Forside » Desserter » Jordbærsirup

Jordbærsirup

Jordbærsirup

Jordbærsirup. Hjemmelavet jordbærsirup af solmodne danske jordbær. Flydende sødmefuld sirup perfekt til sommercocktails, is, pandekager, skyr, desserter og meget andet. Det er kort og godt dansk sommerstemning på flaske. Min yndlingssirup. Og legende let at tilberede på ganske få minutter plus afkøling. Så let at det er sidste gang du har købt færdiglavet sirup. Hjemmelavet jordbærsirup er den ægte vare, og smagen af dansk sommer. Fremstillet på friske eller frosne bær. Danske som udenlandske. Resultatet er mundvandsdrivende lækkert.

Prøv lige at se opskriften på: Jordbærtærte med mazarinbund

Opskrift på hjemmelavet jordbærsirup

Lysten til jordbærsirup er absolut størst om sommeren, hvor de danske sødmefulde jordbær vælter frem på markerne. Danske jordbær i sæson er uimodståelige. Kombinationen af sødme og krydrede aromaer i danske jordbær er unik, og helt og aldeles i verdensklasse. Ganske enkelt opskriften på dansk sommerstemning og lange lyse nætter.

Jordbærsirup indkapsler den danske sommer, og kan løfte isdesserter, kager, smoothies og sommercocktails til nye fortryllende højder. Heldigvis kræver hjemmelavet sirup hverken det store kørekort i køkkenkunst, eller adskillige timers tilberedning. Selve henkogningen af jordbærerne tager kun 10 minutter, hvor de røde sommerbær koges ind sammen med sukker og en smule vand. Jordbærerne skal være helt udkogte og smattede, hvorefter grydens indhold sigtes ned i en skål - al saften fra de udkogte jordbær skal presses ud. Saften hældes tilbage i gryden og bringes i kog, hvorefter siruppen skal simre i yderligere 5-10 minutter alt efter ønsket konsistens. Du kan evt. tage en teske, og dryppe lidt af siruppen ud på en tallerken for at kontrollere konsistensen. Husk at siruppen tykner når den bliver kold. Resterne af de moste jordbær kan du bruge næste dag på din havregrød, eller fryse ned og tilsætte i din hjemmelavede jordbærmarmelade.

Prøv lige at se opskriften på: Jordbærtrifli

Denne opskrift på jordbærsirup er:

  • Den ultimative jordbærsirup fremstillet på friske eller frosne jordbær
  • Perfekt som topping til fx is, pavlova, desserter, skyr, pandekager, grød og ikke mindst frosé
  • Legende let at tilberede på 10 minutter plus afkøling og opkogning
  • Indbegrebet af dansk sommerstemning og solmodne jordbær
  • Spækket med smagen af søde og krydrede jordbær

Disse ingredienser skal du bruge:

  • Økologisk rørsukker (hvidt sukker kan også anvendes)
  • Friske eller frosne jordbær
  • Vand

Prøv lige at se opskriften på: Rabarbersirup

Jordbærsirup
Jordbærsirup

Er jordbær en nød eller et bær?
Du har garanteret overværet eller været en del af en samtale omhandlende jordbær, og hvor vidt jordbær er en nød eller et bær. Faktisk er jordbær en flerholdssamfrugt, idet alle de karakteristiske prikker på overfladen er nødder , og det røde er frugtkød, som holder sammen på alle de små nødder. Så når alt kommer til alt er jordbær et falsk bær, som du sagtens med god ro i sindet kan kalde for et bær eller en frugt.

Dansk højsommer og fuldmodne jordbær

Fuldmodne jordbær omfavnet nuet af den danske højsommer. Jeg foretrækker helt klart de fuldmodne jordbær sidst i sæsonen, som er meget intense i smagen, og som er perfekte til sirup og marmelade. Det er faktisk også sidst på sæsonen, at jordbær er billigst i indkøb, så det er her du skal købe stort ind. Jordbær er fryseegnede, og kan sagtens holde sig i et år på frost. Sirup kan nydes året rundt, og er et must-have i køleskabet, når lysten til lidt dansk sommer melder sig i de mørke vintermåneder.

Hvor længe kan jordbærsirup holde sig?

Jordbærsirup kan holde sig frisk i minimum 2-3 uger på køl i en tætlukket beholder som fx en glasflaske med patentlåg. Det forudsætter selvfølgelig, at du skolder glassene efter alle kunstens regler. Og at du anvender et glas der er beregnet til henkogning - det vil sige, at det kan tåle at blive overhældt med kogende vand. Jeg plejer altid at skylle mine glas i Atamon. Rengør glas og låg, og skold dem med to teskefulde Atamon og en deciliter kogende vand.

God fornøjelse.

Jordbærsirup

Print
Serves: 12 Prep Time: Cooking Time:
Nutrition facts: 100 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 7 voted )

Ingredients

  • 1,5 dl. økologisk rørsukker (hvidt sukker kan også anvendes)
  • 1 dl. vand
  • 300 gr. friske danske jordbær (frosne kan også anvendes)

Instructions

  1. Skyld og rens de friske jordbær, og skær dem i kvarte stykker.
  2. Hæld vand og sukker op i en lille gryde, og lad det koge op under omrøring indtil al sukkeret er opløst.
  3. Tilsæt jordbærerne til sukkerlagen i gryden, og bring blandingen i kog. Når blandingen koger skal du skrue ned for varmen, og lade jordbærerne småkoge i sukkerlagen i ca. 10 minutter uden låg.
  4. Tag gryden af varmen, og lad de udkogte jordbær stå og trække i 30 minutter (det giver en endnu mere intens jordbærsirup).
  5. Hæld og pres herefter jordbærerne gennem en sigte, så du kun står tilbage med den rene jordbærsirup. Al saften skal presses ud af jordbærerne.
  6. Hæld herefter din jordbærsirup tilbage i gryden, og lad den koge op. Lad jordsaften simre i ca. 5 minutter, eller til den har den rette konsistens. Siruppen bliver tykkere når den køler af, så du kan evt. kontrollere konsistensen ved at dryppe lidt sirup på en tallerken og lade det køle af. Er siruppen blevet for tyk, kan du tilsætte en smule vand og lade det koge ind i siruppen.
  7. Hæld den færdige jordbærsirup på en rengjort skoldet flaske, og stil den på køl.
  8. Velbekomme.

Notes

Jordbærsirup kan holde sig frisk på køl i tætlukket beholder i minimum et par måneder. Personligt tilsætter jeg ikke vaniljekorn eller sukker til min sirup, men du kan sagtens tilsætte en teskefuld vaniljesukker til siruppen, hvis du ønsker en diskret smag af vanilje. Jeg foretrækker den ægte vare uden vaniljesukker, da smagen af jordbær i forvejen er så intens og aromatisk. Du kan evt. smage den færdige sirup til med lidt citronsaft, som forstærker smagen af de herlige jordbær.

Jordbærsirup

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *