Ris pilaf er en lækker simpel opgradering af kogte ris, hvor man i denne opskrift først lynsteger riskornene i lidt fedtstof sammen med løg og hvidløg, hvorefter risene koges i bouillon og hvidvin (husk at nyde et glas hvidvin under tilberedningen). Denne proces med at sautere risene i lidt smør, og så koge dem i en bouillon med hvidvin giver lige disse riskorn et smagsmæssigt løft, som gør ris pilaf til et lækkert velsmagende tilbehør.
Prøv lige at se opskriften på: Stegte ris
Denne opskrift på ris pilaf er:
- Helt klassisk med kogte ris i bouillon og hvidvin
- Lækkert tilbehør til fx boller i karry, fjerkræ, skaldyr, fisk, supper og wokretter
- Nem at tilberede på under 30 minutter
- Nem at variere med fx mandler, peaunuts, sesamfrø, ananas, peberfrugt og rosiner
- Helt ideel til at få udnyttet din overskydende suppe/bouillon fra dine hjemmelavede høns i asparges
Prøv lige at se opskriften på: Boller i karry
Prøv lige at se opskriften på: Risotto med svampe
Risretten fra Asien og Persien
Ordet pilaf stammer oprindelig fra det tyrkiske udtryk "pilav", som kort og godt betyder ris. Pilaf består i al sin enkelhed af langkornede ris tilberedt i en krydret bouillon på pande eller i gryde. Som med den danske udgave af ris pilaf sauteres risene ofte i lidt fedtstof inden bouillonen hældes ved, hvilket er med til at tilføre smag til riskornene. I Asien og Persien severes pilaf ofte på et stort fad, og stilles i midten foran de spisende gæster.
Prøv lige at se opskriften på: Fattigmands tournedos
Så det danske udtryk "ris pilaf" betyder egentlig ris med ris på, idet pilaf som tidligere nævnt betyder "ris" på tyrkisk. Pilaf eller ris pilaf - smagen er den samme, og processen med at koge risene i noget bouillon gør ris pilaf til et spændende alternativ i forhold til kogte ris i vand. Pilaf må siges at være den eksotiske udgave af kogte ris, som vi har for vane at tilberede i Danmark.
God fornøjelse.
Ingredients
- 250 gr. jasminris eller fuldkornsris (gerne langkornede ris)
- 1 stort grofthakket løg
- 2 fed finthakket hvidløg
- 1½ dl. hvidvin
- 4 dl. grøntsagsbouillon
- 1 bdt. persille eller koriander
- 1 tsk. salt
- 25 gr. smør eller 2-3 spsk. olie
Instructions
- Opvarm smørret eller olien i en gryde ved høj varme, og svits løg, hvidløg og ris heri i ca. 1-2 minutter under omrøring.
- Hæld grøntsagsbouillon, hvidvin og salt i gryden, og bring det hele i kog.
- Kog risblandingen under låg ved svag varme i ca. 15-20 minutter eller til risene er møre.
- Smag den færdigkogte ris pilaf til med salt og vend de grofthakkede krydderurter ned i gryden til risene.
- Vend det hele godt rundt med et par gafler og server den varme ris pilaf som tilbehør til fx boller i karry.
- Velbekomme.
Meget lækker og nem ris-ret, der er velkommen i forhold til traditionelle kogte/stegte ris. Den kræver heller ingen sauce, men er blød og "saftig" alene. Vi fik panelet fisk dertil
Hej Karin,
Mange tak for dit feedback 😊 Jeg er rigtig glad for at høre, at I synes om opskriften - de smager altså også bare godt og passer til så meget.
Venlige hilsner
Thomas