Indisk raita. Laban. Yoghurt dip med hvidløg og mynte. Jeg taler selvfølgelig om den friske yoghurt-baserede myntedressing, som har utallige anvendelsesmuligheder - lige fra sovs, dressing til cremet dip. Raita er en kølende kærkommen yoghurt sovs, hvis smagsløgene bliver stresstestet af stærk indisk mad. Det perfekte match til indisk butter chicken, eller som dressing ovenpå en simpel salat bestående af agurk, rødløg, tomater og mynte. Eller til så mange andre krydrede måltider, hvor smagsløgene lige har brug for at blive nulstillet.
Prøv lige at se opskriften på: Kold bearnaisecreme
Opskrift på indisk raita
Opskriften på hjemmelavet raita er ikke definitiv. Der findes lige så mange opskrifter på denne yoghurtdressing med mynte, som der findes indere i Indien. Overdrivelse fremmer forståelsen, men man bliver overrasket over, hvor mange fortolkninger denne myntedressing har. Opskriften varierer fra region til region, fra familie til familie, og fra årstid til årstid. Når det er sagt, bliver denne indiske yoghurtdressing altid tilberedt af en forholdsvis fedtfattig yoghurt natural, krydderier og en eller flere grøntsager. Grøntsagerne tilfører tekstur til dressingen, hvor krydderierne og krydderurterne tilfører friskhed og varme aromaer.
Prøv lige at se opskriften på: Boller i karry i ovn
Indisk udgave af græsk tzatziki
Raita minder meget om den græske tzatziki, og er i bund og grund bare en fortolkning af den græske klassiker, hvor den største forskel består i anvendelsen af krydderier, krydderurter og yoghurt natural fremfor græsk yoghurt - og selvfølgelig friskpresset citronsaft, som ikke indgår i den indiske udgave. Den indiske yoghurtdressing er ikke nær så tyk og cremet som den græske udgave, men det bliver den absolut ikke ringere af. Jeg har efterhånden lavet den indisk-baserede yoghurtdressing af både græsk yoghurt og yoghurt natural, og jeg er vild med begge udgaver. Laver du dressingen af græsk yoghurt, bliver konsistensen mere cremet og tyk, hvilket nok er den væsentligste forskel. Du kan fortynde den græske yoghurt med en smule koldt vand, hvis konsistensen skal være tyndere som den originale udgave.
Prøv lige at se opskriften på: Chimichurri
Denne opskrift på raita er:
- En yoghurt-baseret dip perfekt til stærke og krydrede måltider, hvor smagsløgene lige skal nulstilles
- Indisk yoghurt sovs
- Yoghurt dip med yoghurt natural, hvidløg og mynte
- En herlig frisk dressing, som er det perfekte match til en simpel salat bestående af agurk, tomat, rødløg og mynte
- Den perfekte dip til butter chicken, og andre indiske retter
Prøv lige at se opskriften på: Chimichurri
Disse ingredienser skal du bruge:
- Yoghurt natural (græsk yoghurt 10% kan også anvendes)
- Frisk mynte
- Frisk koriander (kan undlades)
- Hvidløg
- Mild grøn eller rød chili
- Ingefær
- Kommenfrø, letristede (kan undlades)
- Spidskommen
- Sukker
- Salt
- Friskkværnet peber
4 forskellige udgaver af indisk raita
Der findes som sagt en hel uoverskuelig mængde opskrifter på indisk raita, som fortolkes forskelligt verden over. Når det er sagt, findes der fire populære varianter, som hver især består af forskellige grøntsager, frugter og krydderier - lige fra agurk til ananas og mango. De fire udgaver er:
- Boondi-udgaven. Denne udgave består af en basis opskrift på indisk raita, som toppes med små stegte dråber af kikærtemel, som går under navnet "boondi" i Indien. De stegte kikærte-dråber anvendes som en slags sprød crüsli ovenpå dressingen, og som efterhånden bliver mere og mere bløde i konsistensen, jo længere tid de absorberer yoghurten.
- Mynte-udgaven. Denne udgave består af grofthakket mynte og koriander, finthakket rød eller grøn chili, rødløg og krydderier, som bliver rørt sammen med den køleskabskolde yoghurt. Denne variant er min personlige favorit, og det er den du får opskriften på her.
- Masala-udgaven. Denne udgave består af en basisopskrift på raita, som får tilført gulerødder og andre grøntsager samt garam masala og rød chilipulver.
- Mango-udgaven. Denne udgave er den søde variant med mango, som skæres i små tern og blandes i yoghurtdressingen.
Raita med cremefraiche
Raita og cremefraiche går ikke hånd i hånd i Indien, men til trods for den lidt utraditionelle kombination, kan du sagtens anvende cremefraiche i stedet for yoghurt natural eller græsk yoghurt. Cremefraiche har den samme kølende effekt på smagsløgene som yoghurt, hvis du påtænker at servere den klassiske yoghurtdip til stærk og krydret mad. Cremefraiche er i sagens natur et federe alternativ til yoghurt natural, så du kan med fordel tilsætte en smule citronsaft til dressingen, som gør cremefraiche-udgaven mere frisk og mindre fed.
God fornøjelse.
Ingredients
- Indisk yoghurt dip:
- 2,5 dl. yoghurt natural (græsk yoghurt 10% kan også anvendes)
- 0,5 agurk, udkernet og blendet eller skåret i fine små tern (alternativt kan du rive agurken på et rivejern, og presse den fri for væde)
- 1 håndfuld frisk mynte, finthakket
- 1 håndfuld frisk koriander, finthakket (kan undlades)
- 1 fed hvidløg, finpresset
- 2 tsk. mild grøn chili, finthakket
- 1 tsk. fintrevet ingefær
- 0,5 tsk. kommenfrø, letristede (kan undlades)
- 0,5 tsk. spidskommen
- 0,5 tsk. sukker
- Salt
- Lidt friskkværnet peber
- Agurkesalat med tomat og mynte:
- 1 agurk, halveret på langs og skåret i fingertykke både (fjern kernerne med en teske)
- 2 store tomater, skåret i tern
- 1 lille rødløg, halveret og skåret i tynde skiver eller både
- 1 håndfuld mynte, grofthakket
Instructions
Indisk yoghurt dip:
- Opvarm en pande ved middel varme (7 på en skala fra 1 til 9 på kogepladen), og varm din spidskommen og kommenfrø (kan undlades) igennem i ca. 3-4 minutter. Tag panden af varmen, og lad din spidskommen køle lidt af imens du går videre med de øvrige ingredienser. Denne proces med at opvarme spidskommen på en tør pande, vækker alle aromaerne til live, hvilket forplanter sig i den færdige dressing.
- Hæld yoghurten op i en skål, og rør yoghurten godt sammen med let ristet spidskommen, kommenfrø (kan undlades), agurk, mynte, koriander (kan undlades), grøn eller rød chili, ingefær, hvidløg, sukker, salt og friskkværnet peber.
- Sæt dressingen på køl indtil den skal anvendes. Hjemmelavet raita bliver kun bedre af at stå og trække på køl i nogle timer.
Agurkesalat med tomat og mynte:
- Skyl agurken under koldt vand, og halver agurken på langs. Fjern kernerne med en teske, og skær agurken ud i fingertykke skiver eller både.
- Skær tomaten ud i små tern eller rustikke mundrette stykker.
- Skær det halve rødløg ud i tynde skiver eller både.
- Vend agurk, tomat og rødløg ned i en velegnet skål, og tilsæt resten af mynten.
- Nu er du klar til at servere en lækker frisk salat toppet med den færdiglavede raita-dressing.
- Velbekomme.
Notes
Du kan tilberede dressingen i op til 12 timer før den skal serveres, men vent med at tilsætte mynte og koriander til lige før den skal serveres.