Barbecue marinade

af Baregomad.dk
Barbecue marinade
0 kommentar
0

Barbeque.
Det amerikanske udtryk for fødevarer, som bliver tilberedt over åben ild på bål eller grill.
En tilberedningsform, som stort set praktiseres verden over.
Og som danskerne for alvor har taget til sig indenfor de seneste 25 år.
Kuglegrillen står for mange som indbegrebet af grillning i det fri.
Oprindeligt opfundet af amerikaneren George W. Stephen i 1951, der opkøbte metalfabrikken Weber Bros. Metal Works.
Et brand som for mange er synonym med grillning, og i særdeleshed de legendariske kuglegrill.

Grillning – en folkesport i Danmark

Grillning er virkelig noget som mange danskere har taget til sig.
De tider er forbi, hvor man blot smed et par røde pølser på engangsgrillen.
Bevares.
Der er absolut intet i vejen med en grillet pølse – en dessertpølse, men ambitionerne rækker meget længere i dag.
Der er gået sport i at grille.
Ikke kun i sommermånederne, men hele året rundt.
Vi står glædeligt i minusgrader juleaftensdag iført dunjakke og hue, imens vi griller familiens andesteg på grillen.
Hvorfor?
Grillning ligger dybt forankret i vores DNA og rødder.
At tilberede ens mad i det fri over åben ild.
Tidligere noget af en bedrift og ren overlevelse, som var med til at placere Homo sapiens øverst i fødekæden.
I dag en hobby for os mennesker.
At grille giver en utrolig tilfredsstillelse.
For ikke at forglemme de mange smagsmæssige fordele og muligheder der er ved at grille.
Folkesport eller ej.
Barbeque er kommet for at blive.

Barbeque marinader

I sommermånederne bugner supermarkedernes kølediske af paprikarøde foliebakker med marinerede kødtyper.
Nogle udskæringer mere genkendelige end andre.
For mange kødtyper endestation.
Point of no return.
Det er nu eller aldrig.
Godt camouflerede i diverse marinader forsøger slagermesteren at tvinge det sidste ud af sit kød med sidste salgsdato lige om hjørnet.
Barbeque marinader er med andre ord med til at sløre kvaliteten af kødet.
Personligt går jeg i en stor bue uden om disse paprikarøde foliebakker.
Slagtermesterens last mile.

Marinader til det hele

Du kan stort set marinere alt.
Lige fra kød, fisk til grøntsager.
Barbeque marinade forstærker smagsoplevelsen, og er med til at gøre kødet mere mørt.
Mere saftigt.
Enzymerne og syren i de ingredienser du anvender til marinaden, går ind og nedbryder lidt af kødets bindevæv, hvilket får det til at virke mere mørt.
På denne side har jeg samlet nogle af mine favorit marinader til fx kylling, svinekød og oksekød.
Marinader, som virkelig løfter smagsoplevelsen, og tilfører enhver kødtype ekstra saft, kraft og mørhed.
De kan varieres i det uendelige, og målene kan gradbøjes alt efter kødtyper og personlige præferencer.

De bedste marinade tricks:

  1. Du kan med fordel marinere kød direkte fra fryseren, da det stille og roligt tøer op i marinaden
  2. Mariner altid kødet i en tillukket frysepose
  3. Jo mindre kødstykker du marinerer, jo mere smag tilfører du til kødet
  4. Barbeque marinade er med til at modne kødet – billige udskæringer skal blot marinere marinere noget længere
  5. Rødvin, øl og forskellige typer af eddiker og fødevarer med syre er gode grundelementer i enhver marinade
  6. Sukker som fx brun farin tilfører kødet kompleksitet, virker smagsforstærkende og giver en sprød stegeskorpe
  7. Altid salt – saltet får marinaden til at trænge længere ind i kødet, og tilfører det smag og saftighed
Barbecue marinade

Barbecue marinade

Barbeque. Det amerikanske udtryk for fødevarer, som bliver tilberedt over åben ild på bål eller grill. En tilberedningsform, som stort set praktiseres… Salater og tilbehør Barbecue marinade European Print opskrift
Antal personer: 8-10 Tidsforbrug i alt: Tilberedningstid:
Næringsindhold: 15 kalorier 20 grams fedt
Bedøm denne opskrift 5.0/5
( 4 bedømmelser )

Ingredienser

Marinade til kylling:

  • 1 dl. ekstra jomfruolivenolie
  • 1 dl. balsamicoeddike
  • ½ dl. soyasauce
  • ½ dl. Worcestersauce
  • Saften fra en økologisk citron
  • Skrællen fra en økologisk citron
  • 2 dl. brun farin
  • 2 tsk. rosmarin
  • 2 spsk. dijonsennep
  • 2 tsk. salt
  • 1 tsk. friskkværnet peber
  • 2 fed presset hvidløg

Marinade til svinekød:

  • 1 tsk. fennikelfrø eller stødt fennikel
  • ½ tsk. spidskommen
  • 2 nelliker eller 1/5 tsk. stødt nelliker
  • 1 spsk. røget paprika
  • Saft og skræl fra en økologisk appelsin
  • 4 fed finthakkede hvidløg
  • 1 lille håndfuld frisk timian
  • 1½ dl. tomatketchup
  • 6 spsk. balsamicoeddike

Marinade til oksekød:

  • 2 finthakkede løg
  • 2 dl. ketchup
  • 1 dl. brun farin
  • 1 dl. rødvinseddike
  • 1 spsk. Worcestersauce
  • 1/4 tsk. friskkværnet peber

Sådan gør du

Marinade til kylling:

Bland alle ingredienserne sammen i en skål.

Gem ca. 1 dl. af marinaden i en anden skål til at pensle kyllingebrysterne med når de skal grilles.

Læg de ferske kyllingebryster ned i en frysepose og hæld marinaden over kødet. Fordel marinaden godt i posen.

Lad nu kyllingekødet marinere i mindst 2-4 timer og gerne et helt døgn.

Når kødet er færdig marineret, er du nu klar til at grille de mest fantastiske kyllingebryster.

Hæld det meste af marinaden fra kødet, og grill de marinerede kyllingebryster 5-6 minutter på hver side ved medium varme.

Pensl kyllingebrysterne løbende med den marinade du gemte i den anden skål.

Lad kyllingen hvile utildækket i 5 min. inden servering.

Marinade til svinekød:

Start med at blande nelliker, spidskommen og fennikel sammen i en skål. Ligger du inde med nellike- og fennikelfrø skal disse knuses i en morter eller anden krydderikværn.

Tilsæt røget paprika samt saften og skrællen fra den økologiske appelsin, og bland ingredienserne godt sammen.

Hak de 4 fed hvidløg fint sammen med en lille håndfuld frisk timian, og tilsæt blandingen til de øvrige ingredienser.

Tilsæt ketchup og balsamicoeddike og rør godt rundt i blandingen, så du står med en ensartet marinade.

Fordel nu den færdige marinade på et par svinemørbrad eller svinekoteletter, og lad kødet marinere i minimum et par timer - gerne 12-24 timer.

Det marinerede kød er nu klar til at komme på grillen.

Marinade til oksekød:

Bland alle ingredienserne sammen i en skål, og sørg for at det brune farin bliver helt opløst.

Gem 1 dl. af marinaden til selve marineringen af kødet.

Hæld den resterende marinade i en tykbundet gryde, og bring marinaden i kog.

Lad marinaden simre i ca. 10-15 minutter ved svag varme eller indtil du har den ønskede konsistens.

Sæt marinaden til side, som du nu kan anvende som sauce til kødet.

Læg dit oksekød ned i en frysepose og tilsæt marinaden du gemte til marinering af kødet. Luk posen og gnid marinaden godt ind i kødet.

Lad kødet marinere i minimum 30 minutter - gerne natten over. Jo dyrere et kødstykke, desto kortere marineringstid.

Når kødet er færdigmarineret, er det klar til at komme på grillen.

Yderligere kommentarer

En god rettesnor for marinering af kød er, at jo længere tid kødet kan få lov til at marinere inden tilberedning, desto bedre og større madoplevelse. Marinaderne på denne side er virkelig nogle gode marinader, som tilfører kødet masser af smag ved blot 30 minutters marinering. Med andre ord kan det sagtens betale sig at marinere sit kød til trods for at man er knap på tid.

Barbeque marinade

0 kommentar
0

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

Skriv en kommentar

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.