Panna Cotta er en vaskeægte italiensk flødedessert, som kort og godt betyder "kogt fløde". Den helt traditionelle Panna Cotta består af kogt fløde tilsæt en vaniljestang og måske et par strimler citronskræl fra en økologisk citron. Reelt set kan du give Panna Cottaen smag efter eget valg, men det er ret vigtigt at du ikke er alt for fantasifuld med at give den gas med diverse smagsforstærkere, da du hurtigt kan bryde balancen i denne herlige flødedessert. Her går fløde, vanilje og mango-gelé op i en højere enhed, hvilket gør denne dessert uimodståelig.
Prøv lige at se opskriften på: Gammeldags æblekage
Denne opskrift på Panna Cotta med mango-gelé er:
- Utrolig nem og enkel at tilberede
- En perfekt dessert til gæstemiddagen eller nytårsaften
- Mundvandsdrivende med en dirrende blødhed
- En lækker flødedessert med en letsyrlig mango-gelé som giver godt modspil til fløden
Prøv lige at se opskriften på: Hindbærcoulis
Ægte italiensk klassiker med et frisk pift
Panna Cotta er en desserttype som du kan imponere de fleste gæster med, og som kan bikses sammen på blot 20 minutter. Klassisk italiensk flødedessert som er helt ideel til at afrunde et måltid med, og som du med fordel kan tilberede dagen i forvejen, så du ikke skal stå og stresse med desserten i sidste øjeblik, men blot skal tage denne himmelske flødedessert ud af køleskabet og pynte den med lidt chokolade, mynteblade og friske bær som jordbær, hindbær og blåbær, eller blot servere den helt naturel, da Panna Cotta i sig selv er en smuk dessert.
Prøv lige at se opskriften på: Citrontrifli med kiksekrummer og marengs
Sådan laver du den perfekte Panna Cotta
- Afkøl flødemassen til stuetemperatur (sæt bunden af gryden i lidt koldt vand eller i køleskabet) inden du hælder den op i dine forme eller dessertglas, hvis du anvender rigtige vaniljekorn, da de så vil fordele sig i hele flødemassen, og ikke synke til bunds – det ser meget pænere ud
- Hvis du påtænker at servere din Panna Cotta blot med vaniljekorn, som er den originale italiensk basisudgave, giver det et godt modspil til den sødlige fløde at lade et par strimler citronskræl fra en økologisk citron koge med i flødemassen, og så fjerne citronskrællen igen inden husblassen tilsættes
- Benyt 2½-3 blade husblas til en halv liter piskefløde – den må ikke være for stiv, og heller ikke for tynd i konsistensen, men skal lige akkurat kunne bevæge sig lidt når du ryster glasset ud at den ændrer form
Prøv lige at se opskriften på: Daim islagkage
Det italienske svar på en dansk fløderand
I bund og grund er Panna Cotta jo det italienske svar på en klassisk dansk fløderand eller vaniljebudding, som er kogt op på fløde og sukker og stabiliseret med noget husblas. Den mest enkle udgave af denne italienske flødedessert består af fløde alene tilsat ægte vaniljekorn.
Det siges, at Panna Cotta oprindelig stammer fra den norditalienske region Piemonte, men der findes ingen evidens for dette, og når alt kommer til alt tyder meget på, at italienerne i virkeligheden nok har ladet sig inspirere fra andre lande, og kogt det komplicerede ned til en enkel velsmagende flødedessert baseret på få, men gode råvarer – generelt kendetegnende for det italienske køkken.
God fornøjelse med din Panna Cotta.
Ingredients
- Panna Cotta:
- ½ ltr. piskefløde
- 50 gr. sukker
- 1 vaniljestang eller 2 tsk. vaniljesukker
- 3 blade husblas
- Mango-gelé:
- Ca. 250-300 gr. mango (frisk mango eller frosne mangotern - alternativt mangojuice, som giver en helt klar mango-gelé)
- 150 gr. dåseananas i tern
- 3 blade husblas
- 2 spsk. citronsaft
- 3 spsk. ananassaft
- 2 spsk. sukker
Instructions
Mango-gelé:
- Læg de tre husblasplader i blød i koldt vand i ca. 5-7 minutter.
- Tag dem op af vandet, og klem forsigtigt det overskydende vand ud af dem.
- Kom mango og ananas ned i en gryde sammen med sukker, citronsaft og ananassaft og blend ingredienserne sammen til en ensartet puré med en stavblender.
- Varm puréen op under omrøring indtil den begynder at koge.
- Tag gryden af varmen, og tilsæt den afdryppede husblas og rør godt rundt indtil det er helt opløst.
- Hæld nu den færdige mango-gelé ned i nogle dessertglas eller skåle, og stil dem på køl i minimum et par timer indtil mango-geléen er helt stiv.
Panna Cotta:
- Hæld fløden i en gryde og rør sukkeret i.
- Skrab vaniljekornene ud af vaniljestangen (eller tilsæt vaniljesukker) og rør det i fløden i gryden.
- Imens dette langsomt varmes op og kommer i kog under omrøring, putter du de tre blade husblas i en lav skål, og dækker dem helt med koldt vand for at opbløde dem. Opblødningen tager ca. 4-5 minutter.
- Når fløden koger tager du gryden af blusset, og tager vaniljestangen op af gryden.
- Tag de tre plader husblas op af vandet, og klem forsigtigt det overskydende vand ud af dem.
- Pisk nu den afdryppede husblas i den varme fløde, så husblassen bliver helt opløst.
- Hæld fløden ned i en kande, og fordel nu fløden i dessertglassene ovenpå den stive mango-gelé, og stil Panna Cottaen i køleskabet i minimum 4-6 timer - gerne længere.
- Server den færdige Panna Cotta direkte fra køleskabet, og pynt evt. toppen af glassene med et par mynteblade, lidt grofthakket hvid chokolade eller lidt mangosirup, som ikke har fået tilsat husblas.
- Velbekomme.
Notes
Det er vigtigt at du anvender ananas fra dåse eller koger din friske ananas først, idet frisk ananas indeholder en frugtsyre, som går ind og modvirker den tilsatte husblas i geléen, så den ikke bliver stiv. Ønsker du at din mango-gelé skal stå skråt i dessertglasset som her i opskriften, skal du blot stille glassene skævt i en bageform til muffins af metal ovenpå lidt køkkenrulle, så de står stabilt i bageformen. Du kan også anvende metalforme til Panna Cottaen, og så vende den ud på en tallerken. For let at vende dem ud af formene, kan du dyppe bunden af formene i en smule kogt vand i ca. 10 sekunder, inden du tørrer vandet af formene og vender dem ud på en lille tallerken.
Hej.
I dag har jeg lavet desserten for anden gang👍 Første gang var til min mand og mig, og hold da op, den er både velsmagende og pæn. Derfor har jeg “fået lov”:til at servere den igen, når vi om lidt får rigtig gode venner på besøg🤞Den tager tid, men jøsses hvor er den værd at vente på👍Stor tak fra mig (som hedder Vivi)
Hej Vivi,
Mange tak for din besked og pæne ord 😊 Det er jeg rigtig glad for at høre, og desserten er også på vores favoritliste her i huset. Jeg har faktisk lige lavet Panna Cotta i dag, men det bliver med balsamico-marinerede jordbær denne gang.
God fornøjelse med desserten.
Hilsen
Thomas
Har lavet denne dessert til nytårsaften, super lækker, jeg kunne dog sagtens have kommet noget mere citron i mangogeléen evt noget lime. Men nem og hurtig lavet, super lækker afslutning på nytårsmenuen
Hej Sussie,
Mange tak for din tilbagemelding 😊 Jeg er rigtig glad for at desserten blev vellykket, og du var tilfreds med resultatet. Det er altid lidt af en smagssag vedrørende mængden af citronsaft, og man må smage den lidt til. God ide med limesaft - det har jeg ikke prøvet før.
Venlig hilsen
Thomas