Hvad siger du til, at gårsdagens kogte ris kan forvandles til den mest velsmagende risret på bare 20 minutter? Stegte ris med grøntsager. Asiatisk biksemad spækket med grøntsager som fx broccoli, forårsløg, peberfrugt og ærter. Det er nem og sund aftensmad for hele familien, som kan varieres i det uendelige. Denne risret minder meget om den thailandske udgave "khao phat", som serveres både morgen, middag og aften. Det er en forholdsvis simpel risret bestående af forskellige grøntsager, et salt element som fx soya-, fiske- eller østerssovs, og så sammenpiskede æg, som samler hele retten. Fried rice er hjemmelavet fastfood når det er bedst, og en oplagt mulighed for at få ryddet op i grøntsagsskuffen, så du minimerer dit madspild.
Opskrift på stegte ris med grøntsager
Du kan næsten lave stegte ris med bind for øjnene, og inden du kan nå at stave dig igennem "speciallægepraksisplanlægningsstabiliseringsperiode", står maden på bordet. Jeg vil anbefale dig at ordne alle grøntsagerne, og piske æggene sammen, så det hele er klart til at komme på panden. Planlægning minimerer stress og jag - uanset hvilken disciplin du kaster dig ud i. Det giver arbejdsro at have klargjort de forskellige ingredienser, så du blot skal koncentrere dig om at tilberede retten på panden. Du må ikke være fedtet med madlavningsolien, når du skal lave fried rice. Rigelige mængder madlavningsolie på panden giver en fantastisk smag til grøntsagerne og risene, som samtidig får en lækker gylden stegeskorpe. Jeg bruger altid rapsolie når jeg pandesteger, og stegte ris kan sagtens konsumere en deciliter madlavningsolie eller mere, da de kogte ris suger olien til sig. Hemmeligheden bag fried rice er kort og godt rigelige mængder madlavningsolie.
Prøv lige at se opskriften på: Tærte med laks
Denne opskrift på stegte ris med grøntsager er:
- Den ultimative opskrift på fried rice med grøntsager og æg
- Hurtig og sund aftensmad på en travl hverdag
- Spækket med grøntsager
- En god måde at få bugt med sine rester fra dagen før - fx kogte ris og rester af grøntsager
Disse ingredienser skal du bruge:
- Kogte ris
- Broccoli
- Rød peberfrugt
- Forårsløg
- Løg
- Hvidløg
- Ærter
- Æg
- Soyasovs
- Sesamfrø
Prøv lige at se opskriften på: Caprese pastasalat
Prøv lige at se opskriften på: Stegte ris med rejer og karry
Velegnede grøntsager til fried rice
Denne opskrift er kun vejledende, og kan som sagt varieres i det uendelige i forhold til grøntsager. Her i huset gør vi et ihærdigt forsøg på at minimere vores madspild, og det lykkedes som regel også at få bugt med de fleste fødevarer, men også kun næsten ... Grøntsagsskuffen kan ofte være leveringsdygtig i et helt måltid, hvis du bare slipper fantasien løs, og kun bruger denne opskrift som vejledende rettesnor.
Du kan fx bruge følgende:
- Broccoli
- Bønnespirer
- Majs
- Ærter
- Peberfrugter
- Porrer
- Champignoner og svampe
- Squash
- Forårsløg
- Spidskål
- Kinakål
- Rødkål
- Bønner
- Gulerødder
Du kan også bruge:
- Hakket kyllingekød
- Kyllingbryst skåret i tynde strimler
- Tynde skinkestrimler
- Skært oksekød skåret i tynde strimler
- Gårsdagens hakkebøf
- Nudler
- Sød chilisovs
- Peanuts
- Cashewnødder
- Chili
- Rejer
- Bambus
- Citrongræs
- Lime
God fornøjelse.
Ingredients
- 300 gr. kogte ris
- 1 broccoli, skåret i mindre buketter
- 1 rød peberfrugt, halveret og skåret i tynde strimler
- 4-5 forårsløg, skåret i tynde skiver
- 1 løg, skåret i tynde både
- 3 fed hvidløg, finpresset
- 175 gr. ærter (friske eller frosne)
- 3 æg, sammenpiskede
- 2 spsk. soyasovs
- 1 spsk. sesamfrø
- 0,5 dl. koldt vand
- Salt
- Friskkværnet peber
- Olie til stegning
Instructions
- Opvarm lidt olie i en stor gryde eller wokpande. Steg løgene klare ved forholdsvis høj varme (8 på en skala fra 1 til 9 på kogepladen), og steg dem blanke i ca. 3-4 minutter.
- Tilsæt forårsløg, peberfrugt og hvidløg, og lynsteg grøntsagerne i yderligere et par minutter under omrøring.
- Vend broccolibuketterne ned til de øvrige grøntsager, og tilsæt en halv deciliter vand. Steg videre ved høj varme i et par minutter, og lad vandet fordampe.
- Hæld de kogte ris ned til grøntsagerne, og steg videre i yderligere et par minutter under omrøring.
- Tilsæt ærterne og lad dem stege med i yderligere et minuts tid.
- Vend de sammenpiskede æg og soyasovs ned til alle de øvrige ingredienser på panden, og gennemvarm æggemassen i ca. 2-3 minutter ved høj varme, eller til æggene har sat sig i retten.
- Drys sesamfrøene ud over retten, og vend dem forsigtigt rundt.
- Smag retten til med salt og friskkværnet peber, og server risretten straks.
- Velbekomme.