Forside » Desserter » Jordbærtærte med mazarinbund

Jordbærtærte med mazarinbund

Jordbærtærte med marzarinbund af marcipan

Jordbærtærte er uden tvivl en af mine helt store sommerfavoritter indenfor kager og desserter. En yndet dessertspise om sommeren i selskab med friskbrygget kaffe på terrassen eller måske et glas kølig Moscato d' Asti.

Den helt klassiske udgave af jordbærtærte er med rigtig marcipan, chokolade oven på mazarinbunden og toppet med hjemmelavet vaniljecreme og solmodne danske jordbær. Så bliver det ikke ret meget større. Jordbærtærte med mazarinbund og vaniljecreme er en kagetype, som det stort set er umulig at blive træt af. En kage, som man finder hos alle bagere landet over, når de første danske jordbær og sommerlige temperaturer begynder at melde sig.

Jordbærtærte - indbegrebet af dansk sommer

Vi har en del fødselsdage i familien om sommeren, så jordbærtærte er et af de faste indslag på kagebordet - til glæde for både store og små kageelskere. Jeg er endnu ikke stødt på nogle, som ikke kan lide jordbærtærte. Det er en national klassiker, som er med til at definere den danske sommer med de sødmefulde jordbær, som man enten selv har plukket eller købt i vejkanten hos en sommerens mobile frugtsælgere.

Jordbærtærte er ikke en tidskrævende kage at tilberede, men en desserttype, hvor du også kan involvere de mindreårige i køkkenet. Du kan med fordel lave både mørdej og vaniljecreme dagen forinden, så du blot skal bage mazarinbunden på selve dagen, lade den afkøle i et par timer og så pynte med den kolde vaniljecreme og de solmodne jordbær.

Jordbærtærte kan selvfølgelig bages hele året rundt, men den smager nu bedst med sæsonaktuelle danske jordbær. Danske jordbær er indbegrebet af dansk sommer, og så kan de udenlandske jordbær, som du kan købe på køl året rundt godt pakke sammen.

Bageform med løs bund

Denne jordbærtærte med mazarinbund har jeg bagt i min favorit tærteform med løs bund. En tærteform i metal med en diameter på ca. 26 cm. og med en løs bund, som gør at man aldrig mere skal stå og bøvle med at få tærten op af de traditionelle tærteforme i porcelæn. Med denne tærteform skubber du bare bunden op af formen, og står tilbage med en intakt tærte uden knækkede kanter. Du kan fx købe en lignende bageform her hos Bagetid.dk.

Jordbærtærte med mazarinbund

Print
Serves: 8 Prep Time: Cooking Time:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Rating: 4.9/5
( 9 voted )

Ingredients

  • Mørdej
  • 200 gr. hvedemel fra Økomølleriet/Kragegaarden (reklamelink)
  • 125 gr. koldt smør
  • 100 gr. flormelis
  • 2 æggeblommer
  • Mazarinmasse
  • 25 gr. hvedemel fra Økomølleriet/Kragegaarden (reklamelink)
  • 100 gr. blødt smør
  • 150 gr. økologisk rørsukker
  • 2 hele æg
  • 160 gr. marcipan
  • Vaniljecreme
  • 30 gr. maizena
  • 3 æggeblommer
  • 3 spsk. økologisk rørsukker
  • 3 dl. sødmælk
  • 1 vaniljestang
  • 1½ dl. piskefløde
  • Fyld
  • 75 gr. mørk chokolade 70%
  • 1 bk. danske jordbær - ca. 500 gr.

Instructions

Mørdej

  1. Bland de tørre ingredienser sammen i en skål.
  2. Skær det kolde smør i mindre tern og smuldre det i melblandingen.
  3. Tilsæt de to æggeblommer til melblandingen og ælt dejen til den er ensartet.
  4. Pak dejen ind i noget husholdningsfilm og læg den på køl i en times tid.
  5. Imens går du nu i gang med at lave mazarinmassen.
  6. Når dejen er kold og fast, rulles den ud på en meldrysset bordplade. Du kan evt. starte med at gøre den så flad som muligt med dine håndflader, inden du benytter kagerullen.
  7. Løft nu forsigtigt dejen over i en smurt tærteform på ca. 26-28 cm. i diameter og skær det overskydende dej af.

Mazarinmasse

  1. Skær marcipanen ud i mindre tern og rør det godt sammen med sukker i en skål.
  2. Tilsæt det bløde smør og pisk ingredienserne sammen til en luftig lys masse.
  3. Æggene tilsættes herefter et af gangen imens der piskes.
  4. Til sidst tilsætter du mel ned i mazarinmassen, og det hele røres godt sammen.
  5. Fordel mazarinmassen i tærteformen, som er beklædt med din mørdej.
  6. Bag nu tærten ved ca. 180 grader i en almindelig ovn i ca. 25-30 min. eller til tærten er flot gylden og lysebrun.
  7. Hak chokoladen groft og drys det ud over den varme tærte. Anvend en gummispartel og fordel den smeltede chokolade på mazarinmassen. Herefter skal tærten køles helt af, inden du kan smøre vaniljecreme på mazarinbunden og pynte med jordbær.

Vaniljecreme

  1. Hæld mælken ned i en tykbundet gryde og varm det stille og roligt op til lige under kogepunktet.
  2. Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud, som tilsættes mælken sammen med vaniljestangen.
  3. Pisk æggeblommer, maizena og sukker til en ensartet masse i en skål, hvorefter den varme mælk hældes i æggemassen under omrøring.
  4. Hæld hele blandingen tilbage i gryden igen og varm det op under omrøring med et piskeris til vaniljecremen begynder at boble og tykne i ca. 1 min. Tag vaniljecremen af kogepladen og læg et stykke husholdningsfilm helt ned på overfladen af kagecremen, så der ikke dannes kondens. Sæt vaniljecremen i køleskabet i en 2-3 timer, til den er helt kølig.
  5. Når vaniljecremen er blevet kølig, piskes fløden stiv i en skål, og den afkølede vaniljecreme tilsættes under forsigtig omrøring, til du har en ensartet masse.
  6. Hæld noget af vaniljecremen i en sprøjtepose og pynt nu den afkølede tærtebund med cremen.

Notes

Herefter pyntes kagen med jordbær skåret i skiver eller kvarte. Pynt evt. kagen med lidt mynteblade eller grofthakkede konditor pistacienødder. God fornøjelse!

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *