Jeg husker tydeligt waldorfsalat fra min barndom, som ofte blev serveret til festlige lejligheder, når menuen stod på farseret kød, vildt eller fjerkræ som fx and eller grydestegt kylling. Waldorfsalat kan nydes året rundt, men er især en populær salat til de lidt tungere måltider henover efteråret og vinteren. Waldorfsalat er en skøn klassisk salat med en mundvandsdrivende lækker dressing, som både har elementer af syre, sødme og lidt bitterhed fra valnødderne. Det er en fyldig og smagfuld salat, som gør det godt til farserede kødretter, vildt og fjerkræ. Og ikke mindst til julemaden som fx helstegt and eller gås.
Prøv lige at se opskriften på: Marokkansk salat med honningbagte rodfrugter
Waldorfsalat er ægte mormormad
Waldorfsalat er ægte mormormad. Den perfekte salat til farserede kødretter, fjerkræ, vildt, simreretter og ikke mindst juleanden med en god kraftig sovs og brunede kartofler. Waldorfsalat smager fantastisk, og pynter på ethvert bord med sine flotte farver. Jeg foretrækker salaten uden fløde og mayonnaise, da det nemt kan gøre den ellers friske salat til en lidt tung sag, som nemt kan overskygge det øvrige tilbehør. Det er en ret simpel salat, som består af forholdsvis få ingredienser. De sprøde syrlige æblestykker, de milde bladselleri og de søde saftige vindruer komplimenterer hinanden rigtig godt sammen med den cremede dressing.
Prøv lige at se opskriften på: Bearnaise kartoffelsalat
Denne opskrift på waldorfsalat er:
- Den helt klassiske opskrift på hjemmelavet waldorfsalat med cremefraiche
- En utrolig populær salat perfekt til farseret kød, vildt og fjerkræ
- Nem at tilberede på 15 minutter
- Med grønne vindruer, bladselleri, valnødder og æbler vendt i en cremet let syrlig dressing
Disse ingredienser skal du bruge:
- Grønne æbler
- Bladselleri
- Grønne stenfri vindruer
- Valnødder
- Cremefraiche 18%
- Sukker
- Æbleeddike
- Citronsaft
- Salt
- Friskkværnet peber
Prøv lige at se opskriften på: Chimichurri
Prøv lige at se opskriften på: Ærter francaise
Den amerikanske salat der blev dansk
Vi skal helt tilbage til det herrens år 1893 ifølge American Century Cookbook. Vi befinder os i New York City på det fashionable hotel Waldorf Astoria. En kok ved navn Oscar Tschirky har fået ideen til en ny og anderledes salat bestående af æbletern, bladselleri i skiver og mayonnaise. Lidt senere kom der også valnødder i salaten, og det er denne udgave vi i dag kender som waldorfsalat, som altså så dagens lys på Waldorf Astoria i New York.
Prøv lige at se opskriften på: Ratatouille
Cremefraiche, mayonnaise og flødeskum
De grønne vindruer, cremefraiche og flødeskum er en videreudvikling af den oprindelige opskrift, og hvorvidt du foretrækker en dressing bestående af både mayonnaise, flødeskum og cremefraiche er lidt af en smagssag. Jeg foretrækker den mindre tunge udgave uden mayonnaise og flødeskum, men tilsat lidt sukker, friskpresset citronsaft og æbleeddike, som gør dressingen mere frisk. Her i opskriften anvender jeg grønne æbler, bladselleri og grønne vindruer, hvilket rent visuelt giver et rent udtryk. Hvis du ønsker lidt mere kulør og farve i salaten, kan du anvende både grønne og røde æbler og vindruer.
God fornøjelse.
Ingredients
- Selve waldorfsalaten:
- 4 grønne æbler, skrællet og skåret i tern
- 5-6 stilke bladselleri, skåret i tynde skiver
- 400 gr. grønne stenfri vindruer, halverede
- 100 gr. valnødder, grofthakkede
- Dressing til waldorfsalat:
- 5 dl. cremefraiche 18%
- 2 spsk. sukker
- 2 tsk. æbleeddike
- 2 tsk. citronsaft
- 0,5 tsk. salt
- Friskkværnet peber
Instructions
Dressing til waldorfsalat:
- Rør cremefraichen sammen med alle de øvrige ingredienser til dressingen i en velegnet skål.
- Smag dressingen til med salt, peber og evt. lidt mere syre eller sødme i form af æbleeddike, citronsaft og sukker.
Selve waldorfsalaten:
- Skræl æblerne (du kan bevare skrællen på økologiske æbler), fjern kernehuset og skær dem i tern. Vend dem rundt i dressingen efterhånden som du skærer dem i tern, så de ikke bliver brune og oxiderer.
- Skyl bladselleristilkene, og skær dem i tynde skiver.
- Sæt valnødderne i blød i kogt vand i ca. 5 minutter (det fjerner bitterstofferne). Skyl valnødderne med kogende vand når de 5 minutter er gået, da det er med til at fjerne de sidste urenheder og bitterstoffer. Dup dem tørre og hak dem groft.
- Skyl de grønne vindruer og skær dem over på midten.
- Fordel æbler, bladselleri, vindruer og valnødder i en salatskål, og vend dressingen i salaten.
- Pynt med grofthakkede valnødder, halve vindruer og blad af bladselleri.
- Stil den færdige waldorfsalat på køl i minimum 30 minutter inden den skal serveres.
- Velbekomme.
Pynt:
- Lidt grofthakkede valnødder
- Halverede grønne vindruer
- Blade fra bladselleri
Notes
Du kan sagtens erstatte cremefraiche med skyr eller græsk yoghurt. Waldorfsalat kan holde sig frisk på køl i et par dage.