Hvad er lemoncurd?
Marmelade. Topping. Smørcreme?
Jeg vil personligt karakterisere lemoncurd som en syrlig smørcreme fremstillet af citroner, sukker, æg og smør. En himmelsk topping til fx scones, boller, roulader, desserter, pandekager, skyr ... Ja, anvendelsesmulighederne er stort set uendelige.
Prøv lige at se opskriften på: Den hemmelige opskrift på scones fra det britiske kongehus
Lemoncurd er et fast indslag til englændernes Afternoon Tea, som ofte består af friskbagte scones med clotted cream og lemoncurd, agurkesandwiches og andre små lækkerier i tapas størrelse. Et overdådigt kagebord sidst på eftermiddagen, som ofte udgør det for et helt måltid. Det tætteste jeg kan komme på noget lignende i Danmark må være det sønderjyske kaffebord, som dog er noget mere voluminøs i omfanget af kager.
Prøv lige at se opskriften på: Clotted cream
Lemoncurd som smagsforstærker
Lemoncurd gør sig rigtig godt som frisk og syrlig smagsforstærker i forskellige desserter og bagværk, og personligt holder jeg meget af at anvende lemoncurd i min hjemmelavede citrontrifli med marengs og kiksekrummer. Lemoncurd er syrlig og intens, og kan efter behov justeres med lidt mere sukker, men lemoncurd skal efter min mening være en syrlig smagsforstærker, som man anvender med måde og i små mængder. Til hjemmelavet citrontrifli kan du fx piske noget flødeskum, og røre det sammen med lemoncurd til du opnår den ønskede smag frem for at anvende ren lemoncurd i desserten. Det giver en mindre syrlig udgave af citrontrifli med en bredere appeal.
Ønsker du at lave andre varianter af lemoncurd skal du blot udskifte citroner med fx appelsiner, lime og grapefrugter. Fremgangsmetoden er den samme, men mængden af saft skal lige afstemmes i forhold til den oprindelige opskrift med citroner.
Ingredients
- 3 æg
- 4 store økologiske citroner
- 175 gr. sukker
- 75 gr. smør
Instructions
Start med at skylle to af citronene under koldt vand, og riv skallen ned i en skål. Pres saften ud af de fire citroner ned i en tykbundet gryde og tilsæt de tre æg og sukker. Rør ingredienserne sammen med et piskeris i et par minutter imens du opvarmer blandingen ved middel varme. Din lemoncurd må aldrig komme op og koge, da du så står med en meget sød/syrlig udgave af scrambled eggs. Skær smørret i tynde skiver og hæld det i gryden sammen med den revne citronskal, og fortsæt med at piske. Blandingen begynder at tykne ved ca. 70° grader - samme temperatur som ved pasteurisering, og må ikke blive varmere end dette. Det tager lidt tid inden konsistensen begynder at blive cremet og tykne - ca. 8-10 minutter. Når du står med en blød creme er din hjemmelavede lemoncurd færdig og tages af varmen. Hæld din lemoncurd på et rengjort syltetøjsglas eller lignende. Det er en god ide at skolde glasset inden du hælder din lemoncurd i glasset. Denne opskrift giver ca. 2½ til 3 dl. færdig lemoncurd alt efter hvor store citroner du har anvendt.