Forside » Salater og tilbehør » Råsyltede rabarber

Råsyltede rabarber

Råsyltede rabarber

For mig er danske rabarber i haven en vaskeægte forårsbebuder, som er leveringsdygtig i rabarberstængler sommeren igennem, og som jeg elsker at forvandle til rabarbercrumble, raberbersirup og ikke mindst rabarbertrifli. Der er ikke det du ikke kan anvende rabarberplanten til, og det er en skøn smagsforstærker i både desserter, bagværker, salater og som topping i en syltet udgave. Råsyltede rabarber.

Rabarberplanten har et højt indhold af oxalsyre, som man delvis kan neutralisere ved hjælp af sukker, og er i det hele taget en elsket ingrediens i både det salte og søde køkken, hvor rabarberstænglerne finder anvendelse i kompot, marmelade, saft og kager så langt øjet rækker.

Prøv lige at se opskriften på: Rabarbersirup

Vi har et stort sydvendt højbed på terrassen, hvori vi har en stor rabarberplante, som løbende forsyner os med friske rabarberstængler fra starten af april til-og-med udgangen af august. Hvis vi ikke kan nå at bruge alle stænglerne, fryser vi dem blot ned skåret i mundrette stykker, hvor de kan opbevares minimum et år. På denne måde får vi udnyttet rabarberplanten til fulde, og er leveringsdygtige i råsyltede rabarber og lyserød sirup nytårsaften ovenpå den hjemmelavede panna cotta.

Prøv lige at se opskriften på: Rabarbercrumble

Denne opskrift på råsyltede rabarber er:

  • Den bedste grundopskrift på syltede rabarber
  • Skræddersyet til desserter, bagværker, salater og meget andet
  • En grundopskrift, som kan varieres i det uendelige med fx ingefær, stjerneanis og lakridspulver
  • Lækker topping ovenpå din skyr, yoghurt, havregrød, is eller koldskål
  • Smagen af dansk sommer på sylteglas

Prøv lige at se opskriften på: Hjemmelavet nutella

Disse ingredienser skal du anvende til dine syltede rabarber:

  • Rabarberstængler
  • Sukker
  • Vaniljesukker eller vaniljestang
  • Vand
  • Citronsaft (kan undlades)

Prøv lige at se opskriften på: Rabarberkage med marcipan og marengs

Fakta om rabarberplanten:
Rabarberplanten forbinder mange med dansk sommer, og det er en flerårig grøntsag som er i sæson fra det tidlige forår indtil sensommeren. Du kan kun spise stænglerne på en rabarberplante, men stænglerne er nu meget dekorative - især hvis man er madblogger og tænker i regi og fotos. Der findes mange forskellige rabarbersorter, men nogle af de mest populære sorter i Danmark er jordbærrabarber og vinrabarber. Rabarberplanten smager bedst fra det tidlige forår til midsommer omkring Skt. Hans, da niveauet af oxalsyre i denne periode er på sit laveste. Den bedste smag findes i den nederste del af rabarberstilken, hvor den er mest sødmefuld. Undgå derfor at skære for meget af bunden når du trimmer stænglerne. Rabarber er fryseegnet, og jeg plejer altid at rengøre og snitte rabarberstænglerne først, inden de kommer i en frysepose og bliver frosset ned. Så er det dejligt nemt og bekvemt lige at tage en pose op af fryseren og lave fx syltede rabarber eller kompot.

Råsyltede rabarber

Sådan laver du syltede rabarber:

  1. Rens og trimning. Start med at rense og trimme rabarberstænglerne, og skyl dem grundigt under koldt vand. Skær rabarberstænglerne ud i mundrette stykker. Hæld rabarberstykkerne ned i et skoldet sylteglas.
  2. Sukkerlage. Hæld vand, sukker, vanilje og citronsaft ned i en gryde, og bring sukkerlagen i kog. Når alt sukkeret er opløst i lagen tager du gryden af varmen.
  3. Syltning. Hæld den kogende sukkerlage ned i sylteglasset til rabarberstykkerne, og sæt låget på.
  4. Smag. Lad de syltede rabarber trække i lagen et par dage inden de skal anvendes, så sukkerlagen rigtig kan få lov til at trække ind i kødet på rabarberstykkerne.
  5. Opbevaring. Råsyltede rabarber kan holde sig på køl i minimum 3-4 uger.

Prøv lige at se opskriften på: Rabarbertrifli

Populære rabarbersorter

Der findes mange forskellige rabarbersorter, som med fordel kan anvendes til syltede rabarber. Du har sikkert hørt om vinrabarber eller jordbærrabarber, som blot er to velsmagende sorter ud af mange. Du kan lave syltede rabarber med sorter der både har lav og høj forekomst af oxalsyre - mængden af sukker i lagen vil måske skulle justeres alt efter smag og mængden af oxalsyre.

Prøv lige at se opskriften på: Panna Cotta med mango-gelé

Der er også stor forskel på stænglernes farve, som changerer lige fra det forårsgrønne til det dybrøde, hvilket igen vil afspejle sig i den endelige udgave af dine syltede rabarber. Oxalsyre er ikke farlig i små mængder, og så længe du ikke spiser rabarberstængler hver dag, kan du roligt nyde en rabarbertrifli eller syltede rabarber med god samvittighed.

God fornøjelse.

Råsyltede rabarber

Print
Serves: 16 Prep Time: Cooking Time:
Nutrition facts: 100 calories 20 grams fat
Rating: 4.8/5
( 6 voted )

Ingredients

  • 400 gr. rabarber skåret i tynde skiver
  • 2 tsk. vaniljesukker eller kornene fra en vaniljestang
  • 3 dl. vand
  • 200 gr. sukker
  • Saften fra en citron (kan undlades hvis du ikke ønsker en frisk let syrlig smag i dine råsyltede rabarber)

Instructions

  1. Skyl og trim rabarberstænglerne under koldt vand, og skær dem herefter i mundrette størrelser - lidt en smagssag hvor tykke eller tynde du ønsker dine råsyltede rabarber.
  2. Læg rabarbersnitterne ned i et skoldet sylteglas.
  3. Hæld vand, sukker, citronsaft og vaniljekorn ned i en lille gryde, og bring det i kog.
  4. Tag gryden af varmen når sukkeret er helt opløst i gryden.
  5. Hæld den varme sukkerlage ned i sylteglasset til rabarberstykkerne, og sæt låg på. Stil sylteglasset på køl.
  6. Lad rabarberstykkerne trække i sukkerlagen i 1-2 døgn før de skal anvendes.
  7. Opbevar altid sylteglasset på køl for at forlænge holdbarheden.
  8. Velbekomme.

Notes

Den lyserøde sirupslage som rabarberstykkerne ligger i, smager også godt som topping på desserter, skyr, grød og is. Råsyltede rabarber kan opbevares på køl i 3-4 uger. Du kan justere smagen i dine syltede rabarber ved hjælp af sukker og citronsaft. Du kan også prøve at tilsætte lidt ingefær, stjerneanis eller lakridspulver i sukkerlagen alt efter anvendelse og smagsmæssige præferencer.

Råsyltede rabarber
Råsyltede rabarber

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *