Jeg kan høre cikader i baggrunden, og mit ansigt bliver kærtegnet af en svag kølig brise fra det blå Middelhav, som ligger blot et stenkast fra denne charmerende græske taverna, hvor jeg i skrivende stund sidder og nyder livet i selskab med græsk gyros og en kølig Mythos-øl. Kan du også fornemme den græske feriestemning? Det kan du ihvertfald, når du sætter tænderne i denne græske gyros, som er med indbygget græsk feriestemning.
Prøv lige at se opskriften på: Fladbrød
Græsk fastfood på den gode måde
Græsk gyros minder en del om den kebab du kender fra diverse pizzarier og kebab-spisesteder, hvor kødet tilberedes på et lodretstående rotisserie, hvorfra man skærer tynde strimler kød. I Grækenland anvender man oftest svine- eller kyllingekød, og denne opskrift på græsk gyros er med kylling. Du kan også sagtens anvende svine- eller lammekød til græsk gyros, men her i huset foretrækker vi kylling til gyros. Græsk gyros er fastfood på den sunde og lækre måde, og et spændende alternativ til det traditionelle pitabrød med fyld.
Prøv lige at se opskriften på: Græsk salat
Denne opskrift på græsk gyros er:
- Et lille bid af Grækenland spækket med græsk feriestemning
- Saftige marinerede kyllingestykker i en marinade bestående af græsk yoghurt, citron, hvidløg og oregano
- Det perfekte fyld i friskbagte fladbrød eller græsk pitabrød
- Nem at tilberede og kan laves i forvejen
- Perfekt sommermad i selskab med en græsk salat og hjemmelavet tzatziki
Prøv lige at se opskriften på: Langtidsbagte tomater
Disse ingredienser skal du bruge:
- Kyllingebryst (alternativt nakkefileter eller nakkekoteletter af gris)
- Græsk yoghurt
- Hvidløg
- Hvidvinseddike (æble- eller rødvinseddike kan også bruges)
- Citron
- Olivenolie
- Tørret eller frisk oregano
- Salt
- Peber
Prøv lige at se opskriften på: Hvidløgsbrød som pull-apart
Sådan serverer du ægte græsk gyros
Hvis du spørger mig, så skal græsk gyros serveres i friskbagte fladbrød ovenpå en bund af grofthakket salat og toppet med hjemmelavet tzatziki, langtidsbagte tomater og syltede rødløg. Du kan også sagtens servere ovnstegte kartofler eller kogte ris til gyros, som sammen med tzatziki og en græsk salat skaber græsk feriestemning i det lille hjem.
At servere græsk gyros i fladbrød med ovennævnte tilbehør kræver ikke det store kørekort i gastronomi, men som altid kommer man langt med lidt planlægning. Personligt har jeg altid et glas syltede rødløg og langtidsbagte tomater stående på køl, som vi både anvender i salater, sandwiches, hamburgere, hotdogs og i madpakker. Så langt så godt. Det er absolut ikke et must til græsk gyros, men jeg synes lige det sætter prikken over i'et med den intense søde tomatsmag og de syrlige rødløg.
Prøv lige at se opskriften på: Ostebrød med krydderurter som pull-apart
God forberedelse er det halve arbejde:
- Start med at lave marinaden til dit kød, og vend det ned til kødet i en frysepose eller skål. Stil kødet på køl og lad det marinere i 2-3 timer - minimum 30 minutter.
- Lav din tzatziki og stil den på køl.
- Komponer din græske salat i et fad eller skål, og sæt den på køl.
- Rør dejen sammen til fladbrødene, og lad dejen hvile lidt ved stuetemperatur.
- Tyve minutter før servering ruller du din dej ud til fladbrød på en meldrysset bordplade, og herefter bager du skiftevis fladbrødene på en varm pande. Læg de færdige fladbrød på en tallerken og dæk dem til med et viskestykke.
- Så kommer turen til det marinerede kød. Opvarm lidt olie på den pande du lige har brugt til dine fladbrød, og lynsteg kødet ved høj varme i nogle minutter på hver side.
- Hæld den færdigstegte gyros op i en skål, og server det sammen med det øvrige tilbehør, så man selv kan sammensætte sit egen græske måltid.
Velegnet tilbehør til græsk gyros:
- Fladbrød
- Græsk salat
- Tzatziki
- Langtidsbagte tomater
- Syltede rødløg
- Græsk kartoffelsalat (kan erstatte fladbrødet)
Du vælger selvfølgelig helt selv, hvad du vil servere til din græske gyros, og ovenstående tilbehør er blot til inspiration. Når vi får græsk gyros, plejer jeg at servere det til fladbrød, tzatziki og en græsk salat - og nej, det kræver ikke flere timers indsats i køkkenet. Tilbehøret til græsk gyros er ikke tidskrævende, og når jeg går i gang kan jeg lave både tzatziki, græsk salat, fladbrød og gyros på en times tid.
Og tro mig - når du først sætter dig ved bordet, og sætter tænderne i det saftige kebab-lignende kød rullet ind i et friskbagt fladbrød fyldt med rigelige mængder tzatziki, vil begejstringen ingen ende tage, og Grækenland er pludselig at finde inde på ens egen matrikel.
God fornøjelse.
Ingredients
- Kød til græsk gyros:
- Ca. 600 gr. kyllingebryst i tynde strimler (alternativt nakkefileter eller nakkekoteletter af gris)
- Marinade til græsk gyros:
- 3 spsk. græsk yoghurt 10%
- 3 fed presset hvidløg
- 1 spsk. hvidvinseddike (æble- eller rødvinseddike kan også bruges)
- 3 spsk. friskpresset saft fra en økologisk citron
- 1 spsk. olivenolie
- 1½ spsk. tørret oregano eller 3 spsk. friskhakket oregano
- 1 tsk. salt
- Friskkværnet peber
- Fladbrød:
- Se opskrift på fladbrød
Instructions
Kød til græsk gyros:
- Start med at halvere kyllingebrysterne på langs, så du egentlig står med to kyllingebryster med halv tykkelse. Du kan også vælge at marinere hele kyllingestykker og stege dem hele på en pande eller grill, og så efterfølgende skære dem ud i tynde strimler. Jeg foretrækker personligt at marinere kødet i strimler.
- Skær nu kødet ud i fine tynde strimler, og læg kødet ned i en stor frysepose eller skål.
- Tag det færdigmarinerede kød op af marinaden.
- Opvarm lidt olie på en pande ved forholdsvis høj varme, så væden i marinaden kan fordampe, og kødet kan få en fin gylden stegeskorpe.
- Lynsteg de marinerede kyllingestrimler på panden i 2-3 minutter på hver side, eller til kødet er mørt og saftigt.
- Læg de færdigstegte kyllingestrimler op i en skål, og server dem varme til fx friskbagte fladbrød og en græsk salat.
- Velbekomme.
Marinade til græsk gyros:
- Bland den græske yoghurt sammen med alle de øvrige ingredienser til marinaden i en røreskål, og rør marinaden godt sammen.
- Hæld marinaden op i posen til kødet, og masser marinaden godt ind i kødet.
- Lad nu kødet marinere på køl i minimum et par timer - gerne længere og helt op til et døgn før det skal steges.
Notes
Græsk gyros kan du servere til friskbagte fladbrød, ovnstegte kartofler eller kogte ris i selskab med en græsk salat og tzatziki. Det marinerede kød kan du opbevare på køl i 3-4 dage, og du kan også sagtens fryse det marinerede kød ned inden det bliver stegt, hvor holdbarheden her er minimum tre måneder.