Fetacreme

Jeg er stor fan af fetaost, og græsk mad i det hele taget. Og selvfølgelig fetacreme eller fetadip, som jeg i stor stil nyder til falafel, pitabrød, fladbrød, grillmad og ikke mindst græske frikadeller. Jeg blev introduceret til feta i min barndom på en ferie til Rhodos sammen med mine forældre og lillebror, og har siden da haft en forkærlighed til denne smagfulde ost, som har så mange anvendelsesmuligheder. Mange har nok stiftet bekendtskab med tiktok-feta-pasta, hvor man tilbereder en hel blok feta i et ildfast fad sammen med tomater, som så vendes sammen med frisk pasta. Nu drejer det sig om hjemmelavet fetacreme.

Prøv lige at se opskriften på: Græsk gyros

Opskrift på fetacreme med hvidløg

Fetacreme består i al sin enkelhed af fetaost, græsk yoghurt, hvidløg, citron og en masse krydderurter. En gudespise hvis jeg selv skal sige det – hvis du selvfølgelig har en forkærlighed til feta. Fetacreme er velegnet som dressing, dip og sovs til lidt af hvert. Den cremede konsistens med en skøn smag af feta og græsk yoghurt, og de let syrlige elementer fra friskpresset citron, revet citronskal og æbleeddike, gør denne creme med fetaost uimodståelig. Hvidløget giver et frisk og skarpt indspark, som du selv kan dosere alt efter hvor meget fetadippen skal smage af hvidløg.

Prøv lige at se opskriften på: Græsk pitabrød

Denne opskrift på fetacreme er:

  • En mundvandsdrivende lækker fetadip med feta, græsk yoghurt, hvidløg, citronsaft og krydderurter
  • Legende let at tilberede på under 10 minutter
  • Velegnet som dip og sovs til falafel, kød, grøntsager, tapas og pitabrød
  • Inspireret af det græske og mellemøstlige køkken
  • Meget lig den tyrkisk inspirerede haydari-dip, men uden blendede ovnbagte peberfrugter

Prøv lige at se opskriften på: Chimichurri

Disse ingredienser skal du bruge:

  • Feta
  • Græsk yoghurt 10% (cremefraiche er også velegnet)
  • Hvidløg
  • Friske mynteblade
  • Tørret dild
  • Tørret oregano
  • Tørret timian
  • Tørret knust chili
  • Økologisk citron
  • Æbleeddike
  • Akaciehonning
  • Olivenolie
  • Salt
  • Friskkværnet peber

Prøv lige at se opskriften på: Græske hakkebøffer i fad

Sådan gør du kødet mere mørt, saftigt og velsmagende
Gourmetsaltning er kort og godt en mild forsaltning, hvor kødet saltes let inden tilberedning. Den milde forsaltning øger vandbindingsevnen i kødet, hvilket medvirker til at holde på kødets saft, og samtidig bliver kødet mere velsmagende og mørt. Du kan gourmetsalte langt de fleste kødtyper, men mængden af salt og ikke mindst varigheden af gourmetsaltningen varierer i forhold til kødtype og størrelsen på kødet. Se her hvordan du gourmetsalter dit kød.

Fetacreme
Blender fetacreme
Det er legende let at fremtrylle den mest lækre creme med feta i en blender på ganske få sekunder. Du kan også sagtens anvende en stavblender, eller mose fetaosten med en gaffel og piske den sammen med de øvrige ingredienser i en skål.

Kan du fryse mel?
Ja. Du kan med fordel fryse mel, og dermed forlænge holdbarheden på melet. Der er stor forskel på holdbarheden alt efter meltype, og jo grovere en meltype, desto mere relevant er det et putte dit mel i fryseren. Læs mere her.

Prøv lige at se opskriften på: Yemista – græske fyldte grøntsager i ovn

Tilbehør til fetadip

Fetadip har mange anvendelsesmuligheder, og kan i bund og grund spises til lige det du har lyst til. Jeg er dog særlig begejstret for denne græsk-inspirerede fetacreme som tilbehør til brød, og i særdeleshed til ovnristede pita-hapsere, som er yndet tilbehør til en lang række måltider her i huset. Du kan lave pitabrødene ved at følge min græske opskrift på pitabrød, eller købe nogle færdiglavede i supermarkedet, som så blot skal pensles med olie og ristes i ovnen.

Sådan laver du ovnristede pita-hapsere på 10 minutter:

  • Forvarm ovnen til 180° grader varmluft.
  • Pensle pitabrødene på begge sider med lidt olivenolie, og drys lidt salt over brødene.
  • Skær pitabrødene ud i 6 lige store trekanter, og placer dem på bageplade beklædt med bagepapir.
  • Rist pitabrødene i ca. 10 minutter, indtil de er ristede og let gyldne.

Fetacreme med hvidløg

Fetacreme kan du tilberede med eller uden hvidløg. Personligt hælder jeg mest til udgaven med hvidløg, som så kan tilpasses mængden af hvidløg i forhold til det øvrige tilbehør. Et stort fed hvidløg passer normalt til opskriften, og to fed kan sommetider blive for skarpt. Det er jo en smagssag fra person til person. Hvis du ønsker en udgave uden hvidløg, kan du prøve at tilsætte friske finthakkede krydderurter som fx persille, dild, purløg og koriander.

Prøv lige at se opskriften på: Fladbrød

Fetadip er også meget velegnet til tapas, som kan indgå som en lille tapas-servering ud af mange på tapasbordet. Den er helt ideel til grillede grøntsager som fx squash-ruller, aubergineskiver og peberfrugter, eller til gulerods- og agurkestave, charcuteri og friskbagt brød.

God fornøjelse.

Fetacreme

Fetacreme

Antal personer: 6-8 Forberedelse: Tilberedning:
Næringsindhold: 140 kalorier 20 grams fedt
Hvor glad er du for opskriften? 4.8/5
( 46 bedømmelser )

Ingredienser:

  • 250 gr. feta i blok
  • 200 gr. græsk yoghurt 10% (cremefraiche er også velegnet)
  • 1-2 fed hvidløg, finpresset
  • En lille håndfuld mynteblade, finhakket
  • 1/4 tsk. tørret dild
  • 1/4 tsk. tørret oregano
  • 1/4 tsk. tørret timian
  • 1 knsp. tørret knust chili
  • 0,5 økologisk citron (både skal og citronsaft)
  • 1 tsk. æbleeddike
  • 1 spsk. akaciehonning
  • 1 spsk. olivenolie
  • Salt
  • Friskkværnet peber

Pynt:

  • Ristede sesamfrø
  • Olivenolie

Opskrift - sådan gør du trin for trin:

  1. Hæld alle ingredienserne til fetacremen ned i en blender eller blend dem i en skål med en stavblender eller el-pisker. 
  2. Blend alle ingredienserne sammen til en cremet konsistens.
  3. Smag fetacremen til med salt, friskkværnet peber og citronsaft.
  4. Stil cremen på køl indtil den skal serveres.
  5. Velbekomme.

Yderligere kommentarer

Hjemmelavet fetacreme kan du med fordel tilberede i forvejen, og skal opbevares på køl, hvor den kan holde sig frisk i en tætlukket skål i minimum 3 dage. Det stivner i køleskabet, og får en nærmest smøragtig konsistens, så lad fetacremen temperere ved stuetemperatur en lille times tid før servering. Du kan også tilføje en lille deciliter piskefløde sammen med de øvrige ingredienser, som gør cremen ekstra luftig og cremet.

Har du prøvet en af mine opskrifter?
Så vil jeg rigtig gerne høre hvordan det gik. Smid mig en kommentar længere nede på siden, og fortæl mig hvad du synes om opskriften.
Fetacreme

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

Jeg vil meget gerne høre fra dig

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.

Ⓒ 2023 – Baregomad.dk. Alle rettigheder forbeholdt. Materiale og billeder må ikke anvendes eller kopieres uden tilladelse. CVR: 27369588.

Betalingsikoner