Græsk salat

Græsk salat

Græsk salat er indbegrebet af ægte middelhavsstemning og små hyggelige tavernaer langs det azurblå Middelhav. Min helt store favoritsalat. I bund og grund en utrolig simpel salat, som mange danskere kender fra deres ferier sydpå til det græske øhav. En rustik bondesalat, som både kan serveres som tilbehør, og som let hovedmåltid sammen med et friskbagt græsk pitabrød og tzatziki. Den græske salat og det øvrige tilbehør bliver skyllet ned med en kølig Mythos Lager i et iskoldt fadølsglas. Selvfølgelig i skyggen under en parasol i den varme middagssol. Se det er ægte feriestemning.

Prøv lige at se opskriften på: Langtidsbagte tomater

Denne opskrift på græsk salat er:

  • Smagen af ægte græsk feriestemning
  • Rustik bondesalat der skal smage af sol og sydens varme himmelstrøg
  • En god allround-salat og perfekt som tilbehør til grillet kød eller som et selvstændigt let sommermåltid
  • Jo mere rustik og autentisk i udseende og smag, jo mere perfekt bliver din græske salat
  • Utrolig nem og enkel at tilberede

Prøv lige at se opskriften på: Sommersalat med tomat og agurk i dilddressing

Disse ingredienser skal du bruge:

  • Aurk
  • Rødløg
  • Grøn peberfrugt
  • Cherry- eller blommetomater
  • Feta
  • Kalamata oliven uden sten
  • Frisk eller tørret oregano
  • Olivenolie
  • Lidt citronsaft
  • Frisk mynteblade

Prøv lige at se opskriften på: Chimichurri

Hvilken olie er bedst at bage med?
Er rapsolie god i brød og kager, eller skal du kun anvende rapsolie til stegning? Og hvad med solsikkeolie og olivenolie? Kan man som udgangspunkt anvende alle plantebaserede olier i kager og brød? Læs mere om madolier og bagning.

Græsk salat
I Grækenland serverer man græsk salat som tilbehør til fx grillet kød. Salaten bliver anrettet på en tallerken - det hele skal bare vendes med fingrene i lidt god olivenolie, og krydres med salt, friskkværnet peber, oregano, citronsaft og friske mynteblade. Smagen af lidt mynte klæder salaten rigtig godt.

Er du også vild med græsk mad?
Jeg er personlig helt pjattet med det græske køkken, som på bedste vis repræsenterer det fantastiske Middelhavskøkken, og ikke mindst autentisk og rustik kogekunst. Det græske køkken udnytter til fulde det spisekammer, som findes i og omkring det græske fastland og de mange græske småøer. Her har danskerne for længst kastet deres kærlighed på de mange græske retter - lige fra moussaka, græske frikadeller til gyros og fladbrød. Se opskrifter på græsk mad her.

Rustik bondesalat med smagen af sydens sol

Græsk salat kan sidestilles med hvad dansk bondekost var for 200 år siden, hvor brød, ost og fisk var fattigmandsspise. Denne rustikke og fyldige salat afspejler nemlig de mest basale råvarer i det græske køkken, som de fleste samfundslag har råd til, men som i Danmark løftes til en større kulinarisk spise. Og med god ret. Denne græske bondesalat smager ganske enkelt fremragende - især i sommermånederne, hvor man selv i Danmark kan opstøve solmodne tomater, der smager som en rigtig tomat skal smage - af sol og sydens varme himmelstrøg.

Prøv lige at se opskriften på: Græsk kartoffelsalat

Græsk salat er rustik bondesalat

Græsk salat serveres i Grækenland på en stor tallerken, og består i al sin enkelhed af agurk, tomat, løg, peberfrugt og feta, og så ikke at forglemme en god skvat olivenolie på toppen og friskhakket oregano. Græsk salat er en rustik bondesalat, som skal serveres i grove stykker uden større tanke for det æstetiske udtryk. I Grækenland serveres græsk salat som tilbehør til de fleste måltider, hvor hver især med deres gaffel tager for sig af salaten. Meget socialt og en hyggelig måde at være sammen om måltidet på.

Prøv lige at se opskriften på: Ratatouille

Kød til græsk salat

Græsk salat er en god allround-salat, som kan serveres til de fleste måltider med kød og fisk, men som også kan nydes som et let sommermåltid i selskab med lidt lækkert madbrød som fx græsk pitabrød. Her i huset serverer vi ofte salaten til græsk farsbrød med hjemmelavet tzatziki eller til græsk gyros. Man kan nærmest fornemme græsk feriestemning i det lille hjem. Nu mangler jeg bare et glas ouzo som prikket over i'et. Du kan som udgangspunkt servere salaten til de fleste måltider med kød - vi nyder ofte salaten til græske frikadeller, som her i familien har samme høje status som de klassiske frikadeller.

Prøv lige at se opskriften på: Broccolisalat med pesto, feta og avocado

At tilberede græsk salat er noget så befriende, for her er det uperfekte perfekt. Den skal være så rustik som mulig, og personligt brækker jeg blot fetaosten i grove stykker fremfor at skære den i skriver. Jo mere rustik desto mere autentisk og perfekt bliver denne græske bondesalat. Jeg er stødt på opskrifter på græsk salat, hvor man laver en dressing bestående af både olivenolie, honning og dijonsennep. Det kan godt være det smager godt, men det har ikke noget med en autentisk græsk salat at gøre. Dressingen skal kun bestå af olivenolie, salt, peber, citronsaft, oregano og mynte.

God fornøjelse.

Græsk salat

Græsk salat

Antal personer: 4 Forberedelse: Tilberedning:
Næringsindhold: 350 kalorier 20 grams fedt
Hvor glad er du for opskriften? 4.5/5
( 146 bedømmelser )

Ingredienser:

  • 1 agurk
  • 1 stort rødløg
  • 1 grøn peberfrugt
  • Ca. 300 gr. cherry- eller blommetomater
  • 250 gr. feta
  • Ca. 100 gr. kalamata oliven uden sten (kan undlades)
  • 1 spsk. friskhakket oregano (1 tsk. tørret oregano kan også anvendes)
  • Olivenolie
  • Lidt citronsaft
  • Friskkværnet peber
  • Læsø sydesalt

Opskrift - sådan gør du trin for trin:

  1. Start med at skrælle agurken, og skær den i grove stykker eller skiver. Når du fjerner skrællen på agurken får du en mere frisk, og mindre besk smag i salaten.
  2. Skyl tomaterne under koldt vand, og skær dem i både eller grove stykker.
  3. Halver rødløget og skær det i både eller grove stykker.
  4. Skyl peberfrugten under koldt vand og fjern kernerne fra peberfrugten. Halver peberfrugten og skær den i grove stykker eller strimler.
  5. Hak den friske oregano fint på et skærebræt.
  6. Rør en simpel dressing bestående af 4 spsk. olivenolie og 1 spsk. friskpresset citronsaft, og tilsæt halvdelen af den friskhakkede oregano. Krydre med friskkværnet peber og groft salt
  7. Anret alle ingredienserne på et fad lagvis eller helt tilfældigt, og hæld dressingen ovenpå grøntsagerne og fetaen.
  8. Pynt salaten med lidt ekstra olivenolie, friskkværnet peber, groft salt, oregano og friske mynteblade.
  9. Fordel en håndfuld kalamata oliven ovenpå salaten.
  10. Velbekomme.
Har du prøvet en af mine opskrifter?
Så vil jeg rigtig gerne høre hvordan det gik. Smid mig en kommentar længere nede på siden, og fortæl mig hvad du synes om opskriften.

2 kommentarer

Lise Friis 9. juni 2020 - 20:55

Er det frisk oregano eller timian der skal bruges i retten? 😊

Besvar
Thomas fra Barego'mad 9. juni 2020 - 20:59

Hej Lise,
Mange tak for din besked.
Det er frisk oregano fra køkkenhaven jeg har drysset over salaten, og måske også en lille smule timian - det er smag og behag.Bruger du tørret oregano skal du ikke bruge mere end en tsk.

Håber det var svar nok 🙂

Hilsen
Thomas

Besvar

Jeg vil meget gerne høre fra dig

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.

Ⓒ 2024 - Baregomad.dk. Alle rettigheder forbeholdt. Materiale og billeder må ikke anvendes eller kopieres uden tilladelse. Moderne Medier ApS. CVR: 42394157.

Ad blocker fundet!

Det er ikke gratis at drive sådan en hjemmeside, og derfor er vi afhængige af reklameindtægterne. Så vær sød at slå din Ad Blocker fra. På forhånd tak.