Jeg er vild med bearnaisesovs. Hjemmelavet bearnaisesovs. Smagen af frisk estragon og den syrlige bearnaiseessens kan få mundvandet til at løbe hos mange. Hvad siger du til at sætte tænderne i en lækker cremet kartoffelsalat, som rent smagsmæssigt har mange ligheder med en klassisk bearnaisesovs? Det tænkte jeg nok. Så værsgo – her får du den ultimative opskrift på hjemmelavet bearnaise kartoffelsalat. Kartoffelsalat med bearnaisesmag. Den ultimative kartoffelsalat til sommerens mange grillmåltider eller hverdagens klassiske frikadelle.
Prøv lige at se opskriften på: Græske hakkebøffer i fad
Opskrift på bearnaise kartoffelsalat
Hjemmelavet bearnaise kartoffelsalat er noget af det nemmeste tilbehør du kan forkæle dig selv og familien med, hvis hakkebøffen på grillen eller den ristede frankfurter skal ledsages af en cremet kartoffelsalat med smagen af klassisk bearnaisesovs og friskhakket estragon. Bearnaise kartoffelsalat kan du tilberede på 30-40 minutter alt efter om du koger kartoflerne møre i letsaltet vand, eller steger dem i ovnen vendt i lidt olie.
Jeg kan varmt anbefale tilberedning i ovn, da det tilfører meget mere smag til kartoffelsalaten, og fremfor alt ikke stiller de store krav til årstidens kartofler. Der er kun et tidspunkt på året, hvor jeg foretrækker kogte kartofler i salaten, og det er når de små nye danske kartofler lander i boderne langs landevejen og på hylderne i grøntsagsafdelingen.
Prøv lige at se opskriften på: Græsk kartoffelsalat
Denne opskrift på bearnaise kartoffelsalat er:
- Velegnet til oksekød, kylling, frikadeller, græske frikadeller og meget andet …
- En mundvandsdrivende lækker kartoffelsalat med en skøn smag af den klassiske bearnaisesovs med friskhakket estragon
- Legende let at tilberede på kun 30-40 minutter alt efter om du koger kartoflerne eller tilbereder dem i ovn
- Det perfekte tilbehør til picnicturen i det grønne eller sommerens grillmåltider
Prøv lige at se opskriften på: Kartoffelsalat
Disse ingredienser skal du bruge:
- Små faste kartofler
- Rødløg
- Purløg
- Cremefraiche
- Bearnaisemayonnaise (mayonnaise tilsat bearnaiseessens og estragon)
- Salt
- Peber
Prøv lige at se opskriften på: Græsk kartoffelsalat

Prøv lige at se opskriften på: Kold bearnaisecreme
Den ultimative kartoffelsalat til lidt af hvert
Bearnaise kartoffelsalat er det ultimative tilbehør til en grillet bøf, en rosa culottesteg, kylling på dåse eller lillemors frikadeller. Blot for at nævne nogle få eksempler. Mulighederne er uendelige. Bearnaise kartoffelsalat puster nyt liv i den klassiske kartoffelsalat med sin let syrlige smag af bearnaiseessens, hvidvinseddike og masser af friskhakket estragon. Det er en fantastisk kombination til kartofler – både ovnstegte, kogte og friterede. Bearnaisemayonnaisen er det hemmelige våben i denne opskrift, som du med en stavblender i hånden kan mixe sammen på 10 sekunder. Alle ingredienserne inklusiv et helt æg skal bare ned i et mixebæger, som så blendes til en let syrlig mayonnaise med en fantastisk smag af bearnaiseessens og estragon.
Prøv lige at se opskriften på: Hvidløgsbrød som pull-apart
Hjemmelavet bearnaisemayonnaise til din kartoffelsalat
Du kan lave bearnaisemayonnaise med både en stavblender og en håndmixer. Resultatet er det samme, men det er lidt hurtigere med en stavblender udstyret med sit standard funktionsblad. Her i huset køber vi aldrig færdiglavet mayonnaise, da den hjemmelavede af slagsen bare smager så meget bedre. Hjemmelavet mayonnaise kan holde sig frisk på køl i en tætlukket beholder i minimum en uge, så lav en dobbeltportion og gem den anden halvdel til fx ovnstegte kartoffelbåde eller som dip til fx grillet og ovnstegt kød.
God fornøjelse.

Ingredienser:
- 1200 gr. små faste kartofler (tilberedt i ovn eller kogte og afkølede)
- 2 rødløg, pillet og finthakket
- 0,5 bdt. purløg, finthakket
- 2 dl. cremefraiche 18% (skyr eller græsk yoghurt kan også anvendes)
- 1,5 dl. bearnaisemayonnaise
- 1,5 tsk. salt
- Friskkværnet peber
Bearnaisemayonnaise:
- 2 dl. smagsneutral olie (fx solsikke- eller rapsolie)
- 1 hel æg, stuetempereret
- 2-3 tsk. hvidvins- eller æbleeddike
- 1 tsk. dijonsennep
- 1 spsk. citronsaft
- 2 tsk. bearnaiseessens
- 4-5 stilke frisk estragon (kun bladene skal anvendes)
- 0,5 tsk. salt
- Friskkværnet peber
Opskrift - sådan gør du trin for trin:
- Forvarm ovnen til 200° grader varmluft (hvis du vælger at tilberede dem i ovn). Hvis du foretrækker kogte kartofler, skal kartoflerne koges møre i letsaltet vand, men de skal stadigvæk have lidt bid.
- Skyl kartoflerne under koldt vand, og halver dem på midten.
- Fordel kartoflerne på en bageplade beklædt med bagepapir, og vend kartoflerne i et par spiseskefulde olivenolie og krydre med salt og peber.
- Bag kartoflerne møre og gyldne i ca. 30-35 minutter, og lad dem køle helt af inden de vendes i bearnaise-dressingen.
- Pil og hak rødløgene fint.
- Hak purløget fint.
- Rør cremefraiche og bearnaisemayonnaise sammen i en velegnet røreskål, og tilsæt de finthakkede rødløg. Smag til med salt og friskkværnet peber, og tilsæt evt. lidt mere bearnaiseessens eller hvidvinseddike.
- Vend de afkølede kartofler i dressingen, og rør forsigtigt rundt med en dejskraber.
- Drys lidt finthakket purløg og estragon ovenpå kartoffelsalaten, og stil den på køl indtil den skal serveres.
- Velbekomme.
Bearnaisemayonnaise:
Med el-pisker:
- Pisk æg, dijonsennep, æble- eller hvidvinseddike, citronsaft, salt og peber sammen i en røreskål.
- Tilsæt langsomt olien i en tynd stråle under omrøring med el-piskeren indtil mayonnaisen har den rette konsistens.
- Tilsæt det finthakkede estragon og rør det rundt i mayonnaisen.
- Smag til med salt, peber, citronsaft og eddike efter behov.
Med stavblender:
- Slå ægget ud i en høj skål eller bæger som passer til stavblenderen. Tilsæt nu alle de øvrige ingredienser og slut af med olien, som hældes forsigtigt i glasset.
- Sæt stavblenderen ned i bunden af glasset og blend i nogle sekunder indtil mayonnaisen begynder at tykne i bunden. Kør stavblenderen op og ned nogle gange indtil mayonnaisen har den ønskede konsistens. Smag til med salt og peber og evt. lidt mere citronsaft bearnaiseessens, som blot røres i mayonnaisen.
Yderligere kommentarer
Bearnaise kartoffelsalat kan holde sig på køl i minimum et par dage. Du kan med fordel tilberede kartoflerne dagen i forvejen, og opbevare dem på køl, så de blot skal vendes i bearnaisedressingen lige inden servering. Det er kun estragonbladene der skal hakkes - stilkene skal du kassere eller gemme og fryse ned til næste gang du skal lave hjemmelavet bearnaiseessens. Du kan sagtens anvende færdiglavet mayonnaise til bearnaise mayonnaisen, men det kan varmt anbefales at lave din egen mayonnaise - det smager så meget bedre. Prøv at variere opskriften med forårsløg skåret i tynde skiver eller rød peberfrugt i fine tern.

