Glem alt om færdiglavet bearnaisesauce eller pulverblandinger med adskillige tilsætningsstoffer og e-numre. Denne opskrift på kold bearnaisecreme er den ægte vare. Hjemmelavet bearnaisecreme på fem minutter. Mundvandsdrivende lækker kold bearnaisecreme, som har den helt rigtige bearnaisesmag. Og som ni ud af ti gange kan erstatte den klassiske bearnaisesovs med klaret smør og æggeblommer, som mange danskere har et ambivalent forhold til på grund af tilberedningsmetoden.
Prøv lige at se opskriften på: Hvidløgsbrød som pull-apart
Samtidig er denne opskrift på kold bearnaisecreme fedtfattig i forhold til den klassiske varme bearnaisesauce, som indeholder seriøse mængder smør, og hvor tilberedningsmetoden kan give selv den mest erfarne udøver i et køkken pandesved og rysten på hænderne. Med andre ord er der vel ikke noget at sige til, at kold bearnaisecreme er så populær. Jeg er i hvert fald stor fan af denne fantastiske kold sovs.
Prøv lige at se opskriften på: Bearnaisesauce
Denne opskrift på kold bearnaisecreme er:
- Den ultimative opskrift på kold bearnaisecreme
- Det perfekte tilbehør til en grillbøf, culottesteg, grillet kylling, bagte kartofler, pomfritter, dip eller som basis i din kartoffelsalat
- Legende let at fremtrylle på blot fem minutter, og som med statsgaranti ikke vil mislykkedes
- Rørt op med cremefraiche og lidt mayonnaise - resultatet er en syrlig og frisk bearnaisecreme, som kan gøre selv den mest seje oksebøf blød i knæene
Prøv lige at se opskriften på: Aioli
Disse ingredienser skal du bruge:
- Cremefraiche
- Bearnaiseessens
- Frisk estragon (tørret estragon kan også anvendes)
- Mayonnaise
- Sukker
- Citronsaft
- Salt
- Peber
Prøv lige at se opskriften på: Sauce tartare
Prøv lige at se opskriften på: Fish and chips
Den universelle kold sovs
En kold sovs som denne har uanede anvendelsesmuligheder, og kan nydes hele året rundt. Her i huset finder den især anvendelse i sommerhalvåret, hvor den ofte indgår som kold sovs til et stykke grillet kød, kartofler og grøntsager. Bearnaisecreme er meget nemmere at stå med på en varm sommerdag, og er heller ikke så fed og tung som den klassiske bearnaisesovs - uden at gå på kompromis med den gode smag selvfølgelig.
Du kan blandt andet servere bearnaisecreme til:
- Grillet og stegt oksekød som fx culottesteg, oksebøf
- Skaldyr
- Grillet og stegt fjerkræ som fx en hel kylling eller kyllingebryst
- Pomfritter, knuste kartofler og ovnbagte grøntsager
- Kartoffelsalat (bearnaisecremen danner basis i kartoffelsalaten)
- Hjemmelavet hotdog
- Sandwiches
- Chips
Prøv lige at se opskriften på: Vitello tonnato
Kold bearnaisecreme med cremefraiche
Kold bearnaisecreme er min store favorit, når det kommer til kold sovs. Jeg kender faktisk ikke ret mange i min omgangskreds, hvor mundvandet ikke begynder at løbe, når snakken falder på bearnaisesovs eller bearnaisecreme. At forvandle den klassiske bearnaisesovs til en kold bearnaisecreme er lidt af et sats, men jeg vil næsten sige resultatet er bedre end den originale udgave. Ikke mindst på grund af de mange anvendelsesmuligheder, som du har med en kold bearnaisecreme rørt op med cremefraiche.
Prøv lige at se opskriften på: Ostebrød med krydderurter som pull-apart
Sund bearnaisedressing
Kan du virkelig godt spise sovs med god samvittighed? Svaret er ja, hvis du kaster dig over denne udgave med cremefraiche, bearnaiseessens, friskhakket estragon og et par spiseskefulde mayonnaise. Med denne opskrift får du smagen fra den klassiske bearnaisesovs, men i en lettere og mere frisk udgave takket være den syrlige cremefraiche, som er meget velegnet i diverse kolde sovse.
Prøv lige at se opskriften på: Hakkebøffer i fad
Jeg benytter en cremefraiche på 18%, og du må endelig ikke gå på kompromis med smagen, og vælge en "light-udgave". Tværtimod skal du vælge en cremefraiche på 38%, hvis du kan opstøve den i dit lokale supermarked - den fede syrlige smag er det perfekte match til bearnaisecreme. I opskriften tilfører jeg bearnaisecremen lidt ekstra fedme ved hjælp af hjemmelavet mayonnaise, som giver den helt perfekte smagsoplevelse.
God fornøjelse.
Ingredients
- 2,5 dl. cremefraiche 18%
- 3 spsk. mayonnaise (0,5 dl. - købe eller hjemmelavet)
- 2,5 spsk. bearnaiseessens
- 4 spsk. estragon, finthakket (tørret estragon kan også bruges)
- 1 tsk. sukker
- 1 tsk. friskpresset citronsaft
- 0,5 tsk. salt
- Friskkværnet peber
- Hjemmelavet mayonnaise til din bearnaisecreme:
- 1 hel æg
- 2-3 tsk. hvidvins- eller æbleeddike
- 1 tsk. dijonsennep
- 2 dl. smagsneutral olie (fx solsikke- eller rapsolie)
- 1 spsk. citronsaft
- ½ tsk. salt
- Friskkværnet peber
Instructions
- Rør alle ingredienserne sammen i en skål, og smag bearnaisecremen til.
- Lad bearnaisecremen trække på køl indtil servering.
- Server bearnaisecremen til fx en god bøf, culottesteg, kylling, bagekartoffel, knuste kartofler, dip eller som basis i en sommerkartoffelsalat.
- Velbekomme.
Hjemmelavet mayonnaise til din bearnaisecreme:
Med el-pisker:
- Pisk æg, dijonsennep, eddike, citronsaft, salt og peber sammen i en røreskål.
- Tilsæt langsomt olien i en tynd stråle under omrøring med el-piskeren indtil mayonnaisen har den rette konsistens.
- Smag til med salt, peber, citronsaft og eddike efter behov.
Med stavblender:
- Slæ ægget ud i en høj skål eller bæger som passer til stavblenderen. Tilsæt nu alle de øvrige ingredienser og slut af med olien, som forsigtigt hældes i glasset.
- Sæt stavblenderen ned i bunden af glasset og pisk grundigt i nogle sekunder indtil mayonnaisen begynder at tykne i bunden. Kør stavblenderen op og ned nogle gange indtil mayonnaisen har den rette konsistens. Smag til med salt og peber og evt. lidt mere citronsaft, som blot røres i mayonnaisen.
- Har du en Bamix stavblender skal du anvende multifunktionsbladet som er standard, og som benyttes til langt de fleste køkkenopgaver.
Notes
Tag den færdiglavede bearnaisecreme ude af køleskabet 10-15 minutter før den skal serveres, så den ikke er helt køleskabskold.
Det er meget lækre opskrifter og lige til at gå til.
Hej Dorthe,
Tusinde tak for de søde ord 😊 Det er jeg rigtig glad for at høre, at du synes om og bliver inspireret af opskrifterne her på siden. Tak for interessen og tilliden.
Venlig hilsen
Thomas