Brunsviger er i bund og grund en ganske almindelig gærdej toppet med remonce, men det bliver dette simple bagværk jo ikke ringere af. Oprindelig mener man, at ordet "brunsviger" stammer fra den tyske by Braunschweig, som på dansk betyder "Brunsvig", og at det var en bager i Tommerup på Fyn, som tog denne gærdej til sig smurt ind i brun farin og smør. Uanset oprindelsen på dette herlige bagværk kan vi vist godt blive enige om, at det smager helt fantastisk, og at denne gærdej med brun farin er voldsom populær blandt alle kageelskere i dette land. Ja, brunsvigeren har ligefrem fået sin egen mærkedag, hvor vi hvert år den 11. oktober hylder den fynske nationalspise med et brag af en kagefest.
Opskrift på brunsviger
Man siger jo, at den bedste brunsviger findes på Fyn, og der er måske noget om snakken. Fynboerne er i hvert fald pavestolte af denne gærdej med remonce og kagecreme, som alt efter geografi bliver toppet med en omgang flødeskum. En god brunsviger skal være svampet og med masser af snask - og ikke mindst karamelliserede kanter. Nogle foretrækker udgaven med knasende sprød sukker på toppen - jeg foretrækker den mere cremede udgave, hvor man rører remoncen sammen med kagecreme. Det er lidt en smagssag, og du kan sagtens nøjes med remoncen i opskriften. Som kronen på værket kan du drysse lidt ekstra brun farin ud over kagen, inden den sættes i ovnen, hvilket tilfører et ekstra knasende element.
Kanterne skal være karamelliserede og fyldet cremet og snasket. Dejen er rigtig smidig og lind i konsistensen, hvilket er en del af hemmeligheden bag den bløde svampede gærdejsbund. Den er ikke kompakt og tung, men dejlig blød og luftig, hvilket gør at man sagtens kan spise mere end et stykke (hvis man har en sød tand).
Prøv lige at se opskriften på: Fødselsdagsboller
Denne opskrift på brunsviger er:
- Med både remonce og kagecreme, som røres sammen og fordeles ovenpå dejen
- Cremet og snasket fyld med karamelliserede kanter
- Med blød og svampet bund
- Inspireret af den fynske brunsviger-udgave med både kagecreme og remonce
- Testet og prøvesmagt til perfektion af familie og venner
Disse ingredienser skal du bruge:
- Hvedemel
- Kardemomme
- Sukker
- Gær
- Smør
- Mælk
- Æg
- Vaniljesukker
- Brun farin
- Lys eller mørk sirup
- Piskefløde (kan undlades)
- Evt. slik og andet topping
Prøv lige at se opskriften på: Scones med chokolade
Prøv lige at se opskriften på: Pavlova
Remonce med kagecreme og fløde
Der er mange opskrifter på brunsviger, der kun består af remonce, men jeg er begejstret for kombinationen af remonce og kagecreme. Kagecremen der røres i remoncen, gør fyldet ekstra snasket og cremet. Kagecremen giver en rigtig god smag i remoncen, og fløden medvirker til at remoncen ikke bliver helt stiv, når først kagen er kølet af.
Brunsviger kagemand
Brunsvigeren er nok mest kendt som den klassiske kagemand fra bageren - toppet med masser af slik og marcipan med fødselarens navn på. Fedtet. Snasket. Klistret. Præcis som en brunsviger-kagemand skal være. Denne opskrift giver en stor bradepande, hvilket er et helt ideelt udgangspunkt til en hjemmelavet kagemand eller kagekone. Du kan vælge at bevare den firkantede form på brunsvigeren, eller også kan du skære den ud i en figur, og pynte kagen med masser af slik, marcipan, glasur, flødeskum - you name it .... Skulle der blive lidt tilovers, kan du med succes lune kageresterne i ovnen eller på brødristeren.
Prøv lige at se opskriften på: Grødboller
Sådan bliver din brunsviger ekstra god
Jeg har efterhånden bagt og smagt på rigtig mange brunsvigere, men det er først med denne opskrift, at jeg virkelig føler kageoplevelsen sidder lige i skabet. Kagen er hverken for høj eller for tynd, Fyldet er snasket og cremet. Kagebunden er blød og luftig. Kort og godt en rigtig god brunsviger. Her får du et par tips, som forhåbentlig gør din brunsviger ekstra vellykket.
- Dejen må endelig ikke være for tør i konsistensen, men skal være smidig og lind - lige til at hælde ud i bradepanden. Det er hele forudsætningen for, at bunden bliver blød og svampet. Du skal kunne "hælde" dejen ned på bagepladen, og så skubbe dejen ud til kanterne af bagepladen. Hæld lidt koldt vand op i en skål, og fugt løbende fingerspidserne imens du arbejder med dejen.
- Prik masser af dybe huller i dejen med fingerspidserne. Hæld lidt koldt vand op i en skål, og fugt løbende fingerspidserne imens du arbejder med dejen. Du må ikke prikke helt igennem dejen, da fyldet så vil løbe ud under brunsvigeren i bagepladen.
- Du må endelig ikke bage kagen i for lang tid - maks 12-14 minutter, da bunden ellers bliver tør og kedelig. Du kan evt. stikke en kødnål eller strikkepind i dejen for at kontrollere, om kagen er færdigbagt. Der må ikke hænge dej fast på kødnålen.
- Mit fyld består af både remonce og kagecreme, hvilket gør fyldet ekstra snasket og cremet. Du kan godt undlade kagecremen i opskriften, men jeg vil nu opfordre dig til at prøve udgaven med kagecreme, og så drysse lidt ekstra brun farin udover kagen inden den sættes i ovnen. Det bidrager med det knasende element, som nogle foretrækker ovenpå en brunsviger.
- Opskriften passer til ovnens standard bageplade med høje kanter, og er det perfekte udgangspunkt for en kagemand, kagekone, kageperson eller kagevæsen. Du kan skære kagen ud i en passende form, pynte med slik, flag osv., eller også bevare kagens oprindelige udformning.
Kan man fryse brunsviger?
Ja. Du kan sagtens fryse brunsviger, men den smager nu allerbedst friskbagt. Jeg vil anbefale dig, at fjerne slik og andet fyld på kagen, inden du fryser dine kagerester ned, da det bliver snasket ved optøning. Lad brunsvigeren tø op på køkkenbordet, og lun den på en brødrister eller i ovnen, hvilket giver et ganske tilfredsstillende resultat. Du kan også fryse brunsvigeren ubagt - dvs. samle gærdejen og fordele den i bagepladen, og så direkte i fryseren med den ubagte gærdej. Dejen skal altså ikke hæve inden den kommer i fryseren. Når du er klar til at bage brunsvigeren, tager du den direkte ud af fryseren og ind i en forvarmet ovn. Du kan med fordel reducere temperaturen i ovnen med ca. 10° grader, da frossen gærdej hurtigere tager farve under bagningen.
God bagelyst.
Ingredients
- Brunsvigerdej:
- 500 gr. hvedemel
- 1 tsk. salt
- 1 knsp. kardemomme
- 70 gr. sukker
- 50 gr. gær
- 100 gr. smør
- 3 dl. mælk
- 1 æg
- Kagecreme (kan undlades):
- 2 dl. mælk
- 1 spsk. mel
- 2 spsk. sukker
- 1 tsk. vaniljesukker
- 1 æg
- Remonce:
- 200 gr. smør (brug 300 gr. smør, hvis du undlader kagecremen)
- 275 gr. brun farin (brug 375 gr. brun farin, hvis du undlader kagecremen)
- 4 spsk. lys eller brun sirup
- 4 spsk. piskefløde (kan undlades)
- Lidt ekstra brun farin til topping (kan undlades)
- Topping:
- Blandet slik
- Flødeskum (hvis du er nordjyde)
Instructions
Brunsvigerdej:
- Smelt smørret i en gryde eller i en velegnet skål i mikroovnen.
- Tilsæt mælken og temperer smørblandingen til ca. 38° grader (lillefingervarm).
- Rør gæren ud i den fingertempererede mælk og smørblanding i en passende røreskål.
- Tilsæt nu de øvrige ingredienser - sukker, salt, æg og mel og rør dejen godt sammen til den er helt ensartet og lind i konsistensen.
- Stil dejen til hævning tildækket et lunt sted, og lad dejen hæve til dobbelt størrelse. Det tager ca. 20-30 minutter.
- Fordel dejen i en stor bradepande beklædt med bagepapir, og lad dejen hæve i yderligere 20-30 minutter.
- Forvarm ovnen til 200° grader varmluft.
- Fugt dine hænder i lidt koldt vand, og lav nu dybe huller i dejen med dine fingerspidser - næsten helt ned til bunden af bradepanden. Lav en lille "grøft" med fingerspidserne ca. en centimeter fra kanten af bradepanden, som kan holde på fyldet under bagningen.
- Fordel det færdige fyld ovenpå kagen, og få det godt ned i hullerne i dejen - lav evt. flere huller i dejen med enden af en grydeske.
- Drys lidt ekstra brun farin udover kagen.
- Bag kagen på nederste ovnrille i maks 12-14 minutter i den forvarmede ovn. Det er vigtigt, at brunsvigeren ikke bliver overbagt og tør, så prik i den med en nål og se om der hænger dej ved.
- Lad brunsvigeren køle lidt af inden servering, men server den lun og friskbagt.
- Pynt evt. med slik og andre lækkerier, hvis den skal serveres til en fødselsdag.
- Velbekomme.
Kagecreme:
- Start med at lave kagecremen, som skal blandes i remoncen.
- Kom mel, sukker og æg i en gryde og pisk det godt sammen til det er ensartet.
- Tilsæt mælken og lad kagecremen koge op ved middel varme under hyppig omrøring. Når kagecremen koger skruer du ned og lader det småkoge i et par minutter, hvorefter gryden tages af varmen.
- Tilsæt vaniljesukker til kagecremen, og rør det godt ind i kagecremen.
- Hæld kagecremen over i en røreskål, og dæk kagecremen til med husholdningsfilm, så den ikke danner skorpe.
- Sæt skålen i køleskabet.
Remonce:
- Kom smør, brun farin og sirup ned i en gryde, og smelt det langsomt ved jævn varme under omrøring. Rør blandingen sammen til den er ensartet - det tager ca. 5 minutter at lave remoncen, og du må stadigvæk godt kunne skimte nogle sukkerkorn i blandingen. Når remoncen er færdig tilsættes fløden, som røres godt rundt i sukkerblandingen.
- Tag gryden af varmen, og lad remoncen stå og køle lidt af.
- Rør den afkølede kagecreme og den stuetempererede remonce sammen i en skål. Du afgør selv om du vil blande al kagecremen sammen med remoncen.
Notes
Opskriften på denne brunsviger er beregnet til ovnens standard bageplade med høje sider. Dejen skal være rigtig lind og smidig, og skal nærmest hældes ud i bageformen, hvilket gør denne brunsviger ekstra svampet og lækker.