Forside » Souvlaki

Souvlaki

Souvlaki

Jeg har en stor forkærlighed for det græske køkken – ja, i det hele taget Middelhavskøkkenet, som har så meget godt at byde ind med, når det kommer til autentisk kogekunst. Souvlaki er ingen undtagelse, og er en af sommerens store grillhit ledsaget af græsk salat, tzatziki og ovnstegte kartofler (eller fladbrød). Græsk souvlaki er små grillspyd med saftige marinerede kødstykker, og er populær græsk fastfood, som du kan købe på ethvert gadehjørne i Grækenland - ikke mindst i Athen. Souvlaki i fladbrød er grækernes svar på en klassisk burger. Om sommeren finder disse små grillspyd ofte vej til grillmenuen, hvor de for det meste serveres til en klassisk græsk salat, kartofler og tzatziki.

Små græske grillspyd

Souvlaki udtales på græsk 'Σουβλάκι', og ordet 'souvla' betyder at 'spidde' eller 'stikke igennem noget'. Souvlaki refererer derfor til grillspydet, som enten kan være af træ eller metal, og må ikke forveksles med gyros, som bliver tilberedt på et vertikalt grillspyd, hvorfra man skærer kødet ud i meget tynde skiver. Souvlaki er derfor kort og godt marinerede kødstykker på små grillspyd - 'kød på spyd'. I Grækenland er ordet også en beskrivelse af selve måltidet, hvor kødstykkerne serveres i et friskbagt fladbrød toppet med tzatziki, tomater og måske lidt pomfritter. Souvlaki af svinekød laves traditionelt af nakkefilet, men du kan også sagtens anvende svinemørbrad eller kyllingebryst. Jeg hælder mest til svinemørbrad, men nakkefilet er den mest autentiske udskæring, og den kødtype med mest smag og fedtmarmorering.

Prøv lige at se opskriften på: Græsk gyros

Denne opskrift på græsk souvlaki er:

  • Træspyd med marineret grillet svinekød
  • Græsk kebab fastfood med indbygget feriestemning
  • Utrolig nem at tilberede
  • Et ægte sommerhit til grillen

Disse ingredienser skal du bruge:

  • Svinemørbrad (nakkefilet eller skinketern kan også anvendes)
  • Olivenolie
  • Citron
  • Hvidvins- eller rødvinseddike
  • Tørret oregano (frisk oregano kan også anvendes)
  • Frisk mynte
  • Hvidløg
  • Rødløg
  • Akaciehonning

Prøv lige at se opskriften på: Yemista - græske fyldte grøntsager i ovn

Græsk souvlaki
Saftige marinerede kødstykker på små træspyd - serveret på en bund af rødløg skåret i tynde både, og toppet med grofthakket persille og citronbåde. Uden tvivl en af mine store favoritter, når det kommer til grillmad i det fri på slap line.

Prøv lige at se opskriften på: Fetacreme

Kødtyper til souvlaki

Souvlaki er som tidligere nævnt ikke navnet på en specifik ret, men derimod en betegnelse for selve tilberedningsformen - marinerede kødstykker på små grillspyd. Autentisk græsk souvlaki tilberedes af nakkefilet, som skæres af nakkekammen - stykket bag hovedet på grisen. Fedtmarmoreringen i nakkefilet tilfører en fantastisk smag og saftighed til kødet, og hvis du har haft fornøjelsen af at smage souvlaki på et græsk gadehjørne, husker du garanteret den 'fedtede' oplevelse det var, at stå med de grillede kødstykker pakket ind i et græsk fladbrød. Sandsynligheden for fedtpletter på tøjet er ret stor (jeg taler af egen erfaring). Denne opskrift på souvlaki er med svinemørbrad, men som udgangspunkt kan du jo bruge mange andre udskæringer fra henholdsvis gris, lam og kylling. Jeg sværger til lidt af det hele, og laver forskellige variationer sommeren igennem.

  • Svinekød (den autentiske udgave af nakkefilet)
  • Kyllingekød
  • Lammekød
  • Fisk
  • Grøntsager (vegetarudgave)

Marinade til græsk souvlaki

Det vigtigste trin i at lave autentisk græsk souvlaki er marinaden, som tilfører en vidunderlig Middelhavs-smag til de grillede kødstykker. Marinaden til souvlaki er såre simpel - præcis som med så meget andet græsk mad. Marinaden består kort og godt af rå finpresset hvidløg, og en masse tørrede og friske krydderurter som fx oregano, rosmarin og mynte. Selve væsken i denne souvlaki-marinade består af en god ekstra jomfruolivenolie, friskpresset citronsaft og rødvin- eller hvidvinseddike. Kødet skal marinere i minimum 3-4 timer på køl - gerne natten over. Og herefter skal grillspydene med de marinerede kødstykker grilles på en glohed grill, som sikrer en perfekt brun stegeskorpe og saftigt kød.

God fornøjelse.

Souvlaki

Print
Serves: 4 Prep Time: Cooking Time:
Nutrition facts: 265 calories 20 grams fat
Rating: 4.4/5
( 146 voted )

Ingredients

  • 800 gr. svinemørbrad, skåret i rustikke tern (nakkefilet, nakkekoteletter eller skinketern kan også anvendes)
  • Marinade:
  • 1 dl. ekstra jomfruolivenolie
  • Friskpresset citronsaft fra en halv citron
  • 2 spsk. hvidvins- eller rødvinseddike
  • 1 spsk. tørret oregano
  • 1 tsk. tørret rosmarin
  • 1 spsk. frisk mynte, finthakket
  • 3 fed hvidløg, finpresset
  • 1 tsk. akaciehonning
  • Salt
  • Friskkværnet peber
  • Til servering:
  • 2 rødløg, halveret og skåret i tynde både
  • Olivenolie
  • Grillede kvarte citroner
  • Evt. lidt frisk mynte, grofthakket
  • Forslag til tilbehør:
  • Tzatziki
  • Græsk salat eller græsk kartoffelsalat
  • Fladbrød
  • Ovnstegte kartofler
  • Fetacreme

Instructions

  1. Puds svinemørbraden fri for sener, hinder og fedt, og halver mørbraden på langs. Skær de to mørbradstykker ud i rustikke mundrette stykker. Læg mørbradstykkerne ned i en røreskål, og hæld marinaden ned til kødstykkerne. Massere marinanden godt ind i kødet med klør fem, og læg låg på røreskålen. Lad nu kødet marinere på køl i minimum et par timer - gerne natten over. Har du meget travlt, kan du nøjes med 30 minutter, som nok skal give noget smag til kødet.
  2. Læg grillspyd af træ i et fad med koldt vand i et par timer inden de skal på grillen (på denne måde undgår du at grillspydene brænder). Du skal bruge ca. 8-12 grillspyd - alt efter hvor mange stykker kød du putter på hvert grillspyd.
  3. Fordel de marinerede kødstykker på grillspydene, og sæt evt. lidt grøntsager imellem kødstykkerne. Jeg er personlig helt pjattet med løgbåde imellem kødstykkerne, men du kan fx også bruge peberfrugter, tomater, squash og aubergine.
  4. Grill grillspydene på en glohed grill i ca. 10-15 minutter - alt afhængig af grill og kødtype. Vend grillspydene undervejs, så kødet bliver brunet på alle sider. Du kan pensle kødet med lidt rapsolie under tilberedningen. Lav evt. en test og smag på kødet, da kødet endelig ikke må blive for gennemstegt og tørt.
  5. Tag de færdige souvlaki af grillen, og anret dem på en tallerken på en bund af rødløg skåret i tynde både. Top souvlakien med grofthakket mynte (eller persille) og økologiske citronbåde.
  6. Velbekomme.

Marinade:

  1. Pisk alle ingredienserne sammen i en lille røreskål med et piskeris, og smag marinaden til.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *