Vitello Tonnato

af Baregomad.dk
Vitello Tonnato
0 kommentar
2

Vitello Tonnato er smagen af Piemonte og italiensk madkultur, når det er bedst.

En såre simpel ret at tilberede, men som gang på gang begejstrer gæster og venner, når man serverer denne lækre italienske forret.

Tun og kalvekød i skøn harmoni

Vitello Tonnato består af tyndskåret kalvekød med en cremet tunsauce, som primært består af mayonnaise og tun.

Vitello Tonnato serveres kold eller ved stuetemperatur i selskab med en lækker kold hvidvin med en god frisk syre og fylde eller en tør rosé.

Vitello Tonnato stammer oprindeligt fra støvlelandet Italien, men er også ret udbredt i Argentina, hvor denne forret er på menuen som en del af den traditionelle julemad.

LÆS OGSÅ: Tagliata med oksemørbrad

Vitello Tonnato i sousvide

I år har jeg endelig fået mig min sousvide maskine. Hvis du ikke lige kender begrebet “sousvide”, er det kort fortalt tilberedning af mad ved en konstant temperatur i et vandbad.

Jeg har ikke tidligere prøvet at lave Vitello Tonnato i en sousvide maskine, så denne gang kom kalvefileten i en vakuumpakket pose og efterfølgende 4½ time i et vandbad ved en temperatur på 54,5° grader.

Det blev perfekt.
Flot rosa og rigtig saftigt.

LÆS OGSÅ: Laksetatar med sennepsmayo

Vitello Tonnato

Vitello Tonnato

Vitello Tonnato er smagen af Piemonte og italiensk madkultur, når det er bedst. En såre simpel ret at tilberede, men som gang… Forretter Vitello Tonnato European Print opskrift
Antal personer: 6 Tidsforbrug i alt: Tilberedningstid:
Næringsindhold: 600 kalorier 20 grams fedt
Bedøm denne opskrift 5.0/5
( 5 bedømmelser )

Ingredienser

Kalvekød:

  • Ca. 1 kg. kalvefilet eller kalvelårtunge, kalveinderlår, kalveklump
  • 2-3 laubærblade
  • 2 løg
  • 2 gulerødder
  • 2 dl. hvidvin
  • Salt
  • Friskkværnet peber
  • Rosmarinkvist

Tunsauce:

  • Ca. 300-350 gr. mayonnaise (god købe mayonnaise eller hjemmelavet mayonnaise, hvilket jeg personligt foretrækker)
  • 2 ds. tun i olie
  • 4 ansjoser
  • 1 ds. capers
  • Saften fra 1 citron
  • 2 tsk. hvidvinseddike
  • Salt og peber

Pynt:

  • 1 glas capersbær til pynt
  • Ruccola (kan undlades)
  • Citron i skiver

Sådan gør du

Kalvekød:

  1. I denne opskrift tager jeg udgangspunkt i, at du ikke ejer en sousvide.
  2. Put derfor kødet i en gryde og tilsæt et par laurbærblade, et par løg i både, et fed hvidløg, et par gulerødder, 2 dl. hvidvin, en rosmarinkvist og vand, så kødet lige akkurat er dækket.
  3. Alt efter kødets størrelse, skal et stykke kalvekød på 1-1,5 kg. have ca. 75-90 minutter kogetid.
  4. Lad vandet koge op og skum urenhederne i vandet af med en ske. Lad det herefter småsimre i 1-1½ time - alt efter kødets størrelse og hvilken udskæring du har købt til din Vitello Tonnato.
  5. Du kan tjekke om kødet har fået nok ved at stikke en kødnål eller træpind i kødet. Kommer der rød kødsaft op fra hullet, skal det have lidt mere.
  6. Når kødsaften er klar, har kødet fået nok. Sluk for varmen og lad kødet hvile i vandet, så det kan køle ned. Man kan med fordel tilberede kødet dagen i forvejen og så opbevare det i køleskabet, gerne i gryden i vandet, så det rigtig kan trække og få smag fra hvidvinen og de øvrige ingredienser.

Tunsauce:

  1. Hæld olien fra tunkødet og fordel kødet i en skål med en gaffel.
  2. Tilsæt 2 spsk. capers, 4 ansjoser og lidt citronsaft.
  3. Blend det hele med en stavblender eller i en foodprocessor, så du har en ensartet sauce uden store klumper af tun eller capers.
  4. Fordel mayonnaisen ned i skålen og rør det hele godt rundt. Jeg lavede hjemmelavet mayonnaise med vores Bamix stavblender. Det smager fantastisk og er såre simpelt. Hæld smagsneutral olie - ca. 3½ dl. op i en høj skål og tilsæt to hele æg, lidt salt og friskkværnet peber. Jeg undlader at tilsætte hvidvinseddike og sennep, da det skal være så neutral som muligt. Blend nu det hele sammen med din Bamix stavblender og vupti, hjemmelavet mayonnaise.
  5. Smag til med salt, friskkværnet peber og citronsaft.
  6. Du kan evt. fortynde saucen med lidt kogesaft fra gryden, hvis du synes den er for tyk.
  7. Den skal have en cremet fed konsistens som flødeskum.
  8. Skær nu fine tynde skiver kalvekød og anret dem på en tallerken.
  9. Med en ske fordeler du nu lidt af tunsaucen ud over kalvekødet, og slutter af med et par store capersbær og lidt ruccola.
  10. Du er nu klar til at servere din Vitello Tonnato.
  11. Server lidt lækker italiensk brød til som fx foccacia eller italiensk durumbrød.

Har du prøvet en af mine opskrifter?
Så vil jeg rigtig gerne høre om det! Smid mig en kommentar nedenfor, eller tag #baregomad og dine billeder på Instagram. Det vil betyde rigtig meget for mig.

Vitello Tonnato

0 kommentar
2

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

Skriv en kommentar

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.