Forside » Salater og tilbehør » Græsk salat

Græsk salat

billede med græsk salat

Autentisk græsk salat med tomater, agurk, rødløg, oliven og feta på 10 minutter. Skab ægte græsk feriestemning med denne simple salat.

Græsk salat er indbegrebet af ægte middelhavsstemning og små hyggelige tavernaer langs det azurblå Middelhav. Min helt store favoritsalat. ¨

I bund og grund en utrolig simpel salat, som mange danskere kender fra deres ferier sydpå til det græske øhav.

En rustik bondesalat, som både kan serveres som tilbehør, og som let hovedmåltid sammen med et friskbagt græsk pitabrød og tzatziki.

Se også de populære opskrifter på:

Opskrift på græsk salat

billede med græsk salat

Græsk salat

5 fra 1 stemme
Autentisk græsk salat med tomater, agurk, rødløg, oliven og feta på 10 minutter. Skab ægte græsk feriestemning med denne simple salat.
Udskriv Facebook Pinterest
RetSalat
KøkkenGræsk
Forb. tid15 minutter
Tilb. tid15 minutter
Samlet tid30 minutter
Antal4 personer
ForfatterThomas

Ingredienser

  • 1 agurk
  • 1 stort rødløg
  • 1 grøn peberfrugt
  • 300 g cherrytomater - eller blommetomater
  • 250 g feta
  • 100 g oliven - kalamata uden sten, kan undlades
  • 1 spsk oregano - frisk og hakket, 1 tsk. tørret oregano kan også anvendes
  • olivenolie
  • citronsaft - friskpresset
  • salt og friskkværnet peber

Sådan gør du

  • Start med at skrælle agurken, og skær den i grove stykker eller skiver. Når du fjerner skrællen på agurken får du en mere frisk, og mindre besk smag i salaten.
  • Skyl tomaterne under koldt vand, og skær dem i både eller grove stykker.
  • Halver rødløget og skær det i både eller grove stykker.
  • Skyl peberfrugten under koldt vand og fjern kernerne fra peberfrugten. Halver peberfrugten og skær den i grove stykker eller strimler.
  • Hak den friske oregano fint på et skærebræt.
  • Rør en simpel dressing bestående af 4 spsk. olivenolie og 1 spsk. friskpresset citronsaft, og tilsæt halvdelen af den friskhakkede oregano. Krydre med friskkværnet peber og groft salt
  • Anret alle ingredienserne på et fad lagvis eller helt tilfældigt, og hæld dressingen ovenpå grøntsagerne og fetaen.
  • Pynt salaten med lidt ekstra olivenolie, friskkværnet peber, groft salt, oregano og friske mynteblade.
  • Fordel en håndfuld kalamata oliven ovenpå salaten.

Næringsindhold

Næringsindhold
Græsk salat
Mængde pr. portion
Kalorier
270
% Daglig værdi*
Fedt
 
21
g
32
%
Mættet fedt
 
9
g
56
%
Flerumættet fedt
 
1
g
Enkelumættet fedt
 
8
g
Kolesterol
 
56
mg
19
%
Natrium
 
1695
mg
74
%
Kalium
 
377
mg
11
%
Kulhydrater
 
12
g
4
%
Kostfibre
 
3
g
13
%
Sukker
 
5
g
6
%
Protein
 
11
g
22
%
Vitamin A
 
876
IU
18
%
Vitamin C
 
46
mg
56
%
Calcium
 
346
mg
35
%
Jern
 
1
mg
6
%
* Procentværdier er baseret på en daglig kost på 2000 kalorier.

Denne opskrift på græsk salat er:

  • Smagen af ægte græsk feriestemning
  • Rustik bondesalat der skal smage af sol og sydens varme himmelstrøg
  • En god allround-salat og perfekt som tilbehør til grillet kød eller som et selvstændigt let sommermåltid
  • Jo mere rustik og autentisk i udseende og smag, jo mere perfekt bliver din græske salat
  • Utrolig nem og enkel at tilberede
græsk salat
Lækker og fyldig græsk salat klar til servering. Med masser af agurk, tomat, feta og andet godt. Foto: Baregomad.dk.

Smagen af sydens sol

Græsk salat kan sidestilles med hvad dansk bondekost var for 200 år siden, hvor brød, ost og fisk var fattigmandsspise.

Denne rustikke og fyldige salat afspejler nemlig de mest basale råvarer i det græske køkken, som de fleste samfundslag har råd til, men som i Danmark løftes til en større kulinarisk spise.

Og med god ret. Denne græske bondesalat smager ganske enkelt fremragende - især i sommermånederne, hvor man selv i Danmark kan opstøve solmodne tomater, der smager som en rigtig tomat skal smage - af sol og sydens varme himmelstrøg.

Græsk salat er rustik bondesalat

Græsk salat serveres i Grækenland på en stor tallerken, og består i al sin enkelhed af agurk, tomat, løg, peberfrugt og feta, og så ikke at forglemme en god skvat olivenolie på toppen og friskhakket oregano.

Græsk salat er en rustik bondesalat, som skal serveres i grove stykker uden større tanke for det æstetiske udtryk.

I Grækenland serveres græsk salat som tilbehør til de fleste måltider, hvor hver især med deres gaffel tager for sig af salaten. Meget socialt og en hyggelig måde at være sammen om måltidet på.

Servering

Den græske salat er en god allround-salat, som kan serveres til de fleste måltider med kød og fisk, men som også kan nydes som et let sommermåltid i selskab med lidt lækkert madbrød som fx græsk pitabrød.

Her i huset serverer vi ofte salaten til græsk farsbrød med hjemmelavet tzatziki eller til græsk gyros. Man kan nærmest fornemme græsk feriestemning i det lille hjem.

Du kan som udgangspunkt servere salaten til de fleste måltider med kød - vi nyder ofte salaten til græske frikadeller, som her i familien har samme høje status som de klassiske frikadeller.

At tilberede græsk salat er noget så befriende, for her er det uperfekte perfekt. Den skal være så rustik som mulig, og personligt brækker jeg blot fetaosten i grove stykker fremfor at skære den i skriver. Jo mere rustik desto mere autentisk og perfekt bliver denne græske bondesalat.

Jeg er stødt på opskrifter på græsk salat, hvor man laver en dressing bestående af både olivenolie, honning og dijonsennep.

Det kan godt være det smager godt, men det har ikke noget med en autentisk græsk salat at gøre.

Dressingen skal kun bestå af olivenolie, salt, peber, citronsaft, oregano og mynte.

3 kommentarer til “Græsk salat”

    1. Thomas fra Barego'mad

      Hej Lise,
      Mange tak for din besked.
      Det er frisk oregano fra køkkenhaven jeg har drysset over salaten, og måske også en lille smule timian - det er smag og behag.Bruger du tørret oregano skal du ikke bruge mere end en tsk.

      Håber det var svar nok 🙂

      Hilsen
      Thomas

5 from 1 vote

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Giv gerne din vurdering af opskriften her.