Brunsviger

af Baregomad.dk
Brunsviger
0 kommentar
3

Brunsviger er i bund og grund en ganske almindelig gærdej toppet med remonce, men det bliver dette simple bageværk jo ikke ringere af. Oprindelig mener man, at ordet “brunsviger” stammer fra den tyske by Braunschweig, som på dansk betyder “Brunsvig”, og at det var en bager i Tommerup på Fyn, som tog denne gærdej til sig smurt ind i brun farin og smør. Uanset oprindelsen på dette herlige bagværk kan vi vist godt blive enige om, at det smager helt fantastisk, og at denne gærdej med brun farin er voldsom populær blandt alle kageelskere i dette land – ja, brunsvigeren bliver ligefrem fejret hvert år den 11. oktober i Danmark.

LÆS OGSÅ: Scones med chokolade

Denne opskrift på brunsviger er:

  • Med både remonce og kagecreme
  • Utrolig luftig, let og svampet, men stadigvæk snasket og karameliseret
  • Utrolig nem at bage
  • Tæt på den fynske udgave med både kagecreme og remonce
  • Testet og prøvesmagt til perfektion

En god brunsviger skal være svampet og med masser af snask – blød og med karamel i kanterne. Hvis du spørger mig, skal brunsviger spises imens den stadigvæk er lun og nybagt, og hvor remoncen endnu ikke er blevet helt stiv.

Brunsviger med blød bund og masser af snask

Man siger jo, at den bedste brunsviger findes på Fyn, og der er måske noget om snakken. Fynboerne er ihvertfald pavestolte af denne gærdej med remonce og kagecreme, som alt efter geografi bliver toppet med en omgang flødeskum. Jeg foretrækker nu brunsviger med remonce og kagecreme, men uden flødeskum, da det bliver lidt for kvalm efter min mening.

LÆS OGSÅ: Fødselsdagsboller

En brunsviger skal være svampet og snasket, og samtidig skal dejen være sprød i kanten med karameliseret remonce – præcis som denne opskrift, som efter min mening er blandt de bedste opskrifter på brunsviger. Dejen er rigtig smidig og lind, hvilket er en del af hemmeligheden bag den svampede kagebund. Den er ikke robust og tung, men dejlig luftig og svampet, hvilket gør at man sagtens kan spise mere end et stykke.

Brunsviger

Remonce med kagecreme og fløde

Der er mange opskrifter på brunsviger, der kun består af remonce, men hvis du spørger mig så skal der lige lidt kagecreme i remoncen, hvilket sætter prikken over i’et. Kagecremen giver en rigtig god smag i remoncen, og fløden medvirker til at remoncen ikke bliver helt stiv, når først kagen er kølet af.

Den klassiske fødselsdagskage

Brunsvigeren er nok mest kendt som den klassiske kagemand fra bageren – toppet med masser af slik og marcipan med fødselarens navn på. Fedtet. Snasket. Klistret. Præcis som en brunsviger-kagemand skal være. Denne opskrift giver en stor bradepande, hvilket er et helt ideelt udgangspunkt til en hjemmelavet kagemand eller kagekone. Du kan vælge at bevare den firkantede form på brunsvigeren, eller også kan du skære den ud i en figur, og pynte kagen med masser af slik, marcipan og evt. lidt glasur.

Skulle der blive lidt tilovers, kan du med succes lune kageresterne i ovnen eller på brødristeren.

LÆS OGSÅ: Gammeldags æblekage

Er du også på jagt efter det perfekte bageresultat?

Er du en ægte bagenørd, eller har du ønsker om at give deltagerne i Bagedysten kamp til stregen, så er en bagesten af stål et must-have i dit køkken. Forestil dig en gloende hed stålplade, som pumper varmen op i bunden af dit bagværk i det sekund det lander i ovnen. Resultatet er intet indre end fantastisk – langt bedre hævning og knasende sprød skorpe takket være op til 18 gange mere varme.

Jeg bruger personligt den fantastiske bageplade fra bagesten.dk, når vi både laver fredagspizzaer, gærdej og kager som ikke skal i springform. Og det bedste af det hele er, at jeg også kan anvende bagepladen på vores gasgrill i sommerhalvåret, når der skal bages pizzaer og madbrød. Det er mundvandsdrivende bagværk hvis du spørger mig.

Læs min store test af bagestålet, som jeg har haft mulighed for at teste i nogle uger.

Brunsviger

Brunsviger

Brunsviger er i bund og grund en ganske almindelig gærdej toppet med remonce, men det bliver dette simple bageværk jo ikke ringere… Bagværk Brunsviger European Print opskrift
Antal personer: 12 Tidsforbrug i alt: Tilberedningstid:
Næringsindhold: 375 kalorier 20 grams fedt
Bedøm denne opskrift 5.0/5
( 6 bedømmelser )

Ingredienser

Brunsvigerdej:

  • 550 gr. mel
  • 1 tsk. salt
  • 1 knsp. kardemomme
  • 80 gr. sukker
  • 25 gr. gær
  • 75 gr. smør
  • 5 dl. mælk

Kagecreme (kan undlades):

  • 1½ dl. mælk
  • 1 spsk. mel
  • 2 spsk. sukker
  • 1 tsk. vaniljesukker eller kornene fra ½ vaniljestang
  • 1 æg

Remonce:

  • 200 gr. blødt smør i tern
  • 400 gr. brun farin
  • 25 gr. sirup
  • 4 spsk. fløde
  • 1 spsk. kanel

Sådan gør du

Brunsvigerdej:

  1. Smelt smørret i en gryde eller i en velegnet skål til mikroovnen.
  2. Tilsæt mælken og temperer smørblandingen til ca. 38° grader (lillefingervarm).
  3. Kom det friske gær eller tørgær i en stor røreskål, og tilsæt den tempererede smørblanding, og opløs gæren heri.
  4. Tilsæt nu de øvrige ingredienser - sukker, salt og mel og rør dejen godt sammen til den er helt ensartet og meget lind. Det bedste resultat opnås på en røremaskine, hvor dejen kan stå og ælte i ca. 10 minutter.
  5. Fordel dejen i en stor bageplade, og sæt den til hævning i 45-60 minutter.

Kagecreme:

  1. Start med at lave kagecremen, som skal blandes i remoncen.
  2. Kom mel, sukker og æg i en gryde og pisk det godt sammen til det er ensartet.
  3. Tilsæt mælken og lad kagecremen koge op ved middel varme under hyppig omrøring. Når kagecremen koger skruer du ned og lader det småkoge i et par minutter, hvorefter gryden tages af varmen.
  4. Tilsæt vaniljesukker til kagecremen, og rør det godt ind i kagecremen.
  5. Hæld kagecremen over i en røreskål, og dæk kagecremen til med husholdningsfilm.
  6. Sæt skålen i køleskabet.

Remonce:

  1. Kom smør, brun farin, sirup og kanel ned i en gryde, og smelt det langsomt ved jævn varme under omrøring. Rør blandingen sammen til den er ensartet - det tager ca. 5 minutter at lave remoncen. Når remoncen er færdig tilsættes fløden, som røres godt rundt i blandingen.
  2. Tag gryden af varmen, og lad remoncen stå og køle lidt af.

Bagning:

  1. Rør den afkølede kagecreme og den stuetempererede remonce sammen i en skål. Du afgør selv om du vil blande al kagecremen sammen med remoncen.
  2. Fugt dine hænder i lidt koldt vand, og lav nu dybe huller i dejen med dine fingerspidser.
  3. Fordel det færdige fyld på kagen, og få det godt ned i hullerne i dejen - lav evt. flere huller i dejen med enden af en grydeske.
  4. Bag kagen i en forvarmet ovn på 180° grader varmluft i ca. 20 minutter, eller til den er fin lysebrun.
  5. Lad kagen køle lidt af inden servering, men server den lun og friskbagt.

Yderligere kommentarer

Opskriften på denne brunsviger er beregnet til en stor bageplade på 40x45 cm. (bagepladen i en normal ovn). Jeg plejer at benytte en mindre bageform på ca. 22x32 cm. eller en springform på ca. 26 cm. i diameter. Laver du brunsvigeren i en mindre form svarende til mine mål, skal du blot halvere alle ingredienserne i opskriften. Dejen skal være rigtig lind og smidig, og kan nærmest hældes ud i bageformen, hvilket gør denne brunsviger ekstra luftig og lækker.

Har du prøvet en af mine opskrifter?
Så vil jeg rigtig gerne høre om det! Smid mig en kommentar nedenfor, eller tag #baregomad og dine billeder på Instagram. Det vil betyde rigtig meget for mig.

Brunsviger
Jeg plejer at bage brunsvigeren i en mindre bageform på 22×32 cm. (halver mængden af alle ingredienserne i opskriften), da denne størrelse passer til en kageglad familie, som ikke levner nogen rester. En brunsviger skal nemlig spises friskbagt og lun, men kan selvfølgelig også godt lunes i en ovn eller på en brødrister, hvis der bliver lidt tilovers.

0 kommentar
3

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

Skriv en kommentar

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.