Hvis der er en kage der vækker minder fra en svunden barndom, og som i den grad minder mig om min kære mormor, er det uden tvivl gammeldags smørkage med remonce og vaniljecreme. Det er en vaskeægte kage-klassiker, som også går under betegnelsen Dagmartærte, og som oftest bages i en rund springform, hvor smørkage med remonce og vaniljecreme ofte bages i en firkantet bageform.
Opskrift på smørkage
Potato potato. Smørkage er en gudespise, hvis jeg selv skal sige det med den lækre remonce og kagecreme, og selve betegnelsen "smørkage" lever i den grad op til sit navn, da dette retro-bagværk fra dengang mormor var ung rummer en hel pakke smør. Smørkage er hjemmebag og forkælelse på 1. klasse, som fortjener at blive nydt med god samvittighed uden skelen til kalorier og fedtprocenter.
Prøv lige at se opskriften på: Mazarintærte med sommerbær og citroncreme
Denne opskrift på smørkage med remonce og vaniljecreme er:
- Den ultimative opskrift på gammeldags smørkage som min mormor lavede den
- Vaskeægte retro-kage fra dengang husmødrene brugte skåneærmer og Kirsten Hüttemeier var på TV
- Præcis den samme kage som Dagmartærten i enten springform eller bageform
- Perfekt til brunch, fødselsdage, morgenkage og som lækkert bagværk til eftermiddagskaffen
- Med skøn smag af vanilje, kanel og kardemomme
Disse ingredienser skal du bruge til en smørkage:
- Smør
- Brun farin (puddersukker)
- Stødt kanel
- Lys eller mørk sirup
- Sukker
- Mælk
- Æg
- Majsstivelse eller kartoffelmel
- Vaniljesukker
- Flormelis
- Hvedemel
- Gær
- Kardemomme
- Salt
- Vand
Prøv lige at se opskriften på: Kærnemælkshorn med marcipan
Prøv lige at se opskriften på: Brunsviger
Smørkage og Dagmarktærte er bagværk på 1. klasse
En gammeldags smørkage med remonce og vaniljecreme er bagværk på 1. klasse. Det er bagværk på den helt store klinge, som med statsgaranti vil løfte enhver kop kaffe eller te til nye astronomiske højder. Og så er det klassisk bagværk, som sluger en hel pakke smør. Og det skal være S-M-Ø-R. Her må du virkelig ikke anvende margarine, for det er netop den skønne smørsmag i dejen og remoncen som gør smørkagen og Dagmartærten så mundvandsdrivende lækker sammen med vaniljecremen. Nogle foretrækker en smørkage med fx rosiner, korender og hakkede svesker og nødder ovenpå kagecremen, men opskriften på den klassiske smørkage er i min verden uden rosiner og andet fyld. Rosiner i bagværk er no-go for mit vedkommende. Beklager.
Prøv lige at se opskriften på: Den du ved nok kage
Smørkage på gærdej eller wienerbrødsdej
Smørkage eller Dagmartærten fra den lokale bager eller bake-off er fremstillet på wienerbrødsdej og ikke traditionel gærdej. Wienerbrødsdej består også af gærdej, men i modsætning til de fleste opskrifter på hjemmelavet smørkage (inklusiv denne opskrift) er wienerbrødsdej en kold dej. Dejen skal være forholdsvis kold, da det gør det nemmere at lave de mange rullelag, og samtidig udvikler gæren sig ikke så hurtigt under processen, hvilket hænger sammen med en anden hæveteknik, hvor hævningen foregår imellem de mange rullelag af dej og smør.
Prøv lige at se opskriften på: Kanelstang med lækker remonce og vaniljecreme
Almindelig gærdej består ikke af disse rullelag, men af en ensartet fingervarm gærdej, hvor hævningen både foregår sidelæns og i højden samtidig med at konsistensen er mere bastant, men stadigvæk luftig og svampet. Denne opskrift er gærdejsversionen uden de mange rullelag, men det bliver den absolut ikke ringere af.
God bagelyst.
Ingredients
- Remonce:
- 100 gr. blødt smør
- 150 gr. brun farin
- 1 spsk. stødt kanel
- 1 spsk. sirup
- Vaniljecreme:
- 2½ dl. mælk
- 2 æg
- 2 spsk. sukker
- 1 spsk. majsstivelse
- 1 tsk. vaniljesukker
- Dej til smørkage:
- 500 gr. økologisk hvedemel
- 150 gr. blødt smør
- 2 dl. fingervarm mælk
- 50 gr. gær
- 2 æg
- 40 gr. sukker
- 1 tsk. kardemomme
- 1 tsk. salt
- Glasur:
- 150 gr. flormelis
- Lidt koldt vand
- Pensling:
- 1 æg
Instructions
Remonce:
- Pisk det bløde smør sammen med brun farin og sirup til remoncen er ensartet og luftigt.
Vaniljecreme:
- Pisk æg, sukker, majsstivelse og vaniljesukker sammen med ½ dl. mælk i en røreskål.
- Giv den resterende mælk et hurtigt opkog i en lille gryde, og tilsæt mælke-blandingen fra røreskålen under hurtig omrøring med et piskeris i nogle sekunder indtil vaniljecremen er tyknet og kogt igennem.
- Tag gryden af varmen, og hæld den varme vaniljecreme op i en skål. Dæk vaniljecremen til med husholdningsfilm så den rører selve cremen, og stil skålen på køl indtil den skal smøres på dejen.
Dej til smørkage:
- Opløs gæren i den fingervarme mælk i en røreskål.
- Tilsæt alle de øvrige ingredienser til dejen på nær det bløde smør. Ælt dejen godt igennem på en køkkenmaskine eller med en el-pisker monteret med dejkroge.
- TIlsæt det bløde smør og ælt dejen indtil den er glat og smidig. Dejens konsistens skal være rimelig fast og til at presse ud i en bageform.
- Smør bageformen med lidt fedtstof eller beklæd den med bagepapir. Jeg anvender en bageform med en bredde på 21 cm. og en længde på 31 cm., hvilket giver plads til 15 stykker dej i formen.
- Sæt dejen til hævning i ca. 30 minutter.
- Del dejen i to lige store stykker.
- Rul det ene stykke ud med en kagerulle, og læg det i bunden af bageformen. Du kan også lægge dejen i bageformen, og presse den jævnt ud i hele bageformen med fingrene.
- Smør halvdelen af remoncen ud på dejen i et jævnt lag.
- Fordel halvdelen af vaniljecremen ovenpå remoncen.
- Rul den anden halvdel af dejen ud på et meldrysset bord, og fordel det sidste remonce og vaniljecreme jævnt ovenpå dejen.
- Rul dejen sammen til en "roulade" og skær den ud i 15 lige store skiver, hvorefter de placeres ovenpå dejen i bageformen.
- Lad dejen efterhæve tildækket med et viskestykke i ca. 30 minutter
- Pisk et æg og pensle dejen med det sammenpiskede æg.
- Bag smørkagen i en forvarmet ovn ved 200 grader almindelig ovnvarme i ca. 30-35 minutter eller til smørkagen er gennembagt og flot gylden. Du kan stikke en kødnål i dejen, og hvis der ikke hænger noget fast på kødnålen er smørkagen færdigbagt. Du kan undervejs i bagningen lægge et stykke staniol ovenpå kagen, hvis den lige mangler det sidste for at blive gennembagt, men har en fin gylden skorpe.
- Lad den færdigbagte smørkage køle af inden glasuren fordeles på kagen.
- Velbekomme.
Notes
Smørkage er fryseegnet i op til tre måneder, men vent med at dekorere den med glasur hvis den skal fryses ned. Du kan hakke nogle pistaciekerner og drysse ovenpå glasuren, hvis din smørkage lige skal opgraderes til den syvende kagehimmel.
Så er opskriften på smørkage bagt og smagt og hvor er den lækker. Den vil blive fast inventar hos os 😀
Hej Karin,
Mange tak for din besked. Jeg er rigtig glad for at høre, at smørkagen er blevet et hit hjemme hos jer. Den smager også bare godt, og forsvinder hurtigt når den først er kommet ud af ovnen 😊
Hilsen
Thomas