Jeg tilhører nok Nutella-generationen, som i 1970'erne havde let adgang til nutella og franskbrød i hjemmet - især hvis man som jeg var bosiddende en times kørsel fra den dansk-tyske grænse, hvor man nærmest fik smidt Nutella i nakken. Nutella bliver stadigvæk brugt som et trækplaster af de tyske grænsebutikker, når de skal lokke hr. og fru Danmark ned over grænsen, og ja - jeg er stadigvæk stor fan af dette italienske chokoladepålæg. Nutella bliver man vist aldrig for gammel til, og nyder man i det små mængder ovenpå sine rundstykker i weekenden, går det vist ikke helt galt.
Prøv lige at se opskriften på: Chocolate chip cookies
Denne opskrift på hjemmelavet nutella er:
- Med længder bedre end den originale Nutella
- Spækket med hasselnødder
- Langt mere intens i smagen, og man kan nøjes med den halve mængde (færre kalorier)
- Perfekt som hasselnøddecreme, chokoladepålæg, topping og chokoladecreme i bagværk og desserter
- Fremstillet på under ti minutter
- Velegnet til opbevaring på køl i tætlukket emballage i 3-4 uger
Prøv lige at se opskriften på: Æltefrit grydebrød
Vidste du det om nutella?
Den første hårde udgave af Nutella blev skabt af en norditaliensk konditor ved navn Petro Ferrero, som et erstatningsprodukt for rigtig chokolade under 2. verdenskrig. Den hårde chokoladepasta fik navnet "Gianduja" og blev fremstillet af 70 gram hasselnødder og 30 gr. chokolade per 100 gram. Gianduja var meget hård i konsistensen og svær at tygge, så Petro Ferrero videreudviklede sin opskrift og introducerede i 1951 Supercrema, som i starten af 1960'erne blev omdøbt til Nutella, som kommer af det engelske ord for nød, nut. Nutella markedsføres i store dele af verden i dag, og hvis man stiller årsproduktionen af nutella-glas op på rad og række, kan de nå jorden rundt ved Ækvator. Nutella skal nydes i små mængder, da 100 gram Nutella rummer hele 533 kalorier og i dag kun 13 gram hasselnødder per 100 gram.
Kilde: Ferrero.
Prøv lige at se opskriften på: Kærnemælkshorn med marcipan
Disse ingredienser indgår i hjemmelavet nutella:
- Hasselnødder
- Flormelis
- Naturlig usødet kakao
- Vaniljesukker
- Mælkechokolade
- Kokosolie
- Salt
Sådan laver du nøddecreme der er bedre end nutella:
På mindre end 10 minutter kan du fremtrylle den mest lækre hjemmelavede udgave af hasselnøddecreme, som jeg synes overgår Nutella i både smag, udseende og konsistens - og det kommer fra en Nutella-elsker, som nærmest har chokoladesmør i årerne.
Denne hjemmelavede creme af hasselnødder, kakao og chokolade har en fantastisk intens smag af hasselnødder og chokolade, som løfter ethvert rundstykke eller ristet brød til nye højder. Der venter dig ganske enkelt en himmelsk mundfuld, som gør denne hjemmelavede nødde- og chokoladecreme til fast inventar i hjemmet.
Prøv lige at se opskriften på: Smørkage med remonce og vaniljecreme
- Afskalning. Start med at riste hasselnødderne i en forvarmet ovn på 180° grader almindelig ovnvarme i ca. 10-12 minutter. Lad hasselnødderne køle lidt af inden du nulrer skallen af dem i en frysepose eller rent viskestykke.
- Blendning. Blend de afskallede hasselnødder i en blender eller foodprocessor til en ensartet masse, der nærmest begynder at blive flydende i konsistensen som peanutbutter. Det tager ca. 3-5 minutter at blende hasselnødderne.
- Flormelis og kakao. Tilsæt flormelis og kakao, og blend det godt sammen med hasselnødde-blandingen.
- Kokosolie, kakao og salt. Tilsæt kokosolie, vaniljesukker og salt ned til de øvrige ingredienser, og blend alle ingredienserne godt sammen.
- Chokolade. Tilsæt chokoladen i grove stykker, og blend det hele godt sammen indtil konsistensen er ensartet uden klumper eller lignende. Konsistensen minder lidt om stuetempereret nutella. Er konsistensen for tyk, kan du tilsætte lidt mere kokosolie.
- Så er der serveret. Server din hjemmelavede chokoladecreme ovenpå en friskbagt bolle eller æltefrit grydebrød, eller som nøddecreme ovenpå en dessert eller i bagværk.
Prøv lige at se opskriften på: Brusebadsboller
Hjemmelavet Nutella med syv ingredienser
Da konditoren Petro Ferrero i sin tid udviklede opskriften på nutella, bestod nøddecremen af 70 gram hasselnødder per 100 gram. Det må siges at være en nøddecreme med gods i - måske også for intens, da den var svær at tygge sig igennem. I dag indeholder 100 gram Nutella blot 13 gram hasselnødder, hvilket i den grad kan smages, når jeg tænker tilbage til min barndom og smagen af Nutella. Bevares, det smager stadigvæk godt, men jeg mangler en mere intens smag af nødder. Og det kan jeg love dig for du får med denne opskrift, hvor man virkelig kan tale om nøddecreme med chokolade.
Prøv lige at se opskriften på: Vegansk brownie
Jeg smagte på et tidspunkt en virkelig lækker nøddecreme hos et vennepar, som de havde købt med hjem fra Piemonte i Norditalien. Det var en himmelsk mundfuld med en intens smag af hasselnødder og kakao, hvor hver eneste mundfuld var en sand nydelse, og hvor man kun behøver smøre den halve mængde på sit brød. Less is more. Præcis som med denne opskrift på hjemmelavet nøddecreme.
God fornøjelse.
Ingredients
- 230 gr. hasselnødder
- 120 gr. flormelis
- 30 gr. naturlig usødet kakao
- 1 knsp. fint salt
- 1 tsk. vaniljesukker
- 50 gr. mælkechokolade (kakaoindhold ca. 30-40%)
- 2 spsk. stuetempereret kokosolie
Instructions
- Forvarm ovnen til 180° grader almindelig ovnvarme.
- Fordel hasselnødderne på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Bag hasselnødderne i ovnen i ca. 10-12 minutter til de er ristet gyldne, og nemme at afskalle.
- Fordel de ristede hasselnødder på et rent viskestykke, og lad dem køle lidt af.
- Nulre hasselnødderne i viskestykket eller mellem hænderne, så skallerne på nødderne falder af.
- Hæld de afskallede hasselnødder ned i en blender eller foodprocessor, og blend hasselnødderne til en ensartet masse, der nærmest begynder at blive flydende i konsistensen som peanutbutter. Det tager ca. 3-5 minutter at blende hasselnødderne.
- Tilsæt flormelis og kakao, og blend det godt sammen med hasselnødde-blandingen.
- Tilsæt kokosolie, vaniljesukker og salt ned til de øvrige ingredienser, og blend alle ingredienserne godt sammen.
- Tilsæt chokoladen i grove stykker, og blend det hele godt sammen indtil din hjemmelavede nutella er ensartet i konsistensen uden klumper eller lignende. Konsistensen skal minde om stuetempereret nutella - er din nutella for tyk, kan du tilsætte lidt mere kokosolie.
- Skrab den færdige hjemmelavede nutella ned i et sylteglas, og opbevar din nutella på køl.
- Velbekomme.
Notes
Hjemmelavet nutella har en holdbarhed på minimum en måned i køleskab. Du kan med fordel riste en ekstra portion hasselnødder og fryse dem ned efter de er afskallede, så du altid lige kan lave et glas hjemmelavet nutalla til weekendens hyggestunder eller som ingrediens i hjemmebag og desserter.
Hej Thomas
Jeg er vild med hjemmelavet nutella, men jeg kunne godt tænke mig at min blev mere creamy, har du gjort nogle erfaringer med hensyn til hvilken blender man skal købe...til efteråret har vi nøddefest, så alle forberedelser skal være gjort inden 🙂
Hej Laila,
Mange tak for din besked 🙂
Nutella er også skønt, og noget af det nemmeste at lave selv. Jeg laver min nutella på min Blendtec Designer 625, som virkelig er en lækker blender. Det er noget af det ypperste indenfor blendere, men mindre kan sagtens gøre det. Jeg har også lavet nutella med min Bamix stavblender og den blenderskål som følger med, og der blev resultatet også godt. Det hænger selvfølgelig sammen med flere faktorer, når vi taler blendere - ikke mindst antal omdrejninger, knivens- og skålens udførelse. Jeg har en test af min Blendtec 625 her på bloggen, og der findes mange flere modeller fra Blendtec. Skal vi længere ned i budget vil jeg kigge efter fx Magimix og Sage, som har nogle fornuftige blendere i prisklassen 1500-2500 kr.
Håber du kan bruge mit svar til noget, ellers spørger du bare løs 🙂
Hilsen
Thomas