Saftig, mør svinemørbrad spækket med middelhavsinspireret fyld og en skøn syrlig balsamico glace med hakkede krydderurter. Lyder det ikke lækkert? Her bliver du for en stund sendt sydpå til det azurblå Middelhav, hvor jeg har ladet mig inspirere af det græske og italienske køkken. Denne opskrift på fyldt svinemørbrad med middelhavsinspireret fyld er aftensmad på den helt store klinge, og med statsgaranti et hit for alle madsjæle, som sætter pris på saftig ovnstegt svinemørbrad spækket med smag og kulinariske indtryk fra Middelhavskøkkenet.
Opskrift på svinemørbrad med middelhavsinspireret fyld
Fyldt svinemørbrad er ikke spor vanskelig at tilberede, og når du først har tilberedt fyldet og den lækre balsamico glace, passer kødet sig selv i ovnen. Det er godt med dig tænker du sikkert, men hvordan laver du lige snittet i mørbraden til det lækre fyld? Det er faktisk lige ud ad landevejen. Du starter med at pudse svinemørbraden fri for hinder, fedt og sener, og begrebet "pudse" er bare et andet ord for "fjerne" eller "skære". Køber du kødet hos en slagter, kan du også få slagteren til at pudse mørbraden for dig, men det tager nu ikke mange sekunder at pudse kødet fri for sener og hinder.
Når du har pudset mørbraden, laver du et snit på langs af mørbraden, men skær ikke kødet helt igennem, da kødstykket skal kunne foldes ud i et stort stykke. Jeg plejer at skære mørbraden op på langs lidt forskudt fra midten, og skærer så ind i mørbraden imens jeg langsomt folder svinemørbraden ud til et stort stykke. På denne måde får du et større kødstykke at arbejde med, hvilket holder bedre på fyldet under tilberedningen i ovnen. Fyldet tilbereder du efter anvisningerne i opskriften, og fordeler det herefter jævnt på langs af svinemørbraden. Fold kødet ind over fyldet, så det bliver kapslet inde i svinemørbraden. Bind svinemørbraden sammen med kødsnor eller kødnåle, og læg den fyldte svinemørbrad ned i et ildfast fad. Sværere er det ikke, og øvelse gør mester (taler af egen erfaring).
Prøv lige at se opskriften på: Fattigmands tournedos
Denne opskrift på svinemørbrad med middelhavsinspireret fyld er:
- En af mine favoritopskrifter på fyldt svinemørbrad
- Nem at tilberede, og samtidig et forholdsvis billigt måltid (når du køber svinemørbrad på tilbud)
- Hverdagsmad på den helt store klinge, men også velegnet som lækker gæstemad i weekenden
- Middelhavsinspireret aftensmad med regionens krydderurter og grøntsager
Disse ingredienser skal du bruge:
- Svinemørbrad
- Hvidløg
- Soltørrede tomater
- Babyspinat eller almindelig helbladet spinat
- Feta
- Oliven- eller rapsolie
- Balsamicoeddike
- Dijonsennep
- Tørret eller frisk rosmarin
- Citron
- Brun farin
- Salt
- Friskkværnet peber
Prøv lige at se opskriften på: Hakkebøffer i fad
Prøv lige at se opskriften på: Stegt flæsk i ovn
Serveringsforslag
Svinemørbrad med middelhavsinspireret fyld kan serveres til stort set alt, men da det nu er et måltid inspireret af det skønne Middelhavskøkken, synes jeg du skal servere noget tilbehør som komplimenterer fyldet og ikke mindst den velsmagende balsamico glace. Tilbehøret må gerne være aromatisk og krydret, men ikke stærkt, da det vil tage opmærksomheden fra den fyldte svinemørbrad. Der er mange muligheder - lige fra pasta, kartofler, ris til fyldige salater. Og selvfølgelig klassiske cremede flødekartofler, som løfter ethvert måltid til nye højder.
Forslag til tilbehør:
- Middelhavssalat med couscous
- Tabbouleh
- Kisir tyrkisk bulgursalat
- Knuste kartofler
- Pommes ratatouille
- Kartoffel rösti
- Marokkansk salat med honningbagte rodfrugter
God fornøjelse.
Ingredients
- 1 hel svinemørbrad, afpudset for fedt, sener og hinder
- Fyld til svinemørbrad:
- 3 fed hvidløg, finpresset
- 75 gr. soltørrede tomater, grofthakket
- 150 gr. babyspinat (almindelig spinat kan også anvendes), skyllet
- 100 gr. feta, brækket i rustikke stykker
- 2-3 spsk. oliven- eller rapsolie
- 1 knsp. tørrede chiliflager
- Salt
- Friskkværnet peber
- Balsamico glace (topping):
- 0,5 dl. balsamicoeddike
- 2 tsk. dijonsennep
- 3 fed hvidløg, finpresset
- 1 tsk. tørret rosmarin eller 1 spsk. friskhakket rosmarin
- 1 tsk. revet citronskal (økologisk citron)
- 1 spsk. citronsaft
- 1 spsk. brun farin
- 1 tsk. salt
- Friskkværnet peber
Instructions
Fyld til svinemørbrad:
- Opvarm lidt olie i en pande ved middelhøj varme (7 på en skala fra 1 til 9 på kogepladen).
- Svits de finpressede hvidløgsfed i olien i ca. et halvt minut.
- Tilføj spinaten og lad spinaten falde sammen på panden. Vend spinaten et par gange undervejs, og krydre spinaten med salt og friskkværnet peber. Tag panden af varmen.
- Hæld spinaten op i en sigte, og pres den fri for overskydende væde (pas på du ikke brænder dig, da spinaten stadigvæk er meget varm).
- Vend spinaten op i en røreskål, og tilsæt de grofthakkede soltørrede tomater og feta. Gå videre med den hjemmelavede balsamico glace, som skal smøres ovenpå den fyldte mørbrad.
Balsamico glace:
- Pisk alle ingredienserne sammen i en skål, og stil skålen til side.
Sådan samler du den fyldte svinemørbrad:
- Forvarm ovnen til 225° grader almindelig over- og undervarme.
- Puds svinemørbraden fri for sener, hinder og fedt, og skær mørbraden op på langs, men ikke helt igennem, da svinemørbraden skal kunne foldes ud i stort stykke. Jeg plejer at skære mørbraden op på langs lidt forskudt fra midten, og skærer så ind i mørbraden imens jeg langsomt folder svinemørbraden ud til et stort stykke.
- Krydre med salt og friskkværnet peber, og fordel jævnt spinatblandingen på langs af svinemørbraden, og fold herefter kødet ind over spinatblandingen, så fyldet bliver kapslet inde i svinemørbraden. Bind svinemørbraden sammen med kødsnor eller kødnåle, og læg den fyldte svinemørbrad ned i et ildfast fad med åbningen opad.
- Smør den hjemmelavede balsamico glace ovenpå svinemørbraden, og steg den i ovnen i 15 minutter. Reducer varmen til 190 grader og steg kødet i yderligere 25-30 minutter eller til kødet har en kernetemperatur på 65° grader.
- Tag svinemørbraden ud af ovnen, og lad kødet hvile i det ildfaste fad i 10 minutter, før det skæres ud i fingertykke skiver.
- Velbekomme.