Forside » Sovs, dip og dressinger » Bearnaisemayonnaise

Bearnaisemayonnaise

Bearnaise mayonnaise

Ja, undskyld mig, men jeg er altså ret pjattet med bearnaisemayonnaise. Ikke at jeg spiser det i rå mængder til daglig, men der skal selvfølgelig bearnaisemayo på bordet, når madplanen står på hjemmelavet burger med fritter eller bearnaise kartoffelsalat. Hjemmelavet bearnaisemayonnaise har ganske enkelt en uimodståelig smag af bearnaisesovs, og er den perfekte smagsforstærker i rigtig mange ting. Og det bedste af det hele er, at du kan stå klar med hjemmelavet bearnaise-mayo på få minutter. Ja, selve processen med en stavblender tager jo kun ganske få sekunder.

Prøv lige at se opskriften på: Ærtehummus

Opskrift på bearnaisemayonnaise

Du kan lave bearnaisemayonnaise med både en stavblender og en håndmixer. Resultatet er det samme, men det er lidt hurtigere med en stavblender udstyret med sit standard funktionsblad. Her i huset køber vi aldrig færdiglavet mayonnaise, da den hjemmelavede af slagsen bare smager så meget bedre. Hjemmelavet mayonnaise kan holde sig frisk på køl i en tætlukket beholder i minimum en uge, så lav en dobbeltportion og gem den anden halvdel til fx ovnstegte kartoffelbåde eller som dip til fx grillet og ovnstegt kød.

Prøv lige at se opskriften på: Kold bearnaisecreme

Denne opskrift på bearnaisemayonnaise er:

  • Lækker tyk og cremet med bearnaiseessens og frisk estragon
  • Perfekt til ovnstegte kartofler, pomfritter, burgere, sandwich, fisk og ikke mindst bearnaise kartoffelsalat
  • Nem at tilberede på 10 sekunder med en stavblender i hånden
  • Velegnet til tapas og grill

Prøv lige at se opskriften på: Bearnaise kartoffelsalat

Disse ingredienser skal du bruge:

  • Smagsneutral olie (fx solsikke- eller rapsolie)
  • Æg
  • Hvidvins- eller æbleeddike
  • Dijonsennep
  • Citronsaft
  • Bearnaiseessens
  • Frisk estragon

Prøv lige at se opskriften på: Chimichurri

Bearnaise mayonnaise
Beauvais bearnaiseessens
Den lille gule flaske fra Beauvais med bearnaiseessens er uundværlig i køkkenet, hvis du lige står og skal lave bearnaisesovs eller bearnaisemayonnaise. Du kan selvfølgelig lave essensen fra bunden af, men det er lidt mere tidskrævende.

Hjemmelavet eller færdiglavet bearnaiseessens

Hånden på hjertet, så er jeg en stor fortaler for at lave tingene fra bunden, men selv en madblogger tyer nogle gange til de nemme løsninger. Hånden på hjertet, så har jeg altid en lille flaske bearnaiseessens stående på hylden. Den lille gule flaske fra Beauvais, som jeg mindes har haft det samme udseende gennem årtier.

Hvis jeg skal være helt ærlig, kan jeg ikke smage den store forskel på hjemmelavet essens, og så den færdiglavede på flaske. Det er her jeg som madblogger tyer til den nemme løsning - til trods for et par E-numre i den "kunstige" udgave. Uanset hvilken essens du anvender til din bearnaisemayonnaise, kan du altid smage mayonnaisen til med lidt ekstra citronsaft og hvidvinseddike, hvis den mangler syre.

Prøv lige at se opskriften på: Hjemmelavet chilimayo

Prøv lige at se opskriften på: Aioli

Min begejstring for bearnaisemayonnaise

Jeg tilhører en generation fra de glade 70'ere, som er opvokset med fløderand, fondue og ærter på dåse. Og ikke mindst bearnaisesovs på brev. Ugens højdepunkt i min barndom var fredagshyggen med mine forældre og lillebror, hvor der stod lidt ekstra forkælelse på programmet ovenpå endnu en arbejdsuge. Menuen stod som regel på en god bøf med pomfritter tilberedt i frituregryde. Og selvfølgelig masser af bearnaisesovs. Den på brev som bare skal røres sammen med lidt smør og mælk. Dengang vidste jeg ikke bedre, og var begejstret over at der var sovs på menuen. I dag går jeg i en stor bue udenom disse pulverbreve, som i sagens natur ligger milevidt fra den rigtige af slagsen. Det gælder også bearnaisemayonnaise fra supermarkedet med en uoverskuelig liste over E-numre.

Prøv lige at se opskriften på: Hvidløgssmør

Frisk estragon, bearnaiseessens og citronsaft

Jeg er begejstret for alt hvad der er hjemmelavet. Og ja, jeg prioriterer god mad i hverdagen - det er jo kroppens motorolie og brændstof. Og hvorfor gå på kompromis med noget så essentielt? Jeg er pjattet med bearnaise-mayo af flere årsager, men det er primært kombinationen af det syrlige der spiller op mod den fede mayonnaise fremstillet af smagsneutral olie og et helt æg. Det er lidt en smagssag, hvorvidt du bruger æble- eller hvidvinseddike, men det er eddiken og bearnaiseessensen der rammer mig lige i mit gastronomiske solar plexus. Så er jeg solgt. Og det er jeg vist ikke ene om.

God fornøjelse.

Bearnaisemayonnaise

Print
Serves: 6-8 Prep Time: Cooking Time:
Nutrition facts: 675 calories 20 grams fat
Rating: 5.0/5
( 6 voted )

Ingredients

  • 2 dl. smagsneutral olie (fx solsikke- eller rapsolie)
  • 1 hel æg, stuetempereret
  • 2-3 tsk. hvidvins- eller æbleeddike
  • 1 tsk. dijonsennep
  • 2 spsk. citronsaft
  • 2 tsk. bearnaiseessens
  • 4-5 stilke frisk estragon (kun bladene skal anvendes)
  • 0,5 tsk. salt
  • Friskkværnet peber

Instructions

Med el-pisker:

  1. Pisk æg, dijonsennep, æble- eller hvidvinseddike, citronsaft, salt og peber sammen i en røreskål.
  2. Tilsæt langsomt olien i en tynd stråle under omrøring med el-piskeren indtil mayonnaisen har den rette konsistens.
  3. Tilsæt det finthakkede estragon og rør det rundt i mayonnaisen.
  4. Smag til med salt, peber, citronsaft og eddike efter behov.

Med stavblender:

  1. Slå ægget ud i en høj skål eller bæger som passer til stavblenderen. Tilsæt nu alle de øvrige ingredienser og slut af med olien, som hældes forsigtigt i glasset.
  2. Sæt stavblenderen ned i bunden af glasset og blend i nogle sekunder indtil mayonnaisen begynder at tykne i bunden. Kør stavblenderen op og ned nogle gange indtil mayonnaisen har den ønskede konsistens. Smag til med salt og peber og evt. lidt mere citronsaft bearnaiseessens, som blot røres i mayonnaisen.

Notes

Hjemmelavet bearnaisemayonnaise kan holde sig på køl i en lufttæt beholder i minimum en uges tid. Denne opskrift er vejledende, og du kan selvfølgelig smage den til med mere salt, citronsaft, eddike, estragon og peber.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *