Baregomad.dk » Opskrifter » Inspiration » Græsk mad

Græsk mad

Græsk mad

Jeg har en stor forkærlighed for det græske køkken - ja, i det hele taget Middelhavskøkkenet, som har så meget godt at byde ind med, når det kommer til autentisk kogekunst. Græsk mad er for alle madglade personer - lige fra dem der sætter pris på en masse grøntsager - til dem der elsker grillet kød og fisk spækket med smag og sydlandsk feriestemning. Det græske køkken er på ingen måder gastronomi på højere plan, men autentisk kogekunst i øjenhøjde med modtageren. Alle de bedste råvarer fra Middelhavsområdet finder sammen i det græske køkken - tilsat lidt ekstra krydderi fra det mellemøstlige køkken. Græsk mad smager af noget, og favner meget bredt - lige fra den tunge moussaka - til den klassiske græske salat, gyros og souvlaki. For mit vedkommende er madoplevelsen en stor del af ferien - ikke mindst når turen går til de græske øer, hvor mange danske turister for længst har forelsket sig i det græske køkken, og dets simple tilgang til rustik madlavning.

Autentiske madopskrifter fra Grækenland

Friske krydderurter, tomater, hvidløg, citroner, græsk yoghurt og olivenolie, er nok nogle af de vigtigste ingredienser i det græske køkken. Kendetegnende for de fleste ingredienser er det nære og lokale. Citronerne kommer ikke fra et drivhus i Holland, men fra ens eget citrontræ i haven - eller fra det det lokale marked, som henter langt de fleste ingredienser fra lokalområdet. Fra jord til bord kendetegner Middelhavskøkkenet - ikke mindst græsk kogekunst. En tur til Grækenland er for mig som en kærlighedsfest. Det velsmagende traditionelle græske køkken tryllebinder mine nordiske smagsløg, og er efter min mening leveringsdygtig i noget af det bedste mad i verden. Det græske køkken ligger uden tvivl på en top 5 over de bedste køkkener i verden. Når jeg selv skal sige det.

De mest anvendte ingredienser i det græske køkken

Citroner anvendes i stor stil for at give smag og salte saucer, supper, dressinger og ikke mindst i marinader til kød. Herudover serveres citronbåde til kød-, fiske- og fjerkræretter, hvor den friske og salte citron erstatter salt.

Hvidløg er uden tvivl en af de allervigtigste ingredienser i det græske køkken, og fås friske hele året rundt i Grækenland. Hvidløg anvendes i mange retter, saucer, dressinger og marinader - lige fra tzatziki til souvlaki og græske frikadeller.

Olivenolie er uden tvivl den mest uundværlige ingrediens i det græske køkken, hvor den lette olivenolie anvendes til friturestegning, og den mørkere olivenolie til fx stegning og de mange lækre marinader.

Auberginer anvendes i stor stil i græsk mad, hvor de mørkelilla grøntsager indgår i mange traditionelle måltider som moussaka, vegetar lasagne, skordostoumbi (hvidløgs-aubergine) og auberginedip.

Filo er papirstynde dejplader, som fremstilles af mel og vand, og som anvendes til både krydrede retter og desserter. Jeg anvender fx filo i min opskrift på græsk spinattærte, som er en spændende og lækker variant til de traditionelle butterdejsplader.

Bælgfrugter anvendes i rigtig mange græske måltider - lige fra krydrede måltider med tomatsovs, supper, simreretter, dip og som mættende ingrediens i salater. Bælgfrugter er fx kikærter, røde og grønne linser, hvide bønner, brune bønner, sorte bønner, kidneybønner og hestebønner.

Krydderurter som fx timian, oregano, persille og mynte anvendes i stor stil i græsk mad, og det er selvfølgelig friske krydderurter, da de er i sæson en stor del af året.

Brød er en vigtig ingrediens til ethvert græsk måltid, og anvendes i stor stil som et slags 'værktøj, for at kunne få sauce, olie, dip og kødsaft op fra tallerkenen.

Græsk yoghurt er en tyk og cremet yoghurt naturel, som anvendes i fx bagværk, dips og saucer. Og selvfølgelig tzatziki.

Feta er uden tvivl en af de mest almindelige og udbredte ostetyper i Grækenland. Feta er en blød og cremet fåreost, som nyder stor popularitet blandt mange danske turister. Feta serveres til græsk salat, men anvendes også til fetacreme, dip, tærter, ovnbagte grøntsager og i farsretter.

Hvad kender du til antiinflammatorisk kost?
Antiinflammatorisk kost består kort og godt af grøntsager, friske råvarer, sunde fedtstoffer, mineraler og vitaminer. Antiinflammatorisk mad booster kroppens immunforsvar, smører dine led og sikrer en god fordøjelse og et stabilt blodsukker. Bliv klogere på antiinflammatorisk kost her.

Stemningsbillede fra byen Lindos på Rhodos i Grækenland.
Her er et lille stemningsbillede fra den græske by Lindos, som ligger på den østlige side af ferieøen Rhodos, og som min kone og jeg besøgte i foråret 2022. Her finder du mange hyggelige restauranter og tavernaer, hvor du finder et bredt udvalg af græske specialiteter. Du skal være forberedt på, at møde mange andre turister i denne hvidkalkede by, som er et af de mest populære turistmål på øen.

Sådan gør du kødet mere mørt, saftigt og velsmagende
Gourmetsaltning er kort og godt en mild forsaltning, hvor kødet saltes let inden tilberedning. Den milde forsaltning øger vandbindingsevnen i kødet, hvilket medvirker til at holde på kødets saft, og samtidig bliver kødet mere velsmagende og mørt. Du kan gourmetsalte langt de fleste kødtyper, men mængden af salt og ikke mindst varigheden af gourmetsaltningen varierer i forhold til kødtype og størrelsen på kødet. Se her hvordan du gourmetsalter dit kød.

Opskrifter på græsk mad

Her får du et bredt udvalg af mine personlige favoritter, som du ikke må gå glip af, når du skal til at spise dig gennem det græske køkken. Grøntsager spiller en væsentlig rolle i måltiderne, og er indbegrebet af ægte middelhavs-mad, hvor fisk i det traditionelle køkken er meget udbredt. Jeg har ikke så mange græske retter med fisk, men primært med svine-, okse- og kyllingekød. En af favoritterne her i huset om sommeren er græsk salat, græsk pastasalat, fladbrød og tzatziki. En græsk salat bestående af solmodne danske tomater og agurker, kan få mundvandet til at løbe om kap med Niagara Falls. Generelt er opskrifterne meget nemme at gå til, og alle ingredienserne kan du købe i et velassorteret supermarked. Der er noget for enhver smag og til enhver anledning, og alle måltiderne kan nydes året rundt.

2 kommentarer

Johnny Almquist 2. august 2022 - 11:04

Jeg Synes at det ser spændene ud med opskrifter samt indkøbslister hertil. Glæder mig til at prøve det

Besvar
Thomas fra Baregomad.dk 2. august 2022 - 19:56

Hej Johnny,
Mange tak for din interesse og besked 🙂 Jeg er glad for, at du synes om de mange græske opskrifter, og håber du finder nogle nye favoritter. Græsk mad er super lækkert, og det græske køkken er en af mine personlige favoritter - ja, generelt de forskellige køkkener omkring Middelhavet.

Venlig hilsen
Thomas

Besvar

Jeg vil meget gerne høre fra dig

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.

Ⓒ 2024 - Baregomad.dk. Alle rettigheder forbeholdt. Materiale og billeder må ikke anvendes eller kopieres uden tilladelse. Moderne Medier ApS. CVR: 42394157.

Ad blocker fundet!

Det er ikke gratis at drive sådan en hjemmeside, og derfor er vi afhængige af reklameindtægterne. Så vær sød at slå din Ad Blocker fra. På forhånd tak.