Forside » Viden om mad » Test og anmeldelse af Ankarsrum Assistent Original

Test og anmeldelse af Ankarsrum Assistent Original

Køkkenmaskine test - Ankarsrum Assistent AKM 6230

Svenskerne har meget at byde på når det kommer til musik og biler. Hvem har ikke hørt om Roxette, ABBA og Volvo, men siger ordet Ankarsrum dig noget? Det lyder som en lille småstad i Sverige, og er ganske rigtigt navnet på en landsby i Småland, hvor man finder produktionen af denne ikoniske køkkenmaskine, som så dagens lys første gang i 1940. Faktisk udspringer de første modeller af denne maskine fra Danmark, hvor den blev solgt og produceret som Ballerup Master og senere Elektrolux Asssistent. Denne svenskproducerede køkkenmaskine hed oprindeligt "Assistent", men sælges og markedsføres i dag som "Ankarsrum Assistent Original". Designet og selve maskinen ser dog ud som den gjorde for mere end 75 år siden, men er løbende blevet forbedret til noget nær perfektion.

Derfor blev det en Ankarsrum Assistent

Jeg elsker at lave mad, og det er min hobby med madbloggen Baregomad.dk et levende bevis på. Jeg har gennem 4-5 år været den lykkelige ejer af en Kenwood Major Classic køkkenmaskine, som jeg erhvervede til min i forvejen store maskinpark i køkkenet (som mand må man ikke gå ned på værktøj og udstyr). Valget dengang faldt ene og alene på Kenwood Major Classic, da jeg havde hørt og læst meget godt om den. En pålidelig value-for-money maskine, som har løst mange opgaver for mig i køkkenet gennem årene, men behovet og lysten til nyt legetøj i køkkenet er blevet mere og mere presserende.

Valget af køkkenmaskine var forholdsvis nemt

Valget af ny køkkenmaskine var forholdsvis nemt for mit vedkommende, idet jeg gennem længere tid havde haft et godt øje til svenske Ankarsrum Assistent Original, som jeg synes er en overdreven lækker og flot køkkenmaskine. At det så samtidig er en af de mest robuste maskiner på markedet med blandt andet 7 års garanti på motoren, og et design med åben og roterende skål var nogle af de parametre der gjorde udfaldet.

Jeg forhørte mig desuden i adskillige bagegrupper på Facebook omkring folks erfaringer med deres køkkenmaskiner, og her blev Ankarsrum ofte nævnt sammen med køkkenmaskinen Bjørn Teddy fra danske Wodschow & Co. og Kitchenaid. Det lyder også til at det er to gode maskiner med hver deres styrker og svagheder, men den direkte overførsel af motorkraften op i drejeskålen, den store åbne skål og designet var afgørende parametre for mit vedkommende.

Ankarsrum Assistent Original AKM 6230:

  • Åben skål
  • Roterende metalskål (dejkrogen står stille)
  • Stor metalskål på 7 liter
  • 7 års garanti på motoren
  • Motor på 1500 watt (ny motor og mere lydsvag)
  • Mulighed for tilkøb af ekstraudstyr (16 dele)
  • Vægt: 8,6 kg.
  • Pris: ca. 4.500 kr.

Bjørn Teddy:

  • Lukket skål
  • Stationær metalskål (dejkrogen roterer)
  • Metalskål på 5 liter
  • 2 års garanti
  • 500 watt motor
  • Mulighed for tilkøb af ekstraudstyr
  • Vægt: 20 kg.
  • Pris: ca. 6.700 kr.

Ankarsrum Assisstent Original
Noget af det første der skulle testes på min Ankarsrum Assistent Original var disse svampede kanelsnegle, som jeg æltede med dejrullen, som er fantastisk til mindre portioner dej, og som er standardudstyr.

Unboxing af Ankarsrum Assisstent Original

Ankarsrum Assistent AKM 6230
Udover selve maskinen, ledning og brugermanual medfølger følgende standardudstyr: 7 liters røreskål i rustfrit stål inklusiv dejrulle, dejkrog, kantskraber, spatel og hævelåg. Derudover medfølger der en 3,5 liters røreskål i tritanplast med hurtigpisker, mørdejsælter og ballonpiskeris. Som en velkommen overraskelse medfølger der også en lækker kogebog med mange spændende opskrifter på bagværk, kager og desserter.

Der var julelys at spore i mine øjne, da jeg modtog min Ankarsrum. Jeg har ikke tilkøbt noget ekstraudstyr endnu, men det kommer nok på et tidspunkt, når lysten til at lave frisk pasta eller stoppe pølser melder sig. Forsendelsen ankom i robust emballage, og Ankarsrum-maskinen lå trygt og godt i en formstøbt ramme af flamingo.

Mit umiddelbare førstehåndsindtryk

Ankarsrum Assistent lever til fulde op til de forventninger de skaber på deres hjemmeside, og det virker virkelig til at være en robust og solid maskine. Rent æstetisk er dens retrodesign og enkle udformning en fryd for øjet, og man fornemmer det er et produkt med sjæl og historie. Ikke en billig kopivare fra Kina, men en overbevisende pålidelig Volvo indenfor køkkenmaskiner. Der medfølger en fin brugermanual og en lækker opskriftsbog, som gør ibrugtagningen til en leg. Jeg har haft meget gavn af at se de forskellige videoer på Ankarsrum's hjemmeside, da måden at bruge redskaberne på fungerer lidt anderledes på grund af den roterende røreskål.

Udførelse og kvalitet

Ankarsrum Assistent Original har været en væsentlig del af svenske køkkener i mere end 75 år, og designet er der ikke pillet meget ved. Heldigvis. Jeg er personlig helt pjattet med designet, som minder om noget der er taget ud af en amerikansk film i 1950'erne. Minimalistisk og funktionel med en utrolig høj bygge- og materialekvalitet. Tag fx røreskålen i rustfrit stål - den er lige så robust som en soldaterhjelm i kevlar, og risikoen for at den får en bule er minimal. Materialekvaliteten er ganske enkelt enestående, og der er ikke én del der virker skrøbelig eller billig. Det oser af skandinavisk kvalitet, som er håndsamlet på fabrikken i Ankarsrum, hvor kvalitet, funktionalitet og design er de bærende værdier.

Ankarsrum Assistent Original
De flotte drejekontrolknapper er i forkromet zink, hvilket er med til at gøre noget så kedeligt som en køkkenmaskine indbydende og æstetisk.
Ankarsrum svingarm
Her ser du den bevægelige drejearm, som du monterer dejrullen eller dejkrogen på.
Ankarsrum røreskål
Her ser du håndtaget på drejearmen, som du anvender når drejearmen skal spændes fast.

Støjniveau

I min søgen efter den perfekte køkkenmaskine, stødte jeg på flere personer på Facebook, som var yderst tilfredse med deres Ankarsrum Assistent Original, men nævnte støjniveauet som et minus. De syntes ganske enkelt at maskinen larmede for meget. Det kan jeg ikke nikke genkendende til, og det hænger sammen med at modellen er blevet opgraderet med en kraftigere og langt mere lydsvag motor. Selvfølgelig kan man høre maskinen arbejde når den fx ælter en dej, men man kan sagtens føre en samtale med andre i køkkenet, eller ubesværet lytte til ens yndlingsmusik. I forhold til støjniveauet på min gamle Kenwood Major Classic, larmer Ankarsrum noget mindre, og der er ingen knirkelyde fra de roterende redskaber eller udvekslingen fra motor til redskab. Jeg er derfor positiv overrasket over det lave støjniveau.

Motorkraft og råstyrke

Ankarsrum Assistent Original er blevet opgraderet med ny og kraftigere motor med en kapacitet på hele 1500 watt. 1500 watt er meget indenfor køkkenmaskiner, men ikke et udtryk for maskinens råstyrke, da det afhænger af hvordan kraften bliver overført til de forskellige redskaber. Som det eneste brand indenfor køkkenmaskiner kører Ankarsrum med en roterende røreskål, hvor der er direkte overførsel mellem motor og gear til røreskål. Motoren er desuden udstyret med motor feedback, hvilket gør at motoren selv regulerer hastigheden i forhold til belastningen, hvilket gør at man på intet tidspunkt fornemmer manglende råstyrke. Skulle fx lave 70 fødselsdagsboller til en familiefødselsdag, hvor den ubesværet æltede godt fem kilo gærdej. Det er ret overskudsagtigt hvis jeg selv skal sige det.

Daglig brug og anvendelse

Ankarsrum Assistent Original er forholdsvis nem at håndtere, da den kun vejer 8,6 kg., og samtidig er den ikke helt så dyb som min gamle Kenwood, hvilket gør at den nemt og bekvemt kan stå på en hylde i vores viktualierum. Jeg må ikke have flere køkkenmaskiner stående fremme, så den skal desværre pakkes væk hver gang, hvilket er synd og skam da den næsten er skulpturel. Den er nem at løfte, og man har et godt greb i den.

Ankarsrum Assistent Original
Der er blevet bagt pølsebrød i rå mængder til den forestående grillsæson, og med dejrullen og kantskraberen monteret, foregår æltningen af godt tre kilo gærdej som en leg.

Det er blevet hverdag med den roterende røreskål

Som den eneste køkkenmaskine på markedet, har Ankarsrum Assistent en roterende drejeskål. Det vil sige man monterer redskaberne på den faste del af maskinen, og så er det røreskålen der roterer og gør arbejdet. Det var jeg lidt spændt på at se fungere i praksis, men må erkende at den roterende røreskål er genial. Man skal ikke være nervøs for at mærke på dejen, da dejkrogen står stille, og samtidig gør den store åbne røreskål arbejdet meget nemmere, når der skal hældes mel og øvrige ingredienser ned i skålen. Her skal man ikke stå og fedte med et plastikdæksel eller gitter, men har fri og uhindret adgang til den voluminøse røreskål i rustfrit stål.

Ankarsrum Assistent Original roterende drejeskål
Her ser du drejeskålen, som kan rumme hele 7 liter og som er udført i rustfrist stål. Drejeskålen er lige til at tage af og på, og jeg er især begejstret over den store åbning, som letter håndteringen af mel og andre ingredienser gevaldigt.
Ankarsrum Assistent Original
Du kan løsne og spænde drejearmen alt efter hvordan fx dejkrogen eller dejrullen skal stå i røreskålen. Det afhænger lidt af mængden og konsistensen er min erfaring.
Ankarsrum Assistent Original
De to huller du ser på billedet er placeret i soklen, hvor drejearmen er monteret. Det er her du monterer din kantskraber og øvrige redskaber.

Maskinen er udstyret med en dejrulle og en dejkrog, som monteres på den bevægelige drejearm. Der medfølger en kantskraber, som skraber dejen af siderne på røreskålen, hvilket letter rengøringen af røreskålen, men ikke mindst medvirker til at få arbejdet dejen ind i midten af røreskålen, så dejen bliver ensartet.

Forskellige redskaber til forskellige dejtyper

Jeg laver rigtig meget gærdej, og derfor var det et ultimativt krav, at min nye køkkenmaskine skulle kunne mestre dette til perfektion. Ankarsrum Assistent er udstyret med en dejrulle, som efter sigende skulle være helt fantastisk til gærdej. På min gamle Kenwood havde jeg en dejkrog og en k-spade, men en Ankarsrum er udstyret med en dejrulle, som minder meget om en buttet kagerulle med riller. Jeg har både lavet pølsebrød, pølsehorn og kanelsnegle med dejrullen, og den fungerer upåklageligt, og formår virkelig at ælte dejen ensartet, hvor man efter behov kan skubbe dejrullen ind i midten af skålen, så alle ingredienserne bliver æltet ensartet.

Ankarsrum Assistent Original røreskål
Her ser du dejen til hvidløgsbrød, som blot er en almindelig gærdej. Jeg har anvendt den medfølgende dejrulle til at ælte dejen, og til sidst når dejen har den helt rigtige konsistens, samler dejen sig til en kugle takket være den fleksible dejrulle. Så er det bare at sætte det medfølgende plastiklåg på røreskålen, og lade dejen hæve.
Dejkroge
Her pisker jeg dejen til den populære "Den du ved nok kage" med de medfølgende ballonpiskeris. Det kører som en leg med disse piskeris, og i løbet af ingen tid får de rørt alle ingredienserne sammen.

Dejkrogen kan anvendes med eller uden kantskraber, og er ideel til større portioner, som da jeg fx skulle bage 70 fødselsdagsboller til en familiefødselsdag ud af en dej på godt 5 kilo. Jeg har også æltet en mere rustik dej til mine koldhævede morgenboller og kanelsnurrer, og igen fungerer dejkrogen upåklageligt, som man ligeledes monterer på drejearmen.

De to medfølgende ballonpiskeris har jeg i skrivende stund kun anvendt til hjemmelavet guf, og de virker upåklageligt. Den hjemmelavede guf blev fluffy og marengsagtig - præcis som guf skal være. Inden længe skal de anvendes til den fantastiske sommerdessert pavlova med friske bærfrugter. Mums.

Ekstraudstyr til Ankarsrum Assistent AKM 6230

Der er et bredt udvalg af tilbehør til en Ankarsrum Assistent, som man kan tilkøbe efter behov. Umiddelbart dækker standardpakken mine behov - man kan bage alt lige fra rørte deje med mørdejsælteren til surdejsbrød med dejkrogen, men den brede palette af tilbehør er fristende, og jeg har da allerede set mig lun på en kødhakker og pølsestopper, som tilgodeser en mangeårig drøm om at lave egne pølser til grillen.

  • Ballonpiskeris
  • Blender
  • Citruspresser
  • Dejkrog Classic
  • Grøntsagssnitter
  • Hulskive 2,5 mm.
  • Hulskive 4,5 mm.
  • Hulskive 6 mm.
  • Hulskive 8 mm.
  • Kødhakker basispakke
  • Mel- og kaffekværn
  • Mûslikværn
  • Pastacutter fettuccine 6 mm.
  • Pastacutter spaghetti 2 mm.
  • Pastaroller lasagne
  • Pastaskiver
  • Pølsehorn, 10, 20, 25 mm
  • Purépresser
  • Rivejern til nødder/parmesan
  • Småkagejern/bollesprøjte
Ankarsrum Assistent AKM 6230
Her ser du det smarte plastiklåg som medfølger som standardudstyr. Det anvendes når dejen skal hæve i røreskålen, og fungerer upåklageligt - nok også mere hygiejnisk end et viskestykke eller lignende.
Ankarsrum Assistent AKM 6230
Der medfølger en rigtig fed kogebog, når du køber din Ankarsrum køkkenmaskine. Det er en opskriftbog på fire sprog - dansk, svensk, norsk og engelsk, som tager dig med rundt i de forskellige arbejdsopgaver, som du kan bruge dit nye legetøj til.

Nem håndtering og meget alsidig

I forhold til andre køkkenmaskiner på markedet, er Ankarsrum Assistent AKM 6230 nok den mest alsidige maskine, som samtidig er utrolig nem at håndtere og gemme væk - hvis du da kan nænne at gemme det smukke retrodesign væk. Dens dimensioner gør den dejlig nem at håndtere, og med en kampvægt på under det halve af en Bjørn Teddy, kunne man umiddelbart foranlediges til at tro, at den tilsvarende er det svagere. Det er den ikke. Tværtimod gør den unikke gearing med den roterende skål denne svensker stærk som en okse, og jeg har endnu ikke oplevet, at nogen opgave har været for stor.

Hastighedskontrol:Variabel
Beskyttelse mod overbelastning:Ja
Dej væskekapacitet:1,5 ltr.
Dejkapacitet:5 kg.
Garanti:7 år på motoren
Strøm:1500W/220-240V
Højde:360 mm.
Dybde:268 mm.
Vægt:8,6 kg.
Aftageligt strømkabel:Ja
kanelsnegle bagt på ankarsrum assistent original

En forholdsvis lille investering, hvis den holder hele livet

De 4.500 kr. jeg fandt den til på nettet her i Danmark (både hos Kitchenone.dk og Coop.dk Shopping) er selvfølgelig en slags penge, men omvendt er jeg også ret overbevist om, at man får en køkkenmaskine for livet, hvis man ellers passer på den. Jeg føler virkelig at jeg har fået noget for pengene - kvalitet, robusthed og frem for alt en køkkenmaskine, hvor kærligheden til den vokser dag for dag. Det er ganske befriende, at man stadigvæk kan erhverve sig ting, som ikke er "Made in China", og som signalerer kvalitet og holdbarhed. At man virkelig føler man har fået noget for pengene, der måske ikke varer evigt, men som ikke er bygget med henblik på at gå i stykker indenfor en kort årrække. Jeg er glad.

Støt min hobby baregomad.dk, så jeg også fremover kan inspirere dig med madopskrifter og go' mad til hverdag og fest uden forstyrrende annoncer. Hvis du køber noget via disse links, får jeg en lille provision, som er med til at finansiere driften af min madblog, men det koster selvfølgelig ikke dig ekstra.

2 kommentarer til “Test og anmeldelse af Ankarsrum Assistent Original”

  1. Min kone og jeg overvejer at købe an ankersrum, røremaskine.
    Og min kone har lige et lille spørgsmål, kan der tilkøbes en kartoffelskræller til
    På forhånd tak
    Peter Fohlmann

    1. Thomas fra Barego'mad

      Hej Peter,
      Mange tak for dit spørgsmål.
      Jeg kan med ro i sindet sige, at I får jer en rigtig god køkkenmaskine. Jeg har haft min maskine i godt et års tid, og er meget tilfreds med maskinen, dens kapacitet, lydsvage motor og ikke mindst den åbne skål, som gør at man nemt kan hælde ingredienser ned i skålen, og mærke på dejen. Der findes ikke en decideret kartoffelskræller til Ankarsrum maskinen, men den har en af de største udstyrspakker indenfor køkkenmaskiner, hvilket du kan læse mere om her . Den har blandt andet en pølsepresser til hjemmelavede pølser, müsli og kaffekværn samt kødhakker og pastamaskine.

      Venlig hilsen
      Thomas

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *