Ris pilaf

Ris pilaf

Ris pilaf er en lækker simpel opgradering af kogte ris, hvor man i denne opskrift først lynsteger riskornene i lidt fedtstof sammen med løg og hvidløg, hvorefter risene koges i bouillon og hvidvin (husk at nyde et glas hvidvin under tilberedningen). Denne proces med at sautere risene i lidt smør, og så koge dem i en bouillon med hvidvin giver lige disse riskorn et smagsmæssigt løft, som gør ris pilaf til et lækkert velsmagende tilbehør.

Prøv lige at se opskriften på: Stegte ris

Denne opskrift på ris pilaf er:

  • Helt klassisk med kogte ris i bouillon og hvidvin
  • Lækkert tilbehør til fx boller i karry, fjerkræ, skaldyr, fisk, supper og wokretter
  • Nem at tilberede på under 30 minutter
  • Nem at variere med fx mandler, peaunuts, sesamfrø, ananas, peberfrugt og rosiner
  • Helt ideel til at få udnyttet din overskydende suppe/bouillon fra dine hjemmelavede høns i asparges

Prøv lige at se opskriften på: Boller i karry

Rispilaf
Her serverer jeg ris pilaf til boller i karry, som lige løfter helhedsindtrykket af måltidet med flere længder, og som gør de ellers ret kedelige ris til en spændende smagsmæssig oplevelse.

Prøv lige at se opskriften på: Risotto med svampe

Risretten fra Asien og Persien

Ordet pilaf stammer oprindelig fra det tyrkiske udtryk "pilav", som kort og godt betyder ris. Pilaf består i al sin enkelhed af langkornede ris tilberedt i en krydret bouillon på pande eller i gryde. Som med den danske udgave af ris pilaf sauteres risene ofte i lidt fedtstof inden bouillonen hældes ved, hvilket er med til at tilføre smag til riskornene. I Asien og Persien severes pilaf ofte på et stort fad, og stilles i midten foran de spisende gæster.

Prøv lige at se opskriften på: Fattigmands tournedos

Så det danske udtryk "ris pilaf" betyder egentlig ris med ris på, idet pilaf som tidligere nævnt betyder "ris" på tyrkisk. Pilaf eller ris pilaf - smagen er den samme, og processen med at koge risene i noget bouillon gør ris pilaf til et spændende alternativ i forhold til kogte ris i vand. Pilaf må siges at være den eksotiske udgave af kogte ris, som vi har for vane at tilberede i Danmark.

God fornøjelse.

Ris pilaf

Print
Serves: 4 Prep Time: Cooking Time:
Nutrition facts: 175 calories 20 grams fat
Rating: 4.8/5
( 4 voted )

Ingredients

  • 250 gr. jasminris eller fuldkornsris (gerne langkornede ris)
  • 1 stort grofthakket løg
  • 2 fed finthakket hvidløg
  • 1½ dl. hvidvin
  • 4 dl. grøntsagsbouillon
  • 1 bdt. persille eller koriander
  • 1 tsk. salt
  • 25 gr. smør eller 2-3 spsk. olie

Instructions

  1. Opvarm smørret eller olien i en gryde ved høj varme, og svits løg, hvidløg og ris heri i ca. 1-2 minutter under omrøring.
  2. Hæld grøntsagsbouillon, hvidvin og salt i gryden, og bring det hele i kog.
  3. Kog risblandingen under låg ved svag varme i ca. 15-20 minutter eller til risene er møre.
  4. Smag den færdigkogte ris pilaf til med salt og vend de grofthakkede krydderurter ned i gryden til risene.
  5. Vend det hele godt rundt med et par gafler og server den varme ris pilaf som tilbehør til fx boller i karry.
  6. Velbekomme.

2 kommentarer til “Ris pilaf”

  1. Karin Burmester

    Meget lækker og nem ris-ret, der er velkommen i forhold til traditionelle kogte/stegte ris. Den kræver heller ingen sauce, men er blød og "saftig" alene. Vi fik panelet fisk dertil

    1. Thomas fra Baregomad.dk

      Hej Karin,
      Mange tak for dit feedback 😊 Jeg er rigtig glad for at høre, at I synes om opskriften - de smager altså også bare godt og passer til så meget.

      Venlige hilsner
      Thomas

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *