Naanbrød

af Baregomad.dk
Naanbrød
0 kommentar
2

Naanbrød er et lækkert indisk madbrød, som man både kan bage i ovnen, på et bagestål eller på en pande. Det er et fladt madbrød, som er en fast bestanddel i det indiske køkken, og som er utrolig lækkert til indisk inspirerede måltider som fx indisk dahl, veganske kødboller i indisk karrysovs og kylling tikka masala.

Det er et madbrød som du kan variere i det uendelige – både hvad angår sammensætning af meltyper, og ikke mindst toppingen, som fx kan bestå af nigellafrø; krydderurter som koriander og persille; garam masala og hvidløgsolie.

I Indien bager man naanbrød i en tandoori ovn, som er en lille varm stenovn, men mindre kan også gøre det – det er bare vigtigt at de bliver bagt ved en forholdsvis høj temperatur. Jeg har bagt disse naanbrød på et bagestål, hvor bagetiden kun er 4-5 minutter ved 250° grader.

Disse naanbrød er:

  • Utrolig lækre og luftige
  • Meget nemme at bage
  • Det perfekte madbrød til indiske retter
  • Fryseegnede
  • Den perfekte kombination i selskab med hjemmelavet raita
Naanbrød
Naanbrød er også helt fantastiske som “pizzabund”, hvor de her er toppet med en vegansk udgave af den indiske ret keema, som i sin originale udgave er en krydret ret, som man spiser sammen med fladbrød og ris – enten som hovedmåltid eller som tilbehør.

LÆS OGSÅ: Hvidløgssnurrer

Skal dette indiske fladbrød bages eller steges?

Du skal måske til at bage dit første naanbrød, og har søgt inspiration på nettet, hvor de første 149.000 opskrifter dukker op. Dagens store spørgsmål – hvilken opskrift skal jeg vælge? Hvilken en er bedst? Jeg siger ikke, at denne opskrift er den bedste, men den er mere end godkendt herhjemme, og skaber tilfredse blikke og begejstring hver gang duften af dette indiske madbrød breder sig i huset. Jeg er dog ret overbevist om, at en husmor i Indien med sin tandoori ovn i ler kan give alle madbloggere seriøs baghjul, når det kommer til naanbrød og indisk madlavning.

Du skal derfor tage stilling til, om du vil bage det i ovn, eller stege det i klaret smør på en pande. Om dit indiske madbrød skal være helt fladt – altså flad som i pandekage, eller om det skal være lidt mere luftigt og fyldigt. Madbrød anvendes hovedsageligt til at suge sovs og væde op med fra tallerkenen, eller som redskab til at gribe fat om maden med. Mulighederne er mange, men jeg er personligt meget begejstret for denne opskrift.

Her bliver naanbrødene bagt på et bagestål fra bagesten.dk – brødet nærmest eksploderer når det rammer det glohede bagestål.

Bevar luften i dejen

Når du går i gang med disse indiske madbrød, er det vigtigt at du ikke anvender en kagerulle, når den færdighævede dej skal rulles ud. Hæld dejen ud et meldrysset køkkenbord, og skær dem ud i 8 lige store dele. Tag fat i hver ende, og træk brødt lidt fra hinanden, så det bliver tyndere på midten, og tykkere i enderne. Tryk brødene flade med din håndflade – that’s it. Den skånsomme forarbejdning af dejen er med til at gøre brødet rigtig luftigt, som ellers nemt kan gå tabt ved anvendelsen af en kagerulle.

God fornøjelse med bageprojektet.

LÆS OGSÅ: Kylling i fad med karry og ananas

Naanbrød

Naanbrød

Naanbrød er et lækkert indisk madbrød, som man både kan bage i ovnen, på et bagestål eller på en pande. Det er… Bagværk Naanbrød European Print opskrift
Antal personer: 6-8 Tidsforbrug i alt: Tilberedningstid:
Næringsindhold: 250 kalorier 20 grams fedt
Bedøm denne opskrift 5.0/5
( 5 bedømmelser )

Ingredienser

  • 100 gr. fuldkornsmel
  • 500 gr. hvedemel
  • 25 gr. gær
  • 2 dl. vand
  • 1½ dl. græsk yoghurt eller yoghurt naturel
  • 1 æg
  • 100 gr. smeltet smør
  • 1 spsk. sukker
  • 2 tsk. salt
  • Olivenolie til pensling
  • Evt. lidt nigellafrø

Sådan gør du

  1. Opløs gæren i det lunkne vand med en temratur på ca. 37° grader, og tilsæt herefter yoghurt, æg, smør, salt, sukker og nigellafrø. Rør det hele godt rundt.
  2. Tilsæt melet lidt af gangen, og ælt dejen godt med en røre- eller køkkenmaskine. Dejen skal være blød og smidig og kunne slippe skålens sider.
  3. Lad nu dejen hæve lunt og tildækket i et par timer, eller til det har dobbelt størrelse.
  4. Sæt nu bagestålet i ovnen (du kan sagtens bage dem på en almindelig bageplade ved 225° grader varmluft i ca. 10-15 minutter), og varm ovnen og bagestålet op til 250° grader. 
  5. Hæld lidt mel ud på dit køkkenbord, og hæld forsigtigt dejen ud på bordet - dejen skal ikke slås ned, da den så mister mange af sine luftlommer, som gør brødet så lækkert luftigt.
  6. Del dejen i 6-8 stykker og tryk eller stræk hvert stykke ud til en oval, så dejen er tyndere på midten end i enderne. Lad være med at anvende en kagerulle, da den også vil slå luften ud af dejen.
  7. Placer naanbrødene på et stykke bagepapir, og pensle dejen med lidt olivenolie.
  8. Sæt nu brødene ind på bagestålet i ovnen med den tilhørende kombispade (hvis du bager dem uden bagestål, skal du blot sætte bagepladen ind i den opvarmede ovn på 225° grader varmluft i ca. 10-15 minutter).
  9. Bag brødene i 4-5 minutter eller til de er fine gyldne. Bunden skal være sprød, men skorpen skal forblive blød.
  10. Lad naanbrødene køle lidt af, og server dem lune til fx indisk dahl eller veganergryde.
  11. Velbekomme.

Yderligere kommentarer

De færdigbagte naanbrød kan sagtens fryses ned i 2-3 måneder. Hvis du ønsker lidt forskellige variationer kan du fx pensle nogle af brødene med lidt hvidløgsolie (presset hvidløg i lidt olivenolie) inden du sætter dem i ovnen, og drysse nogle af dem med fx sesamfrø, krydderurter eller indiske krydderier som fx garam masala. Naanbrød kan holde sig friske i flere dage i en tætlukket pose, og skal så blot lunes på en brødrister.

Har du prøvet en af mine opskrifter?
Så vil jeg rigtig gerne høre om det! Smid mig en kommentar nedenfor, eller tag #baregomad og dine billeder på Instagram. Det vil betyde rigtig meget for mig.

Naanbrød

0 kommentar
2

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

Skriv en kommentar

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.