Forside » Brød » Grovboller

Grovboller

Grovboller

Nemme, lækre og luftige grovboller på få timer. Det lyder næsten for godt til at være sandt. Men ikke desto mindre er det netop hvad du får med denne opskrift på grovboller, som er spækket med masser af kerner, fuldkorn og fibre. Opskriften på disse grovboller giver imellem 18-24 svampede boller, som er spækket med forskellige kerner, frø og meltyper. Opskriften er utrolig simpel og lige til at gå til. Nemme og sunde boller, som med statsgaranti vil vække begejstring ved fødselsdagsbordet, morgenbordet eller som lækre grovboller til madpakken eller søndagskaffen.

Prøv lige at se opskriften på: Grov go'e fantasiboller

Denne opskrift på grovboller er:

  • Min bedste opskrift på luftige grovboller spækket med fibre, som giver maven noget at arbejde med
  • Sunde og nemme grovboller med masser af frø og kerner som fx hørfrø, havregryn, solsikkekerner og knækkede hvedekerner
  • Luftige og bløde med en sprød skorpe
  • Velegnet til madpakken, morgenbordet eller når lysten til svampede grovboller melder sig
  • Fryseegnet i op til 3-4 måneder

Prøv lige at se opskriften på: Fødselsdagsboller

Disse ingredienser skal du bruge:

  • Hvedemel
  • Rugmel
  • Knækkede hvedekerner
  • Græskarkerner
  • Solsikkekerner
  • Hørfrø
  • Æg
  • Gær
  • Vand
  • Honning
  • Salt
  • Smør eller olie

Det korte svar er ja. Og når det så er sagt, skal alting selvfølgelig tages med et gran salt, for alting med måde. Disse grovboller er et langt sundere alternativ til fx fødselsdagsboller, som jeg dog også nyder ved specielle lejligheder som fx familiefødselsdage. Opskriften på disse grovboller er spækket med fuldkorn, fibre og sunde Omega3-fedtsyrer (du kan læse mere om madolier her), og er som skræddersyet til hverdagen.

Ja. Du kan med fordel fryse grovbollerne ned i op til 3-4 måneder. Hjemmebagte grovboller er altid rare at have i reserve, når lysten til en lun grovboller melder sig. Og arbejdet er stort set det samme, om du kaster dig ud i at lave en dobbeltportion af disse luftige og bløde grovboller. Vi nyder ofte disse grovboller om morgenen både til hverdag og i weekenden. De skal blot lunes på en brødrister eller i en forvarmet ovn direkte fra fryseren. Du kan også tø dem op på køkkenbordet, men jeg opvarmer dem altid direkte fra frost.

Kan en grovbolle virkelig være blød, luftig og svampet? Svaret er et stort og rungende ja, og denne opskrift indfrier alle dine forventninger til en sund grovbolle, som samtidig er luftig og blød med en sprød skorpe.

Hemmeligheden bag bløde og luftige grovboller ligger i at ælte længe nok, og ikke mindst give bollerne den nødvendige hævetid. Hastværk er lastværk som man siger, og gærdej skal have lov til at hæve jf. opskriften.

Hvis du er veganer eller vegetar, er denne opskrift på grovboller helt ideel, idet den med få justeringer kan laves helt uden animalske fødevarer. Du kan erstatte de animalske æg med veganske æg, og smørret kan du erstatte med raps- eller solsikkeolie.

Opskrift på grovboller

Prøv lige at se opskriften på: Kanelgifler

Perfekte til madpakken eller morgenbordet

De kan med fordel gemmes i en lufttæt pose i nogle dage og evt. lunes på en brødrister - perfekte til morgenbordet i weekenden. De nemme grovboller er også velegnede til fryseren, så du en dag kan byde familien eller venner på lune boller i en hurtig vending. Det er da overskud der vil noget.

Prøv lige at se opskriften på: Naanbrød

Et godt husmoderråd

Der skal anvendes ca. 6,5 dl. vand i opskriften, men hvis du har lidt mælk, yoghurt, skyr  eller cremefraiche stående i køleskabet, som du måske ikke lige får brugt, eller er ved at løbe på dato, kan du med fordel erstatte noget af vandet med disse mælkeprodukter med samme målestok - dvs. 1 dl. yoghurt erstatter 1 dl. vand. Du skal ikke være bange for at anvende fødevarer, som lige er gået et par dage over sidste anvendelsesdato - det har ingen betydning når det anvendes i bagværk.

God bagelyst.

Grovboller

Print
Serves: 18 Prep Time: Cooking Time:
Nutrition facts: 225 calories 20 grams fat
Rating: 4.8/5
( 12 voted )

Ingredients

  • 750 gr. økologisk hvedemel fra Økomølleriet/Kragegaarden (reklamelink)
  • 200 gr. økologisk rugmel
  • 65 gr. økologiske knækkede hvedekerner
  • 65 gr. økologiske græskarkerner
  • 65 gr. økologiske solsikkekerner
  • 65 gr. økologiske hørfrø
  • 1 æg
  • 50 gr. gær
  • 6,5 dl. vand, 37° grader (fingervarmt)
  • 2 spsk. honning
  • 2 tsk. salt
  • 150 gr. smør, blødt (kan erstattes med 105 gr. madolie som fx rapsolie)

Instructions

  1. Hæld alle kerner og frø op i en skål med koldt vand, og lad dem ligge i blød i 15-20 minutter.
  2. Opløs gæren i fingervarm vand (37° grader) i en stor røreskål.
  3. Tilsæt herefter alle de øvrige ingredienser (tilsæt hvedemelet lidt efter lidt), og rør det hele godt sammen på en køkkenmaskine. Du kan også bruge en el-pisker med dejkroge.
  4. Ælt dejen godt sammen til den er ensartet og sammenhængende, men stadigvæk er godt klistret i konsistensen. Du kan med fordel ælte dejen i minimum 10 minutter, hvis du har en køkkenmaskine.
  5. Lad dejen hæve tildækket i ca. 60 minutter.
  6. Hæld lidt neutral olie eller flydende margarine op i en skål, og fordel lidt af fedtstoffet på hænderne (du undgår at dejen sidder fast på fingrene, og det er meget nemmere at forme grovbollerne).
  7. Forvarm ovnen til 200° grader varmluft.
  8. Placer 9-12 grovboller på en bageplade beklædt med bagepapir, og lad dem efterhæve i yderligere 30 minutter.
  9. Pisk ægget sammen i en lille skål med en gaffel, og pensle bollerne med det sammenpiskede æg. Drys evt. lidt havregryn oven på grovbollerne.
  10. Bag grovbollerne i ca. 15 minutter eller til de er flot gyldne i farven. Bagetiden vil variere lidt afhængig af ovntype - især hvis du bruger et bagestål.
  11. Lad de færdigbagte grovboller køle af på en rist.
  12. Velbekomme.

Notes

Server de nybagte grovboller med smør og en skive ost eller marmelade. De kan med fordel bruges til madpakken som en sandwichbolle, picnicturen eller som lækkert fiberrig morgenbrød. Grovbollerne er fryseegnede i op til tre måneder, og skal blot tø op og opvarmes i en forvarmet ovn inden servering. Opskriften på disse grovboller er kun vejledende, og du kan sagtens udskifte frø og kerner med andre typer som fx hampefrø og chiafrø - stort set alle frø, kerner og nødder kan anvendes.

Grovboller
Grovboller

3 kommentarer til “Grovboller”

  1. Dejlig bolle, men jeg skal lige have et par ting forklaret! Skal det kolde vand kernerne udblødes i trækkes fra de 6.5 deciliter (det valgte jeg at gøre)? Og skal ægget kun bruges til at pensle med eller også et æg i dejen (jeg kom æg i dejen og penslede også)? Jeg kom havregryn i i stedet for knækkede hvedekerner, som jeg ikke havde. Godt tip med olie på hænderne til at forme bollerne, meget nemmere end at bruge to skeer, som jeg ellers plejer at gøre med en klistret dej. Lækker, blød bolle med bid fra kernerne!

    1. Thomas fra Baregomad.dk

      Hej Katrine,
      Mange tak for dit feedback, roser og spørgsmål til opskriften 😊 Det fingervarme vand på 6,5 dl. er den mængde væske, som skal i dejen. Kernerne udblødes i koldt vand, og skal tilsættes dejen uden den væske de er opblødt i. Ægget er til pensling, og får lige præciseret det i opskriften 😊 God ide med havregrynene - generelt kan du bare eksperimentere med diverse kerner og andet fuldkorn.

      Er glad for at du synes om det færdige bageresultat.

      Venlig hilsen
      Thomas

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *