Baregomad.dk » Opskrifter » Hovedretter » Nem aftensmad » Risotto med svampe

Risotto med svampe

At servere risotto er en måde at vise sin kærlighed på til sine nærmeste. Italienerne kalder riskornene for "hjertegryn", og den klassiske risotto har sin plads blandt Italiens nationalretter, og kommer oprindeligt fra Lombardiet. Risotto er et forholdsvis bastant måltid, som italienerne foretrækker at spise som forret. I Danmark spiser vi ofte risotto som hovedret, og i mange forskellige udgaver. Her får du opskriften på risotto med svampe.

Prøv lige at se opskriften på: One pot pasta med kylling og mozzarella

Denne opskrift på risotto med svampe er:

 • Den ultimative opskrift på italiensk risotto med parmesan og hvidvin
 • Cremet og lækker med en dyb smag
 • Nem aftensmad på 30 minutter
 • Med blandede svampe som fx kantareller og østershatte

Disse ingredienser skal du bruge:

 • Risottoris
 • Svampe (fx portobello, kantareller og brune champignon)
 • Kogende bouillon (grøntsags- eller hønsebouillon)
 • Italiensk hvidvin (kan undlades)
 • Parmesan
 • Hvidløg
 • Løg
 • Smør
 • Olivenolie
 • Persille

Prøv lige at se opskriften på: Stegte ris

Opskrift på risotto med svampe

Den helt klassiske udgave af risotto består kun af hvidvin, bouillon og parmesanost, og er til trods for de få simple ingredienser, en vaskeægte gudespise hvis du spørger mig. Risotto med svampe og parmesan er blandt favoritterne hjemme hos os, når vi holder kødfrie dage, da svampene giver noget ekstra fylde i retten, og ikke mindst tilfører retten masser af smag. Risotto med svampe er i særdeleshed en rigtig efterårsspise, da det er helt oplagt at anvende de mange svampe som naturens eget spisekammer disker op med i efterårsmånederne - enten i grøntsagsafdelingen i supermarkedet, eller som fri selvpluk hvis man har helt styr på sin ABC indenfor svampe i naturen.

Prøv lige at se opskriften på: Nem pastaret

Risotto med svampe

Kan man fryse pizzadej?
Det helt store spørgsmål til tusinde kroner – kan man virkelig fryse hjemmelavet pizzadej? Det korte svar er et stort og rungende ja. Du kan sagtens fryse din hjemmelavede pizzadej, så du i løbet af ingen tid kan forkæle dig selv og familien med den mest sprøde og velsmagende pizza.

Bliv klogere på risotto:

 • Hvad serverer man til risotto?
  I Italien serveres risotto oftest som en forret, hvorimod vi i Danmark foretrækker at spise risotto som et hovedmåltid. Du kan også servere den helt klassiske udgave af risotto som tilbehør til fx et stykke grillet kød.
 • Hvilken vin passer til risotto?
  Til fremstilling af risotto bør du selvfølgelig benytte en italiensk hvidvin, da risotto er og bliver et klassisk italiensk måltid. Hvidvinen skal være tør og frisk, og kan fx komme fra vinregioner som Piemonte, Trentino, Veneto eller Alto Adige. Altså en tør og frugtig frisk hvidvin fra Norditalien. Selvsamme vin er helt oplagt at servere til den færdige risotto. Foretrækker du en rødvin som ledsager til risottoen, kan du fx servere en let afkølet Nebbiolo eller Barbaresco.
 • Hvilke ris skal man bruge til risotto?
  Det mest korrekte er at bruge de originale italienske risottoris, som også benævnes "Arborio-ris". Kongen over alle risottoris hedder "Carnaroli-ris", men mindre kan også gøre det, og du kan sagtens anvende helt almindelige grødris til risotto. Du skal blot passe på med ikke at koge risene ud, og samtidig skal du forvente en mere blød og klistret udgave af risotto, men smagen vil stort set være den samme.
 • Hvor lang tid tager det at tilberede risotto?
  Risotto hører i min optik til hurtig og nem aftensmad, da tilberedningen inklusiv forberedelse tager under 30 minutter. Fra du tilsætter den varme bouillon til risene, og til du står med den færdige risotto, går der ca. 15-20 minutter.
 • Kan man fryse risotto?
  Som udgangspunkt kan du godt fryse risotto i op til tre måneder efter tilberedning, men som med flere måltider med ris bliver risene mere grynede og ændrer tekstur. Personligt vil jeg hellere foretrække at sætte den overskydende risotto på køl, hvor den sagtens i tætlukket emballage kan holde sig i en 2-3 dage.

Der er noget hyggeligt ved at tilberede risotto med svampe, da man stille og roligt står og rører rundt i gryden, tilsætter bouillonen lidt efter lidt, imens duften af hvidvin, svampe og bouillon breder sig i hjemmet. Ingen stress eller jag, men helt nede i gear. Madlavning er for mig afslapning for krop og sjæl.

God fornøjelse,

Risotto med svampe

Antal personer: 4 Forberedelse: Tilberedning:
Næringsindhold: 750 kalorier 20 grams fedt
Hvor glad er du for opskriften? 4.8/5
( 49 bedømmelser )

Ingredienser:

 • 350 gr. risottoris
 • Ca. 500 gr. svampe (fx portobello, kantareller og brune champignon)
 • Ca. 1 ltr. kogende bouillon (grøntsags- eller hønsebouillon)
 • 3 dl. tør italiensk hvidvin (kan undlades)
 • 150 gr. parmesan, groftrevet
 • 3 fed hvidløg, finpresset
 • 1 løg, finthakket
 • 50 gr. smør
 • Olivenolie
 • 1 bdt. persille (svarende til en håndfuld), grofthakket
 • Salt
 • Friskkværnet peber

Opskrift - sådan gør du trin for trin:

 1. Rens de forskellige svampe under koldt vand. Hak ca. halvdelen af svampene fint, og skær resten af svampene i grove mundrette stykker, som senere skal steges på pande i lidt olie eller smør.
 2. Skræl og hak løg og hvidløg fint. Varm lidt olivenolie i en tykbundet gryde, og steg løgene bløde og klare uden at de tager farve ved jævn varme.
 3. Tilsæt de hakkede svampe og steg dem med i løgblandingen i et par minutter.
 4. Vend risene i og skru lidt op for varmen samtidig med at du rører godt rundt i gryden. Sørg for at risene bliver blandet godt med svampene og løgene i gryden. Denne proces tager et par minutter, og ristningen af risene gør, at de nemmere absorberer vinen og bouillonen.
 5. Tilsæt hvidvinen og rør godt rundt. Vinen skal fordampe og absorberes helt inden du tilsætter den varme bouillon. Det tager ca. 3-5 minutter.
 6. Hæld nu ca. en tredjedel af bouillonen i gryden, og rør langsomt rundt indtil risene har absorberet al bouillonen. Dette gentages løbende hvor der tilsættes 1-2 dl. bouillon ad gangen.  Skru lidt ned for varmen, så risottoen koger sagte og jævnt (bouillonen skal være varm når den tilsættes, da risottoen ellers går af kog). Beregn kogetiden for risene fra det øjeblik, hvor du tilsætter bouillonen. Det tager ca. 20 minutter at tilberede risottoen alt efter grydens størrelse, bouillonens temperatur, type af ris osv.
 7. Imens risottoen småkoger i gryden, steger du de resterende svampe (grove mundrette stykker) i lidt olivenolie på en pande. Krydr dem med salt og friskkværnet peber.
 8. Slut af med at tage gryden med den færdigkogte risotto af kogepladen, og tilsæt nu smør, friskrevet parmesan og finthakket persille. Rør det hele rundt stille og roligt. Risottoen bør være lind, når parmesanosten tilsættes, da osten gør risottoen mere fast. Du kan også med fordel tilsætte et par spsk. olivenolie sammen med parmesanen, som gør risottoen endnu mere lækker og cremet. Den færdige risotto skal være cremet og lind, og risene skal stadigvæk have lidt bid (være kogt "al dente").
 9. Smag den færdige risotto til med friskkværnet peber og salt.
 10. Velbekomme.

Yderligere kommentarer

Du kan med fordel rive lidt ekstra parmesan og stille på bordet, så man selv kan tilsætte lidt ekstra ost i risottoen. Server resten af hvidvinen til de voksne.

Har du prøvet en af mine opskrifter?
Så vil jeg rigtig gerne høre hvordan det gik. Smid mig en kommentar længere nede på siden, og fortæl mig hvad du synes om opskriften.
Risotto med svampe

Jeg vil meget gerne høre fra dig

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.

Ⓒ 2024 - Baregomad.dk. Alle rettigheder forbeholdt. Materiale og billeder må ikke anvendes eller kopieres uden tilladelse. Moderne Medier ApS. CVR: 42394157.

Ad blocker fundet!

Det er ikke gratis at drive sådan en hjemmeside, og derfor er vi afhængige af reklameindtægterne. Så vær sød at slå din Ad Blocker fra. På forhånd tak.