Forside » Laksesalat

Laksesalat

Laksesalat

Laksesalat er sund og nem aftensmad for hele familien, som samtidig er antiinflammatorisk kost takket være de mange grøntsager i salaten - ikke mindst takket være de sunde omega-3 fedtsyrer i laksestykkerne. Omega-3 fedtsyrer er livsvigtige for kroppen, og findes i en lang række fødevarer som fx fisk, skaldyr, hørfrø, græskarkerner og valnødder. Her i huset er vi ret begejstrede for denne fyldige salat med ovnbagt laks, quinoa og babyspinat, som takket være den lækre dressing bestående af hvidvinseddike olivenolie, ingefær, dijonsennep og akaciehonning bliver løftet til nye kulinariske højder rent smagsmæssigt, og som gør denne laksesalat til et sundt måltid spækket med vitaminer, kostfibre, proteiner og værdifulde fedtsyrer. Det er sund aftensmad med god samvittighed.

Antiinflammatorisk salat med ovnbagt laks

Jeg og min kone laver mere og mere antiinflammatorisk kost i hverdagen, idet min kone har leddegigt. Fisk som fx laks, makrel, torsk, kulmule, tun, rødspætte og skrubbe finder derfor ofte vej til vores ugentlige madplan, som på den ene eller anden måde indgår i opskrifter spækket med mørkegrønne grøntsager, quinoa, bælgfrugter, linser og andre antiinflammatoriske fødevarer – ja, alle de fødevarer, som har en positiv effekt på inflammation i kroppen. Vi følger ikke nogen bestemt kostplan, men har efterhånden fået en god indsigt i de fødevarer, som har en gavnlig effekt på gigt og inflammation. Og for ens generelle velbefindende. Både fysisk og psykisk. Det er ikke en mirakelkur, men en livsstilsændring, som lindrer smerterne i en gigtramt krop, øger mobiliteten, og ikke mindst hæver den samlede livskvalitet.

Denne fyldige og mættende salat med ovnbagt laks, quinoa og babyspinat kan varieres i det uendelige, og i løbet af en halv times tid, kan du servere den mest velsmagende og farverige laksesalat, som jeg er ret overbevist om, vil gå rent ind hos selv de mest fiskeforskrækkede individer på din matrikel. Store som små. Den syrlige dressing fuldender dette måltid, og skulle der være lidt laksesalat tilovers, vil der med statsgaranti blive kamp om resterne dagen derpå. Jeg skal hilse og sige, at denne type salat er et hit i madpakken.

Prøv lige at se opskriften på: Bønnesalat

Denne opskrift på laksesalat er:

  • Antiinflammatorisk aftensmad for hele familien
  • Nem at tilberede på blot 30 minutter
  • Sund og velsmagende aftensmad med ovnbagt laks i fyldig salatblanding
  • Spækket med sunde fibre, værdifulde fedtstoffer og proteiner

Disse ingredienser skal du bruge:

  • Laksestykker
  • Quinoa
  • Babyspinat
  • Rødløg
  • Agurk
  • Edamamebønner (sojabønner)
  • Mandler
  • Olivenolie
  • Hvidvinseddike
  • Dijonsennep
  • Akaciehonning
  • Ingefær

Prøv lige at se opskriften på: Quinoasalat med laks og spidskål

Laksesalat

Prøv lige at se opskriften på: Ovnbagt torsk med perlebygsalat

Sådan koger du quinoa

Det er ikke spor svært at koge quinoa, og på bare femten minutter kan du fremtrylle de mest velsmagende luftige quinoa-korn. Quinoa-kornene skal koges i letsaltet vand, og i forholdet 1:2 – fx 1 dl. quinoa til 2 dl. vand. Kogetiden er 10 minutter, hvorefter vandet hældes fra gryden, og så skal quinoaen hvile under låg i yderligere 5 minutter, hvilket gør kornene ekstra luftige og lækre. Herefter er du klar til at servere denne superfood som erstatning for ris og pasta, eller som et mættende element i en salat.

Sådan gør du:

  1. Skyl quinoaen under koldt vand i en sigte.
  2. Hæld quinoaen ned i en gryde, og tilsæt vand i forholdet 1:3.
  3. Bring vandet i kog og tilsæt lidt salt.
  4. Lad nu quinoa-kornene småkoge i ca. 10 minutter.
  5. Hæld vandet fra gryden, og lad den kogte quinoa hvile under låg i yderligere 5 minutter. Dette trick med at hælde vandet fra, og lade quinoa-kornene hvile under låg, gør kornene ekstra luftige og lækre.
  6. Server quinoaen varm eller kold.

Opskrift på laksesalat

Det er legende let at fremtrylle denne superfood-salat, som kan tilberedes på få minutter, hvis du allerede har forkogt quinoaen og købt tilberedte laksestykker. Alle grøntsagerne skal snittes i små tern og både, og quinoaen skal koges efter anvisningerne på emballagen. Du skal sørge for, at skylle quinoaen godt under koldt vand i en sigte (eller i gryden), inden du koger frøene. Frøene er fra naturens side af beskyttet af et bitterstof, som hedder saponiner og som smager lidt af sæbe. Hæld den afkølede quinoa op i en stor salat- eller røreskål sammen med de øvrige ingredienser til salaten, og fordel forsigtigt dressingen i salaten. Vent med laksestykkerne, som først skal vendes rundt i salaten til sidst. Krydre med salt og masser af friskkværnet peber. Lad salaten trække i ca. 5 minutter inden den serveres, så dressingen lige får lov til at trække ind i de forskellige ingredienser. Du kan sagtens tilberede salaten dagen i forvejen, hvilket den absolut ikke bliver ringere af.

God fornøjelse.

Laksesalat

Print
Serves: 4 Prep Time: Cooking Time:
Nutrition facts: 375 calories 20 grams fat
Rating: 4.5/5
( 57 voted )

Ingredients

  • 4 stk. laksestykker med eller uden skind á ca. 125-150 gr.
  • 1,5 dl. quinoa (ukogt)
  • 250 gr. babyspinat
  • 2 rødløg, halveret og skåret i tynde både
  • 1 agurk, udkernet og skåret i små tern eller både
  • 150 gr. edamamebønner (sojabønner), optøede
  • 75 gr. mandler, grofthakket
  • Dressing:
  • 3 spsk. olivenolie
  • 3 spsk. hvidvinseddike
  • 1 tsk. dijonsennep
  • 1 tsk. akaciehonning
  • 1 spsk. ingefær, fintrevet
  • 0,25 tsk. salt
  • Friskkværnet peber

Instructions

  1. Forvarm ovnen til 180° grader varmluft eller 200° grader almindelig over- og undervarme.
  2. Smør et ildfast fad med lidt neutral madlavningsolie eller smør. Læg laksefileterne ned i det ildfaste fad, og krydre med salt og friskkværnet peber. Sæt fadet i ovnen i ca. 12-15 minutter, eller til laksestykkerne er gennemstegte med en kernetemperatur på ca. 55-60° grader.
  3. Kog quinoaen efter anvisningerne på emballagen. Du skal sørge for at skylle quinoaen godt under koldt vand i en sigte, inden du koger quinoaen i en gryde. Quinoa skal koges uden låg de første 15 minutter, og når vandet er blevet absorberet tager du gryden af varmen, og lægger låg på gryden i ca. 5 minutter, hvilket får den færdigkogte quinoa til at puffe op. Lad den færdigkogte quinoa køle lidt af inden du blander quinoaen med de øvrige ingredienser.
  4. Pil rødløgene, halver dem på midten og skær dem ud i tynde både.
  5. Udkern agurken og halver den på langs. Skær herefter agurken ud i små tern eller både.
  6. Hak mandlerne groft.
  7. Hæld den let afkølede quinoa, rødløg, agurk, edamamebønner, mandler og babyspinat op i en stor salat- eller røreskål, og rør forsigtigt ingredienserne sammen med dressingen.
  8. Riv de tilberedte laksestykker (minus skind) fra hinanden med et par gafler, og vend de mundrette stykker laks ned i salaten. Vend forsigtigt laksestykkerne rundt i salaten, og krydre med salt og friskkværnet peber.
  9. Velbekomme.

Dressing:

  1. Bland alle ingredienserne til dressingen i en lille skål, og smag dressingen til med salt og hvidvinseddike. Dressingen skal rent smagsmæssigt være til den syrlige side.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *