Grovboller

Nemme, lækre og luftige grovboller på få timer. Det lyder næsten for godt til at være sandt. Men ikke desto mindre er det netop hvad du får med denne opskrift på grovboller, som er spækket med masser af kerner, fuldkorn og fibre. Opskriften på disse grovboller giver imellem 18-24 svampede boller, som er spækket med forskellige kerner, frø og meltyper. Opskriften er utrolig simpel og lige til at gå til. Nemme og sunde boller, som med statsgaranti vil vække begejstring ved fødselsdagsbordet, morgenbordet eller som lækre grovboller til madpakken eller søndagskaffen.

Prøv lige at se opskriften på: Grov go’e fantasiboller

Sådan bager du med tørgær
Hvad er bedst? Tørgær eller frisk gær? Dit bageresultat bliver det samme – uanset om du anvender tørgær eller frisk gær i langt de fleste bageopskrifter. Når det er sagt, er der dog nogle ting du skal tage højde for undervejs i processen. Læs her hvordan du omgås tørgær, og lykkedes med dit næste bageprojekt.

Denne opskrift på grovboller er:

  • Min bedste opskrift på luftige grovboller spækket med fibre, som giver maven noget at arbejde med
  • Sunde og nemme grovboller med masser af frø og kerner som fx hørfrø, havregryn, solsikkekerner og knækkede hvedekerner
  • Luftige og bløde med en sprød skorpe
  • Velegnet til madpakken, morgenbordet eller når lysten til svampede grovboller melder sig
  • Fryseegnet i op til 3-4 måneder

Prøv lige at se opskriften på: Fødselsdagsboller

Disse ingredienser skal du bruge:

  • Hvedemel
  • Rugmel
  • Knækkede hvedekerner
  • Græskarkerner
  • Solsikkekerner
  • Hørfrø
  • Æg
  • Gær
  • Vand
  • Honning
  • Salt
  • Smør eller olie

Hvilken olie er bedst at bage med?
Er rapsolie god i brød og kager, eller skal du kun anvende rapsolie til stegning? Og hvad med solsikkeolie og olivenolie? Kan man som udgangspunkt anvende alle plantebaserede olier i kager og brød? Læs mere om madolier og bagning.

Det korte svar er ja. Og når det så er sagt, skal alting selvfølgelig tages med et gran salt, for alting med måde. Disse grovboller er et langt sundere alternativ til fx fødselsdagsboller, som jeg dog også nyder ved specielle lejligheder som fx familiefødselsdage. Opskriften på disse grovboller er spækket med fuldkorn, fibre og sunde Omega3-fedtsyrer (du kan læse mere om madolier her), og er som skræddersyet til hverdagen.

Ja. Du kan med fordel fryse grovbollerne ned i op til 3-4 måneder. Hjemmebagte grovboller er altid rare at have i reserve, når lysten til en lun grovboller melder sig. Og arbejdet er stort set det samme, om du kaster dig ud i at lave en dobbeltportion af disse luftige og bløde grovboller. Vi nyder ofte disse grovboller om morgenen både til hverdag og i weekenden. De skal blot lunes på en brødrister eller i en forvarmet ovn direkte fra fryseren. Du kan også tø dem op på køkkenbordet, men jeg opvarmer dem altid direkte fra frost.

Kan en grovbolle virkelig være blød, luftig og svampet? Svaret er et stort og rungende ja, og denne opskrift indfrier alle dine forventninger til en sund grovbolle, som samtidig er luftig og blød med en sprød skorpe.

Hemmeligheden bag bløde og luftige grovboller ligger i at ælte længe nok, og ikke mindst give bollerne den nødvendige hævetid. Hastværk er lastværk som man siger, og gærdej skal have lov til at hæve jf. opskriften.

Hvis du er veganer eller vegetar, er denne opskrift på grovboller helt ideel, idet den med få justeringer kan laves helt uden animalske fødevarer. Du kan erstatte de animalske æg med veganske æg, og smørret kan du erstatte med raps- eller solsikkeolie.

Opskrift på grovboller

Prøv lige at se opskriften på: Kanelgifler

Perfekte til madpakken eller morgenbordet

De kan med fordel gemmes i en lufttæt pose i nogle dage og evt. lunes på en brødrister – perfekte til morgenbordet i weekenden. De nemme grovboller er også velegnede til fryseren, så du en dag kan byde familien eller venner på lune boller i en hurtig vending. Det er da overskud der vil noget.

Prøv lige at se opskriften på: Naanbrød

Har du styr på de forskellige måleenheder for ingredienser?
Du har garanteret søgt en gang eller to efter madopskrifter på nettet, hvor du er stødt på forskellige begreber for måleenheder og forkortelser som fx cups, ounces og sticks. I USA anvender man betegnelsen “cup” for både tørre og våde ingredienser, hvor vi i Danmark anvender det gængse decilitermål som rummål. Så hvor meget er det lige en cup sukker svarer til i gram og hvor meget svarer to sticks smør til i gram? Læs mere om de forskellige måleenheder her.

Et godt husmoderråd

Der skal anvendes ca. 6,5 dl. vand i opskriften, men hvis du har lidt mælk, yoghurt, skyr  eller cremefraiche stående i køleskabet, som du måske ikke lige får brugt, eller er ved at løbe på dato, kan du med fordel erstatte noget af vandet med disse mælkeprodukter med samme målestok – dvs. 1 dl. yoghurt erstatter 1 dl. vand. Du skal ikke være bange for at anvende fødevarer, som lige er gået et par dage over sidste anvendelsesdato – det har ingen betydning når det anvendes i bagværk.

God bagelyst.

Grovboller

Grovboller

Antal personer: 18 Forberedelse: Tilberedning:
Næringsindhold: 225 kalorier 20 grams fedt
Hvor glad er du for opskriften? 4.9/5
( 9 bedømmelser )

Ingredienser:

  • 750 gr. økologisk hvedemel fra Økomølleriet/Kragegaarden (reklamelink)
  • 200 gr. økologisk rugmel
  • 65 gr. økologiske knækkede hvedekerner
  • 65 gr. økologiske græskarkerner
  • 65 gr. økologiske solsikkekerner
  • 65 gr. økologiske hørfrø
  • 1 æg
  • 50 gr. gær
  • 6,5 dl. vand, 37° grader (fingervarmt)
  • 2 spsk. honning
  • 2 tsk. salt
  • 150 gr. smør, blødt (kan erstattes med 105 gr. madolie som fx rapsolie)

Opskrift - sådan gør du trin for trin:

  1. Hæld alle kerner og frø op i en skål med koldt vand, og lad dem ligge i blød i 15-20 minutter.
  2. Opløs gæren i fingervarm vand (37° grader) i en stor røreskål.
  3. Tilsæt herefter alle de øvrige ingredienser (tilsæt hvedemelet lidt efter lidt), og rør det hele godt sammen på en køkkenmaskine. Du kan også bruge en el-pisker med dejkroge.
  4. Ælt dejen godt sammen til den er ensartet og sammenhængende, men stadigvæk er godt klistret i konsistensen. Du kan med fordel ælte dejen i minimum 10 minutter, hvis du har en køkkenmaskine.
  5. Lad dejen hæve tildækket i ca. 60 minutter.
  6. Hæld lidt neutral olie eller flydende margarine op i en skål, og fordel lidt af fedtstoffet på hænderne (du undgår at dejen sidder fast på fingrene, og det er meget nemmere at forme grovbollerne).
  7. Forvarm ovnen til 200° grader varmluft.
  8. Placer 9-12 grovboller på en bageplade beklædt med bagepapir, og lad dem efterhæve i yderligere 30 minutter.
  9. Pisk ægget sammen i en lille skål med en gaffel, og pensle bollerne med det sammenpiskede æg. Drys evt. lidt havregryn oven på grovbollerne.
  10. Bag grovbollerne i ca. 15 minutter eller til de er flot gyldne i farven. Bagetiden vil variere lidt afhængig af ovntype - især hvis du bruger et bagestål.
  11. Lad de færdigbagte grovboller køle af på en rist.
  12. Velbekomme.

Yderligere kommentarer

Server de nybagte grovboller med smør og en skive ost eller marmelade. De kan med fordel bruges til madpakken som en sandwichbolle, picnicturen eller som lækkert fiberrig morgenbrød. Grovbollerne er fryseegnede i op til tre måneder, og skal blot tø op og opvarmes i en forvarmet ovn inden servering. Opskriften på disse grovboller er kun vejledende, og du kan sagtens udskifte frø og kerner med andre typer som fx hampefrø og chiafrø - stort set alle frø, kerner og nødder kan anvendes.

Har du prøvet en af mine opskrifter?
Så vil jeg rigtig gerne høre hvordan det gik. Smid mig en kommentar længere nede på siden, og fortæl mig hvad du synes om opskriften.
Grovboller
Grovboller

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

1 kommentar

Emil 8. august 2016 - 16:57

Gode boller rigtig lækre også til pulled pork og coleslaw

Besvar

Jeg vil meget gerne høre fra dig

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.

Ⓒ 2022 – Baregomad.dk. Alle rettigheder forbeholdt. Materiale og billeder må ikke anvendes eller kopieres uden tilladelse. CVR: 27369588.

Betalingsikoner