Glem alt om færdiglavet bearnaisesauce eller pulverblandinger med adskillige tilsætningsstoffer og e-numre. Denne opskrift på kold bearnaisecreme er den ægte vare. Hjemmelavet bearnaisecreme på fem minutter. Mundvandsdrivende lækker kold bearnaisecreme, som har den helt rigtige bearnaisesmag. Og som ni ud af ti gange kan erstatte den klassiske bearnaisesovs med klaret smør og æggeblommer, som mange danskere har et ambivalent forhold til på grund af tilberedningsmetoden.
LÆS OGSÅ: Hvidløgsbrød som pull-apart
Samtidig er denne opskrift på kold bearnaisecreme fedtfattig i forhold til den klassiske varme bearnaisesauce, som indeholder seriøse mængder smør, og hvor tilberedningsmetoden kan give selv den mest erfarne udøver i et køkken pandesved og rysten på hænderne. Med andre ord er der vel ikke noget at sige til, at kold bearnaisecreme er så populær. Jeg er i hvert fald stor fan af denne fantastiske kold sovs.
LÆS OGSÅ: Bearnaisesauce
Denne opskrift på kold bearnaisecreme er:
- Den ultimative opskrift på kold bearnaisecreme
- Det perfekte tilbehør til en grillbøf, culottesteg, grillet kylling, bagte kartofler, pomfritter, dip eller som basis i din kartoffelsalat
- Legende let at fremtrylle på blot fem minutter, og som med statsgaranti ikke vil mislykkedes
- Rørt op med cremefraiche og lidt mayonnaise – resultatet er en syrlig og frisk bearnaisecreme, som kan gøre selv den mest seje oksebøf blød i knæene
LÆS OGSÅ: Aioli
Disse ingredienser skal du bruge:
- Cremefraiche
- Bearnaiseessens
- Frisk estragon (tørret estragon kan også anvendes)
- Mayonnaise
- Sukker
- Citronsaft
- Salt
- Peber
LÆS OGSÅ: Sauce tartare

LÆS OGSÅ: Fish and chips
Den universelle kold sovs
En kold sovs som denne har uanede anvendelsesmuligheder, og kan nydes hele året rundt. Her i huset finder den især anvendelse i sommerhalvåret, hvor den ofte indgår som kold sovs til et stykke grillet kød, kartofler og grøntsager. Bearnaisecreme er meget nemmere at stå med på en varm sommerdag, og er heller ikke så fed og tung som den klassiske bearnaisesovs – uden at gå på kompromis med den gode smag selvfølgelig.
Du kan blandt andet servere bearnaisecreme til:
- Grillet og stegt oksekød som fx culottesteg, oksebøf
- Skaldyr
- Grillet og stegt fjerkræ som fx en hel kylling eller kyllingebryst
- Pomfritter, knuste kartofler og ovnbagte grøntsager
- Kartoffelsalat (bearnaisecremen danner basis i kartoffelsalaten)
- Hjemmelavet hotdog
- Sandwiches
- Chips
LÆS OGSÅ: Vitello tonnato
Kold bearnaisecreme med cremefraiche
Kold bearnaisecreme er min store favorit, når det kommer til kold sovs. Jeg kender faktisk ikke ret mange i min omgangskreds, hvor mundvandet ikke begynder at løbe, når snakken falder på bearnaisesovs eller bearnaisecreme. At forvandle den klassiske bearnaisesovs til en kold bearnaisecreme er lidt af et sats, men jeg vil næsten sige resultatet er bedre end den originale udgave. Ikke mindst på grund af de mange anvendelsesmuligheder, som du har med en kold bearnaisecreme rørt op med cremefraiche.
LÆS OGSÅ: Ostebrød med krydderurter som pull-apart
Sund bearnaisedressing
Kan du virkelig godt spise sovs med god samvittighed? Svaret er ja, hvis du kaster dig over denne udgave med cremefraiche, bearnaiseessens, friskhakket estragon og et par spiseskefulde mayonnaise. Med denne opskrift får du smagen fra den klassiske bearnaisesovs, men i en lettere og mere frisk udgave takket være den syrlige cremefraiche, som er meget velegnet i diverse kolde sovse.
LÆS OGSÅ: Hakkebøffer i fad
Jeg benytter en cremefraiche på 18%, og du må endelig ikke gå på kompromis med smagen, og vælge en “light-udgave”. Tværtimod skal du vælge en cremefraiche på 38%, hvis du kan opstøve den i dit lokale supermarked – den fede syrlige smag er det perfekte match til bearnaisecreme. I opskriften tilfører jeg bearnaisecremen lidt ekstra fedme ved hjælp af hjemmelavet mayonnaise, som giver den helt perfekte smagsoplevelse.
God fornøjelse.
