Er du en ægte bagenørd, eller har du ønsker om at give deltagerne i Bagedysten kamp til stregen, når det kommer til sprød skorpe og luftig krumme, så er en bagesten af stål et must-have i dit køkken. Forestil dig en brandvarm stålplade, som pumper varmen op i bunden af dit bagværk i det sekund det lander i ovnen. Resultatet er intet mindre end fantastisk – langt bedre hævning og knasende sprød skorpe takket være op til 18 gange mere varme end en almindelig keramisk bagesten.
Indholdsfortegnelse:
- Hvordan virker et bagestål?
- Maksimal hævning og afbagning
- Hvad kan du bage med et bagestål?
- Jeg har blandt andet bagt disse brød og kager på bagestålet
- Oplev "wauw-effekten"
Hvordan virker et bagestål?
Hvordan virker et bagestål i forhold til en almindelige bageplade eller en tynd keramisk bagesten? Nu skal du bare høre. Stål har den egenskab, at det er fantastisk til at absorbere og lede varme, og frem for alt holde på varmen i kraft af stålets store massefylde. I modsætning til en keramisk bagesten leder bagestål varmen op til 18 gange bedre, og det skaber den nærmest eksplosive effekt som du vil opleve, når brødet rammer bagestålet.
Maksimal hævning og afbagning
Man forbinder ofte et bagestål eller en bagesten med pizzabagning, men som udgangspunkt nyder alt brød godt af den eksplosive varme, som en bagesten af stål sender op i brødet. Det går både hurtigere, men resultatet bliver også langt bedre end bagning på en traditionel bageplade. Maksimal hævning og afbagning af bunden samt en luftig og voluminøs krumme. Hvad mere kan man forlange som bagenørd? Bagestålet passer ind i de fleste standardovne, og personligt bruger jeg altid bagepapir ovenpå mit bagestål, men det er ikke nødvendigt, da du også kan bage brødet direkte på dit bagestål. Bagepapiret letter håndteringen af dejen, når den skal sættes på bagestålet med kombispaden.
Hvad kan du bage med et bagestål?
Du kan bage næsten hvad som helst på et bagestål, da både brød og kager nyder godt af den eksplosive varme fra den glohede bagesten af stål. Der er snart ikke det jeg ikke har bagt på mit bagestål - lige fra fødselsdagsboller til pavlova, men det er især brød og kager med hvedemel, der vil have størst effekt af bagestålet på grund af hvedemelets evne til at danne gluten, hvilket er vigtigt for elasticiteten i den æltede dej. Du kan under bagningen give dit brød en omgang støvregn eller to med en forstøver, hvilket giver krummen og skorpen ekstra bid. Forstøvningen med vand er især anvendelig ved brød med lav hydration.
Jeg har blandt andet bagt disse brød og kager på bagestålet:
- Fødselsdagsboller
- Naanbrød
- Æltefrit grydebrød (gryden stod på bagestålet)
- Vaniljekranse
- Naanbrød
- Pølsebrød
Oplev "wauw-effekten"
Du sidder måske lige nu, og overvejer købet af et bagestål. Er denne stålplade virkelig pengene værd? Det korte svar er ja. Du er ikke selv klar over det (det var jeg heller ikke), men du mangler et bagestål, hvis du som jeg elsker at bage med jævne mellemrum. Bagestålet vil med garanti blive din nye bedste ven i køkkenet. Mit bagestål ligger nu fast i ovnen på nederste rille, og jeg har ofte spekuleret på, hvorfor jeg ikke for længst har haft et bagestål i mit arsenal af diverse køkken-remedier. Det virker bare, og jeg har endelig oplevet “wauw-effekten”, som jeg forgæves har søgt efter i diverse pizzasten og keramiske bageplader.
Læs min store test og gennemgang af bagestålet fra bagesten.dk her.
Super anmeldelse, der giver mig stor lyst til at eje et bagestål - desværre er Bagesten.dk ophørt. Ved du om man kan købe produktet andre steder.
Hej Pernille,
Mange tak for dit feedback på testen af bagestålet. Jeg var ikke engang klar over, at Bagesten.dk ikke længere eksisterer 🙂 Jeg har også en testside, hvor jeg har sammenlignet de mest populære bagestål på markedet, og den kan du finde lige her . De to bagestål fra henholdsvis Bagestaalet.dk og Gastro de Luxe er nogle fremragende bagestål - begge med rigtig gode varmeegenskaber, og kvaliteten er rigtig høj.
Hilsen
Thomas