Rabarbercrumble

Friske rabarber i køkkenhaven er en rigtig forårsbebuder, som vi danskere elsker at trylle om til alskens kager og andre lækkerier som fx rabarbertrifli og rabarbersirup. Anvendelsesmulighederne er nærmest uendelige, og der er ikke noget som en klassisk lun rabarbercrumble toppet med lidt flødeskum, cremefraiche eller lidt god vaniljeis. Opskriften på denne rabarbercrumble er den ultimative af slagsen, hvis du spørger mig. Jeg har efterhånden smagt utallige variationer af rabarbercrumble, men denne her er ganske enkelt luksusudgaven, som med garanti vil få mundvandet til at løbe.

Prøv lige at se opskriften på: Rabarbertrifli

Denne opskrift på rabarbercrumble er:

  • Luksus-udgaven bagt på smør og med frisk mynte blandet sammen med rabarberen
  • Utrolig simpel tilberedning på ca. 45-50 minutter
  • Mundvandsdrivende lækker klassisk smuldrekage med sprød top som en vaniljekrans
  • Den perfekte kagedessert i foråret, når det er rabarbertid i haverne
  • Med revet marcipan i crumblen, som giver en lækker makronagtig smag
  • Uimodståelig i selskab med en klat god vaniljeis, cremefraiche 18% eller flødeskum, som spiller godt sammen med syren i rabarberen

Prøv lige at se opskriften på: Rabarberkage med marcipan og marengs

Rabarbercrumble
Server den friskbagte rabarbercrumble sammen med lidt flødeskum, cremefraiche 18% eller en god klat vaniljeis. Den friske mynte som blandes sammen med rabarberen, giver et lækkert pift til det søde og syrlige.

Prøv lige at se opskriften på: Rabarbertærte med vaniljecreme

Bliv klog på rabarberplanten i haven

  • Rabarberplanten smager bedst fra det tidlige forår til midsommer omkring Skt. Hans, da niveauet af oxalsyre i denne periode er på sit laveste.
  • Den bedste rabarbersmag findes i den nederste del af stilken, hvor den er mest sødmefuld. Undgå derfor at skære for meget af bunden når du renser stænglerne.
  • Det er kun rabarberstænglen der er spiselig på en rabarberplante, så bladet skal fjernes først.
  • Rabarber er fryseegnet, og jeg plejer altid at rengøre og snitte rabarberstænglerne først, inden de kommer i en frysepose og bliver frosset ned. Så er det dejligt nemt og bekvemt lige at tage en pose op af fryseren, klar til brug.

Prøv lige at se opskriften på: Rabarbertærte med marcipan og marengs

Rabarbercrumble uden havregryn

Denne opskrift på rabarbercrumble er uden havregryn, hvilket den absolut ikke bliver ringere af. Den sprøde crumble minder meget i både konsistens og smag om en hjemmebagt vaniljekrans, og er syndig lækker at bide i. Jeg ved godt, at der er mange der putter havregryn i deres crumble, og du kan også sagtens erstatte marcipanen med havregryn, men lige med denne rabarbercrumble foretrækker jeg nu en smuldredej som minder om en smørbagt småkage.

Karamelliserede rabarberstykker

Der er forholdsvis meget væde i friske rabarber, og det kan nemt gøre en rabarbercrumble eller andet bagværk for snasket. Derfor bager jeg rabarberen i ovnen først, så en del af væsken kan fordampe inden crumblen kommer på. Rabarberstykkerne bliver nærmest karamelliserede, når de bliver bagt sammen med crumblen, og sammen med den friske mynte er det en himmelsk kagedessert.

God bagelyst.

Rabarbercrumble

Rabarbercrumble

Antal personer: 6-8 Forberedelse: Tilberedning:
Næringsindhold: 390 kalorier 20 grams fedt
Hvor glad er du for opskriften? 4.6/5
( 8 bedømmelser )

Ingredienser:

Rabarberfyld:

  • Ca. 550 gr. rabarber
  • 1 håndfuld finthakket frisk mynte (kan undlades, men giver et frisk pift til det syrlige og søde i kagen)
  • 20 gr. smør
  • 200 gr. sukker

Crumble:

  • 200-220 gr. økologisk hvedemel fra Økomølleriet/Kragegaarden (reklamelink)
  • 100 gr. sukker
  • 100 gr. revet marcipan (kan godt erstattes med havregryn)
  • 50 gr. koldt smør
  • 1 dl. fløde (mælk kan også bruges)
  • 1 tsk. bagepulver
  • ½ tsk. salt
  • 1 tsk. vaniljesukker eller kornene fra en halv vaniljestang
  • 2 spsk. økologisk rørsukker (til drys ovenpå dejen)

Tilbehør:

  • Vaniljeis
  • Cremefraiche
  • Flødeskum

Opskrift - sådan gør du trin for trin:

  1. Forvarm ovnen til 180° grader varmluft eller 200° grader almindelig ovnvarme.

Rabarber:

  1. Skyl rabarberne under koldt vand, og fjern den grønne stilk og så lidt af bunden som muligt.
  2. Skær rabarberstænglerne i fine tynde skiver på ca. 1 cm. tykkelse.
  3. Vend rabarberstykkerne i en skål sammen med sukker og finthakket mynte.
  4. Smør et ildfast fad eller tærteform, og fordel rabarberstykkerne heri.
  5. Fordel smørret i små tern ovenpå rabarberne.
  6. Bag rabarberne i ovnen i ca. 20-25 minutter eller til de er bløde og begynder at småboble (imens laver du smuldredejen).
  7. Rør lidt rundt i de færdigbagte rabarberstykker med en spatel, og lad dem ligge i fadet eller tærteformen.

Crumble:

  1. Vend hvedemel, sukker, salt og bagepulver ned i en røreskål.
  2. Smuldre det kolde smør i melblandingen indtil dejblandingen ligner lange riskorn.
  3. Tilsæt revet marcipan og fløde, og rør det godt ind i dejen så den er rimelig ensartet. Undgå at arbejde med dejen mere end højest nødvendigt, da den ellers bliver for varm og blød.
  4. Form 12-15 lige store portioner dej til en kugle, og tryk dem flade med håndfladerne, så de ligner en tyk skive spegepølse (diameter ca. 6-7 cm.).
  5. Arranger dejen ovenpå de bagte rabarberstykker (må gerne ligge lidt ind over hinanden), og drys lidt rørsukker ud over den dejen.
  6. Sæt fadet i ovnen, og bag din rabarbercrumble i ca. 20-25 minutter eller til den er fin gylden.
  7. Server den færdigbagte rabarbercrumble lun eller kold med lidt god vaniljeis, cremefraiche eller flødeskum.
  8. Velbekomme.
Har du prøvet en af mine opskrifter?
Så vil jeg rigtig gerne høre hvordan det gik. Smid mig en kommentar længere nede på siden, og fortæl mig hvad du synes om opskriften.
Rabarbercrumble
Rabarbercrumble

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

2 kommentarer

Malena Andersen 2. maj 2020 - 08:27

Hej… Har min kolde smør mon været for “varm” , da den blev iblandet dejen – min færdige crumble dej blev aaaalt for klistret – måtte tilsætte 2-3 spsk mel mere for at kunne forme det til kugler a la tærtedej…

Besvar
Thomas fra Barego'mad 2. maj 2020 - 09:25

Hej Malena,
Tak for din kommentar.
Jeg tror dit smør har været for varmt – måske nærmest flydende? Det skal bare være koldt smør direkte fra køleskabet. Du skriver at du kun har tilsat en 2-3 spsk. mere mel til dejen, så det lyder ikke til at være helt galt 😊 Håber slutresultatet blev godt.

Hilsen
Thomas

Besvar

Jeg vil meget gerne høre fra dig

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.

Ⓒ 2023 – Baregomad.dk. Alle rettigheder forbeholdt. Materiale og billeder må ikke anvendes eller kopieres uden tilladelse. CVR: 27369588.

Betalingsikoner