Baregomad.dk » Opskrifter » Bagværk » Brød med surdej » Brusebadsboller (opskrift på hurtige boller på 25 min.)

Brusebadsboller (opskrift på hurtige boller på 25 min.)

brusebadsboller opskrift

Her får du den bedste opskrift på brusebadsboller, som er koldhævede morgenboller med surdej. Færdigbagte fra køl til ovn på 25 minutter.

Brusebadsboller. Morgenboller. Kært barn har mange navne, men i bund og grund er opskriften på disse brusebadsboller lækre morgenboller skræddersyet til morgenhygge i weekenderne.

Og imens bollerne er i ovnen, kan du nå at tage et brusebad og nyde duften af friskbagt morgenbrød når du træder ud af brusebadet.

De skal blot lige køle af i fem minutter på en rist, inden du kan servere friskbagt morgenbrød for hele familien, som med statsgaranti vil blive spist med stor fornøjelse.

Se også: Fødselsdagsboller (opskrift på verdens bedste boller)

Opskrift på brusebadsboller

  • Lækre lynhurtige koldhævede brusebadsboller
  • Velegnet til morgenbordet i weekenderne, hvor du på under en halv time kan servere friskbagt morgenbrød
  • Nem og enkel bageopskrift på morgenboller med surdej (kan også bages med ca. 10 gr. frisk gær istedet for surdej)
  • Fryseegnet
  • Et hit som både morgenbrød, sandwichbrød og madbrød
  • Svampede og lækre med en sprød skorpe
brusebadsboller opskrift

Brusebadsboller (opskrift på hurtige boller på 25 min.)

5 fra 1 stemme
Her får du den bedste opskrift på brusebadsboller, som er koldhævede morgenboller med surdej. Færdigbagte fra køl til ovn på 25 minutter.
Udskriv Facebook Pinterest
RetBrød
KøkkenDansk
Forb. tid12 timer
Tilb. tid25 minutter
Samlet tid12 timer 20 minutter
Antal10 stk.
ForfatterThomas fra Baregomad.dk

Ingredienser

  • 100 g surdej - eller 10 g frisk gær ved koldhævning
  • 150 g ølandshvedemel
  • 100 g fuldkornsmel
  • 450 g hvedemel
  • 4,5 dl vand - koldt
  • 1 tsk honning
  • 1 spsk salt

Sådan gør du

  • Hæld vand og surdej (eller gær) ned i en stor røreskål, og opløs surdejen (eller gæret) i vandet med en grydeske eller piskeris.
  • Tilsæt de forskellige meltyper, salt og honning.
  • Ælt dejen godt på en køkkenmaskine ved middel hastighed i ca. 10 minutter, eller til dejen kan bestå glutentesten (fugt dine fingre i lidt koldt vand, og træk i et stykke dej - kan dejen trækkes papirstyndt, er dejen færdigæltet). Dejen skal være elastisk, glat og blank. Du kan også ælte dejen med en el-pisker påmonteret dejkroge, men det kræver lidt ekstra tålmodighed.
  • Kom dejen til dine kommende brusebadsboller i en beholder med låg smurt ind i olie.
  • Lad dejen stå på køkkenbordet i en times tid, og sæt den herefter på køl i minimum 12 timer. Beholderen skal være så stor, at dejen kan hæve til dobbelt størrelse.
  • Dagen efter når dejen har hævet til ca. dobbelt størrelse, hælder du forsigtigt dejen ud på en meldrysset bordplade.
  • Opvarm ovnen til 275 grader almindelig ovnvarme.
  • Spænd dejen op med en dejskærer så den ligner en stor roulade, og skær så dejen over på langs i to lige store stykker.
  • Vend din dejskærer i lidt mel, og del hver af de to store portioner dej i fem lige store stykker.
  • Spænd hver enkelt brusebadsbolle op med din dejskærer, som du har vendt i lidt mel, og placer bollerne et stykke bagepapir. Gentag processen indtil du ikke har mere dej tilbage.
  • Har du et bagestål, overfører du bagepapiret på din kombispade, og sætter bollerne ind i ovnen ovenpå det varme bagestål. Har du en almindelig bageplade, kan du med fordel opvarme bagepladen i ovnen imens du skærer dejen ud til boller.
  • Du kan evt. pensle brusebadsbollerne med et sammenpisket æg.
  • Bag bollerne ved 275 grader i 10 minutter, hvorefter du skruer ned for varmen til 230° grader, og bager dem færdige i yderligere 15-20 minutter, eller til bunden på bollerne lyder hul og de er mørke og gyldne.
  • Køl dine boller af på en rist inden de skal serveres.

Noter

Brusebadsbollerne er fryseegnede i op til tre måneder.
De kan optøs natten over, og skal så blot opvarmes i ovnen ved 200 grader varmluft i ca. 5 minutter.
Forskellige meltyper absorberer vand forskelligt, så mængden af mel i opskriften er kun vejledende, og skal måske justeres med mere eller mindre mel.
Hvis du har ekstra god tid, kan du blande vand, surdej og mel sammen i en røreskål, og så lade blandingen stå et par timer inden du tilsætter de øvrige ingredienser og ælter dejen færdig.
Det kaldes autolyse, og er med til at fremme dannelsen af et stærkt glutennet i dejen.

Næringsindhold

Næringsindhold
Brusebadsboller (opskrift på hurtige boller på 25 min.)
Mængde pr. portion
Kalorier
282
% Daglig værdi*
Fedt
 
1
g
2
%
Mættet fedt
 
0.2
g
1
%
Flerumættet fedt
 
0.5
g
Enkelumættet fedt
 
0.1
g
Natrium
 
762
mg
33
%
Kalium
 
113
mg
3
%
Kulhydrater
 
59
g
20
%
Kostfibre
 
3
g
13
%
Sukker
 
1
g
1
%
Protein
 
9
g
18
%
Vitamin A
 
1
IU
0
%
Vitamin C
 
0.004
mg
0
%
Calcium
 
19
mg
2
%
Jern
 
4
mg
22
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.

Nemme og lækre boller til morgenbordet

Opskriften på disse brusebadsboller er lige til at gå til, og kræver ikke det store kørekort i bagning.

De er ganske enkle at tilberede, og det bedste af det hele er, at de ikke kræver mange minutters indsats i køkkenet.

Du skal lave dejen aftenen forinden de skal bages, og så skal dejen ellers stille og roligt hæve i køleskabet i en skål med låg.

Prøv lige at se opskriften på: Surdejsboller

Koldhævede brusebadsboller

Koldhævning frembringer mange flere smagsnuancer i brødet, og samtidig giver det brødet en bedre struktur og længere holdbarhed. Og så kan det holde sig på køl i minimum et par dage.

Det vil sige du kan lave en dobbeltportion fx fredag aften, og så forkæle familien med friskbagte brusebadsboller både lørdag og søndag.

Ingen fordeje. Ingen lange ælteprocesser. Ingen indviklede hæveprocesser. Kun friskbagt morgenbrød med sprød skorpe og en lækker blød krumme.

Prøv lige at se opskriften på: Rugbrød med surdej

Brusebadsboller
Lad de friskbagte brusebadsboller køle lidt af på en bagerist, inden de serveres. Jeg bager alt mit brød på et bagestål (som jeg har lavet en anmeldelse af her), men du kan også sagtens bage brusebadsbollerne på en almindelig bageplade beklædt med bagepapir. Jeg valgte at drysse lidt ølandshvede og blå birkes ovenpå bollerne, som jeg synes løfter bollerne rent visuelt.

Prøv lige at se opskriften på: Koldhævede morgenboller

Vågn op til duften af friskbagte boller

Personligt synes jeg det er en stor tilfredsstillelse, når jeg et par gange om måneden forkæler familien med friskbagt morgenbrød.

Det er hurtigere at lave disse brusebadsboller, end det er at drøne til bageren lørdag og søndag morgen.

Jeg bager ofte en dobbeltportion af disse brusebadsboller, og fryser halvdelen ned, så jeg altid kan servere hjemmebagte morgenboller hurtigere end du kan nå at stave dig gennem "Speciallægepraksisplanlægningsstabiliseringsperiode".

Det bliver de absolut ikke ringere af, og skal blot lunes i ovnen ved 200 grader varmluft i ca. 4-5 minutter når de er optøet.

Smagen sidder i farven og melet

Disse brusebadsboller skal bages ved høj varme, da det giver det bedste resultat. Bollerne skal have en sprød skorpe, og farven skal være fin lysebrun eller gylden, for smagen sidder i farven.

Vil du have et ekstra godt bageresultat, skal du sætte en skål med kogende vand ind i bunden af ovnen, da det giver en mere sprød og blank skorpe.

Og så skal du fremfor alt bruge noget godt mel. Økologisk af slagsen og selvfølgelig malet på stenkværn, hvor kimen bevares og giver den karakteristiske gylden gule farve i melet.

Til disse brusebadsboller har jeg anvendt både ølandshvede, fuldkornsmel og hvedemel, som sammen med surdejen og bagning med damp og høj varme giver en fantastisk brødsmag.

Prøv dig frem med forskellige meltyper, og oplev forskellen på henholdsvis industrielt- og stenkværnet mel.

Brusebadsboller

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

1 kommentar

Holger 2. juli 2024 - 15:42

Tak fordi du bruger opskriften på brusebadsboller. Kom gerne med din vurdering af bollerne.

Besvar
5 from 1 vote

Jeg vil meget gerne høre fra dig

Giv gerne din vurdering af opskriften her.




Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.

Ⓒ 2024 - Baregomad.dk. Alle rettigheder forbeholdt. Materiale og billeder må ikke anvendes eller kopieres uden tilladelse. Moderne Medier ApS. CVR: 42394157.

Ad blocker fundet!

Det er ikke gratis at drive sådan en hjemmeside, og derfor er vi afhængige af reklameindtægterne. Så vær sød at slå din Ad Blocker fra. På forhånd tak.