Sommerkage

Sommerkage. Den store frugtkage. Den store frugttærte. Fødselsdagskage. Studenterkage. Marengskage med frugt. Bradepandekage med frugt og vaniljecreme. Er du forvirret? Det er der absolut ingen grund til, da de fleste kagesultne sjæle taler samme sprog. En svampet bradepandekage med årstidens frugter og vaniljecreme. En stor frugtkage, som jeg har valgt at kalde for en sommerkage, men som kan bages og serveres året rundt med årstidens frugter og bær. En bradepandekage med frugt, som sagtens kan mætte minimum 20 kagesultne munde, og hvor bunden både er fryseegnet og kan bages dagen i forvejen. Det er ganske enkelt opskriften på en mundvandsdrivende lækker kage til mange mennesker.

Prøv lige at se opskriften på: Napoleonshatte

Opskrift på sommerkage

Opskriften på sommerkage kan lede tankerne hen på mange forskellige kager og desserter. Kagebunden minder lidt om en mazarinkage, sandkage og en lagkagebund. Saftig og svampet. Den toppes med et lag marengs, som smøres ud over dejen, og som bages samtidig med kagebunden i ca. en halv time. Når kagen er færdigbagt, skal den køle helt af inden du smører vaniljecremen ud over den bagte marens. Hvis marengsen ikke er helt jævn, kan du sagtens trykke den lidt sammen, så overfladen bliver helt plan. Herefter fordeler du vaniljecremen ovenpå bradepandekagen, og skal så i gang med den mest sjove del af processen. Pyntningen med årstidens frugter og bær. Her skal du sætte fantasien løs, og pynte kagen med de frugter og bær du nu har til rådighed. Skal frugterne ligge i et bestemt mønster, eller skal frugtkagen have et rustikt og tilfældigt udseende, hvor der ikke er tænkt nærmere over den visuelle præsentation.

Prøv lige at se opskriften på: Svampet chokoladekage

Denne opskrift på sommerkage er:

  • En stor frugtkage med årstidens frugter og marengs
  • En nem og lækker bradepandekage med årstidens frugter og bær, som med statsgaranti vil være et hit ved kagebordet
  • Meget velegnet til mange mennesker (fx fødselsdag, studentergilde og familiefest)
  • Klassisk svampet og saftig saftig frugtkage med marengs toppet med frugter og bær
  • Fryseegnet (selve bunden) og bunden kan med fordel bages dagen i forvejen

Disse ingredienser skal bruge:

  • Hvedemel
  • Smør
  • Sukker
  • Mælk
  • Æg (æggeblommer og æggehvider)
  • Bagepulver
  • Flormelis
  • Vaniljesukker
  • Mandler (andre nødder kan også anvendes)
  • Piskefløde 38%
  • Cremefraiche 18%
  • Årstidens frugter
  • Årstidens bær
  • Måske lidt citronmelisse eller mynte som pynt

Prøv lige at se opskriften på: Giftkage

Har du helt styr på de mange forskellige meltyper?
Er speltmel sundere rent ernæringsmæssigt end almindelig hvede, og hvorfor er udmalingsgraden højere ved fuldkornsmel, og hvad har det af betydning for melet? Bliv klogere på de mange forskellige meltyper her.

Den store frugtkage
En sommerudgave af den store frugtkage i bradepande, hvor de solmodne danske jordbær springer en i øjnene med deres blodrøde frugtkød. Jeg starter med at sprøjte en kant af vaniljecreme med en sprøjtetyl på 14 millimeter, og smører resten af vaniljecremen ud over marengslåget med en dejspatel. Herefter fordeler jeg de forskellige frugter og bær ovenpå cremen – her rustikt og tilfældigt, men du kan også arrangere fyldet i et bestemt mønster. Det er kun din fantasi der sætter grænser.
Den store frugtkage

Prøv lige at se opskriften på: Den du ved nok kage

Sådan pynter du din frugtkage med marengs

At pynte din frugtkage med marengs er freestyling på den helt store klinge. Her er der ingen regler, og alt er tilladt. Lige fra mønstre og udseende til frugter og bær. Sommerkagen er et sandt overflødighedshorn af farver, konsistenser og smage. Lige fra den svampede kagebund til det søde bagte marengslåg toppet med vaniljecreme og pynt i alle mulige afskygninger.

Når de danske jordbær er i sæson, er de selvfølgelig selvskrevne som frugtfyld ovenpå denne populære bradepandekage. Det samme gør sig gældende for hindbær og brombær, som vælter frem i naturen i sensommeren. Jeg plejer som regel at anvende 5-6 forskellige slags frugter og bær, og det gælder om at finde den rette balance i forhold til sødme, syre og konsistens. Kagebunden minder meget om en mellemting af en sandkage og en mazarinkage, og derfor tilsætter jeg grofthakkede mandler eller andre nødder i marengsen, så man får noget at tygge på. Noget tekstur.

Prøv lige at se opskriften på: Hjemmelavet guf

Du kan blandt andet pynte din sommerkage med:

  • Jordbær
  • Hindbær
  • Blåbær
  • Fersken
  • Ananas
  • Vindruer
  • Kiwi
  • Mango
  • Banan
  • Klementin
  • Ribs
  • Brombær
  • – måske lidt chokolade

Prøv lige at se opskriften på: Fødselsdagsboller

Hvilken olie er bedst at bage med?
Er rapsolie god i brød og kager, eller skal du kun anvende rapsolie til stegning? Og hvad med solsikkeolie og olivenolie? Kan man som udgangspunkt anvende alle plantebaserede olier i kager og brød? Læs mere om madolier og bagning.

Sommerkage til mange

Sommerkagen med frugt er en stor kage. En bradepandekage bagt i bradepanden fra din ovn, eller noget lignende. Jeg anvender en firkantet kagering (reklamelink) som jeg kan tilpasse i størrelsen, og som jeg kan placere i ovnens bradepande med et par centimeters luft til alle fire sider. Det vil sige den bliver lidt mindre end en almindelig bradepande, hvilket forlænger bagetiden med et par minutter. Opskriften er på en bradepandekage, og er velegnet til mange kagesultne mennesker. Der kan sagtens blive tyve portionsstykker ud af denne kage, og er derfor helt ideel, hvis du skal bage kage til mange. Størrelsen minder meget om de store rektangulære frugttærter du kan købe hos bageren, og som altid bliver serveret som dessertkage til festlige lejligheder med mange gæster.

God bagelyst.

Sommerkage

Sommerkage

Antal personer: 20 Forberedelse: Tilberedning:
Næringsindhold: 350 kalorier 20 grams fedt
Hvor glad er du for opskriften? 4.7/5
( 466 bedømmelser )

Ingredienser:

Bund:

  • 150 gr. hvedemel
  • 250 gr. smør, blødt
  • 200 gr. sukker
  • 2 dl. mælk
  • 6 æggeblommer
  • 3 tsk. bagepulver

Marengsfyld ovenpå bund:

  • 300 gr. sukker (flormelis kan også anvendes)
  • 6 æggehvider
  • 100 gr. mandler, grofthakkede (hasselnødder eller valnødder kan også anvendes)
  • 2 tsk. vaniljesukker
  • 1 tsk. æble- eller hvidvinseddike

Vaniljecreme:

  • 4 dl. piskefløde 38%
  • 4 dl. cremefraiche 18% (2 dl. neutral skyr kan også anvendes)
  • 2 tsk. vaniljesukker
  • 2 spsk. flormelis

Pynt:

  • Årstidens frugter, skåret i skiver (fx kiwi, banan, ananas, fersken, blomme)
  • Årstidens bær (fx jordbær, hindbær, brombær, blåbær og vindruer)
  • Evt. lidt chokoladespåner eller de gode gammeldags chokoladekringler.

Opskrift - sådan gør du trin for trin:

Bund:

  1. Forvarm ovnen til 200° grader almindelig over- og undervarme.
  2. Pisk det bløde smør og sukker hvidt og skummende i en røreskål.
  3. Tilsæt æggeblommerne et af gangen, og pisk dem godt sammen.
  4. Bland hvedemel og bagepulver sammen i en røreskål, og vend det ned til de øvrige ingredienser sammen med mælken. Pisk dejen godt igennem indtil den er ensartet i konsistensen.
  5. Hæld dejen ned i en smurt bradepande med høje kanter (ca. 30x35 cm.). Kagen skal ikke bages endnu, da du nu skal i gang med at lave marengsen.

Marengsfyld ovenpå bund:

  1. Hak mandlerne groft på et skærebræt.
  2. Pisk æggehviderne helt stive i en røreskål, så man kan vende skålen på hovedet uden det falder ud.
  3. Tilsæt sukkeret løbende imens du pisker, og tilsæt til sidst vaniljesukker og æbleeddike.
  4. Vend de grofthakkede mandler ned i den stive marengs, og vend dem forsigtigt rundt med en dejspatel.
  5. Fordel marengsen ovenpå dejen i bradepanden, og sørg for at marengsen kommer helt ud til kanterne.
  6. Bag nu kagen i ca. 25-30 minutter - den må ikke overbages, og marengsen må kun blive lysgylden i farven.
  7. Tag den færdigbagte kage ud af ovnen, og lad den køle helt af i bradepanden.

Vaniljecreme:

  1. Pisk fløden stiv og cremet til flødeskum sammen med flormelis og vaniljesukker, og vend det forsigtigt sammen med cremefraichen.
  2. Smag vaniljecremen til med vaniljesukker og flormelis. Vaniljecremen må ikke blive alt for sød, da marengslåget og de mange frugter og bær også rummer en del sødme.
  3. Sprøjt eller fordel vaniljecremen ovenpå den afkølede kage, og pynt med årstidens frugter og bær.
  4. Sæt den færdige sommerkage med frugter og vaniljecreme på køl indtil den skal serveres.
  5. Velbekomme.
    Har du set den nye kogebog fra Baregomad.dk, som indeholder mere end 100 af de mest populære opskrifter på bloggen, og som med garanti vil give dig nye ideer til familiens madplan. Køb den her.
Har du prøvet en af mine opskrifter?
Så vil jeg rigtig gerne høre hvordan det gik. Smid mig en kommentar længere nede på siden, og fortæl mig hvad du synes om opskriften.
Den store frugtkage
Den store frugtkage

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

7 kommentarer

Sissel 30. juni 2022 - 12:43

Hej :)
Kan man lave vaniliecremen dagen i forvejen og opbevarer den i køleskabet til den skal bruges?

Mvh Sissel

Besvar
Thomas fra Baregomad.dk 30. juni 2022 - 19:27

Hej Sissel,
Mange tak for din interesse og spørgsmål vedrørende vaniljecreme. Du kan sagtens lave vaniljecremen i forvejen, og så bare lægge husholdningsfilm på så snart det er kommet ned i en skål og på køl. På denne måde undgår du skind på toppen af cremen 😊

Hilsen
Thomas

Besvar
Line 8. juli 2022 - 16:06

Jeg er lige i gang med at bage kagen. Den har fået 20 min i ovnen og er næsten brændt på :-( Øv.

Skal jeg skære toppen af? Og bliver marengsen overhovedet sprød?

Øv hilsner fra Line.

Besvar
Thomas fra Baregomad.dk 8. juli 2022 - 16:58

Hej Line,
Først og fremmest tak for din besked og interesse for min blog :-) Jeg er oprigtig ked af, hvis dit bageprojekt ikke lever op til dine forventninger. Har du bagt kagen ved 200 grader almindelig over- og undervarme, og ikke 200 grader varmluft? Det bedste bageresultat opnås nemlig ved almindelig over- og undervarme, og 200 grader varmluft vil give en for hård afbagning. Nu kan jeg ikke se det færdige bageresultat, men umiddelbart nej, så tænker jeg ikke du kan skære toppen af kagen, da det vil fjerne marengsen. Jeg har bagt sommerkagen mange gange, og det samme har mange andre, og jeg har ikke hørt, at kagen skulle blive brændt. Bagetider er jo altid vejledende, da alle ovne er forskellige, og den eksakte højde på kagen vil variere i bageformen, så derfor skal man løbende holde øje med kagen i ovnen. Der er ihvertfald gået et eller andet galt med din kage, da den selvfølgelig ikke skal blive brændt. Og marengsen bliver altid lys gylden og sprød, hvis man ikke giver kagen for lidt eller for meget i ovnen.

Jeg håber du kommer i mål med kagen.

Venlig hilsen
Thomas

Besvar
Gitte Jensen 14. februar 2024 - 08:45

Jeg vil rigtig gerne bage din kage ,men har kun brug for at lave til 10 , opskriften kan jeg fint halvere,men hvad med bagetiden ?, skal den være den samme eller lidt mindre ,hvordan kan jeg mærke på kagen om den er bagt færdig

Besvar
Thomas fra Baregomad.dk 14. februar 2024 - 16:19

Hej Gitte,
Tak for din kommentar og interesse for opskriften. Jeg kan ikke sige hvad bagetiden skal reduceres med, da det afgænger af din ovn og kageform. Tænker din form er noget mindre, men dejen vil nok have ca. samme højde som i opskriften, så derfor tænker jeg godt du kan regne med ca. samme bagetid. Du kan mærke efter med en kødnål eller strikkepind, eller ryste bageformen for at se om dejen er bagt.

Venlig hilsen
Thomas

Besvar
Gitet 15. februar 2024 - 08:19

Tak for hurtigt svar Thomas

Besvar

Jeg vil meget gerne høre fra dig

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.

Ⓒ 2023 – Baregomad.dk. Alle rettigheder forbeholdt. Materiale og billeder må ikke anvendes eller kopieres uden tilladelse. CVR: 27369588.

Betalingsikoner