Forside » Kager » Rabarbercrumble

Rabarbercrumble

rabarbercrumble opskrift

Her får du en nem opskrift på den bedste rabarbercrumble med lækkert låg af smuldredej med revet marcipan og bund af rabarber og mynte.

Friske rabarber i køkkenhaven er en rigtig forårsbebuder, som vi danskere elsker at trylle om til alskens kager og andre lækkerier som fx rabarbertrifli og rabarbersirup.

Anvendelsesmulighederne er nærmest uendelige, og der er ikke noget som en klassisk lun rabarbercrumble toppet med lidt flødeskum, cremefraiche eller lidt god vaniljeis.

Opskriften på denne rabarbercrumble er den ultimative af slagsen, hvis du spørger mig. Jeg har efterhånden smagt utallige variationer af rabarbercrumble, men denne her er ganske enkelt luksusudgaven.

Se også de lækre opskrifter på:

Opskrift på nem rabarbercrumble

rabarbercrumble opskrift

Rabarbercrumble

5 fra 1 stemme
Her får du en nem opskrift på den bedste rabarbercrumble med lækkert låg af smuldredej med revet marcipan og bund af rabarber og mynte.
Udskriv Facebook Pinterest
RetKager
KøkkenDansk
Forb. tid50 minutter
Tilb. tid15 minutter
Samlet tid1 time 5 minutter
Antal8 personer
ForfatterThomas

Ingredienser

Rabarberfyld

  • 550 g rabarber
  • 1 håndfuld mynte - kan undlades, men giver et frisk pift til det syrlige og søde i kagen
  • 20 g smør
  • 200 g sukker

Crumble

  • 220 g hvedemel
  • 100 g sukker
  • 100 g marcipan - revet, kan godt erstattes med havregryn
  • 50 g smør - koldt
  • 1 dl fløde - mælk kan også bruges
  • 1 tsk bagepulver
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk vaniljesukker - eller kornene fra en halv vaniljestang
  • 2 spsk rørsukker - til drys ovenpå dejen

Sådan gør du

  • Forvarm ovnen til 180° grader varmluft eller 200° grader almindelig ovnvarme.

Rabarber

  • Skyl rabarber under koldt vand, og fjern den grønne stilk og så lidt af bunden som muligt.
  • Skær rabarberstænglerne i fine tynde skiver på ca. 1 cm. tykkelse.
  • Vend rabarberstykkerne i en skål sammen med sukker og finthakket mynte.
  • Smør et ildfast fad eller tærteform, og fordel rabarberstykkerne heri.
  • Fordel smørret i små tern ovenpå rabarberne.
  • Bag rabarberne i ovnen i ca. 20-25 minutter eller til de er bløde og begynder at småboble (imens laver du smuldredejen).
  • Rør lidt rundt i de færdigbagte rabarberstykker med en spatel, og lad dem ligge i fadet eller tærteformen.

Crumble

  • Vend hvedemel, sukker, salt og bagepulver ned i en røreskål.
  • Smuldre det kolde smør i melblandingen indtil dejblandingen ligner lange riskorn.
  • Tilsæt revet marcipan og fløde, og rør det godt ind i dejen så den er rimelig ensartet. Undgå at arbejde med dejen mere end højest nødvendigt, da den ellers bliver for varm og blød.
  • Form 12-15 lige store portioner dej til en kugle, og tryk dem flade med håndfladerne, så de ligner en tyk skive spegepølse (diameter ca. 6-7 cm.).
  • Arranger dejen ovenpå de bagte rabarberstykker (må gerne ligge lidt ind over hinanden), og drys lidt rørsukker ud over den dejen.
  • Sæt fadet i ovnen, og bag din rabarbercrumble i ca. 20-25 minutter eller til den er fin gylden.

Noter

Server den færdigbagte rabarbercrumble lun eller kold med lidt god vaniljeis, cremefraiche eller flødeskum. Velbekomme.

Næringsindhold

Næringsindhold
Rabarbercrumble
Mængde pr. portion
Kalorier
438
% Daglig værdi*
Fedt
 
15
g
23
%
Mættet fedt
 
8
g
50
%
Transfedt
 
0.3
g
Flerumættet fedt
 
1
g
Enkelumættet fedt
 
5
g
Kolesterol
 
33
mg
11
%
Natrium
 
350
mg
15
%
Kalium
 
279
mg
8
%
Kulhydrater
 
72
g
24
%
Kostfibre
 
2
g
8
%
Sukker
 
47
g
52
%
Protein
 
5
g
10
%
Vitamin A
 
495
IU
10
%
Vitamin C
 
6
mg
7
%
Calcium
 
83
mg
8
%
Jern
 
2
mg
11
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.

Denne opskrift på crumble med rabarber er:

  • Luksus-udgaven bagt på smør og med frisk mynte blandet sammen med rabarberen
  • Utrolig simpel tilberedning på ca. 45-50 minutter
  • Mundvandsdrivende lækker klassisk smuldrekage med sprød top som en vaniljekrans
  • Den perfekte kagedessert i foråret, når det er rabarbertid i haverne
  • Med revet marcipan i crumblen, som giver en lækker makronagtig smag
  • Uimodståelig i selskab med en klat god vaniljeis, cremefraiche 18% eller flødeskum, som spiller godt sammen med syren i rabarberen
Rabarbercrumble
Server den friskbagte rabarbercrumble sammen med lidt flødeskum, cremefraiche 18% eller en god klat vaniljeis. Den friske mynte som blandes sammen med rabarberen, giver et lækkert pift til det søde og syrlige.

Bliv klog på rabarberplanten i haven

  • Rabarberplanten smager bedst fra det tidlige forår til midsommer omkring Skt. Hans, da niveauet af oxalsyre i denne periode er på sit laveste.
  • Den bedste rabarbersmag findes i den nederste del af stilken, hvor den er mest sødmefuld. Undgå derfor at skære for meget af bunden når du renser stænglerne.
  • Det er kun rabarberstænglen der er spiselig på en rabarberplante, så bladet skal fjernes først.
  • Rabarber er fryseegnet, og jeg plejer altid at rengøre og snitte rabarberstænglerne først, inden de kommer i en frysepose og bliver frosset ned. Så er det dejligt nemt og bekvemt lige at tage en pose op af fryseren, klar til brug.

Rabarbercrumble uden havregryn

Denne opskrift på rabarbercrumble er uden havregryn, hvilket den absolut ikke bliver ringere af. Den sprøde crumble minder meget i både konsistens og smag om en hjemmebagt vaniljekrans, og er syndig lækker at bide i.

Jeg ved godt, at der er mange der putter havregryn i deres crumble, og du kan også sagtens erstatte marcipanen med havregryn, men lige med denne rabarbercrumble foretrækker jeg nu en smuldredej som minder om en smørbagt småkage.

Karamelliserede rabarberstykker

Der er forholdsvis meget væde i friske rabarber, og det kan nemt gøre en rabarbercrumble eller andet bagværk for snasket.

Derfor bager jeg rabarberen i ovnen først, så en del af væsken kan fordampe inden crumblen kommer på.

Rabarberstykkerne bliver nærmest karamelliserede, når de bliver bagt sammen med crumblen, og sammen med den friske mynte er det en himmelsk kagedessert. God bagelyst.

Rabarbercrumble

3 kommentarer til “Rabarbercrumble”

  1. Malena Andersen

    Hej... Har min kolde smør mon været for "varm" , da den blev iblandet dejen - min færdige crumble dej blev aaaalt for klistret - måtte tilsætte 2-3 spsk mel mere for at kunne forme det til kugler a la tærtedej...

    1. Thomas fra Barego'mad

      Hej Malena,
      Tak for din kommentar.
      Jeg tror dit smør har været for varmt - måske nærmest flydende? Det skal bare være koldt smør direkte fra køleskabet. Du skriver at du kun har tilsat en 2-3 spsk. mere mel til dejen, så det lyder ikke til at være helt galt 😊 Håber slutresultatet blev godt.

      Hilsen
      Thomas

  2. Tak fordi du bruger opskriften på rabarbercrumble. Kom også gerne med din bedømmelse af kagen. På forhånd tak.

5 from 1 vote

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Giv gerne din vurdering af opskriften her.