Chimichurri

Chimichurri

Chimichurri. Grøn salsa. En ukogt grøn sovs. Chimichurri er kort og godt argentinsk koldsovs spækket med friske krydderurter, chili og hvidløg. Chimichurri er argentinernes svar på den italienske pesto, som i konsistens minder om pesto og salsa verde - bare på steroider. En mundvandsdrivende lækker grøn koldsovs, som er skabt til grillmad, grøntsager og brød. Og som er noget af det nemmeste at tilberede med ganske få ingredienser ved hånden. Denne grønne krydderurtesovs består af et stort bundt persille, hvidløg, rødløg, rød chili, olivenolie og rødvindseddike.

Prøv lige at se opskriften på: Ærtehummus

Opskrift på chimichurri

Chimichurri er pesto og salsa verde på steroider rent smagsmæssigt. Der er ganske enkelt tale om en mindre smagseksplosion i munden, men på den gode måde. Denne grønne argentinske krydderurtesovs er krydret, men ikke stærk og svedfremkaldende (med mindre du selv sætter chilimængden i vejret). Jeg vil faktisk gå så langt som til at sige, at den er ganske børnevenlig. Her får du en kold krydderurtesovs, som med statsgaranti kan sparke liv i de mest kedelige frikadeller og en udpint hakkedreng på grillen. Med andre ord kan chimichurri løfte dine måltider til nye højder - både som sovs og marinade til kød, grøntsager og brød.

Prøv lige at se opskriften på: Bearnaise kartoffelsalat

Denne opskrift på chimichurri er:

  • En mundvandsdrivende lækker grøn krydderurtesovs med argentinsk oprindelse
  • En blanding af italiensk pesto og grøn salsa verde
  • Utrolig nem at tilberede på få minutter
  • Den perfekte kolde krydderurtesovs til grillet fisk, fjerkræ og rødt kød, eller som topping ovenpå grillede majskolber, grøntsager og brød
  • En sund sukkerfri plantebaseret krydderurtesovs

Prøv lige at se opskriften på: Guacamole

Disse ingredienser skal du bruge:

  • Persille
  • Hvidløg
  • Rødløg
  • Rød chili
  • Tørret oregano
  • Mynte
  • Olivenolie
  • Rødvinseddike eller æbleeddike
  • Friskpresset citronsaft
  • Salt
  • Peber

Prøv lige at se opskriften på: Kold bearnaisecreme

Chimichurri

Krydderurtesovsen fra Syd- og Mellemamerika

Chimichurri skulle efter sigende stamme fra Argentina, men er vidt udbredt i hele Syd- og Mellemamerika. I Argentina serveres chimichurri blandt andet til grillet kød, empanadas (friturestegte fyldte pirogger) og choripán (hotdog). Efter sigende skulle denne populære krydderurtesovs være opfundet af gauchos, som er Sydamerikas svar på ægte cowboys. De spiste den krydrede koldsovs til deres kød, som var tilberedt over åben ild. En anden historie hævder, at navnet kommer fra en englænder, som sluttede sig til kampen for argentinsk uafhængighed. Hans engelsksprogede navn, der var lidt af en udfordring for argentinerne at udtale, forvandlede sig til øgenavnet "chimichurri". Uanset oprindelse forstår jeg godt dens popularitet.

Prøv lige at se opskriften på: Ærter francaise

Anvendelsesmuligheder

Frisk. Salt. Syrlig. Krydret. Chimichurri er en universal-sovs og marinade, som er den perfekte ledsager til alt lige fra slagterens saftige ribeye til grillede grøntsager, brød, kylling og fisk. Og så er den vegansk, da det er en plantebaseret krydderurtesovs, som blot gør den endnu mere anvendelig for veganere og vegetarer. Prøv at blande chimichurri sammen med en skål kogte nye kartofler, hvis behovet for en lækker og nem kartoffelsalat melder sig, eller top dine grillede auberginer med denne herlige salsa.

Prøv lige at se opskriften på: Ostebrød med krydderurter som pull-apart

Kan jeg fryse chimichurri?

Chimichurri kan holde sig frisk på køl i en lufttæt skål eller beholder i en uges tid, men det bliver garanteret ikke nødvendigt, da du nok kommer til at spise det hele på én gang. Du kan sagtens fryse chimichurri, som på frost har en holdbarhed på minimum et par måneder. Det spiller jo ingen rolle at lave en dobbelt portion, og så fryse den ene halvdel ned til en anden god gang, hvor lysten til argentinsk krydderurtesovs melder sig. Behovet for at fryse chimichurri ned kan også melde sig, hvis du er så privilegeret at have en køkkenhave eller højbed med krydderurter, som lige pludselig bugner af persille.

God fornøjelse.

Chimichurri

Print
Serves: 8 Prep Time: Cooking Time:
Nutrition facts: 40 calories 20 grams fat
Rating: 4.4/5
( 46 voted )

Ingredients

  • 1 bdt. persille, finthakket (stilkene skal også anvendes)
  • 3 fed hvidløg, fintpresset
  • 0,5 rødløg, finthakket (skalotteløg kan også anvendes)
  • 0,5 rød chili, finthakket (kan erstattes med 0,5 tsk. tørrede chiliflager)
  • 1 tsk. tørret oregano
  • 2 spsk. finthakket frisk mynte
  • 1,5 dl. olivenolie
  • 0,25 dl. rødvinseddike eller æbleeddike (sherry eddike kan også anvendes)
  • 2 spsk. friskpresset citronsaft
  • 0,5 tsk. salt
  • Friskkværnet peber

Instructions

Den autentiske tilberedningsmetode:

  1. Skyl persillen under koldt vand, og hak persilleblade og stilke fint.
  2. Pil hvidløgene og pres eller hak dem meget fint.
  3. Pil rødløget og hak det i små fine tern.
  4. Fjern frøstolen og frøene i den halverede chili, og hak den fint.
  5. Bland alle ingredienserne sammen i en røreskål, og smag din chimichurri til med salt, friskkværnet peber og evt. lidt mere eddike. Konsistensen skal minde om en grov pesto.
  6. Hæld den færdige grønne salsa op i et skoldet glas, og stil den på køl indtil den skal serveres.
  7. Velbekomme.

Den hurtige tilberedningsmetode:

  1. Kom alle ingredienserne op i en blender med undtagelse af rødløgene, som skal hakkes fint med en kniv.
  2. Blend sovsen ved hurtigste hastighed indtil konsistensen minder om en grov ensartet pesto.
  3. Vend de finthakkede rødløg i og rør rundt.
  4. Hæld den færdige grønne salsa op i et skoldet glas, og stil den på køl indtil den skal serveres.
  5. Velbekomme.

Notes

Chimichurri er fryseegnet med en holdbarhed på 6-8 uger, og kan holde sig på køl i en tætlukket beholder i en uges tid. Du kan også tilføje en håndfuld finthakket frisk koriander til din chimichurri, men personligt synes jeg ikke koriander gør noget godt lige i denne opskrift.

Chimichurri
Chimichurri

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *