Boller med grød. Hvilken som helst slag grød. Rester af grød. Havregrød. Chiagrød. Fuldkornsgrød. Risengrød. Her får du opskriften på de mest svampede og velsmagende grødboller. Boller som du kan fremtrylle når som helst. Enten på køl eller ved stuetemperatur på køkkenbordet. Når du lader dejen koldhæve natten over, kan du forkæle dig selv og familien med friskbagte morgenboller. Det er da ret overskudsagtigt, ikke sandt? Boller spækket med fuldkorn og smag. Perfekte til madpakken og brunchbordet. Og som kan spises med god samvittighed takket være den store mængde fuldkorn, som er rig på vitaminer, mineraler og kostfibre. Jeg er fan.
Prøv lige at se opskriften på: Svampet chokoladekage
Denne opskrift på grødboller er:
- Den ultimative opskrift på svampede grødboller
- Nem og med ganske få ingredienser
- Velegnet til koldhævning natten over på køl (husk at reducere gærmængden til det halve)
- En super lækker og mættende bolle til madpakken
Disse ingredienser skal du bruge:
- Hvedemel
- Havremel (blendede havregryn - andet fuldkornsmel kan også anvendes)
- Havregrød (du kan bruge hvilken som helst rest grød)
- Gær
- Mælk (du kan også bruge surmælksprodukter som fx yoghurt, skyr, ymer og græsk yoghurt)
- Honning (sukker eller sirup kan også anvendes)
- Raps- eller solsikkeolie
- Salt
Prøv lige at se opskriften på: Drømmekagesnegle
Prøv lige at se opskriften på: Søren Ryge kringle med marcipanremonce
Opskrift på grødboller
Boller med grød er den ultimative morgenbolle, som også nemt kan gå hen og blive ungernes favorit i madpakken. Jeg bruger som regel havregrød, når jeg laver grødboller, men som udgangspunkt kan du bruge alle typer grød. Boller med grød bliver mere svampede og saftige, og holder sig friske længe. Jeg er ret begejstret for havremel, som du selv kan kværne ved hjælp af en blender eller kaffekværn. Det er fuldkornsmel når det er bedst. Havre har et højt indhold af fedt og protein, som giver en blød, svampet og rund tekstur i brød. Havremel har også en god sammenhængskraft i dej, hvilket gør havremel til mit foretrukne fuldkornsmel.
Jeg plejer at pensle bollerne med koldt vand inden de skal i ovnen, som toppes med fx hørfrø, chiafrø, havregryn og græskarkerner. Du kan også hælde nogle kerner og frø op i en dyb tallerken, og så trykke bollerne ned i blandingen, hvilket er med til at gøre disse boller ekstra rustikke. Dejen skal være klistret, så bollerne ikke bliver tørre. Du kan forme bollerne med en stor ske dyppet i koldt vand, eller ved at smøre fingrene ind i lidt madolie, og så bruge klør fem. Jeg er stor fan af sidstnævnte metode.
God bagelyst.
Ingredients
- Havregrød:
- 2 dl. finvalsede havregryn
- 4 dl. vand
- 1 knsp. salt
- Dej:
- 800 gr. hvedemel
- 200 gr. havremel (blendede havregryn - anden type fuldkornsmel kan også anvendes)
- 50 gr. frisk gær (ved koldhævning på køl skal du halvere gærmængden)
- Lunken havregrød af ovenstående ingredienser
- 5 dl. mælk (du kan også bruge surmælksprodukter som fx yoghurt, skyr, ymer og græsk yoghurt)
- 2 spsk. honning (sukker eller sirup kan også anvendes)
- 2 spsk. raps- eller solsikkeolie
- 2 tsk. salt
- Pynt:
- Finvalsede havregryn
- Hørfrø
- Græskarkerner
Instructions
Havregrød:
- Bring vand og havregryn i kog i en lille gryde, og lad kogen småkoge i et par minutter under omrøring. Du kan også tilberede havregrøden i mikroovn. Tilsæt en knivspids salt under tilberedningen af grøden. Lad den færdige havregrød køle lidt af, inden du vender grøden ned i dejen.
Dej:
- Opløs gæren i den fingervarme mælk (35-37° grader), og tilsæt herefter havregrød, honning og raps- eller solsikkeolie. Rør kortvarigt det hele godt rundt i en røreskål med en grydeske eller på en køkkenmaskine.
- Tilsæt hvedemel, havremel og salt, og ælt dejen godt sammen. Dejen skal være forholdsvis klistret og fugtig, men det er meningen.
- Stil dejen til hævning tildækket et lunt sted i ca. halvanden time, eller lad dejen koldhæve i køleskabet natten over. Hvis du lader dejen koldhæve, skal du kun anvende den halve mængde gær.
- Forvarm ovnen til 250° grader almindelig over- og undervarme.
- Form bollerne med en ske (som dyppes i koldt vand) eller med klør fem smurt ind i lidt madlavningsolie (et rigtig godt trick), og fordel bollerne på en bageplade beklædt med bagepapir. Anvender du et bagestål (test af bagestål), skal du placere bollerne på bagepapir, som så transporteres over på det varme stål med en kombispade.
- Lad bollerne efterhæve tildækket med et rent viskestykke i ca. 20 minutter.
- Pensle bollerne med lidt vand, og drys lidt havregryn, hørfrø og græskarkerner ovenpå bollerne. Du kan også anvende andre kerner, eller helt undlade noget på toppen af bollerne.
- Bag bollerne i ovnen i ca. 15 minutter, eller til de er gyldne og gennembagte. Du kan banke på bunden af en bolle, og lyder den hul er den færdigbagt.
- Tag de færdigbagte grødboller ud af ovnen, og lad dem køle lidt af på en bagerist.
- Velbekomme.