Brusebadsboller. Morgenboller. Kært barn har mange navne, men i bund og grund er opskriften på disse brusebadsboller lækre morgenboller skræddersyet til morgenhygge i weekenderne. Og imens bollerne er i ovnen, kan du nå at tage et brusebad og nyde duften af friskbagt morgenbrød når du træder ud af brusebadet. De skal blot lige køle af i fem minutter på en rist, inden du kan servere friskbagt morgenbrød for hele familien, som med statsgaranti vil blive spist med stor fornøjelse.
Nemme og lækre boller til morgenbordet
Opskriften på disse brusebadsboller er lige til at gå til, og kræver ikke det store kørekort i bagning. De er ganske enkle at tilberede, og det bedste af det hele er, at de ikke kræver mange minutters indsats i køkkenet. Du skal lave dejen aftenen forinden de skal bages, og så skal dejen ellers stille og roligt hæve i køleskabet i en skål med låg.
Prøv lige at se opskriften på: Surdejsboller
Koldhævede brusebadsboller
Koldhævning frembringer mange flere smagsnuancer i brødet, og samtidig giver det brødet en bedre struktur og længere holdbarhed. Og så kan det holde sig på køl i minimum et par dage. Det vil sige du kan lave en dobbeltportion fx fredag aften, og så forkæle familien med friskbagte brusebadsboller både lørdag og søndag. Ingen fordeje. Ingen lange ælteprocesser. Ingen indviklede hæveprocesser. Kun friskbagt morgenbrød med sprød skorpe og en lækker blød krumme. Jeg er stor fan af brusebadsboller.
Prøv lige at se opskriften på: Rugbrød med surdej
Denne opskrift på brusebadsboller er:
- Lækre lynhurtige koldhævede brusebadsboller
- Velegnet til morgenbordet i weekenderne, hvor du på under en halv time kan servere friskbagt morgenbrød
- Nem og enkel bageopskrift på morgenboller med surdej (kan også bages med ca. 10 gr. frisk gær istedet for surdej)
- Fryseegnet
- Et hit som både morgenbrød, sandwichbrød og madbrød
- Svampede og lækre med en sprød skorpe
Prøv lige at se opskriften på: Koldhævede morgenboller

Disse ingredienser skal du bruge til dine brusebadsboller:
- Aktiv veltilpas surdej
- Frisk gær på størrelse med et blåbær (kan undlades, hvis surdejen er i topform)
- Ølandshvedemel (andre meltyper kan også sagtens anvendes som fx gramhamsmel eller speltmel)
- Fuldkornsmel
- Hvedemel
- Vand
- Honning
- Salt
Prøv lige at se opskriften på: Fødselsdagsboller
Vågn op til duften af friskbagte boller
Personligt synes jeg det er en stor tilfredsstillelse, når jeg et par gange om måneden forkæler familien med friskbagt morgenbrød. Det er hurtigere at lave disse brusebadsboller, end det er at drøne til bageren lørdag og søndag morgen. Jeg bager ofte en dobbeltportion af disse brusebadsboller, og fryser halvdelen ned, så jeg altid kan servere hjemmebagte morgenboller hurtigere end du kan nå at stave dig gennem “Speciallægepraksisplanlægningsstabiliseringsperiode”. Det bliver de absolut ikke ringere af, og skal blot lunes i ovnen ved 200 grader varmluft i ca. 4-5 minutter når de er optøet.
Prøv lige at se opskriften på: Fødselsdagsboller
Smagen sidder i farven og melet
Disse brusebadsboller skal bages ved høj varme, da det giver det bedste resultat. Bollerne skal have en sprød skorpe, og farven skal være fin lysebrun eller gylden, for smagen sidder i farven. Vil du have et ekstra godt bageresultat, skal du sætte en skål med kogende vand ind i bunden af ovnen, da det giver en mere sprød og blank skorpe. Og så skal du fremfor alt bruge noget godt mel. Økologisk af slagsen og selvfølgelig malet på stenkværn, hvor kimen bevares og giver den karakteristiske gylden gule farve i melet.
Jeg er for nylig gået over til at købe mit mel hos Økomølleriet/Kragegaarden på Fyn, og er meget positiv overrasket over de foreløbige bageresultater med deres forskellige meltyper. Til disse brusebadsboller har jeg anvendt både ølandshvede, fuldkornsmel og hvedemel, som sammen med surdejen og bagning med damp og høj varme giver en fantastisk brødsmag. Prøv dig frem med forskellige meltyper, og oplev forskellen på henholdsvis industrielt- og stenkværnet mel.
God bagelyst.

Ingredienser:
- 100 gr. surdej (fodret, aktiv og veltilpas) eller 10 gr. frisk gær ved koldhævning
- 150 gr. økologisk ølandshvedemel fra Økomølleriet/Kragegaarden (reklamelink)
- 100 gr. økologisk fuldkornsmel fra Økomølleriet/Kragegaarden (reklamelink)
- 450 gr. økologisk hvedemel fra Økomølleriet/Kragegaarden (reklamelink)
- 4½ dl. koldt vand
- 1 tsk. honning
- 1 spsk. salt
Opskrift - sådan gør du trin for trin:
- Hæld vand og surdej (eller gær) ned i en stor røreskål, og opløs surdejen (eller gæret) i vandet med en grydeske eller piskeris.
- Tilsæt de forskellige meltyper, salt og honning.
- Ælt dejen godt på en køkkenmaskine ved middel hastighed i ca. 10 minutter, eller til dejen kan bestå glutentesten (fugt dine fingre i lidt koldt vand, og træk i et stykke dej - kan dejen trækkes papirstyndt, er dejen færdigæltet). Dejen skal være elastisk, glat og blank. Du kan også ælte dejen med en el-pisker påmonteret dejkroge, men det kræver lidt ekstra tålmodighed.
- Kom dejen til dine kommende brusebadsboller i en beholder med låg smurt ind i olie.
- Lad dejen stå på køkkenbordet i en times tid, og sæt den herefter på køl i minimum 12 timer. Beholderen skal være så stor, at dejen kan hæve til dobbelt størrelse.
- Dagen efter når dejen har hævet til ca. dobbelt størrelse, hælder du forsigtigt dejen ud på en meldrysset bordplade.
- Opvarm ovnen til 275° grader almindelig ovnvarme.
- Spænd dejen op med en dejskærer så den ligner en stor roulade, og skær så dejen over på langs i to lige store stykker.
- Vend din dejskærer i lidt mel, og del hver af de to store portioner dej i fem lige store stykker.
- Spænd hver enkelt brusebadsbolle op med din dejskærer, som du har vendt i lidt mel, og placer bollerne et stykke bagepapir. Gentag processen indtil du ikke har mere dej tilbage.
- Har du et bagestål, overfører du bagepapiret på din kombispade, og sætter bollerne ind i ovnen ovenpå det varme bagestål. Har du en almindelig bageplade, kan du med fordel opvarme bagepladen i ovnen imens du skærer dejen ud til boller.
- Du kan evt. pensle brusebadsbollerne med et sammenpisket æg.
- Bag bollerne ved 275° grader i 10 minutter, hvorefter du skruer ned for varmen til 230° grader, og bager dem færdige i yderligere 15-20 minutter, eller til bunden på bollerne lyder hul og de er mørke og gyldne.
- Køl dine boller af på en rist inden de skal serveres.
- Velbekomme.
Yderligere kommentarer
Brusebadsbollerne er fryseegnede i op til tre måneder. De kan optøs natten over, og skal så blot opvarmes i ovnen ved 200° grader varmluft i ca. 5 minutter. Forskellige meltyper absorberer vand forskelligt, så mængden af mel i opskriften er kun vejledende, og skal måske justeres med mere eller mindre mel. Hvis du har ekstra god tid, kan du blande vand, surdej og mel sammen i en røreskål, og så lade blandingen stå et par timer inden du tilsætter de øvrige ingredienser og ælter dejen færdig. Det kaldes autolyse, og er med til at fremme dannelsen af et stærkt glutennet i dejen.

