Annonce

Kærnemælkshorn med marcipan

af Thomas fra Baregomad.dk
Kærnemælkshorn med marcipan

Disse kærnemælkshorn vækker barndomsminder af den helt store skuffe. Det er en nostalgisk tur “down memory lane” til en svunden barndom, hvor jeg som hugget ud i granit kan se min mormor stå i køkkenet, og bage endnu en portion af hendes elskede kærnemælkshorn. Et bagværk jeg ofte fik serveret, når jeg lagde vejen forbi til en kop eftermiddagskaffe efter skoletid. Desværre nåede jeg aldrig at få hendes opskrift på dette elskede bagværk, men efter mange forsøg (nogle mere vellykkede end andre) gennem årene, er det nu lykkedes mig at lave nogle horn, som næsten er identiske i smag og udseende med min mormors udgave.

Prøv lige at se opskriften på: Kanelstang med lækker remonce og vaniljecreme

Opskrift på kærnemælkshorn med marcipan

Klassiske gammeldags kærnemælkshorn med marcipan – retro kaffebrød på den helt store klinge. Og som i den grad fortjener at blive bagt den dag i dag – de er nemme og enkle at bage, og er lige så gode friskbagte og lune, som efter en tur i fryseren, hvor de så lige skal lunes i ovnen eller på brødristeren. Denne opskrift giver ca. 16 fyldige kærnemælkshorn.

Opskriften på disse kærnemælkshorn er:

  • Ægte mormor-bagværk og en nostalgisk kageklassiker, som jeg husker fra min barndom
  • Bagt med smør og fyld af marcipanremonce
  • Nem og lige til at gå til uden det sorte bælte i bagning
  • Fryseegnede i op til tre måneder
  • Perfekte til eftermiddagskaffen
  • De helt klassiske kærnemælkshorn, som Kirsten Hüttemeier ville lave dem

Prøv lige at se opskriften på: Søren Ryge kringle med marcipanremonce

Disse ingredienser skal du bruge:

  • Kærnemælk
  • Vand
  • Gær
  • Smør
  • Hvedemel

  • Æg
  • Sukker
  • Vaniljesukker
  • Kardemomme
  • Salt

Kan man fryse fløde?
Det korte svar er ja. Du kan sagtens fryse piskefløde ned i op til tre måneder, og gemme en overskydende rest eller storindkøb af billig fløde til senere brug. Læs her hvordan.

Kærnemælkshorn med marcipan

Kærnemælkshorn
Del dejen til kærnemælkshornene i to lige store stykker, og rul så dejen ud til en stor cirkel med en diameter på ca. 30-35 cm. med en tykkelse på 3-4 mm. på et meldrysset bord.

Kærnemælkshorn
Skær cirklen ud i 8 lige store trekanter (slices) som var det en stor pizza, og fordel lidt marcipanremonce i den brede ende. Rul dem løst sammen fra den brede ende ned til spidsen.

Kan du fryse mel?
Ja. Du kan med fordel fryse mel, og dermed forlænge holdbarheden på melet. Der er stor forskel på holdbarheden alt efter meltype, og jo grovere en meltype, desto mere relevant er det et putte dit mel i fryseren. Læs mere her.

Prøv lige at se opskriften på: Drømmekage

Mormors kærnemælkshorn

Når jeg i dag sidder og blogger om kærnemælkshorn, kommer jeg helt uvilkårligt til at tænke på min kære mormor, som var en utrolig flittig husmor i køkkenet. Der var ikke det hun ikke lavede i køkkenet – lige fra bagning, syltning, fermentering til vaskeægte mormormad med kartofler, kød og flødesovs. Og jeg fik altid lov til at deltage i madlavningen, og det var nok her kimen til min passion for madlavning blev lagt.

Prøv lige at se opskriften på: Brunsviger

Denne opskrift på kærnemælkshorn med marcipan minder meget om hendes opskrift, men desværre nåede jeg aldrig at få hendes store opskriftssamling, som bestod af udklip og håndskrevne opskrifter fra ugeblade, aviser og opskriftshæfter. Jeg erindrer ikke om hun brugte margarine eller smør i dejen, men jeg mener faktisk det var smør. De smagte af smør og marcipan. Sprød skorpe og en lækker blød krumme med en mundvandsdrivende midte af sød marcipanremonce. Kærnemælkshorn nøjagtig som min mormor ville lave dem. Fremstillet med kærnemælk, der gør dem ekstra bløde og svampede.

Prøv lige at se opskriften på: Den du ved nok kage

Fyld til kærnemælkshorn

Fyld til kærnemælkshorn kan varieres i det uendelige, og det er stort set kun fantasien der sætter grænser for hvad du kan fylde disse nuttede kærnemælkshorn ud med. Den helt klassiske udgave er med marcipanremonce, som også helt klart er min personlige favorit. Og med masser af finthakkede nødder på toppen. Så er der ikke et øje tørt. Men som sagt kan du variere fyldet alt efter årstid og personlige præferencer.

Prøv lige at se opskriften på: Rabarbercrumble

Ideer til fyld i kærnemælkshorn:

  • Rabarberstykker
  • Æblestykker
  • Nougat
  • Nutella
  • Hindbærmarmelade
  • Citronremonce
  • Marcipanremonce

God bagelyst.

Kærnemælkshorn med marcipan

Kærnemælkshorn med marcipan

Antal personer: 16-18 Forberedelse: Tilberedning:
Næringsindhold: 265 kalorier 20 grams fedt
Hvor glad er du for opskriften? 4.6/5
( 112 bedømmelser )

Ingredienser:

Dej til kærnemælkshorn:

  • 20 gr. gær
  • 0,5 dl. fingervarmt vand (ca. 40° grader)
  • 80 gr. blødt smør
  • 1 æg
  • 2 dl. kærnemælk
  • Ca. 450 gr. økologisk hvedemel fra Økomølleriet/Kragegaarden (reklamelink)
  • 1 tsk. vaniljesukker
  • 1 tsk. kardemomme
  • 3 spsk. sukker
  • 1 tsk. salt

Marcipanremonce som fyld:

  • 150 gr. marcipan
  • 100 gr. sukker
  • 100 gr. blødt smør

Pensling:

  • 1 sammenpisket æg

Glasur og topping:

  • 150 gr. flormelis
  • Lidt koldt vand
  • Evt. lidt finthakkede hasselnødder, mandelflager eller frysetørrede hindbær

Opskrift - sådan gør du trin for trin:

Dej til kærnemælkshorn:

  1. Start med at opløse gæret i det fingervarme vand i en stor røreskål.
  2. Tilsæt herefter vaniljesukker, kardemomme, salt, sukker, det meste af hvedemelet, æg og kærnemælk.
  3. Ælt alle ingredienserne godt igennem i ca. 10 minutter på en køkkenmaskine.
  4. Tilsæt det bløde smør i små tern og ælt videre indtil dejen slipper siderne i røreskålen. Tilsæt lidt mere hvedemel til dejen, hvis den er for klæbrig. Dejens konsistens skal være smidig og blank at se på, og skal lige akkurat kunne slippe fingrene.
  5. Lad nu dejen til kærnemælkshornene hæve tildækket til dobbelt størrelse i ca. 1 time.
  6. Imens kan du lave marcipanremoncen til kærnemælkshornene.
  7. Forvarm ovnen til 180° grader almindelig ovnvarme.
  8. Når dejen er hævet til ca. dobbelt størrelse, vendes den ud på et meldrysset bord, og deles i to lige store stykker.
  9. Rul nu den ene portion dej ud til en stor rund cirkel med en diameter på ca. 30 cm. (svarende til en stor pizzatallerken).
  10. Skær herefter cirklen ud i 8 lige store trekanter (slices).
  11. Fordel lidt marcipanremonce i den brede ende af hver trekant, og rul dem løst sammen fra den brede ende ned til spidsen.
  12. Læg kærnemælkshornene med lukningen ned af på bagepladen beklædt med bagepapir.
  13. Pensle kærnemælkshornene med et sammenpisket æg.
  14. Bag kærnemælkshornene i ca. 12-15 minutter eller til de er fine gyldne og bagt i bunden.
  15. Lad dem køle af på en rist inden de sprøjtes med glasur.
  16. Du kan evt. drysse lidt mandelflager, hakkede hasselnødder eller frysetørrede hindbær ovenpå glasuren.
  17. Velbekomme.

Marcipanremonce som fyld:

  1. Riv marcipanen groft på et rivejern, og vend det ned i en røreskål sammen med sukker og blødt smør.
  2. Bland det sammen med hænderne indtil marcipanremoncen er ensartet i konsistensen.

Glasur:

  1. Bland flormelis sammen med et par spsk. koldt vand, og rør det sammen til glasuren er ensartet og tyk i konsistensen.
  2. Vend glasuren ned i en sprøjtepose (du kan også sagtens lægge glasuren på med en teske), og klip et lille hul i spidsen af sprøjteposen.
  3. Dekorer de afkølede kærnemælkshorn med glasuren.

Yderligere kommentarer

Opskriften på disse kærnemælkshorn med marcipan er fryseegnede i op til tre måneder. Vent med at sprøjte glasur på dem, hvis de skal fryses ned. Du kan også anvende lidt marmelade, rabarberkompot eller blød nougat som fyld i hornene. Du kan sagtens opbevare de færdigbagte kærnemælkshorn i en tætlukket pose i 3-4 dage på køl, og så blot lune dem på en brødrister.

Har du prøvet en af mine opskrifter?
Så vil jeg rigtig gerne høre hvordan det gik. Smid mig en kommentar længere nede på siden, og fortæl mig hvad du synes om opskriften.

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

4 kommentarer

Sara 22. juli 2021 - 16:56

Super gode kærnemælkshorn!
Synes dog der er lige lidt for meget remonce i, næste gang vil jeg nøjes med lidt mindre. Tilsatte lidt revet limeskal, det gav en god smag.

Besvar
Thomas fra Barego'mad 22. juli 2021 - 18:08

Hej Sara,
Mange tak for din kommentar vedrørende opskriften på kærnemælkshorn. Jeg er rigtig glad for du synes om resultatet, og det med remonce er altid lidt af en smagssag, som man må tilpasse efter sine personlige præferencer 😊 Endnu en gang tak for interessen for opskriften og min blog.

Venlig hilsen
Thomas

Besvar
Katrine Eskildsen 20. november 2022 - 18:18

Virkelig gode horn og dejen er rigtig nem at arbejde med! Jeg lavede flest med remonce fyldet (yum!) og nogle med chokolade. Jeg sprang glasuren over men dryssede med hhv perlesukker og chokolade krymmel.
Hurtige at lave til morgenmaden!

Besvar
Thomas fra Baregomad.dk 20. november 2022 - 19:28

Hej Katrine,
Mange tak for dit feedback – det sætter jeg stor pris på :-) Jeg er rigtig glad for at høre, at du synes om opskriften og det færdige resultat. Har aldrig prøvet at spise kærnemælkshorn til morgenmad, men det skal da prøves ;-)

Venlige hilsner
Thomas

Besvar

Jeg vil meget gerne høre fra dig

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.

Ⓒ 2022 – Baregomad.dk. Alle rettigheder forbeholdt. Materiale og billeder må ikke anvendes eller kopieres uden tilladelse. CVR: 27369588.

Betalingsikoner