Rabarbertrifli

af Baregomad.dk
Rabarbertrifli
1 kommentar
1

Rabarberplanten er en af de første forårsbebudere i haven.
Med rabarberens komme varsler det lysere nætter og udendørsaktiviteter. Rabarber som plante er faktisk i sæson både i foråret og i sensommeren, og er dermed leveringsdygtig i friske rabarberstængler gennem adskillige måneder.

Rabarber – den alsidige haveplante

Til glæde for alle de livsnydere og haveejere, som sætter pris på rabarberplantens mange anvendelsesmuligheder. En populær haveplante, som med sine mørkerøde stængler og forårsgrønne blade er at finde i mange haver og visse steder også i naturen. En plante, som jeg personligt holder rigtig meget af, og som ikke kræver nogen som helst form for pleje eller opmærksomhed, men som forkæler sin ejer med disse røde stængler hele sommeren igennem.

Rabarbertrifli – en himmelsk sommerdessert

Rabarbertrifli er uden tvivl en vaskeægte “old-school” klassiker indenfor desserter. Jeg mindes min mormors hjemmelavede rabarbertrifli med kagecreme og hjemmebagte makroner, som vi fik serveret til fødselsdage og andre sammenkomster. Rabarberne var selvfølgelig hentet i deres veltrimmede have, som bød på et sandt gastronomisk overflødighedshorn af krydderurter, frugttræer, bærbuske og et drivhus spækket med tomater og agurker.

Det var dengang. Og blot et af mange gode minder fra ens barndom, hvor kimen til min interesse for madlavning blev lagt. Når jeg var på miniferie fik jeg altid lov til at stå og kokkerere på lige fod med min mormor, som mestrede den gode gammeldags kogekunst til perfektion, og som glædeligt delte ud af sin mangeårige viden og erfaring bag et komfur.

Smagen af sommer

Rabarbertrifli er indbegrebet af dansk forår og sommer på lige fod med solmodne jordbær. En simpel haveplante, som med sin syrlige smag sætter sit helt personlige præg på et hav af forskellige desserter og kager. Og som kan justeres og varieres i smag og udtryk i det uendelige.

Rabarberkompotten til denne trifli er blevet piftet op med nogle finthakkede mandler, som tilfører en dejlig nøddesmag til desserten, og som giver kompotten lidt mere bid.

Denne opskrift på rabarbertrifli tager ganske enkelt udgangspunkt i en traditionel rabarberkompot. Den traditionelle kagecreme er blevet udskiftet med en mere frisk, syrlig og fløjlsblød creme, som takket være den græske yoghurt får et dejligt frisk pift, som komplimenterer den fede fløde på skønneste vis.

Makronerne er færdiglavede. Ja, beklager dybt, men i dag var der altså ikke lige tid til at kaste sig over hjemmelavede makroner. Det skal jeg nok komme efter, og så skal du være den første til at få det at vide.

Prikken over i’et er servering i det fri på en lun sommeraften ledsaget af et glas kølig Cremant, Cava eller Champagne Demi-Sec.

Det er sommerhygge.
Og selvfølgelig med rigtig god samvittighed.

Rabarbertrifli

Rabarbertrifli

Rabarberplanten er en af de første forårsbebudere i haven. Med rabarberens komme varsler det lysere nætter og udendørsaktiviteter. Rabarber som plante er… Desserter Rabarbertrifli European Print opskrift
Antal personer: 5-6 Tidsforbrug i alt: Tilberedningstid:
Næringsindhold: 200 kalorier 20 grams fedt
Bedøm denne opskrift 4.4/5
( 7 bedømmelser )

Ingredienser

Rabarberkompot

  • Ca. 600 gr. rabarber
  • 350 gr. rørsukker
  • 2 tsk. vaniljesukker eller en hel vaniljestang
  • Ca. 1 dl. vand
  • Ca. 50 gr. hakkede mandler
  • Evt. 1-2 tsk. kartoffelmel eller Maizena til at jævne kompotten med

Fløjsblød creme

  • 2 pasteuriserede æggeblommer
  • Ca. ½ tsk. vaniljesukker
  • 3 spsk. rørsukker
  • 5 spsk. græsk yoghurt
  • 2 dl. piskefløde

Andet

  • 16-20 makroner
  • Evt. lidt citronmelisse til pynt
  • Evt. lidt revet 70% chokolade

Sådan gør du

Rabarberkompot

Start med at gå ud i haven og pluk 10-15 rabarberstængler. Undtagelsesvis kan du også købe 1-2 bdt. rabarber i dit lokale supermarked.

Snit rabarberne i små stykker på ca. 1 cm. tykkelse, og skyl dem i lidt koldt vand.

Tilsæt rabarberne i en gryde tilsat vand, vanilje og rørsukker. Rabarberkompotten skal nu koge i ca. 15-20 minutter indtil du har en fin cremet konsistens.

Det er lidt en personlig temperamentsag hvorvidt kompotten skal have lidt bid, eller være helt udkogt.

Er kompotten ikke tyk nok i konsistensen, kan du tage 1-2 tsk. kartoffelmel eller Maizena og piske det sammen med et par tsk. koldt vand i et lille bæger. Herefter kan du stille og roligt tilsætte jævnningen indtil kompotten har den rette konsistens.

Tilsæt de finthakkede mandler til kompotten.

Lad nu rabarberkompotten køle helt af inden du går i gang med at komponere rabarbertriflien.

Fløjlsblød creme

Start med at lave en god gammeldags æggesnaps. Pisk æggeblommer, sukker og vanilje sammen i en skål til blandingen har en cremet og fyldig konsistens.

Tilsæt græsk yoghurt og fordel det i æggesnapsen.

Pisk fløden stiv og fordel det forsigtigt i cremen.

Sådan komponerer du en rabarbertrifli

Start først med at udvælge nogle velegnede glas til formålet.
Det skal helst være glas, da du så kan se den smukke komposition og de mange lag og farver.

I glasset lægger du nu skiftevis afkølet rabarberkompot, makroner og den fløjlsbløde creme.

Dette gentages 2-4 gange alt efter glassets udformning, og hvor stor en dessert du ønsker at servere.

Rabarbertrifli har som med æblekage godt af at trække et par timer i køleskabet før servering - gerne længere, så ingredienserne kan sætte sig. Du kan derfor med fordel lave denne lækre sommerdessert i forvejen, når du venter gæster eller blot vil forkæle familien.

Yderligere kommentarer

Pynt rabarbertriflien med lidt revet mørk chokolade og et par blade citronmelisse. Har du noget rabarbersirup i køleskabet, kan du evt. lige toppe desserten i glasset med lidt sirup.

Rabarbertrifli

1 kommentar
1

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

1 kommentar

Vibeke Them 31. maj 2018 - 10:45

Rabarbertrifli:
Det er den lækreste dessert jeg nogensinde har smagt 😋😘 Den overgår alt 👍 Spiser det gerne igen, igen og igen 😃💕❤️

Reply

Skriv en kommentar

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.