Risotto med svampe

af Baregomad.dk
Risotto med svampe og parmesan
0 kommentar
1

At servere risotto er en måde at vise sin kærlighed på til sine nærmeste. Italienerne kalder riskornene for “hjertegryn”, og den klassiske risotto har sin plads blandt Italiens nationalretter, og kommer oprindeligt fra Lombardiet. Risotto er et forholdsvis bastant måltid, som italienerne foretrækker at spise som forret. I Danmark spiser vi ofte risotto som hovedret, og i mange forskellige udgaver.

Mættende efterårsspise med svampe fra naturen

Den helt klassiske udgave af risotto består kun af hvidvin, bouillon og parmesanost, og er til trods for de få simple ingredienser, en vaskeægte gudespise hvis du spørger mig. Risotto med svampe og parmesan er blandt favoritterne hjemme hos os, når vi holder kødfrie dage, da svampene giver noget ekstra fylde i retten, og ikke mindst tilfører retten masser af smag.

Risotto med svampe er i særdeleshed en rigtig efterårsspise, da det er helt oplagt at anvende de mange svampe som naturens eget spisekammer disker op med i efterårsmånederne – enten i grøntsagsafdelingen i supermarkedet, eller som fri selvpluk hvis man har helt styr på sin ABC indenfor svampe i naturen.

Der er noget hyggeligt ved at tilberede risotto med svampe, da man stille og roligt står og rører rundt i gryden, tilsætter bouillonen lidt efter lidt, imens duften af hvidvin, svampe og bouillon breder sig i hjemmet. Ingen stress eller jag, men helt nede i gear. Madlavning er for mig afslapning for krop og sjæl.

Bliv klogere på risotto:

 • Hvad serverer man til risotto?
  I Italien serveres risotto oftest som en forret, hvorimod vi i Danmark foretrækker at spise risotto som et hovedmåltid. Du kan også servere den helt klassiske udgave af risotto som tilbehør til fx et stykke grillet kød.
 • Hvilken vin passer til risotto?
  Til fremstilling af risotto bør du selvfølgelig benytte en italiensk hvidvin, da risotto er og bliver et klassisk italiensk måltid. Hvidvinen skal være tør og frisk, og kan fx komme fra vinregioner som Piemonte, Trentino, Veneto eller Alto Adige. Altså en tør og frugtig frisk hvidvin fra Norditalien. Selvsamme vin er helt oplagt at servere til den færdige risotto. Foretrækker du en rødvin som ledsager til risottoen, kan du fx servere en let afkølet Nebbiolo eller Barbaresco.
 • Hvilke ris skal man bruge til risotto?
  Det mest korrekte er at bruge de originale italienske risottoris, som også benævnes “Arborio-ris”. Kongen over alle risottoris hedder “Carnaroli-ris”, men mindre kan også gøre det, og du kan sagtens anvende helt almindelige grødris til risotto. Du skal blot passe på med ikke at koge risene ud, og samtidig skal du forvente en mere blød og klistret udgave af risotto, men smagen vil stort set være den samme.
 • Hvor lang tid tager det at tilberede risotto?
  Risotto hører i min optik til hurtig og nem aftensmad, da tilberedningen inklusiv forberedelse tager under 30 minutter. Fra du tilsætter den varme bouillon til risene, og til du står med den færdige risotto, går der ca. 15-20 minutter.
 • Kan man fryse risotto?
  Som udgangspunkt kan du godt fryse risotto i op til tre måneder efter tilberedning, men som med flere måltider med ris bliver risene mere grynede og ændrer tekstur. Personligt vil jeg hellere foretrække at sætte den overskydende risotto på køl, hvor den sagtens i tætlukket emballage kan holde sig i en 2-3 dage.
Risotto med svampe og parmesan

Risotto med svampe

At servere risotto er en måde at vise sin kærlighed på til sine nærmeste. Italienerne kalder riskornene for “hjertegryn”, og den klassiske… Nem aftensmad Risotto med svampe European Print opskrift
Antal personer: 3-4 Tidsforbrug i alt: Tilberedningstid:
Næringsindhold: 750 kalorier 20 grams fedt
Bedøm denne opskrift 5.0/5
( 4 bedømmelser )

Ingredienser

 • 350 gr. risottoris
 • Ca. 500 gr. svampe (fx portobello, kantareller og brune champignon)
 • Ca. 1 ltr. varm bouillon (grøntsags- eller hønsebouillon)
 • 3 dl. tør italiensk hvidvin
 • Ca. 2½ dl. friskrevet parmesan (ca. 150 gr.)
 • 3 fed hvidløg
 • 1 løg
 • 50 gr. smør
 • Olivenolie
 • 1 bdt. persille (svarende til en håndfuld)
 • Friskkværnet peber
 • Flagesalt

Sådan gør du

Rens de forskellige svampe under kold vand. Hak ca. halvdelen af svampene fint, og skær resten af svampene i grove mundrette stykker.

Skræl og hak løg og hvidløg fint.

Varm lidt olivenolie i en tykbundet gryde, og steg løgene bløde og klare uden at de tager farve ved jævn varme.

Tilsæt de hakkede svampe og steg dem med i løgblandingen i et par minutter.

Vend risene i og skru lidt op for varmen samtidig med at du rører godt rundt i gryden. Sørg for at risene bliver blandet godt med svampene og løgene i gryden. Denne proces tager et par minutter, og ristningen af risene gør, at de nemmere absorberer vinen og bouillonen.

Tilsæt hvidvinen og rør godt rundt. Vinen skal fordampe og absorberes helt inden du tilsætter den varme bouillon. Det tager ca. 3-5 minutter. Hæld nu ca. 1/3 del af bouillonen i gryden, og rør langsomt rundt indtil risene har absorberet al bouillonen. Dette gentages løbende hvor der tilsættes 1-2 dl. bouillon ad gangen.  Skru lidt ned for varmen, så risottoen koger sagte og jævnt. (Bouillonen skal være varm når den tilsættes, da risottoen ellers går af kog). Beregn kogetiden for risene fra det øjeblik, hvor du tilsætter bouillonen. Det tager ca. 20 minutter at tilberede risottoen alt efter grydens størrelse, bouillonens temperatur, ristype osv.

Imens risottoen koger stille og roligt i gryden, steges de resterende svampe (grove mundrette stykker) i lidt olivenolie på en pande. Krydr dem med salt og friskkværnet peber.

Slut af med at tage gryden med den færdigkogte risotto af varmen, og tilsæt nu smør, friskrevet parmesan og finthakket persille. Rør det hele godt rundt stille og roligt. Risottoen bør være lind, når parmesanosten tilsættes, da osten gør risottoen mere fast. Du kan også med fordel tilsætte et par spsk. olivenolie sammen med parmesanen, som gør risottoen endnu mere lækker og cremet.

Den færdige risotto skal være cremet og lind, og risene skal stadigvæk have lidt bid (være kogt "al dente").

Smag den færdige risotto til med friskkværnet peber og flagesalt.

Velbekomme.

Yderligere kommentarer

Du kan med fordel rive lidt ekstra parmesan og stille på bordet, så man selv kan tilsætte lidt ekstra ost i risottoen. Server resten af hvidvinen til de voksne.

Risotto med svampe og parmesan

0 kommentar
1

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

Skriv en kommentar

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.