak for din positive tilbagemelding vedrørende boller i karry. Det er en skøn klassiker, som var min store livret som barn, og som stadigvæk bliver serveret her i huset med jævne mellemrum. Du skal prøve min nye udgave af boller i karry i ovn, som tilberedes på en bund af spidskål og porrer i ovnen 🙂

      Venlig hilsen
      Thomas

5 from 1 vote

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Giv gerne din vurdering af opskriften her.