Fyldt svinemørbrad er og bliver en klassiker i det danske køkken, og personligt synes jeg der er lidt "mormormad" over dette skønne måltid, som kan varieres i det uendelige hvad angår fyld og tilberedningsmetoder. Og mormormad er altid et hit, hvis jeg selv skal sige det. Fyldt svinemørbrad er både lækker hverdagsmad, men kan også serveres for dine gæster ledsaget af hjemmelavet whiskysauce, knuste kartofler og måske et hvidløgsbrød som pull-apart. Så vil du med statsgaranti tage dine gæster med storm.
Prøv lige at se opskriften på: Smørstegte kartofler
Svinemørbrad er samtidig en forholdsvis billig udskæring, som ofte sælges som storkøb, hvor stykprisen kommer helt ned på 25-30 kroner, hvilket må siges at være billigere end billigt. Nu spiser vi ikke kød hver dag, men når det sker er det ofte svinemørbrad, der kommer på menuen, og anvendelsesmulighederne er nærmest uendelige som fx mørbrad a la creme, klassisk mørbradgryde og wienerschnitzel.
Prøv lige at se opskriften på: Bønnesalat med bacon
Denne opskrift på fyldt svinemørbrad er:
- Med karamelliserede løg, sprødstegte bacontern, krydderurter og parmesan svøbt ind i flettede baconskiver
- Lækker weekendmad og velegnet som gæstemiddag serveret med hjemmelavet whiskysauce, knuste kartofler og hvidløgsbrød som pull-apart
- En rigtig klassiker i det danske køkken og lidt "mormormad-agtig"
- Dejlig saftig og smagfuld spækket med smagen af umami
- Rigtig nem at tilberede, og det hele kan laves i forvejen, så mørbraden blot skal sættes i ovnen
Prøv lige at se opskriften på: Hjemmelavet whiskysauce
Disse ingredienser skal du bruge:
- Svinemørbrad
- Bacontern
- Bacon i skiver
- Champignon
- Løg
- Hvidløg
- Persille
- Parmesan
- Citronskal
- Salt
- Peber
Prøv lige at se opskriften på: Bønnesalat med bacon
Prøv lige at se opskriften på: Knuste kartofler
Grisens neutrale udskæring
Svinemørbrad er fra naturens side af ret neutral i smagen, og derfor er denne udskæring velegnet til at fylde med alverdens krydderier og fyld, som tilfører mørbraden ekstra smag, saft og kraft. Svinemørbrad er en utrolig taknemmelig udskæring, som ligger op til den helt store freestyling i køkkenet, og uanset hvor få ting du har liggende i køleskabet, kan du med statsgaranti lave fyldt svinemørbrad der smager af noget.
Denne opskrift på fyldt svinemørbrad er med karamelliserede løg og champignon, som sammen med de sprødstegte bacontern og parmesanen tilfører en himmelsk smag til det lyse svinekød, og når kernetemperaturen i kødet når 62-65 grader, er mørbraden færdig med en saftig sart rosa midte.
God fornøjelse.
Ingredients
- 2 svinemørbrad, pudset fri for sener og hinder
- 150 gr. bacontern
- 2 pk. bacon i skiver
- 300-400 gr. champignon skåret i tynde skiver
- 1 stort løg, finthakket
- 4 fed hvidløg, finpresset
- 1 bdt. persille, grofthakket
- 50 gr. parmesan, fintrevet
- 2 tsk. økologisk citronskal, fintrevet
- Salt
- Friskkværnet peber
Instructions
- Steg baconternene sprøde på en pande eller gryde, og læg de færdigstegte bacontern til side i en dyb tallerken eller skål.
- Steg champignoner og løg bløde og klare i det resterende fedtstof på panden ved middelhøj varme i ca. 4-5 minutter indtil det meste af væden i champignoner er fordampet. Tilsæt evt. lidt mere olie undervejs.
- Tilsæt hvidløget og den grofthakkede persille, og lad det hele stege videre i et minut.
- Tag champignon-blandingen af varmen, og krydre med salt og peber.
- Forvarm ovnen til 200 grader almindelig over- og undervarme.
- Puds de to svinemørbrader fri for fedt, hinder og den store sølvsene.
- Lav et snit på langs af mørbraden uden at skære helt igennem, og lav så et snit i hver side af mørbraden, så den kan foldes ud til et stort regulært stykke kød. Du kan evt. banke kødet fladere med din håndknogle eller en god gammeldags kødhammer.
- Læg den ene halvdel af baconskiverne ud på et skærebræt, så de danner et rektangel, og placer den ene svinemørbrad ovenpå baconskiverne.
- Fordel champignon-blandingen, bacontern og parmesan ovenpå de to svinemørbrad og slut af med revet citronskal, salt og peber. Gentag processen med den anden svinemørbrad.
- Flet baconskiverne stramt rundt om mørbraden, så baconskiverne krydser hinanden på toppen og ligesom låser hinanden. Gentag processen med den anden svinemørbrad.
- Sæt de to fyldte mørbrader i et fad eller på en bageplade beklædt med bagepapir, og steg dem møre og gyldne i 30-35 minutter.
- Tag de færdigstegte svinemørbrader ud af ovnen, og lad kødet hvile i 10 minutter inden det skæres ud i fingertykke skiver.
- Anret skiverne på et fad eller tallerken, og server din fyldte svinemørbrad.
- Velbekomme.
Hvad er det i denne opskrift der gør løgene karameliserede?
Hej Susanne,
Og tak for dit relevante spørgsmål vedrørende de karamelliserede løg. Du forbinder det nok med sukker ligesom med brunede kartofler, men her består "karamelliseringen" af løgene blot ved at blive tilberedt på panden indtil løgene er stegt klare og blanke - det er her de "karamelliserer" og får den lidtsøde aromatiske smag.
Håber det giver mening 🙂
God jul og godt nytår.
Venlig hilsen
Thomas