Ostebrød med krydderier som pull-apart

Jeg er ikke den store brødspiser i dagligdagen (udover kager), så når jeg skal sætte tænderne i noget brød, skal det være lækkert og smage af noget. Med andre ord skal det være hjemmebagt og friskbagt. Præcis som med dette madbrød, som får mundvandet til at løbe. Hjemmelavet ostebrød med krydderurter som pull-apart. Det er en af de helt store favoritter her i huset sammen med mit hvidløgsbrød som pull-apart. De to madbrød er nært beslægtede, og begge bagt i en springform. Lige til at stille på bordet, og trække fra hinanden i små portionsstørrelser. Er du også blevet sulten nu?

Prøv lige at se opskriften på: Grov go’e fantasiboller

Denne opskrift på ostebrød med krydderurter er:

  • Det ultimative madbrød til forretter, supper, picnic, grillmad eller når du er sulten for sjov
  • Mundvandsdrivende lækkert madbrød med parmesan, mozzarella og krydderurter
  • Bagt i en springform med en diameter på ca. 28 cm. (jeg formede 28 kugler dej på størrelse med en golfbold, som blev lagt i et lag i springformen)
  • Luftig og svampet
  • Fryseegnet – så har du altid lige et lækkert madbrød ved hånden

Prøv lige at se opskriften på: Hvidløgsbrød som pull-apart

Ostebrød med krydderier som pull-apart
Ostebrødet består af små kugler dej på størrelse med en golfbold, som fordeles i et lag i springformen side om side. Dejen vendes først i det smeltede smør med de tørre eller friske krydderurter, og derefter i det revne parmesan og mozzarellaosten. Jeg har æltet min dej på min fantastiske Ankarsrum køkkenmaskine i ca. 10 minutter, men du kan også sagtens ælte dejen med hænderne. Jo længere tid du ælter dejen, jo mere fremmer det dannelsen af gluten i melet og gør samtidig brødet mere luftigt.
Dej til ostebrød i springform
Her ser du ostebrødet inden det sættes i ovnen. Jeg bager ostebrødet i en stor rund springform med en diameter på 28 cm., men du kan også vælge at bage det i to mindre rugbrødsforme eller i en mindre bradepande. Som du kan se på billedet, har jeg formet en masse små kugler af dej som dyppes i toppingen inden de placeres i formen. Imellem de små kugler dej er der revet parmesan og mozzarellaost.

Sådan laver du det perfekte ostebrød

Det er ikke spor besværligt at bage sit eget brød, og ens indsats belønnes tifoldigt med et bageresultat der langt overgår det brød du kan købe i supermarkedet – og desværre også ofte fra den lokale bager. Et ostebrød som dette er ganske simpelt at fremstille, og kræver max. 30 minutter af din tid i køkkenet – resten er hæve- og bagetid. Jeg har for nylig investeret i en køkkenmaskine fra svenske Ankarsrum (som jeg for øvrigt har lavet en anmeldelse af her), så her lader jeg bare køkkenmaskinen stå og arbejde med dejen i mindst 10 minutter, hvilket omdanner glutenproteinerne i melet til et netværk, som gør ostebrødet mere elastisk, svampet og bedre hæveevne.

Prøv lige at se opskriften på: Hvidløgssnurrer

Trin for trin:

  1. Ælt dejen i minimum 10 minutter.
  2. Lad dejen hæve tildækket i 60 minutter.
  3. Skær dejen ud i små kugler eller firkanter, og vend dem i toppingen.
  4. Placer de små kugler i en springform (eller to rugbrødsforme). Jeg undlader at benytte bundpladen i min springform, da jeg benytter et bagestål. På denne måde får dejen den direkte varme fra det varme stål.
  5. Lad dejen efterhæve i 60 minutter.
  6. Bag ostebrødet i ovnen ved 180° grader varmluft i ca. 30 minutter til det er flot gylden.
  7. Server det lunt.

Prøv lige at se opskriften på: Bløde og luftige pølsehorn

Et ostebrød til lidt af det hele

Et madbrød som hjemmebagt ostebrød kan vi spise i rå mængder her i huset, og da det er mere end velegnet til at komme en tur i fryseren, har vi altid lidt madbrød ved hånden. Da det nu er et pull-apart brød, som er nemt at brække fra hinanden, kan man jo bare dele brødet op i nogle portioner og fryse det ned. En hurtig tur i ovnen ved 200° grader varmluft gør brødet lækkert og sprødt igen.

Prøv fx at servere ostebrødet til:

  • Simre- og gryderetter
  • Sommerens mange grillmåltider
  • Salater
  • Forskellige supper
  • Tapas
  • – eller bare som en lækker appetizer når familien er sulten for sjov …

Prøv lige at se opskriften på: Koldhævede morgenboller

Brød og krydderurter er en rigtig god kombination hvis du spørger mig. Det er brød og hvidløg selvfølgelig også, men hver ting til sin tid. Hvis du ønsker et mere afdæmpet madbrød rent smagsmæssigt, er ostebrødet at foretrække, da det ikke har den gennemtrængende smag af hvidløg, hvilket godt kan tage opmærksomheden fra det måltid brødet serveres til. Ostebrødet valgte jeg fx at servere til en omgang vitello tonnato, da det smagsmæssigt passer bedre til denne forret, men igen er det jo en smagssag. Det samme gør sig gældende med vin – er det måltidet eller vinen der skal sidde for bordenden og være toastmaster.

God bagelyst.

Ostebrød med krydderier som pull-apart

Ostebrød med krydderurter som pull-apart

Antal personer: 8-10 Forberedelse: Tilberedning:
Næringsindhold: 375 kalorier 20 grams fedt
Hvor glad er du for opskriften? 4.8/5
( 65 bedømmelser )

Ingredienser:

Dej til ostebrød:

  • 2,5 dl. fingervarm vand (ca. 37° grader)
  • 2,5 dl. mælk
  • 25 gr. blød smør
  • Ca. 750 gr. hvedemel
  • 2 tsk. tørgær (25 gr. frisk gær kan også anvendes)
  • 2 spsk. sukker
  • 2,5 tsk. salt

Krydderurte-ostetopping:

  • 100 gr. smeltet smør
  • 1 tsk. tørret oregano
  • 1 tsk. tørret timian
  • 1 tsk. tørret rosmarin
  • 1,5 tsk. salt
  • 50 gr. friskrevet parmesan
  • 100 gr. friskrevet mozzarella eller cheddar

 

Opskrift - sådan gør du trin for trin:

Dej til ostebrød:

  1. Hæld det tempererede vand op i en røreskål, og opløs gæren heri.
  2. Tilsæt salt, sukker, mælk, smør og det meste af melet (gem lidt af melet, så du rammer den rigtige konsistens).
  3. Ælt dejen med hænderne eller på en køkkenmaskine i 5-10 minutter.
  4. Tilsæt evt. lidt mere mel til dejen - den skal være smidig og lige akkurat slippe din finger når du prikker i dejen.
  5. Stil dejen til hævning tildækket et lunt sted i en times tid.
  6. Imens laver du toppingen til ostebrødet.
  7. Smør en stor springform med lidt smør eller to rugbrødsforme.
  8. Drys lidt mel på dit køkkenbord, og vend den færdighævede dej ud på bordet.
  9. Skær dejen ud i små portioner på størrelse med en bordtennisbold, og vend dejen i skålen med den færdige topping.
  10. Fordel de små portioner dej i den smurte springform eller rugbrødsforme, og fordel lidt af parmesanen og mozzarellaosten imellem og ovenpå de små dejkugler.
  11. Når du er færdig sættes dejen til efterhævning tildækket i ca. 60 minutter.
  12. Opvarm ovnen til 180° grader varmluft.
  13. Bag det færdighævede ostebrød i ca. 30 minutter eller til det er flot lys gylden.
  14. Drys det færdigbagte ostebrød med lidt flagesalt.
  15. Server brødet lunt som tilbehør eller som en lækker appetizer.
  16. Velbekomme.

Krydderurte-ostetopping:

  1. Hæld det smeltede smør ned i en røreskål, og rør det sammen med de forskellige krydderurter og salt.
  2. Stil den færdige topping til side indtil dejen er færdighævet.

Yderligere kommentarer

Ostebrødet er fryseegnet med en holdbarhed på minimum tre måneder. Lav en dobbeltportion og frys dit friskbagte ostebrød ned i nogle portioner, så har du altid hjemmelavet madbrød lige ved hånden. Jeg bager ostebrødet i en stor springform på 28 cm. i diameter, og former 28 kugler dej på størrelse med en golfbold, som lægges i et lag med ost imellem de små kugler dej.

Har du prøvet en af mine opskrifter?
Så vil jeg rigtig gerne høre hvordan det gik. Smid mig en kommentar længere nede på siden, og fortæl mig hvad du synes om opskriften.
Ostebrød med krydderier som pull-apart
Ostebrød med krydderier som pull-apart

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

2 kommentarer

Lise-Lotte 11. december 2020 - 10:48

Hej. Kan dejen til ostebrød m. krydderurter laves om aftenen, hæve i køleskabet natten over og så laves om formiddagen?

Besvar
Thomas fra Barego'mad 11. december 2020 - 15:30

Hej Lise-Lotte,
Det kan du tro den kan 😊
Du skal blot halvere mængden af gær, hvis du vil lade dejen koldhæve natten over. Ellers følger du bare opskriften.

God bagelyst.

Hilsen
Thomas

Besvar

Jeg vil meget gerne høre fra dig

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.

Ⓒ 2023 – Baregomad.dk. Alle rettigheder forbeholdt. Materiale og billeder må ikke anvendes eller kopieres uden tilladelse. CVR: 27369588.

Betalingsikoner