Forside » Kager » Surdejsboller

Surdejsboller

Surdejsboller

Der er ikke noget som hjemmebagt brød, og duften af bagværk der forplanter sig til hele huset. Jeg elsker at bage - lige fra pizzaer på mit bagestål til lækre sommerdesserter som pavlova og jordbærtærte. Jeg synes det giver en stor personlig tilfredsstillelse at bage sit eget brød, og samtidig er det både billigere og fremfor alt mere lækkert end meget af det brød du kan købe i supermarkedet og hos mange håndværksbagere.

Surdejen "Sure Gertrud"

Jeg har dog haft et lille hængeparti på min liste over typer af bagværk bagt med surdej. Lysten har været der, men jeg er aldrig kommet i gang med en surdej, som er en forudsætning for at kunne lave disse skønne surdejsboller. Men det er nu fortid. Jeg har fået gang i min helt egen personlige surdej, som jeg har valgt at kalde for "Sure Gertrud". I skrivende stund står hun og hygger sig med låg på i køleskabet, men for nylig var hun yderst aktiv, og det kom der disse surdejsboller ud af. Hun kræver ikke ret meget opmærksomhed, og bliver kun fodret hver 14. dag imens hun står på køl. Det bliver ikke nemmere at holde surdej.

Prøv lige at se opskriften på: Ostebrød med krydderurter som pull-apart

Og lad mig endelig understrege, at jeg IKKE er ekspert i surdej, men det er ingen forudsætning for ikke at gå i gang og lykkedes med surdej. I bund og grund er surdej ikke spor kompliceret, hvis du blot lige sætter dig ind i de mest grundlæggende ting omkring surdej. Jeg har haft meget glæde af at læse Meyers surdejsguide, som er særlig udviklet til brug i privatkøkkenet

Prøv lige at se opskriften på: Hvidløgsbrød som pull-apart

Denne opskrift på surdejsboller er:

  • Nemme og rustikke koldhævede surdejsboller
  • Med sprød skorpe, sej krumme og luftig svampet midte
  • Fryseegnede
  • Mundvandsdrivende bagværk til morgenbordet i weekenderne
  • Ikke til at holde fingrene fra
  • Meget nem og enkel at gå til - at bage med surdej er ikke så kompliceret

Prøv lige at se opskriften på: Koldhævede morgenboller

Surdejsboller
Her ser du mine surdejsboller, som jeg dryssede med lidt blå birkes. Surdejen er med til at give bollerne en lækker sej og saftig krumme, og en rigtig lækker sprød skorpe samt en fantastisk let syrlig smag. Kan du dufte den sprøde skorpe bagt med surdej?

Sådan kan du se om din surdej er aktiv nok

Det kan være svært for det utrænede øje at se, hvorvidt ens surdej er aktiv nok. Jo mere aktiv ens surdej er, jo bedre hæveevne og bageresultat. Du kan heldigvis nemt tjekke sundhedstilstanden på din surdej ved at komme en skefuld surdej ned i et glas med koldt vand. Flyder din surdej i overfladen, er den glad og tilfreds, og helt perfekt til at bage med.

Prøv lige at se opskriften på: Bløde og luftige pølsehorn

Nem og enkel opskrift på surdejsboller

Denne opskrift på surdejsboller er en grundopskrift, som du selv kan variere i forhold til meltyper og mængden af surdej alt efter sundhedstilstanden på din surdej (hvor aktiv er din surdej). Som udgangspunkt kan du bage disse surdejsboller uden gær, men alt efter hvor aktiv din surdej er, kan det være nødvendigt at tilføre lidt fabriksfremstillet gær, så du er sikker på at dejen hæver nok. Du opnår det bedste bageresultat ved at koldhæve dejen i minimum 12 timer - gerne 24 timer, hvilket tilfører mere smag, en bedre struktur og længere holdbarhed. En koldhævet dej kan holde sig et par dage på køl, hvilket gør at du kan servere friskbagte surdejsboller for familien både lørdag og søndag morgen.

Prøv lige at se opskriften på: Kanelstang med lækker remonce og vaniljecreme

Hjemmebagte surdejsboller til morgenbordet

Friskbagte surdejsboller med sprød skorpe og sej krumme kan løfte stemningen omkring ethvert morgenbord. Ikke mindst i weekenden, hvor man kan forkæle familien med bagværk der får de frosne rundstykker fra supermarkedet til at blegne ved siden af disse hjemmebagte surdejsboller. Det smukke ved denne opskrift er, at du er leveringsdygtig i surdejsboller hele weekenden takket være den koldhævede dej, som står og hygger sig på køl.

Lav dejen aftenen forinden, og nyd duften af friskbagte boller lørdag morgen. Fra køl og direkte ind i ovnen. Ingen efterhævning. Det bliver ikke nemmere og mere tilfredsstillende, når først du sætter tænderne i den sprøde skorpe og svampede midte med masser af de karakteristiske lufthuller skabt af surdejen.

Prøv lige at se opskriften på: Naanbrød

Sådan former du dine surdejsboller

En surdejsbaseret dej kan ofte være en lidt vanskelig størrelse at stå med - ikke mindst når man som jeg er en novice indenfor surdejs-verdenen. Du må nemlig ikke forme dejen til boller som du kender det fra en almindelig gærdej, da du så slår al luften ud af dejen. Den surdejsbaserede dej til disse boller vender du ud af skålen, og ned på en meldrysset bordplade.

Reklamelink: Der medfølger en dejskærer i rustfrit stål sammen med to kombispader, hvis du køber et bagestål i "Den store bagepakke" hos bagesten.dk. De to kombispader er en genial erstatning for den traditionelle bageplade i ovnen, som fungerer på samme måde som en pizzaspade. Du kan læse min anmeldelse af bagestålet her.

Med en dejskærer eller spatel hakker du dejen ud i passende stykker, og strammer så hvert enkelt stykke op med dejskæreren, så det kommer til at ligne en rustik bolle. Det kræver lidt øvelse, men ved at føre dejskæreren lidt ind under dejen, og så køre rundt om dejen kan man ligesom trække dejen op i noget der ligner en bolleform. Når du er tilfreds med formen, sætter du bollen over på bagepapiret ved hjælp af dejskæreren.

God bagelyst.

Surdejsboller

Print
Serves: 16 Prep Time: Cooking Time:
Nutrition facts: 275 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 5 voted )

Ingredients

  • Ca. 400 gr. hvedemel fra Økomølleriet/Kragegaarden
  • 200 gr. fuldkornshvedemel fra Økomølleriet/Kragegaarden
  • Ca. 100 gr. surdej
  • 5 dl. fingervarm vand (ca. 37° grader)
  • 1 kugle frisk gær på størrelse med en lillefingernegl (måske ikke nødvendig - afhænger af hvor aktiv din surdej er)
  • 1 spsk. honning
  • 1 spsk. groft salt

Instructions

Dagen før du vil bage dine surdejsboller:

  1. Hæld det tempererede vand op i skålen på din køkkenmaskine.
  2. Vend gær, surdej og honning ned i skålen, og rør det godt rundt med en ske.
  3. Tilsæt salt og mel og rør det ud i væsken med en ske til det ligner en grød med klumper. Du skal ikke sætte din køkkenmaskine til at ælte dejen endnu, men lad dejen stå og hvile i ca. 30 minutter, hvilket fremmer udviklingen af glutennetværket i dejen - det man på bagersprog kalder for autolyse.
  4. Ælt så dejen ved høj hastighed i ca. 10-15 minutter. Dejen skal være elastisk og blank - du kan lave glutentesten, hvor du tager lidt dej og strækker den mellem fingrene til den er helt papirtynd og man nærmest kan kigge igennem dejen. Hvis du ikke kan det, skal dejen æltes lidt mere.
  5. Smør en stor røreskål med lidt raps- eller solsikkeolie, og vend den æltede surdej ned i skålen. Sæt et låg på skålen og lad dejen hæve i ca. 2-3 timer ved stuetemperatur inden den stilles i køleskabet, hvor surdejen nu skal koldhæve i minimum 12-24 timer.

På bagedagen:

  1. Forvarm ovnen til 250° grader almindelig ovnvarme. Jeg benytter mit elskede bagestål (du kan læse min anmeldelse af bagestålet her), og det skal varmes op i ca. 30 minutter før det er gennemvarm.
  2. Drys lidt mel ud på dit køkkenbord, og vend forsigtigt den koldhævede surdej ud på bordet. Du må ikke begynde at ælte dejen eller presse luftboblerne ud af dejen.
  3. Drys lidt mel på dejen, og skær den ud i ca. rustikke 16 surdejsboller med en dejspartel eller kniv (uden at ødelægge bordpladen).
  4. Flyt surdejsbollerne over på et stykke bagepapir med dejspartlen.
  5. Har du et bagestål benytter du en af de to medfølgende kombispader, hvor du blot trækker bagepapiret over på kombispaden, og så ind på det varme bagestål i ovnen som en rigtig pizzabager. Ellers trækker du bagepapiret med surdejsbollerne over på en bageplade ved bordkanten.
  6. Sæt surdejsbollerne i den forvarmede ovn, og bag surdejsbollerne gyldne og sprøde i ca. 12-15 minutter.
  7. Jeg bagte surdejsbollerne af to omgange med 8 stykker på hver bageplade.
  8.  Velbekomme.

Notes

Surdejsbollerne er fryseegnede, og er lige så lækre som nybagte, når de lige er blevet varmet i en forvarmet ovn på 200° varmluft i ca. 5 minutter. De skal optøs ved stuetemperatur. Har du en meget aktiv surdej kan du godt undvære den friske gær. Meltyper er meget forskellige, så de nævnte mængder i opskriften kan godt variere lidt.

Surdejsboller
Surdejsboller

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *