Den du ved nok kage

Jeg vil gerne bede om et stykke “den du ved nok kage”. Undskyld mig, men vil du liiiige være venlig og gentage signal – et stykke “hvad-for-kage”? Et stykke “den du ved nok kage” – du ved den der lækre skærekage, som forener det bedste fra chokoladekagen, og den klassiske drømmekage fra Brovst med cremet chokolade kokostopping. Nå den – så er jeg helt med. Du mener chokolade-drømmekagen, som også benævnes mørk drømmekage. Det kunne du jo bare have sagt. Og skal vi så ikke komme i gang med opskriften på “den du ved nok kage”, som er blandt de mest populære skærekager i landet. Værsgo at tage et stykke mere.

Prøv lige at se opskriften på: Søren Ryge kringle med marcipanremonce

Denne opskrift på “den du ved nok kage” er:

  • En drøm af en bradepandekage
  • En syndig chokolade-udgave af den klassiske drømmekage fra Brovst med chokolade-kokostopping
  • Perfekt som klassens-time-kage eller til dine kolleger på arbejdet
  • Mørk drømmekage med det mest underlige kagenavn i Danmark
  • Såre simpel at røre sammen i en skål eller med piskeris på en køkkenmaskine
  • Fryseegnet i op til tre måneder

Prøv lige at se opskriften på: Drømmekage

Kan du fryse mel?
Ja. Du kan med fordel fryse mel, og dermed forlænge holdbarheden på melet. Der er stor forskel på holdbarheden alt efter meltype, og jo grovere en meltype, desto mere relevant er det et putte dit mel i fryseren. Læs mere her.

Den du ved nok kage dej
Her pisker jeg dejen sammen i en røreskål. Det er legende let at lave dejen til “den du ved nok kage”, hvor først æg og sukker piskes cremede, og herefter tilsættes smeltet smør, æg og mælk som røres ind i æggemassen. Til sidst tilsætter du alle de tørre ingredienser, og kagen er klar til at komme i ovnen.
Den du ved nok kage

Har du helt styr på de mange forskellige meltyper?
Er speltmel sundere rent ernæringsmæssigt end almindelig hvede, og hvorfor er udmalingsgraden højere ved fuldkornsmel, og hvad har det af betydning for melet? Bliv klogere på de mange forskellige meltyper her.

Prøv lige at se opskriften på: Æblecrumble

Svampet chokolade-drømmekage med kokostopping

“Den du ved nok kage” er i bund og grund en svampet chokoladekage med lækker kokosfyld på toppen, som man kender det fra den klassiske drømmekage – dog bages toppingen ikke som du kender det fra drømmekagen. Her er det så bare chokoladekage inspireret af drømmekagen, og resultatet er blevet til den meget vellykkede skærekage, som mange kender som “den du ved nok kagen” – navnet er nok mindre heldigt, og lige til at få galt i halsen, men heldigvis er det også kun kagen vi skal spise.

Prøv lige at se hvad kagen også hedder i folkemunde:

  • Mias kage
  • Afrikansk landevej
  • Nam-nam-kage
  • Asfaltkagen
  • Guf-guf-kagen
  • Bivognskage
  • Smedegaards kage
  • Snæver-kagen
  • Drømmekage fra Buddinge
  • Michaels kage

– mon ikke der kommer flere til listen med tiden …

Prøv lige at se opskriften på: Verdens bedste brownie

Hvilken olie er bedst at bage med?
Er rapsolie god i brød og kager, eller skal du kun anvende rapsolie til stegning? Og hvad med solsikkeolie og olivenolie? Kan man som udgangspunkt anvende alle plantebaserede olier i kager og brød? Læs mere om madolier og bagning.

Kærnemælk i chokoladekage er et godt gammel tip, som jeg kan huske min mormor også benyttede i sin svampede chokoladekage. Kærnemælk er med til at gøre chokoladekagen lidt mere svampet i konsistensen, og dermed mere lækker på dag nummer to og tre – hvis den da ikke allerede er blevet fortæret på dag nummer et. Har du ikke lige kærnemælk i gang i husholdningen, kan du sagtens anvende almindelig mælk eller piskefløde, hvis kalorierne ikke lige tæller i dag.

Prøv lige at se opskriften på: Pæretærte med frangipane

Ud i det blå med den svampede chokoladekage med kokos

En skærekage som “den du ved nok kagen” er igennem årtier flittigt blevet slæbt med i skole til klassekammerater og lærere – som “klassens time-kage” eller som bradepandekage til lejrturen. Dens konsistens er rigtig velegnet til to-go og takeaway uanset om den skal forsøde kaffepausen på arbejdet, fisketuren eller familiens årlige picnictur i det grønne. Og så gør det vel ikke noget, at den er såre simpel at bikse sammen i en hurtig vending, og med fordel kan bages dagen i forvejen, som kun gør den endnu mere lækker i konsistensen.

God bagelyst.

Den du ved nok kage

Den du ved nok kage

Antal personer: 10 Forberedelse: Tilberedning:
Næringsindhold: 400 kalorier 20 grams fedt
Hvor glad er du for opskriften? 4.3/5
( 822 bedømmelser )

Ingredienser:

Dej til den du ved nok kage:

  • 150 gr. smeltet smør
  • 1½ dl. kærnemælk eller piskefløde (mælk kan også anvendes)
  • 2 æg
  • 200 gr. sukker
  • 250 gr. hvedemel fra Økomølleriet/Kragegaarden (reklamelink)
  • 100 gr. mørk grofthakket chokolade (kan undlades)
  • 3 spsk. kakaopulver
  • 2 tsk. bagepulver
  • 2 tsk. vaniljesukker

Topping:

  • 100 gr. smør
  • 200 gr. flormelis
  • 150 gr. kokosmel
  • 2 spsk. kakaopulver
  • 4 spsk. stærk kaffe (kan sagtens erstattes med 4 spsk. vand)
  • 2 tsk. vaniljesukker

Opskrift - sådan gør du trin for trin:

Dej til den du ved nok kage:

  1. Pisk æg og sukker til en luftig masse med en el-pisker eller på en køkkenmaskine.
  2. Tilsæt det smeltede smør (skal være fingervarm eller køligere) til æggemassen, og rør det godt rundt.
  3. Vend alle de tørre ingredienser ned i skålen til æggeblandingen, og rør det godt rundt til dejen er lind og ensartet i konsistensen.
  4. Tilsæt den grofthakkede chokolade og rør den godt ind i dejen.
  5. Hæld dejen op i en stor springform eller mindre bradepande (ca. 25x35 cm.) beklædt med bagepapir.
  6. Bag kagen i en forvarmet ovn ved 180° varmluft i ca. 25-30 minutter (alt efter ovntype kan det sagtens tage 5 minutter længere eller kortere).
  7. Mærk efter med en strikkepind eller kødnål om kagen er færdigbagt - der må ikke hænge dej fast på kødnålen og den skal virke fast i konsistensen.
  8. Tag den du ved nok kage ud af ovnen, og lad den køle af i 10-15 minutter.
  9. Imens kagen afkøler laver du toppingen.
  10. Fordel den færdige topping/glasur ovenpå den let afkølede kage.
  11. Lad den færdigbagte den du ved nok kage stå og sætte sig i 30-60 minutter inden den skæres ud i stykker og serveres.
  12. Velbekomme.

Topping:

  1. Hæld alle ingredienserne til toppingen op i en lille gryde, og varm op under omrøring.
  2. Når smørret er smeltet og toppingen har fået en ensartet konsistens, er toppingen færdig.
  3. Tag gryden af varmen.
  4. Fordel den færdige topping på den let afkølede kage.

Yderligere kommentarer

Den du ved nok kage smager allerbedst dagen derpå, når kagen har fået lov til at sætte sig. Opbevar kagen i staniol og en tætlukket frysepose - gerne køligt og mørkt, så kan den holde sig i minimum 3-4 dage. Den er også fryseegnet i op til tre måneder, og smager lige så godt som nybagt, når den først er tøet op.

Har du prøvet en af mine opskrifter?
Så vil jeg rigtig gerne høre hvordan det gik. Smid mig en kommentar længere nede på siden, og fortæl mig hvad du synes om opskriften.
Den du ved nok kage
Den du ved nok kage

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

6 kommentarer

stina vorre jensen 28. marts 2021 - 11:18

Hej Thomas . jeg er ved at bage din version af ” afrikas landevej”. Der står i opskriften at der skal kærnemælk, og eller fløe eller mælk i dejen. men ikke hvornår det skal tilsættes. Nu er problemet ikke så stort for mig, da jeg efter hånden er en middelaldrende husmor . Men tænker det måske kan forvirre en “nybager”.
God påske herfra :-)

Besvar
Thomas fra Barego'mad 28. marts 2021 - 11:41

Hej Stina,
Mange tak for din interesse for bloggen og dit indspark til opskriften “afrikas landevej” eller “den-du-ved-nok-kage” :-) Du har da helt ret i, at punktet med mælken ikke fremgår i opskriften. Den skal tilføjes efter man har tilføjet alle de tørre ingredienser til dejen, og så piskes godt sammen. Du skal have mange tak for dit skarpe øje, og at du har gjort mig opmærksom på den lille tastefejl.

God påske til dig.

Venlig hilsen
Thomas

Besvar
Jeanette 10. juli 2021 - 12:11

Hejsa,

Topping på “den du ved nok”, den er meget bastant og smørret flyder fra. Første gang jeg prøver denne kage og kan sagtens bage… men ikke lige det jeg havde forestillet mig.

Besvar
Thomas fra Barego'mad 10. juli 2021 - 19:57

Hej Jeanette,
Tak for din kommentar vedrørende den-du-ved-nok kagen 😊 Jeg ved ikke lige hvad der er gået galt med din topping, da den plejer at sidde lige i skabet når jeg laver den. Toppingen må ikke koge i gryden, men smørret skal blot stille og roligt smelte og røres sammen med de øvrige ingredienser. Måske dette kan være forklaringen? Håber ellers kagen blev god og smagte som en den-du-ved-nok kage skal smage 😊

Venlig hilsen
Thomas

Besvar
Josephine 16. april 2022 - 14:56

I hvilket step er det lige piskefløde skal bruges?

Besvar
Thomas fra Baregomad.dk 16. april 2022 - 17:30

Hej Josephine,
Mange tak for dit relevante spørgsmål. Der skal som udgangspunkt ikke anvendes piskefløde – det står heller ikke under ingredienserne, men jeg skriver længere oppe i opskriften, at man også godt kan bruge almindelig mælk og piskefløde, hvis man ikke lige har kærmemælk ved hånden :-) Bruger du almindelig mælk eller piskefløde som erstatning for kærnemælk, kan du med fordel tilsætte et par spiseskefulde citronsaft i mælken.

Håber det giver svar på dit spørgsmål, og ellers spørger du bare løs.
God påske.

Hilsen
Thomas

Besvar

Jeg vil meget gerne høre fra dig

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.

Ⓒ 2023 – Baregomad.dk. Alle rettigheder forbeholdt. Materiale og billeder må ikke anvendes eller kopieres uden tilladelse. CVR: 27369588.

Betalingsikoner