Mexicanske ris

Mexicanske ris er er anderledes og velsmagende tilbehør til din mexicanske mad som fx enchiladas med kylling og quesadillas. Det er ganske almindelige ris man steger i lidt olie sammen med løg og hvidløg, og som man så koger møre i en grøntsagsbouillon med grofthakkede tomater og krydderier. Kort og godt krydrede ris, som hele familien med statsgaranti vil elske, og som er utrolig nemme at tilberede. Krydrede ris kan varieres i det uendelige – du kan fx tilsætte lidt majs eller ærter et par minutter før risene er kogt færdige.

Mexicanske ris i ægte restaurant-stil

Krydrede ris er vores foretrukne tilbehør til en lang række mexicanske måltider, og risene bliver ofte serveret som tilbehør sammen med nachos, mexicansk salat og guacamole. Hvide ris i sig selv er ret neutrale i smagen, men når du først tilsætter løg, hvidløg, bouillon og krydderier sker der ting og sager rent smagsmæssigt. Krydrede ris, som hverken er klistrede eller smattede i konsistensen, men med den helt perfekte tekstur – spækket med smag og mexicansk stemning. Ris har den gode egenskab, at de er velegnede til at komme på frost. Jeg laver derfor ofte dobbeltportion, og fryser den ene halvdel ned, så du nemt og bekvemt kan tø en portion mexicanske ris op, når lysten til mexicansk mad melder sig.

Denne opskrift på mexicanske ris er:

 • Den ultimative opskrift på krydrede ris med løg, hvidløg og tomater
 • Også kendt som “spanske ris”
 • Nem at tilberede på under en halv time
 • Som skræddersyet til mexicansk mad som fx enchiladas med kylling og quesadillas

Disse ingredienser skal du bruge:

 • Hvide ris (parboiled, )
 • Grofthakkede tomater
 • Grøntsags- eller kyllingebouillon
 • Løg
 • Hvidløg
 • Rød peberfrugt
 • Spidskommen
 • Chiliflager
 • Rapsolie
 • Lime

Prøv lige at se opskriften på: Guacamole

Er airfryer billigere i strøm end ovn?
Jeg kommer helt uvilkårligt til at tænke på ‘Kejserens nye klæder’, når snakken falder på airfryer. Er en airfryer en sand revolution indenfor køkkenapparater, og kan denne varmluft-frituregryde afløse den traditionelle ovn i køkkenet? Ja, for den sags skyld reducere strømforbruget i hjemmet, som mange forbrugere drømmer om, når de anskaffer sig en airfryer. Er det virkelig billigere at bruge en aiffryer i forhold til en almindelig ovn? Det kan du få svaret på her.

Mexicanske ris
Krydrede ris er vores foretrukne tilbehør til en lang række mexicanske måltider, og risene bliver ofte serveret som tilbehør sammen med nachos, mexicansk salat og guacamole. Her på billedet serverer jeg mexicanske ris til enchiladas med kylling, som er en af mine livretter.

Sådan gør du kødet mere mørt, saftigt og velsmagende
Gourmetsaltning er kort og godt en mild forsaltning, hvor kødet saltes let inden tilberedning. Den milde forsaltning øger vandbindingsevnen i kødet, hvilket medvirker til at holde på kødets saft, og samtidig bliver kødet mere velsmagende og mørt. Du kan gourmetsalte langt de fleste kødtyper, men mængden af salt og ikke mindst varigheden af gourmetsaltningen varierer i forhold til kødtype og størrelsen på kødet. Se her hvordan du gourmetsalter dit kød.

Prøv lige at se opskriften på: Chimichurri

Mexicanske ris opskrift

Det er legende let at lave mexicanske ris, og når du først har stegt løgene blanke og sauteret risene i lidt olie, passer de krydrede ris sig selv. Risene koges møre i bouillon og tomatsovs, og efter et kvarters tid har risene absorberet al væsken – klar til servering. Du kan koge risene møre i grøntsags- eller kyllingebouillon, og personligt hælder jeg hælder mest til kyllingebouillon.

Selve tilberedningen af de krydrede ris foregår ved, at du bruner risene i lidt neutral madlavningsolie sammen med løg og hvidløg. Når risene begynder at blive let gyldne, og løgene bløde og blanke, tilsættes bouillon og tomatsovs. Tomatsovsen er bare grofthakkede tomater, som får en tur med stavblenderen. Du kan også bruge færdiglavet tomatsovs som fx tomatpassata.

Mexicanske ris går også under betegnelsen spanske ris, og ret beset tror jeg ikke der er den helt store forskel. Efter sigende stammer opskriften på de krydrede ris fra Veracruz-regionen, og blev serveret til bønner eller fisk. Det var oprindeligt spanierne under deres invasion af landet, som i 1500-tallet begyndte at importere kvæg, geder, svin, høns og ikke mindst ris til Mexico. Min opskrift på krydrede ris er ikke stærk, men blot krydret og aromatisk. Du kan sagtens tilsætte chilipulver eller cayennepeber, hvis du er til stærk mad, men så er det ikke længere en børnevenlig ret, og det kan hurtigt fjerne opmærksomheden fra det øvrige tilbehør.

God fornøjelse.

Mexicanske ris

Mexicanske ris

Antal personer: 4 Forberedelse: Tilberedning:
Næringsindhold: 250 kalorier 20 grams fedt
Hvor glad er du for opskriften? 4.6/5
( 82 bedømmelser )

Ingredienser:

 • 350  gr. hvide ris (andre ristyper kan også anvendes, men så skal kogetiden tilpasses ristypen)
 • 400 gr. grofthakkede tomater, blendet til tomatsovs
 • 4 dl. grøntsags- eller kyllingebouillon
 • 1 stort løg, finthakket
 • 4 fed hvidløg, finpresset
 • 1 rød peberfrugt, udkernet og skåret i små tern
 • 1 tsk. spidskommen
 • 0,25 tsk. chiliflager
 • 4 spsk. rapsolie
 • 2 tsk. salt

Topping:

 • 1 håndfuld finthakket persille eller forårsløg skåret i tynde skiver
 • 1 lime, skåret i både

Opskrift - sådan gør du trin for trin:

 1. Pil løget og hak det fint.
 2. Pil hvidløgsfeddene og pres eller hak dem fint.
 3. Udkern peberfrugten og skær den i små tern.
 4. Opvarm lidt olie i en gryde ved middelhøj varme (7 på en skala fra 1 til 9 på kogepladen), og steg løgene blanke i ca. 3-4 minutter sammen med risene og det finpressede hvidløg.
 5. Tilsæt den røde peberfrugt og steg videre i yderligere 2-3 minutter, eller til risene begynder at have en let gylden stegeskorpe.
 6. Vend spidskommen, salt, tomatsovs og bouillon ned til risblandingen i gryden, og rør det hele godt rundt. Bring risblandingen i kog, og lad nu de mexicanske ris koge videre under låg ved svag varme i ca. 15 minutter, eller til risene er møre og al væsken absorberet.
 7. Tag gryden af varmen, og kør en gaffel igennem risene, så de ikke hænger sammen.
 8. Server risene på et fad toppet med finthakket persille eller forårsløg skåret i tynde skiver.
 9. Velbekomme.
Har du prøvet en af mine opskrifter?
Så vil jeg rigtig gerne høre hvordan det gik. Smid mig en kommentar længere nede på siden, og fortæl mig hvad du synes om opskriften.

DER ER MANGE FLERE FRISTELSER

Jeg vil meget gerne høre fra dig

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. * Ved at indsende en kommentar bekræfter du samtidig, at du er indforstået med vores persondatapolitik, og at du til enhver tid kan få slettet eller oplyst de indsendte data vi har liggende på bloggen.

Ⓒ 2023 – Baregomad.dk. Alle rettigheder forbeholdt. Materiale og billeder må ikke anvendes eller kopieres uden tilladelse. CVR: 27369588.

Betalingsikoner